Po kruvino išpuolio Berlyne vėl atidaryta kalėdinė mugė

Angela Merkel: didžiuojuosi berlyniečiais

Susikaupę, bet neįbauginti žmonės ketvirtadienį pradėjo plūsti į vėl atidarytą Berlyno kalėdinę mugę, kurioje prieš tris dienas sunkvežimis traiškė žmones.<br>Reuters/AFP/Scanpix nuotr.
Susikaupę, bet neįbauginti žmonės ketvirtadienį pradėjo plūsti į vėl atidarytą Berlyno kalėdinę mugę, kurioje prieš tris dienas sunkvežimis traiškė žmones.<br>Reuters/AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Dec 22, 2016, 9:12 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:10 PM

Ginkluoti policijos pareigūnai ir naujai atsiradusios betoninės užtvaros saugo medinius prekystalius, kuriuose parduodamas karštas vynas, keptos dešrelės ir šventiniai papuošimai, ir prie kurių per džihadisto surengtą išpuolį pirmadienį žuvo 12 žmonių.

„Po tokio išpuolio malonu matyti, kad žmonės išliko tvirti ir gyvenimas nesibaigia“, – sakė vienas iš mugės lankytojų 24 metų renginių organizatorius Davidas Ulbrichtas.

Švininį dangų apgaubus tamsai, minia iš mugės nesiskirstė, ketvirtadienio popietę pro ją praėjo tūkstančiai žmonių.

Prekystalių savininkai, kai kurie vis dar su ašaromis akyse, glėbesčiavosi, sveikindami vieni kitus sugrįžusius į darbą po baisios tragedijos.

Iš pagarbos išpuolio aukoms šioje mugėje Berlyno centre negrojo linksma muzika, buvo prigesintos lemputės, pareigūnams tęsiant pagrindinio įtariamojo, 24 metų prieglobsčio prašytojo iš Tuniso Aniso Amri paiešką.

„Galite pastebėti, kad tvyro susikaupimo nuotaika, visi labai ramūs“, – sakė vienas iš maisto pardavėjų Janas-Philippas Biermannas.

„Mes negrojame muzikos..., nes ji turėtų atspindėti džiaugsmą, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Mes nusiminę, bandome tai išgyventi. Tai kas įvyko, liko kažkur galvoje“.

Kitas mugės lankytojas Dieteris Wunderlichas pabandė viską vertinti santūriai. Pasak jo, po kruvinų atakų kitose Europos šalyse „mes, tam tikra prasme, jau laukėme, kad čia kas nors įvyks, tai buvo nuspėjama“.

Gėlių puokštės, žvakės ir užuojautos žinutės vertė prisiminti siaubą, kurį teko patirti aplinkiniams, kai 40 tonų sveriantis sunkvežimis lėkdamas per sausakimšą mugę traiškė prekystalius, kalėdines eglutes ir pramogautojus.

„Meilė, ne neapykanta“ skelbė viena iš žinučių, o kitoje buvo prisiminta Šaltojo karo laikų JAV prezidento Johno F.Kennedy garsioji frazė „Ich bin ein Berliner“, kurią jis ištarė demonstruodamas savo paramą 1963 metais, lankydamasis Vakarų Berlyne.

Tačiau ta dalis, kur pirmadienį didžiulis sunkvežimis paliko kruviną šliūžę, buvo užtverta ir palikta tuščia.

Kalėdinė mugė vyksta šalia Kaizerio Vilhelmo Atminimo bažnyčios, kurios apgriovimo per bombardavimą Antrojo pasaulinio karo metu ženklai yra palikti kaip karo baisumų priminimas.

Kitą dieną po išpuolio bažnyčioje vyko gedulingos mišios, kuriose dalyvavo kanclerė Angela Merkel, vyriausybės nariai, krikščionių ir musulmonų religiniai lyderiai.

Angela Merkel: didžiuojuosi berlyniečiais

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pasididžiavo ramia visuomenės reakcija į mirtiną išpuolį sunkvežimiu Berlyno kalėdinėje mugėje, kur žuvo 12 žmonių. 

„Per pastarąsias kelias dienas aš labai didžiuojuosi, kaip ramiai dauguma žmonių reagavo į tą padėtį, – sakė ji apie pirmadienio išpuolį, dėl kurio atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“. – Esu įsitikinusi, mes atlaikysime mums tekusį išbandymą“. 

A.Merkel dar pridūrė turinti „didelių vilčių“, kad įtariamas užpuolikas, tunisietis Anisas Amri, kurio prašymas prieglobsčio buvo atmestas, bus greitai sučiuptas. 

Prie A.Merkel priešais televizijos kameras prisidėjęs vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere pareiškė, kad įkalčiai rodo „didelę tikimybę, jog šis įtariamasis ir yra kaltininkas“ pirmadienį buvusio mirtino išpuolio. Jis sakė, kad A.Amri „pirštų atspaudų rasta sunkvežimio kabinoje“. 

A.Merkel pažymėjo, kad Vokietijoje „seniai žinoma, jog esame islamo terorizmo taikiklyje; ir vis dėlto, kai tai įvyksta ... tai visai kas kita“. 

Kanclerė gyrė federalinės ir žemės policijos „itin profesionalų darbą“, taip pat „glaudų bendradarbiavimą su tarptautinėmis partnerėmis“. 

Taip ji komentavo, nepaisydama nuskambėjusios aštrios kritikos saugumo ir migracijos tarnyboms, kai paaiškėjo, kad A.Amri buvo atsisakyta suteikti prieglobstį ir kad jis buvo žinomas radikalus džihadistas, net stebėtas policijos keletą mėnesių, įtarus išpuolio planavimu, bet vėliau jis nebebuvo stebimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.