Baltarusijos prezidentas kirto Dmitrijui Medvedevui: „Ant kelių mūsų neklupdysite“

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka sureagavo į Rusijos premjero Dmitrijaus Medvedevo pareiškimus apie dujų kainas.

A.Lukašenka supyko dėl dujų kainos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka supyko dėl dujų kainos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 11:40 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:16 AM

A.Lukašenka ilgai neieškodamas žodžių kišenėje pareiškė, kad jei jam teks brangiai mokėti už dujas, tai D.Medvedevui teks dar brangiau sumokėti „už kai ką“.

Tokius žodžius Baltarusijos prezidentas išsakė ketvirtadienį susirinkime, kurio metu buvo aptariami aktualūs klausimai apie šalies vystymosi perspektyvas.

A.Lukašenka sakė, kad jį labai nustebino „gero draugo Medvedevo žodžiai“.

„Mus, beje, jau pradeda gąsdinti, kad dujas pirksime europietiškomis kainomis. Sako, neva mokėsime ne 150 dolerių (124 eurų), o 200 dolerių (189 eurų)“, – teigė Baltarusijos prezidentas.

A.Lukašenka pareiškė, esą Rusija bando parodyti, jog Minskas yra Maskvos išlaikytinis.

„D.Medvedevas turi suprasti, jei mes mokėsime kaip Europoje, tai už kai ką jam taip pat teks susimokėti. Ir kaina bus gerokai aukštesnė nei už gamtines dujas“, – griežtai pareiškė A.Lukašenka.

Jis pridūrė, kad didžioji dalis rusų greičiausiai suvokia, kad Baltarusijos ir Rusijos santykių pagrindas ne buhalterija. Todėl dujų kainos negali būti pastatomos aukščiau.

„Tam, kad vertintume šiuos santykius, būtina sugrįžti į praėjusio amžiaus vidurį, kai mes paaukojome trečdalį gyventojų žinote už ką“, – kalbėjo Baltarusijos vadas pridūręs, kad bauginti jo šalies ir priekaištauti jai nepavyks.

„Pasakysiu aiškiai, ko mes norime. Mes nenorime žemos dujų kainos. Mums reikia, kad draugiškos Rusijos valdžia vykdytų savo įsipareigojimus“, – kalbėjo A.Lukašenka.

„Jeigu kas nors iš tų protinguolių mano, kad mus amžinai galima klupdyti ant kelių, jie labai klysta. To tikrai nebus“, – pridūrė Baltarusijos prezidentas.

Apie aukštesnes dujų kainas Rusijos premjeras prabilo Eurazijos ekonominės sąjungos (EAES) susitikime.

Į kolegas, o ypač į baltarusius, jis kreipėsi grėsmingais žodžiais: Rusija pakels dujų kainas šalims, kurios išstos iš šios sąjungos.

Tokį pareiškimą jis padarė Eurazijos tarpvyriausybinės tarybos posėdyje. Ir pridūrė, kad jėga šioje sąjungoje nieko nelaiko.

D. Medvedevo žodžiai nuskambėjo kaip užslėpta grėsmė: jeigu „kurios nors šalys“ išstotų iš EAES arba joje nebūtų, tai joms tektų mokėti už dujas kainą, kurią moka Europa, ir „viskas būtų gerokai brangiau“

Dabar EAES, be Rusijos, priklauso Baltarusija, Kazachstanas, Armėnija ir Kirgizija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.