Kremliaus žiniasklaida tyčiojasi: „Vakarų kaltinimai yra apgailėtini“

Visas pasaulis ūžia dėl Rusijai pateiktų kaltinimų, kad ji vykdė kibernetines atakas siekdama paveikti JAV prezidento rinkimus. Tačiau Kremliaus žiniasklaidoje iš skandalo arba tyčiojamasi, arba jis užgožiamas vietinėmis aktualijomis.

Rusijos žiniasklaida įrodinėja, kad Vakarų kaltinimai nepagrįsti ir apgailėtini.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos žiniasklaida įrodinėja, kad Vakarų kaltinimai nepagrįsti ir apgailėtini.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2017-01-11 12:53, atnaujinta 2017-04-12 10:02

Šiomis dienomis rusai itin daug kalbėjo apie orus. Ne tik todėl, kad šalį stingdo didžiuliai šalčiai, bet ir dėl to, jog reikia nukreipti dėmesį nuo to, apie ką kalba visas pasaulis, rašo „Lietuvos rytas“.

Maskvai žeriami kaltinimai dėl mėginimo įsikišti į demokratinę JAV sistemą ir padėti laimėti prezidento rinkimus Rusijai palankiam kandidatui Donaldui Trumpui.

Tačiau netgi tuomet, kai Kremliui palankios žiniasklaidos priemonės prabyla apie kibernetinių atakų skandalą, jis ne tik neigiamas, bet ir virsta pasityčiojimo objektu.

Kai JAV žvalgyba pateikė išvadą, jog Kremliaus finansuojamas tarptautinis televizijos kanalas RT vykdė agresyvią D.Trumpo palaikymo kampaniją ir skleidė melagingus faktus apie demokratę Hillary Clinton, televizijos vadovė Margarita Simonian iš tokių teiginių tik pasišaipė.

„Tokie pranešimai rodo, kad žvalgybai stinga informacijos, ji remiasi prastai išverstais straipsniais, paima senus faktus ir pateikia kaip naujus“, –  “The Moscow Times“ sakė M.Simonian.

Jos vadovaujamas kanalas aiškino, kad H.Clinton yra korumpuota, turi fizinių bei psichikos sutrikimų ir sąsajų su islamistiniu ekstremizmu.

„Ak, CŽV (Centrinė žvalgybos valdyba. – Red.) publikavo savo ataskaitą! Metų pokštas! Pagrindinis jų įrodymas – mano laida, daryta prieš šešerius metus. Aš nejuokauju!“ – tyčiojosi RT vadovė.

Ir kiti Kremliui palankūs analitikai bei žiniasklaidos atstovai darbavosi socialiniuose tinkluose.

„Iš pradžių B.Obama įveda Rusijai sankcijas dėl „kibernetinių atakų“, o jau tada slaptosios tarnybos parengia ataskaitą. Atrodo idiotiškai“, – „Twitter“ rašė žinomas pokalbių laidos vedėjas Vladimiras Solovjovas.

Taigi Kremliaus propagandos ruporas tyčiojasi iš kaltinimų ir liepia piliečiams nekvaršinti sau galvos.

Kaip žiūrovams aiškinta laidoje „Vesti“, diskusijos dėl kibernetinių atakų vyksta tiktai Demokratų partijos gretose.

O ta partija, pasak Kremliaus, verta tik pajuokos, nes konsultacijoms kibernetinių karų klausimu nusisamdė Maskvoje gimusį ekspertą Dmitrijų Alperovičių, kuris yra „rusofobas ir dar turi ryšių su rusams priešiškais Ukrainos oligarchais“.

Rusijos propagandinės televizijos kanalas bando įteigti, kad kalbos dėl kibernetinių atakų yra farsas.

Esą jau net Amerikos žiniasklaida „pradeda pripažinti“, kad kaltinimai yra „šou, kurį rengia pasitraukianti B.Obamos administracija, siekdama daryti spaudimą naujam teisėtai išrinktam prezidentui, kad jo santykiai su Rusija būtų sugadinti“.

Kaip kartojama Kremliui palankioje žiniasklaidoje: „Tokie bandymai turi tik priešingą efektą.“ O peno tokiems teiginiams duoda ir pats D.Trumpas, kuris ne tik viešai reiškė abejones, jog Maskva vykdė atakas, bet ir sakė, kad „tik kvailiai ar juokdariai“ nenorėtų turėti gerų santykių su Rusija.

Tiesa, pro Kremliaus žiniasklaidos akis neprasprūdo ir NATO karių atsiuntimas į Lenkiją. Nestebina ir tai, kad propagandinis Rusijos Pirmasis kanalas bandė pateikti iškreiptą šio įvykio vaizdą ir aiškino, kad iš Vokietijos į Lenkiją keliavusi šarvuotoji brigada tokiu laiku atkeliavo neatsitiktinai.

„Tai nėra tiktai sutapimas, kad B.Obama paspartino amerikiečių karių dislokavimą Europoje, – buvo aiškinama propagandinio kanalo laidoje. – Tai turėjo būti naujojo prezidento darbas, tačiau D.Trumpas netiki kibernetinių įsilaužimų istorijomis ir isteriškai rusofobiškais rytų europiečiais. B.Obama nutarė mesti iššūkį išrinktojo prezidento politikai Rusijos atžvilgiu.“

Bet rusai galbūt pernelyg anksti džiaugiasi būsima draugyste su D.Trumpu. Respublikono komanda tikina, kad, nepaisant viešų pareiškimų, būsimasis JAV lyderis rimtai reaguoja į kaltinimus, pateiktus Rusijai.

Kokie bus tolesni žingsniai dėl įtariamų Rusijos kibernetinių atakų, paaiškės tik po D.Trumpo inauguracijos. Todėl Maskva, kaip ir likęs pasaulis, turės palūkėti mažiausiai iki sausio 20 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.