Vladimiras Putinas pasisakė apie Rusijos ambasadoriaus nužudymą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasisakė apie žiaurius įvykius Turkijoje ir pareiškė, kad ambasadoriaus nužudymas yra ne kas kitas, o bandymas sugadinti santykius tarp Maskvos ir Ankaros.

V.Putinas teigė, kad A.Karlovo (dešinėje) nužudymas buvo provokacija, kurios tikslas – sužlugdyti Rusijos ir Turkijos santykius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
V.Putinas teigė, kad A.Karlovo (dešinėje) nužudymas buvo provokacija, kurios tikslas – sužlugdyti Rusijos ir Turkijos santykius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 9:28 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:40 PM

Vakar Ankaroje buvo nužudytas kalbą parodos atidaryme sakęs 62 metų Rusijos ambasadorius Turkijai Andrejus Karlovas. Jį nušovė 22 metų turkų riaušių policininkas Mevlutas Mertas Aydintas.

Reaguodamas į šį diplomatinį pasaulį sukrėtusį įvykį, V.Putinas nurodė sustiprinti saugumą visame pasaulyje esančiose Rusijos ambasadose, rašo „The Independent“ ir BBC.

Pasak Rusijos prezidento, šaltakraujis A.Karlovo nužudymas ne tik buvo įvykdytas siekiant pakenkti ryšiams tarp Maskvos ir Ankaros, bet taip pat ir nuversti nuo bėgių mėginimus surasti sprendimą Sirijos krizei.

Mat antradienį Maskvoje vyksta susitikimas tarp Rusijos, Turkijos ir Irano užsienio reikalų ministrų, kurio tikslas yra tartis, kaip užbaigti šeštus metus besitęsiantį pilietinį karą Sirijoje. Šis susitikimas dėl A.Karlovo nužudymo atšauktas nebuvo.

Eteryje kalbėjęs V.Putinas tvirtino, kad Rusijos tyrėjai pradėjo kriminalinį tyrimą dėl ambasadoriaus nužudymo ir siekia išaiškinti, „kas vadovavo“ smogikui M.M.Aydintui.

Rusijos lyderis išgyrė A.Karlovą, kurį jis pažinojo asmeniškai ir tikino, kad Maskvos atsakas į žmogžudystę bus smarkus.

„Buvo įvykdytas nusikaltimas ir tai be menkiausios abejonės buvo provokacija, kurios tikslas buvo sugadinti Rusijos ir Turkijos santykių normalizavimą bei Sirijos taikos procesą, kurį aktyviai į priekį stumia Rusija, Turkija, Iranas ir kitos šalys.

Tegali būti vienas atsakas: kovos prieš terorizmą sustiprinimas. Banditai tikrai pajus, kad tai įvyko“, – kalbėjo V.Putinas.

Be to V.Putinas tvirtino, kad pokalbiu telefonu su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu sutarė, jog artimiausiu metu į Ankarą išskris rusų tyrėjai, padėsią tyrimą pradėsiantiems turkams. Į Turkiją turėtų išvykti 18 Rusijos tyrėjų.

„Privalome sužinoti, kad nukreipė žudiko ranką į ambasadorių“, – V.Putinas pavedė išsiaiškinti Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui, Išorės žvalgybos tarnybos vadovui Sergejui Naryškinui ir Federalinės saugumo tarnybos vadovui Aleksandrui Bortnikovui.

V.Putinas taip pat įsakė sustiprinti saugumą diplomatinėse institucijose Rusijoje ir reikalavo garantijų iš Ankaros, kad ji atsakys tuo pačiu.

Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas išsakė panašią nuomonę į V.Putino dėl A.Karlovo nužudymo: „Tai provokacija, kuri turėjo padaryti žalą Turkijos ir Rusijos santykių atgaivinimui, bet abiejų šalių administracijos yra pasiryžusios šiai provokacijai nepasiduoti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.