Lenkiją sukrėtė policijos žiaurumas: mįslingomis aplinkybėmis mirė jaunas vyras

Policijos ilgai slėptos 25 metų Igorio Stachowiako mirties areštinėje aplinkybės Lenkijoje sukėlė politinę audrą. Debatai dėl vaikino likimo virto kaltinimais, kad vyriausybė siekia nuslėpti tiesą.

Brutalaus I.Stachowiako sulaikymo įrašai ir nuotraukos pernai sukėlė tris dienas trukusius protestus.
Brutalaus I.Stachowiako sulaikymo įrašai ir nuotraukos pernai sukėlė tris dienas trukusius protestus.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai LR, Varšuva

May 30, 2017, 7:37 AM

Kilus visuomeniniam pasipiktinimui dėl televizijos TVN paviešintų I.Stachowiako mirties aplinkybių, Vidaus reikalų bei administracijos ministras Mariuszas Blaszczakas skubiai atstatydino Žemutinės Silezijos regiono bei Vroclavo miesto komendantus ir jų pavaduotojus.

Tai aistrų nenuramino. Policininkų profsąjunga pareiškė, jog taip siekiama nuimti atsakomybę nuo prokuratūros pečių, ir paragino palaukti galutinio tyrimo išvadų.

Opozicija pareikalavo sudaryti specialią Seimo komisiją, kuri išsiaiškintų tiek policijos, tiek prokuratūros savivalę šioje istorijoje.

Sulaikė nekaltą jaunuolį

Lygiai prieš metus I.Stachowiakas Vroclavo rotušės aikštėje buvo sulaikytas ankstyvą sekmadienio rytą – grįžtantį iš diskotekos vaikiną policininkai palaikė ieškomu nusikaltėliu.

Prieš kelias dienas iš areštinės buvo pabėgęs 22 metų vaikinas, todėl įžvelgę išorinių panašumų policininkai ėmė aikštėje tardyti I.Stachowiaką.

Nekaltą, bet apsvaigusį nuo alkoholio ir narkotikų vaikiną policininkai pargriovė ant žemės, užsegė antrankius ir „nuramino“ elektros šoko įtaisu.

Toks brutalus policininkų elgesys nustebino kitus praeivius, jie pradėjo peikti policininkus ir telefonais filmuoti įvykį.

Įtūžę policininkai į komisariatą nuvežė ne tik I.Stachowiaką, bet ir įvykį filmavusius praeivius – jiems skyrė baudas už tariamą darbo trukdymą ir gąsdino pasekmėmis, jei paviešins įrašus.

Po keleto valandų I.Stachowiako tėvams buvo pranešta, jog jų sūnus mirė, o internete išplitę brutalaus sulaikymo įrašai bei mėlynėmis nusėto lavono nuotraukos sukėlė tris dienas trukusias riaušes prie policijos būstinės.

Ministras pažadėjo ištirti

Riaušių malšinti į Vroclavą nuvykęs ministras M.Blaszczakas per susitikimą su I.Stachowiako tėvais davė pažadą išsiaiškinti jų sūnaus mirties aplinkybes.

Vroclavo teismo medicinos ekspertai nustatė, kad prie mirties prisidėti galėjo didelis alkoholio ir narkotikų kiekis organizme, smaugimas bei elektros šokas. Tokios išvados nepatenkino ministerijos, tad ji ėmė užsakinėti vis naujas ekspertizes.

Metus užtrukęs tyrimas įklimpo be jokių rezultatų, M.Blaszczakas vis dažniau tvirtino policininkams priekaištų neturįs, o I.Stachowiakas miręs nuo narkotikų perdozavimo.

TVN parodė įrašą, kurį įamžino kamera, esanti elektros šoko įtaise. Iš jo matyti, jog I.Stachowiakas policijoje buvo nutemptas į tualetą, ten brutaliai tardomas ir dar dukart kankinamas elektros srove, nors buvo su antrankiais ir nesipriešino.

Po trečio kankinimo elektros srove vaikinas prarado sąmonę, o vėlesnis jo gaivinimas gyvybės neišgelbėjo.

Vėliau komisariate pradingo visi apklausą įamžinti turėję stebėjimo kamerų įrašai. O elektros šoko prietaise įmontuotos kameros įrašą skubiai perėmė prokuratūros atstovai.

Sulaikant I.Stachowiaką dalyvavę policininkai po priverstinių atostogų netrukus vėl buvo sugrąžinti į pareigas, o jų viršininkas buvo paaukštintas ir tapo Vroclavo policijos komendanto pavaduotoju.

Politinės tyrimo sąsajos

Dabar televizija TVN paskelbė, jog tiek Vroclavo policijos komendantas, tiek jo pavaduotojas yra Lenkijos premjerės Beatos Szydlo biuro vadovės Beatos Kempos kaimynai iš nedidelio Sycuvo miesto.

Žurnalas „Newsweek“ priminė, jog valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) žadėjo policiją veiksmingesnę padaryti atleisdama sovietmečiu karjerą pradėjusius viršininkus.

Bet į jų vietą buvo skiriami ne to nusipelnę pareigūnai, o TTP narių bičiuliai, neturintys tinkamos patirties ir gebėjimų.

„Gazeta Wyborcza“ priminė, jog jau daug metų ekspertai ragina vaizdo kameras įtaisyti policininkų aprangoje, kaip daroma JAV, tačiau nei ankstesnės, nei dabartinė valdžia to nenori daryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.