Osamos bin Ladeno sūnus ruošiasi kerštui?

Buvusio grupuotės „Al Qaeda“ vado Osamos bin Ladeno sūnus Hamza visuomet troško sekti savo tėvo pėdomis. Kai kurios detalės rodo, kad grupuotė vėl gali iškilti vedama teroristo palikuonio.

H.bin Ladenas paskutinį kartą matytas prieš daugiau nei 15 metų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
H.bin Ladenas paskutinį kartą matytas prieš daugiau nei 15 metų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Newsweek“, „The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Jun 30, 2017, 6:47 AM

Hamza augo klausydamas raginimų rengti džihadą, o prieš pabėgdamas slapstytis į kalnus tėvas O.bin Ladenas berniuką ėmė ruošti perimti grupuotės lyderio sostą.

Teroristas netgi kūrė planus, kaip jo sūnus galėtų atkeliauti į jo slėptuvę Abotabade – ten, kur vėliau Osamą nušovė JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų SEAL kariai.

Praėjus 16 metų nuo tos dienos, kai atsisveikino su tėvu, teroristo palikuonis Hamza iš tiesų turi svarbų vaidmenį grupuotėje ir tai pranašauja „Al Qaeda“ sugrįžimą.

Šiandien gali atrodyti, kad „Islamo valstybė“ yra stipri, – grupuotės sekėjai pastaruoju metu vykdo kruvinas atakas Europoje. Bet jos galia silpsta koalicijos pajėgoms atkovojant vis daugiau islamistų užimtų teritorijų ir retinant kovotojų gretas.

Tačiau tuo pat metu, remiantis žvalgybos informacija, teismo dokumentais, grupuotės „Al Qaeda“ vaizdo įrašais, O.bin Ladeno grupuotė rengiasi sugrįžimui.

Tai galėtų turėti tragiškų pasekmių Vakarams ir visam pasauliui.

Praėjus 4 metams po tėvo mirties – o tai įvyko 2011-aisiais – Hamza išplatino įrašytą garso pranešimą, kuriame gyrė įvairių „Al Qaeda“ atšakų lyderius ir keikė JAV prezidentą Baracką Obamą, vadindamas jį „juoduoju kriminalinės gaujos vadu“.

Jis taip pat gyrė Bostono maratono sprogdinimus ir ragino džihadistus „sukurti mūšio lauką, kuris būtų nuo Kabulo, Bagdado ir Gazos iki Vašingtono, Londono, Paryžiaus ir Tel Avivo“.

2015-aisiais pasirodžiusiame panešime O.bin Ladeno sūnus ragino paleisti įkalintus grupuotės „Al Qaeda“ narius, įskaitant jo mokytojus Abu Khayrą al-Masri, Saifą al-Adelį ir Abu Mohammedą al-Masri.

Jo prašymai netrukus buvo išpildyti. Grupuotės atšaka Arabijos pusiasalyje surengė atakas prieš Irano diplomatus Jemene ir kelis jų paėmė įkaitais.

Juos teroristai pasitelkė kaip mainų prekę – iškeitė į tris kalinius – Hamzos mokytojus.

A.M.al-Masri, kuris Rytų Afrikoje rengė išpuolius prieš JAV diplomatinę atstovybę, amerikiečių buvo pramintas „labiausiai patyrusiu ir daugiausia gebėjimų turinčiu operacijų organizatoriumi, esančiu laisvėje“.

O S.al-Adelis dalyvavo organizuojant beveik visas didžiausias grupuotės atakas, įskaitant 2001 metų Amerikoje.

28-erių H.bin Ladenas, kuris, kaip manoma, gyvena Pakistane, nenurimsta. Jo balsas buvo girdėti ir šįmet – likus dešimčiai dienų iki teroro akto Mančesteryje. Tiesa, šiame mieste ataką rengusį užpuoliką įkvėpė „Islamo valstybė“.

Grupuotė „Al Qaeda“ išplatino garso įrašą, kuriame Hamza ragina sekėjus rengti išpuolius prieš žydus ir krikščionis.

„Tobulai pasirinkite savo taikinius, kad savo priešams padarytumėte kuo daugiau žalos“, – sakė jis garso juostoje, įrašytoje anglų ir arabų kalbomis.

Pasak amerikiečio terorizmo eksperto Bruce’o Hoffmano, dabar, kai pasaulio dėmesys nukrypęs į kitą teroro grupuotę, Hamza tuo gali pasinaudoti: „Žvelgiant iš pačios grupuotės perspektyvos, dabar yra tinkamas metas jam pareikalauti valdžios ir iškilti.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.