Rusų ir lenkų požiūris į moteris – vis labiau viduramžiškas

Rusijos ir Lenkijos gyventojų požiūriai į moteris XXI amžiuje stulbina savo viduramžiškumu. Net trečdalis rusų įsitikinę, kad moterims politikoje ne viena, o Lenkijos europarlamentaras viešai pareiškė, kad moterys turėtų uždirbti mažiau, nes esą yra silpnesnės ir kvailesnės nei vyrai.

Kas trečias rusas nepritaria moterų veiklai politikoje.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Kas trečias rusas nepritaria moterų veiklai politikoje.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2017, 10:24 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:02 PM

Anot Rusijos tyrimų centro „Levada“, šioje šalyje daugėja žmonių, kurie tiki, kad moterys neturėtų dalyvauti politikoje. Kas trečias apklaustasis teigė, kad nepritaria moterų veiklai politikoje – pernai taip manančių buvo kas penktas, rašo „The Moscow Times“.

Be to, dar didesnis žmonių skaičius sakė netikintys, kad moterys turėtų užimti tokius pat svarbius vyriausybės postus, kaip vyrai. 38 proc. apklaustųjų prieštaravo lyčių lygybei aukščiausiuose postuose. Pernai taip galvojusių buvo 28 proc.

Daugiau nei pusė, 54 proc., rusų įsitikinę, kad per artimiausius 10-15 metų jų šalis vis dar neturės moters prezidentės. 2017 metais moterys politikės Rusijos Valstybės Dūmoje užėmė vos 15 proc. visų vietų, o parlamento rinkimuose kandidačių buvo tik 23 proc.

Tuo metu Europos Parlamentas (EP) liko priblokštas, kai debatuose apie moterų ir vyrų darbo užmokesčių skirtumą EP narys iš Lenkijos Januszas Korwinas Mikke pareiškė, kad „moterys privalo uždirbti mažiau, nes jos yra silpnesnės, mažesnės ir mažiau protingos. Jos privalo uždirbti mažiau ir taškas“, skelbia „Euronews“ ir ELTA.

Savo teiginiui J.Korwinas Mikke pateikė itin keistus argumentus.

„Ar žinote, kiek moterų yra pirmajame geriausių šachmatų žaidėjų šimtuke? Prieš jums atsakant į šį klausimą, aš jums pasakysiu: nė vienos“, – teigė EP narys iš Lenkijos.

EP narė iš Ispanijos pasinaudojo proga ir atsakė 74 metų amžiaus J.Korwinui Mikkei.

„Jūsų manymu, man neturėtų būti suteikiama teisė būti Parlamento nare. Suprantu, jus skaudina ir žeidžia faktas, kad šiais laikais moterys gali sėdėti Parlamente ir atstovauti tokioms pačioms teisėms, kaip jūs, turintiems asmenims. Esu čia, kad nuo tokių vyrų, kaip jūs, apginčiau visas Europos moteris“, – teigė politikė Iratxe Garcia Perez.

Nepaisant to, kad Europos Sąjunga yra pasaulio lyderė lyčių lygybės srityje, anot Europos Komisijos, dabartiniu tempu reikės dar 70 metų, kad moterys uždirbtų tiek pat, kiek vyrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas