Barackas Obama: „Nepakankamai įvertinau Rusijos veiksmus“

Apsaugoti demokratiją 

B.Obama sakė, kad priešiški Rusijos veiksmai Jungtinių Valstijų atžvilgiu neužklupo jo netikėtai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Obama sakė, kad priešiški Rusijos veiksmai Jungtinių Valstijų atžvilgiu neužklupo jo netikėtai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2017, 9:19 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:15 PM

B.Obama tai pareiškė komentuodamas JAV žvalgybos paskelbtą ataskaitą apie Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimų procesą.

Interviu televizijos ABC laidai „ This Week“ B.Obama taip pat įspėjo savo būsimą įpėdinį respublikoną Donaldą Trumpą apie skirtumą tarp vadovavimo valstybei ir politinės kampanijos.

B.Obama pabrėžė, kad D.Trumpas, kuris bus prisaikdintas sausio 20-ąją, negalės vykdyti prezidento pareigų tai, kaip „jūs tvarkytumėte savo šeimos verslą“.

Šis interviu buvo įrašytas penktadienį, tą pačią dieną, kai JAV žvalgybos agentūros paskelbė beprecedentę ataskaitą. Joje teigiama, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas nurodė surengti kibernetinių atakų, informacijos nutekinimo ir manipuliavimo žiniasklaida kampaniją, kurios tikslas buvo pakenkti demokratų kandidatei į prezidentus Hillary Clinton ir tokiu būdu padidinti D.Trumpo šansus laimėti rinkimus.

B.Obama sakė, kad priešiški Rusijos veiksmai Jungtinių Valstijų atžvilgiu neužklupo jo netikėtai, tačiau pridūrė: „Manau, aš nepakankamai įvertinau, kokiu mastu šiame informacijos amžiuje galima dezinformacija, kibernetinėmis atakomis ir panašiais dalykais daryti poveikį mūsų atviroms visuomenėms, mūsų atviroms sistemoms, per tai skverbtis į mūsų demokratinius procesus pasitelkus metodus, kurie, mano nuomone, tobulėja“.

Penktadienį visuomenei pristatyta žvalgybos ataskaita buvo parengta B.Obamos nurodymu.

Prezidentas sakė, kad jos sprendimą įsakyti parengti šį dokumentą iš dalies nulėmė noras aiškiai parodyti, jog „mes suprantame, kad V.Putinas jau gana seniai tai daro Europoje; pradėjo nuo buvusių satelitinių valstybių, kur gyvena daug rusakalbių, o dabar vis aktyviau veikia Vakarų demokratijose“.

„Turime būti dėmesingi“, – sakė B.Obama ir įspėjo, kad gali būti mėginama kištis į būsimus JAV sąjungininkių Europoje rinkimus.

Apsaugoti demokratiją 

Precedento neturinčią kibernetinį puolimą surengusi Rusija iš pradžių siekė pakenkti H.Clinton, o vėlau stengėsi padėti D.Trumpui, kai jo pergalė pradėjo atrodyti įtikinama, sakoma nacionalinės žvalgybos direktoriaus pateiktoje ataskaitoje. 

D.Trumpas, penktadienį susitikęs su žvalgybos bendruomenės vadovais, kurie jam pristatė pilną ataskaitos versiją su įslaptinta dalimi, sutiko, kad Maskva galbūt prisidėjo prie kibernetinių atakų prieš JAV taikinius, įskaitant Demokratų nacionalinį komitetą. Vis dėlto jis atmetė išvadą, kad Rusija kišosi į rinkimus. 

Sekmadienį D.Trumpo komanda pakartojo, kad demokratai patys kalti, jog leido įsilaužti į jų elektroninio pašto paskyras, taip pat griežtai atmetė prielaidą, kad Rusijos veiksmai kaip nors galėjo nulemti rinkimų baigtį. 

„Bet koks mėginimas, bet koks užmojis paveikti mūsų rinkimus žlugo“, – televizijai CNN sakė svarbi D.Trumpi padėjėja Kellyanne Conway. 

Išrinktasis prezidentas šaipėsi iš JAV žvalgybos agentūrų dėl jų išvadų ir žadėjo užmegzti glaudesnius ryšius su Maskva. 

Tačiau B.Obama ragino jį „plėtoti tvirtą ryšį su žvalgybos bendruomene“. 

„Jeigu nebūsime budrūs, užsienio šalys gali daryti poveikį politiniams debatams Jungtinėse Valstijose tokiais būdais, kurie nebūtų įmanomi prieš 10, 20 ar 30 metų – iš dalies dėl to, kaip yra skleidžiamos naujienos ir iš dalies dėl to, kad daugybė žmonių skeptiškai vertina tradicines žiniasklaidos organizacijas“, – pabrėžė prezidentas. 

„Aplinkoje, kur labai daug skepticizmo dėl gaunamos informacijos, mums reikės skirti daug daugiau laiko galvojant kaip apsaugoti mūsų demokratinį procesą“ 

B.Obama taip pat pabrėžė, kad reikia „daug labiau“ susitelkti į pastangas kibernetiniam saugumui užtikrinti. 

„Draugiškas pokalbis“ 

B.Obama sakė, kad jo pokalbis su būsimuoju įpėdiniu buvo „draugiškas“. 

„Jis buvo atviras pasiūlymams“, – teigė prezidentas ir pridūrė, kad D.Trumpas yra „labai besiangažuojantis ir draugiškas“. 

„Džiaugiausi mudviejų pokalbiu. Jis yra žmogus, kuriam, manau, nestinga pasitikėjimo savimi“, o šis bruožas „galbūt yra išankstinis reikalavimas šiam darbui“, sakė kadenciją baigiantis lyderis. 

Vis dėlto B.Obama sakė manantis, kad D.Trumpas „nedaug laiko teskyrė detalėms“, o toks požiūris, prezidento žodžiais, gali būti „tiek privalumas, tiek trūkumas“. 

B.Obama taip pat pateikė samprotavimų apie D.Trumpo įprotį nuolat skelbti „Twitter“ pranešimus. 

„Tai aiškiai išėjo jam į naudą; tai suteikia jam tiesioginį ryšį su daugybe žmonių, kurie už jį balsavo“, – sakė prezidentas. 

Tačiau B.Obama perspėjo, kad šis įprotis gali tapti Achilo kulnu, kai D.Trumpas taps prezidentu, nes „yra pasaulio sostinių, finansų rinkų ir žmonių visame pasaulyje, rimtai vertinančių, ką jis sako. Tam tikra prasme tai negalioja, kol nesi iš tikrųjų prisaikdintas prezidentu“. 

B.Obama sakė, kad sunkiausias sprendimas, kurį jam teko priimti per savo kadenciją, buvo 2009 metais duotas nurodymas pasiųsti į Afganistaną dar 30 tūkst. karių. 

Paklaustas, ar mano įgyvendinęs savo pažadą pakeisti šalies kursą, B.Obama sakė, kad jo prezidentavimas suteikė įkvėpimo naujajai amerikiečių kartai, vertinančiai įvairovę, lygybę ir sąžiningumą. 

Ši karta „dar nesudaro daugumos, bet ji greitai taps dauguma“, tikino jis. 

„Vienas iš dalykų, kuriais ketinu užsiimti baigęs prezidentavimą – pasirūpinti, kad galėčiau dirbti su šia naujaja karta ir kad ji suprastų, jog negalima kliautis vien įkvėpimu“, – sakė B.Obama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.