Vėžiu sirgusią mamą iki mirties slaugęs aštuonmetis lietuvis sulaukė britų apdovanojimo

Drąsus ir rūpestingas aštuonmetis Kajus Vaivadas sužavėjo Jungtinę Karalystę. Sužinojęs, kad jo motina serga nepagydoma liga, jis ja rūpinosi iki paskutinės dienos ir už savo gerumą buvo apdovanotas prestižiniu „Diana Award“ apdovanojimu, skelbia „The Ilford Recorder"

 Kajaus mama Ingrida mirė pernai rudenį.
 Kajaus mama Ingrida mirė pernai rudenį.
 Kajui buvo penkeri metai, kai jo mamai diagnozuotas vėžys.
 Kajui buvo penkeri metai, kai jo mamai diagnozuotas vėžys.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-07-15 14:22, atnaujinta 2017-07-17 09:32

Šviesaus atminimo princesės Dianos vardo įvertinimas suteikiamas jauniems žmonėms, kurie savo nesavanaudiškais veiksmais keičia kitų gyvenimus.

Kajus būtent taip ir darė. Jo motinai Ingridai 2013-aisiais buvo diagnozuotas vėžys – iškart po to, kai jie iš Lietuvos persikėlė gyventi į Forestgeitą.

Vaikas netrukus perėmė iš jos visus darbus namuose: gamino valgyti, tvarkėsi. Vėliau šią veiklą turėjo derinti su pamokų ruošimu, nes pradėjo lankyti mokyklą.

Kajaus mamos gyvybė užgeso pernai lapkritį, praėjus trejiems metams po diagnozės.

„Mamai susirgus jie gyveno tik dviese. Jis darė viską, ką galėjo, kad tik padėtų. Niekada nesiskundė, kad norėtų veikti kažką, kuo tuo metu užsiimdavo jo draugai“, - teigė apdovanojimą skiriančios organizacijos „Barnardo’s project“ darbuotoja Alison Connoly, kuri Kajų vadino „ypatingu berniuku“.

Dabar Kajus gyvena su tėvu ir toliau teikia paramą vaikams, kurie susiduria su tokia pačia situacija šeimoje, kokią teko patirti jam.

„Jis mokosi gyventi be mamos, o jo požiūris į gyvenimą – įkvėpimas kiekvienam, kuris su juo susipažįsta. Jis toks džiugus, draugiškas ir paslaugus.

Dirbdamas mūsų organizacijos jaunųjų globėjų programoje jis teikia paramą daugybei jaunų žmonių, kurie dabar patiria tai, ką Kajus ištvėrė“, - lietuviu žavėjosi A.Connoly.

„Barnardo’s project“ atstovė Londone Lynn Gradwell gyrė Kajų kaip įkvėpimą kitiems. Ji teigė, jog vaikas nusipelnė gauti apdovanojimą kaip tik šįmet, minint princesės Dianos 20-ąsias mirties metines.

„Tai labai reikšminga. Ypač išgirdus, apie emocinius išgyvenimus, kuriuos papasakojo po savo motinos mirties patyrę princai Harry ir Williamas“, - sakė L.Gradwell.
 
Nors Kajus vis dar nesusitaikė su mamos mirtimi, jis teigia, kad džiaugiasi nauja savo veikla – galimybe padėti tiems, kurie išgyvena panašų laikotarpį.

„Man patiko rūpintis mama ir aš labai jos ilgiuosi. Man patinka padėti tokiems vaikams kaip aš, noriu, kad jie nesijaustų, jog yra vienui vieni“, - sakė aštuonmetis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.