Kremlius pasiryžęs apakinti opoziciją?

Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas įtaria, kad į briliantinės žalumos mišinį buvo įpilta ir regą visam laikui sugadinusių chemikalų. O jo sąjungininkai išpuolio kaltininkų ieško savarankiškai.

Opozicionierius A.Navalnas briliantine žaluma apipiltas šiemet trečią kartą.
Opozicionierius A.Navalnas briliantine žaluma apipiltas šiemet trečią kartą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2017, 9:14 AM, atnaujinta May 3, 2017, 9:15 AM

Po praėjusią savaitę įvykdytos atakos A.Navalnas iki šiol nesulaukė policijos pagalbos, tad užpuolikus ėmė aiškintis opozicionieriaus rėmėjai, rašo "Lietuvos rytas", remdamasis "The Moscow Times".

Be to, po išpuolio prieš vyrą prabilta apie naują žiaurų būdą susidoroti su opozicija. Nes šįkart per ataką prieš A.Navalną, kaip įtariama, buvo panaudota ne tiktai briliantinė žaluma, bet ir kitas chemikalas, pakenkęs jo regai. Dėl regėjimo sutrikimų kenčia ir kita opozicijos narė.

Dirbo geriau už policiją

Balandžio 27 dieną A.Navalnas jau trečią kartą šiemet tapo agresijos auka: kaip įtariama, Kremliaus samdomi asmenys jį priešais Kovos su korupcija organizacijos pastatą Maskvoje apipylė antiseptiniu skysčiu briliantine žaluma – vadinamąja zelionka.

Sekmadienį Kremliaus ruporas „REN TV“ transliavo įrašą, kuriame matyti, kaip A.Navalnas užpuolamas. Tikėtina, kad vaizdo įrašą filmavo asmuo, jau žinojęs, kad opozicionierius taps taikiniu.

Eteryje skelbtame klipe užpuoliko ir vieno praeivio veidas buvo cenzūruotas.

Tačiau pirmadienį A.Navalno rėmėjas Jevgenijus Brizgalinas atskleidė, kad „REN TV“ svetainėje buvo kita įrašo versija, kur matyti praeivio veidas.

A.Navalną remiantys internautai vėliau atpažino praeivį. Jis – radikalaus Kremlių remiančio judėjimo SERB narys Aleksejus Kulakovas.

Iš pradžių jis neigė mestus kaltinimus, bet vėliau prisipažino buvęs ten, kai A.Navalną užpuolė. Vėliau A.Kulakovas tvirtino nežinojęs, kas nutiks A.Navalnui, ir ataką pasmerkė.

„Aš ten ėjau filmuoti, ir tiek. Man paskambino žmogus ir pasakė, kad kažkas vyks toje vietoje, – teigė A.Kulakovas, kuris gynėsi niekados nesmurtavęs prieš opozicionierius. – Bet tada pamačiau, kas ten įvyko.“

Kaltinimus griežtai neigė

Nustatę praeivio tapatybę, internautai ėmė ieškoti užpuoliko. „Twitter“ vienas naudotojas, pravarde „Mr. Radmir“, spėliojo, kad piktadarys galėjo būti Aleksandras Petrunka taip pat iš radikaliojo judėjimo SERB.

Pernai rugsėjį A.Petrunka aptaškė fotografo Jocko Sturgeso kūrinius buteliu šlapimo.

O 2016 metų vasarį jis priešais Kovos su korupcija organizacijos pastatą Maskvoje apdrėbė A.Navalną tortu.

„Twitter“ naudotojas „Mr. Radmir“ palygino balandžio 27 dienos vaizdo įrašą su A.Petrunkos socialinių tinklų nuotraukomis: abiejų vyrų sudėjimas ir drabužiai labai panašūs.

Per radiją kalbėjęs vienas iš judėjimo SERB lyderių Goša Tarasevičius neigė A.Petrunkai pateiktus kaltinimus, esą jis jau kurį laiką gyvena Kryme ir iš ten nekelia kojos.

Be to, G.Tarasevičius pareiškė, kad A.Navalnas pats suplanavo ataką prieš save, kad taptų populiaresnis rusų gretose.

Daugėja pavojingų išpuolių

Prieš savaitę prieš A.Navalną surengta ataka privertė jį trumpam atsigulti į ligoninę. Mat per ataką į veidą šliūkštelėti chemikalai jam apdegino dešinę akį.

Pasak A.Navalno, gydytojai įsitikinę, kad į briliantinę žalumą buvo įmaišyta kitų medžiagų, nes jam padaryta žala gerokai rimtesnė, nei įprasta, kai naudojama vien tik „zelionka“. Yra tikimybė, kad A.Navalno rega buvo sugadinta visam laikui.

Ligoninėje jam buvo patvirtinta diagnozė: „Dešiniosios akies vidutinio laipsnio cheminis nudegimas.“

„Gydytojai tebėra įsitikinę, jog tai negalėjo būti tik briliantinė žaluma. Tai akivaizdžiai buvo jos mišinys su kitu aitriu skysčiu. Šiuo metu akis praradusi 80 proc. regėjimo“, – pranešė Kremliaus kritikas.

Pastaruoju metu Rusijoje išpuoliai prieš opozicionierius tampa vis rimtesni. Aktyvistė Natalija Fiodorova prieš savaitę irgi buvo užpulta: jai į veidą užpuolikas šliūkštelėjo nežinomos cheminės medžiagos – ji vis dar nemato viena akimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.