Per Berlyno terorą nužudyto lenko pusbrolis pateikė savo versiją

Kruvinas išpuolis Berlyne palietė brolius lenkus. Į Kalėdų mugę sunkvežimį įvairavęs prieglobsčio prašytojas prieš tai pagrobė ir šaltakraujiškai nužudė šią transporto priemonę į Vokietiją atvairavusį lenką – taip teigė velionio tolimųjų reisų vairuotojo pusbrolis Arielis Žurawskis.

Tolimųjų reisų vairuotojo lenko sunkvežimį užgrobė prieglobsčio prašytojas iš Pakistano.<br>AP nuotr.
Tolimųjų reisų vairuotojo lenko sunkvežimį užgrobė prieglobsčio prašytojas iš Pakistano.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 1:01 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:37 PM

Pasak A.Žurawskio, sunkvežimis buvo užgrobtas, kai keliavo iš Italijos į Berlyną ir vežė plieno sijas. Kaip teigia Vokietijos spauda, vairuotojas buvo rastas negyvas keleivio sėdynėje sunkvežimyje su šautine žaizda. Anot jo pusbrolio, vairuotojas jokiu būdu nebūtų savo noru dalyvavęs teroro išpuolyje.

„Laiduoju už jį. Tai mano pusbrolis“, – tikino A.Žurawskis pabrėždamas, kad sunkvežimio vairuotojas buvo patyręs, dirbo šį darbą jau penkiolika metų.

A.Žurawskis paaiškino, kad apie sunkvežimio buvimo vietą žinojo dar 15-16 val. Lenkijos laiku (16-17 val. Lietuvos laiku). Maždaug tuo metu jis kalbėjo ir su sunkvežimio vairuotojo žmona.

„Ji sakė, kad negalėjo jam prisiskambinti maždaug nuo 16 val.“, – kalbėjo A.Žurawskis.

Krovinys, kurį gabeno sunkvežimis, turėjo būti iškrautas pirmadienį, tačiau vokiečių įmonė nusprendė iškrovimą perkelti į antradienį, rašo „Mail Online“, TVN24 ir „Fakt“.

Šis įmonės sprendimas lenkui vairuotojui buvo lemtingas.

„Manau, kad kažką jam padarė, sunkvežimį pavogė, nes jis buvo beveik Berlyno centre, – aiškino A.Žurawskis. – Taip pagrobėjai galėjo turėti tinkamą automobilį savo piktiems kėslams. Galiu duoti nukirsti ranką, koją, kad sunkvežimį incidento metu vairavo tikrai ne mano pusbrolis.“

„Automobilio registratorius užfiksavo keistus judesius. Sunkvežimis judėjo pirmyn atgal Buvo užvedamas ir vėl užgesdavo. Tarsi kažkas mokėsi jį vairuoti.

Sužinojau, kad sunkvežimis važinėja po Berlyną. O šis darbuotojas nuo savo darbo nenukrypdavo net penkioms minutėms. Jį juokais vadinome inspektoriumi dėl didžiulio atsakingumo. Kai gavau šią informaciją, supratau, kad atsitiko kažkas blogo“, – pridūrė jis.

Pirmadienio vakarą A.Žurawkis turėjo atpažinti savo pusbrolio palaikus iš jam pateiktos nuotraukos. Jis patvirtino, kad nuotraukoje – jo pusbrolis ir įmonės tolimųjų reisų vairuotojas.

„Jis jau pusantros savaitės buvo kelyje ir tikėjosi iki ketvirtadienio atvažiuoti namo. Sakė norįs spėti nupirkti žmonai dovaną švenčių proga“, – pasakojo A.Žuravskis. 

Jis tikino, kad visi įmonės darbuotojai yra šokiruoti ir negali patikėti tuo, kas įvyko. 

Iš tiesų, išpuolį įvykdė ne lenkas, o 23 metų prieglobsčio prašytojas iš Pakistano Navedas B.

Policija patvirtino, kad sunkvežimis buvo pagrobtas statybų aikštelėje Berlyne, o tada juo teroristas įvažiavo į Kalėdų turgų šalia kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios, pražudydamas 12 žmonių. Taip pat per išpuolį buvo sužeisti 48 žmonės.

Lenkijos įmonė, kuriai priklausė sunkvežimis, sugebėjo nustatyti, kaip judėjo transporto priemonė. Įmonės transporto vadybininkas Lukaszas Wasikas teigė palydovine sistema užfiksavęs, kad sunkvežimis buvo įjungiamas ir išjungiamas, lyg kažkas mėgintų jį užvesti prieš tai, kai pajudėjo link mugės.

Anot L.Wasiko, pirmadienį 15 val. 44 min. Lenkijos laiku kažkas įjungė sunkvežimio variklį, tada valandą nieko nevyko.

„Kitą kartą variklis įjungtas 16.52 val. ir veikė iki 17.37 val. Tuo metu transporto priemonė nepajudėjo iš vietos. Buvo ir keli kiti bandymai, o 19.34 val. sunkvežimis pajudėjo.

Esu įsitikinęs, kad šie įjungimai nebuvo skirti tam, kad būtų sušildytas variklis – tam naudojame kitą sistemą. Regis, kažkas mėgino išmokti vairuoti šį sunkvežimį, bet tai sekėsi sunkiau nei tikėtasi“, – teigė L.Wasikas.

Ščecino prokuratūra tirs lenko mirties aplinkybes Berlyne. Generalinė Lenkijos prokuratūra pareiškė griežtai prižiūrėsianti tyrimą

A.Žurawskis teigė, kad Vokietijos pareigūnai paprašė jo iš nuotraukų atpažinti auką – 37-erių Lukaszą Urbaną.

„Jo veidas buvo ištinęs ir kruvinas. Buvo aišku, kad jis kovojo dėl savo gyvybės“, – pasakojo A.Žurawskis.

L.Wasikas apibūdino L.Urbaną kaip „gerą, tylų ir dorą žmogų“, kuris buvo pasišventęs savo darbui.

„Tikiu, kad jis nebūtų norėjęs atiduoti sunkvežimio ir gintų jį iki paskutinio kraujo lašo, jei būtų užpultas“, – tvirtino L.Wasikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.