Rusijos kibernetinės atakos jau kelia sumaištį Donaldo Trumpo štabe

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas tiki, kad Rusija kišosi į Amerikos rinkimus. Taip pareiškė respublikono administracija, nors pats politikas vis dar neigia, kad Maskva vykdė kibernetines atakas.

R.Priebusas (dešinėje) spėliojo, kad D.Trumpas susivokė dėl Rusijos rengtų kibernetinių atakų, tačiau būsimojo prezidento veiksmai rodo priešingai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
R.Priebusas (dešinėje) spėliojo, kad D.Trumpas susivokė dėl Rusijos rengtų kibernetinių atakų, tačiau būsimojo prezidento veiksmai rodo priešingai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2017-01-10 08:23, atnaujinta 2017-04-12 12:04

D.Trumpo štabo vadovas Reince’as Priebusas sekmadienį bandė įtikinti amerikiečius, kad šiltų jausmų Kremliui neslepiantis milijardierius galiausiai „pripažino išvadas“, kurias padarė JAV žvalgybos bendruomenė.

„Būsimasis prezidentas neneigia, kad Rusija buvo atsakinga už elektroninių įsilaužimų kampaniją. Manau, D.Trumpas pripažįsta išvadas“, – spėliojo R.Priebusas.

Tyčiojasi iš demokratijos

Praėjusią savaitę JAV Federalinis tyrimų biuras, Centrinė žvalgybos valdyba ir Nacionalinė saugumo agentūra paviešino ataskaitą, kurioje teigiama, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas liepė vykdyti kibernetinę operaciją, kad rinkimus laimėtų D.Trumpas, o ne jo priešininkė Hillary Clinton.

Jei šie kaltinimai pasitvirtintų, tai, anot JAV politologų, reikštų, kad Maskva sistemingai bando pakirsti demokratines santvarkas ir žmonių pasitikėjimą jomis.

Nuogąstaujama, kad, artėjant rinkimams Prancūzijoje ir Vokietijoje, Rusija mėgins į juos kištis taip pat, kaip darė Amerikoje.

„Rusijos kišimasis į rinkimus prasidėjo prieš 50 metų, tai vyksta per kiekvienus rinkimus“, – kibernetinių įsilaužimų svarbą bandė sumenkinti R.Priebusas, kuris anksčiau dėl elektroninių atakų kaltino pačią JAV Demokratų partiją, esą ji nesugebėjo apsaugoti savo informacijos.

Nepaliauja malti liežuviu

Vis dėlto R.Priebuso spėliojimai, kad D.Trumpas greičiausiai pritaria, jog Kremlius siekė įsikišti į rinkimus, nieko nekeičia.

Mat respublikonas toliau ragina gerinti santykius su Maskva, asmeniškai niekados kibernetinių atakų nepripažino ir socialiniame tinkle „Twitter“ pašiepia visus, kurie mano, kad jos vyko: „Vienintelė priežastis, kodėl kalbame apie įsilaužimą į prastai apsaugotus Demokratų partijos nacionalinio komiteto serverius, yra tai, kad demokratai smarkiai pralaimėjo ir jiems gėda.“

Be to, tapęs prezidentu verslininkas ketina sėsti spręsti pasaulio problemų su šalimi, kuri daugybę jų sukėlė.

„Turėti gerus santykius su Rusija yra geras, o ne blogas dalykas. Tik kvaili žmonės arba juokdariai manytų, kad tai blogai! – „Twitter“ rašo D.Trumpas. – Kai tapsiu prezidentu, Rusija mus gerbs labiau nei dabar ir abi šalys kartu spręs daugybę rimtų pasaulio problemų!“

D.Trumpas taip pat tikino, kad „žvalgyba užsiminė, jog nebuvo jokių įrodymų, kad kibernetiniai įsilaužimai paveikė rinkimų rezultatus, niekas neprikišo nagų prie balsavimo aparatų“.

Ragina visus vienytis

Respublikonų senatoriai Johnas McCainas ir Lindsey Graham kartu su Demokratų partijos lyderiais tvirtino, kad Kremliaus kibernetinės atakos nebuvo vienintelė priežastis, kodėl rinkimus pralaimėjo H.Clinton.

Tačiau jie pabrėžė, kad tokie įvykiai paklojo nepasitikėjimo būsimais rinkimais pamatus.

„Turime vieningai pasmerkti Rusiją, – aiškino L.Graham. – Tie, kurie dėl įsilaužimų džiūgauja, nėra nei respublikonai, nei patriotai.“

Be to J.McCainas tvirtino, kad ketina atlikti tyrimą dėl paveiktų rinkimų, net jei tam priešinsis Senatas ir Baltieji rūmai. O D.Trumpas anksčiau ragino Kongresą suvokti, kad tyrimo iš viso nereikia.

„Rusija siekė paveikti rinkimų rezultatą, – kalbėjo J.McCainas. – Jei jai pavyktų tai padaryti, ji sunaikintų demokratiją, nes būtų sugriautas jos pamatas – laisvi ir skaidrūs rinkimai.“

Vieningai, petys į petį stovėti prieš Maskvą ragino ir kadenciją baigiantis JAV prezidentas Barackas Obama: „Privalome prisiminti, kad esame toje pačioje komandoje, o V.Putinas nėra komandos narys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.