V. Putinui pasiūlė išsiųsti 35 JAV diplomatus iš Rusijos

Penktadienį pranešta, kad Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas Sergejus Lavrovas pasiūlė prezidentui Vladimirui Putinui paskelbti 35 JAV diplomatus nepageidaujamus jų šalyje.

Naujos B.Obamos sankcijos gali padidinti įtampą su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Naujos B.Obamos sankcijos gali padidinti įtampą su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2016, 10:14 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:12 PM

„Be abejo, mes negalime palikti šito ramybėje. Atsakas – tai diplomatijos ir tarptautinių santykių dalis. Todėl Užsienio reikalų ministerija kartu su kolegomis iš kitų institucijų pasiūlė Rusijos prezidentui V.Putinui paskelbti persona non grata 31 JAV ambasados darbuotoją Maskvoje ir keturis diplomatus iš Sankt Peterburge esančio generalinio konsulato“, – pareiškė S.Lavrovas.

Be to, penktadienį pasigirdo gandų, kad Kremlius nusprendė uždaryti „Anglo-American School of Moscow“ mokyklą, kurioje mokėsi diplomatų iš JAV vaikai, skelbia kommersant.ru.

Žinia apie uždaromą mokyklą pasklido gruodžio 30-osios naktį iš karto po to, kai JAV pritaikė Rusijai naujas sankcijas dėl vykdytų kibernetinių atakų. Maskva taip pat uždraudė amerikiečiams lankytis JAV ambasados poilsio namuose šiaurės vakarinėje Maskvos dalyje.

Gandus valdžia paneigė

Oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, jog pranešimai, kad Maskvoje uždaroma mokykla, kurioje mokosi Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Kanados diplomatinių atstovybių darbuotojų vaikai („The Anglo-American School“), neatitinka tikrovės. 

Savo „Facebook“ paskyroje M. Zacharova parašė: „Oficialūs Amerikos asmenys „anonimiškai informavo“ savo žiniasklaidą, kad Rusija ėmėsi atsakomųjų priemonių ir uždarė Amerikos mokyklą Maskvoje. Tai melas. Matyt, Baltieji rūmai visiškai išprotėjo ir jau išgalvoja sankcijas prieš savo pačių vaikus“. 

Ketvirtadienį televizijos kanalas CNN pranešė, kad Rusija, atsakydama į naujas JAV sankcijas ir diplomatų išsiuntimą, nusprendė uždaryti „The Anglo-American School“. 

Be to, pasak CNN šaltinio, amerikiečiai nebeįleidžiami į JAV ambasados poilsio namus, kurie yra Maskvos šiaurės vakaruose, Serebrenyj Boro rajone. 

„The Anglo-American School“ buvo įkurta 1949 metais, nuo 2000 metų ji yra naujame komplekse su teatru ir baseinu Maskvos šiaurės vakaruose. Joje mokosi daugiau kaip tūkstantis 4-18 metų amžiaus vaikų. 

Kremliaus atstovas: tai – absoliučiai neprognozuojama agresija

Gruodžio 29 dienos vakare JAV prezidentas Barackas Obama išleido įsakymą pritaikyti Rusijai sankcijas dėl vykdytų kibernetinių atakų.

Tarp šių priemonių yra sankcijos Rusijos FST ir GRU žvalgybos agentūroms, paskelbimas 35 rusų agentų persona non grata, dviejų Rusijos įstaigų Niujorke ir Merilande, kurios, kaip nurodo Jungtinės Valstijos, yra panaudojamos „žvalgybos tikslais“, uždarymas.

Anksčiau penktadienį Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pakomentavo naujas JAV sankcijas. Tokį žingsnį jis pavadino abiejų šalių santykių perkėlimu į žemesnį lygį.

„Negana to, didžiausią suglumimą kelia faktas, kad štai tokių veiksmų, tokio griaunamojo, destruktyvaus pobūdžio ... imasi administracija, kuriai jau tuoj tuoj reiks trauktis. Tai, be abejo, atrodo kaip absoliučiai neprognozuojama agresijos apraiška“, – pažymėjo Kremliaus atstovas.

Tuo metu savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas neslėpė pasipiktinimo dėl JAV skirtų sankcijų Rusijos diplomatams. 

„Labai liūdna, kad B.Obamos administracija, pradėjusi savo darbus nuo bendradarbiavimo atkūrimo, baigia juos antirusiška agonija“, – rašė D.Medvedevas. 

Įrašo pabaigoje rusas dar pridėjo RIP, o tai reiškia  „ilsėkis ramybėje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.