Rugsėjo 11-osios tragedija tapo svetingumo pamoka

Sunku įsivaizduoti miuziklą, kurio veiksmas vyktų kruvino teroro išpuolio JAV dieną. Bet Brodvėjuje pasakojama istorija, kaip 2001 metų rugsėjo 11-ąją Kanados miestelis tapo prieglobsčiu tūkstančiams.

Miuziklas pasakoja, kaip Kanada po rugsėjo 11-osios priėmė lėktuvų keleivius.
Miuziklas pasakoja, kaip Kanada po rugsėjo 11-osios priėmė lėktuvų keleivius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2017, 10:46 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 3:34 AM

Kovo mėnesį Niujorke pradėtas rodyti miuziklas „Atvyk iš toli“ („Come From Away“) pasakoja, kaip nedidelio Ganderio miesto gyventojai priglaudė Niufaundlando saloje nusileisti priverstų lėktuvų keleivius.

Po rugsėjo 11-ąją teroristinės grupuotės „Al Qaeda“ įvykdytų išpuolių Niujorke ir Vašingtone, kai trys užgrobti keleiviniai lėktuvai buvo nukreipti į Pasaulio prekybos centro bokštus dvynius ir Pentagoną, buvo uždaryta visa Amerikos oro erdvė.

Tad 38 per Atlantą tuo metu į JAV skridę keleiviniai ir keturi kariniai lėktuvai buvo nukreipti į 10 tūkst. gyventojų teturinčio Ganderio oro uostą. Daugiau lėktuvų Kanadoje sulaukė tik Halifakso oro uostas.

Miestą, kuriame orlaiviai anksčiau stabtelėdavo tik pasipildyti degalų, užplūdo 6,5 tūkst. keleivių, kuriuos Ganderio gyventojai priėmė paversdami mokyklas ir valstybinius pastatus laikinomis pastogėmis.

Šešias dienas, kol oro erdvė vėl buvo atidaryta, kanadiečiai svetimšalius maitino, dalijo jiems būtiniausius higienos reikmenis. Autobusų vairuotojai nutraukė streiką, o kepyklos padvigubino savo gamybos tempą.

Miestiečių svetingumo istoriją prieš porą metų įamžino kanadiečių Davido Heino ir Irene Sankoff sukurtas miuziklas, o šiemet kovo pradžioje kūrinys debiutavo ir svarbiausioje JAV miuziklų scenoje.

D.Heinas ir I.Sankoff miuziklui medžiagą Ganderyje rinko daugiau nei mėnesį kalbėdamiesi su vietos gyventojais apie lemtingas rugsėjo dienas, kad papasakotų kanadiečių ir oro uoste atsidūrusių keleivių istorijas.

Spektaklyje praėjusią savaitę apsilankė Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau, JAV prezidento dukra Ivanka Trump ir JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nicki Haley.

„Pasaulis pamatė, ką reiškia pasikliauti vienam kitu ir nesavanaudiškai padėti net ir sunkiausią akimirką“, – prieš pasirodymą tūkstančius keleivių priglaudusius savanorius gyrė Kanados premjeras.

Nors J.Trudeau pabrėžė, kad miuziklas parodo, kokie artimi yra Kanados ir JAV ryšiai, Ganderio istorija atskleidžia ir akis badančius šalių skirtumus.

Mat ir šįmet šio miesto gyventojai padeda į bendruomenę įsilieti keturioms sirų pabėgėlių šeimoms.

Kanada jau priėmė daugiau negu 35,7 tūkst. pabėgėlių, o Vašingtonas vis ieško būdų užkirsti atvykėliams kelią į JAV.

„Tai dabar daro tie patys žmonės, tos pačios organizacijos, bažnyčios ir bendruomenės, kurios kaip ir prieš 16 metų prisimena, kaip svarbu padėti kitiems“, – teigė miuzikle apsilankiusi Ganderio savanorė Diane Davis. (PBS, „Time“, LR)

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.