Žibėjęs prodiuseris dėl seksualinės prievartos jau kalamas prie gėdos stulpo

Holivudo prodiuseris Harvey Weinsteinas savo žvaigždėms suteikė ne tik šlovę ir „Oskarus“, bet daugelį prievartavo ir lytiškai. Tai buvo vieša paslaptis, tačiau ilgą laiką apie tai Holivudas nieko nenorėjo žinoti.

Po skandalingų pareiškimų H.Weinsteiną paliko ir jo žmona G.Chapman (nuotr. dešinėje), iš jo buvo atimtas ir ne vienas apdovanojimas.
Po skandalingų pareiškimų H.Weinsteiną paliko ir jo žmona G.Chapman (nuotr. dešinėje), iš jo buvo atimtas ir ne vienas apdovanojimas.
Apie prodiuserio seksualinį priekabiavimą prabilo tokios aktorės kaip R.McGowan (nuotr.) ar G.Paltrow. <br>AP nuotr.
Apie prodiuserio seksualinį priekabiavimą prabilo tokios aktorės kaip R.McGowan (nuotr.) ar G.Paltrow. <br>AP nuotr.
G.Paltrow
G.Paltrow
Daugiau nuotraukų (3)

„Der Spiegel“, „Focus“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 23, 2017, 7:18 AM

H.Weinsteinas buvo įtakingas vyras. Ką tai reiškė, 120 kilogramų sveriantis amerikietis verslininkas leido pajusti jam patikusioms moterims.

Holivudo prodiuseris beveik visada elgėsi taip pat, o jo suvedžiojimo menas akivaizdžiai apsiribojo sakiniu, kuris skambėjo kaip grasinimas: „Daryk tai arba savo karjerą gali pamiršti.“

H.Weinsteinas kviesdavo moteris, dažniausiai jaunas aktores, į savo viešbučio apartamentus ar biurą aptarti vaidmens, scenarijaus ar karjeros klausimų.

Po to nuogas vertė jas daryti masažą arba pats jas masažavo, jų akivaizdoje masturbavosi ar maudėsi po dušu, lietė krūtis ir stebėjosi, kad tokio elgesio jos, priešingai nei jis, nelaikė normaliu.

Įtakingojo Holivudo prodiuserio advokatė tikino: viskas vyko su moterų sutikimu.

Tačiau mažiausiai 50 moterų viešai prabilo pasijutusios siaubingai po tokių per prievartą atliekamų veiksmų.

Nuo spalio pradžios aktorės, kino kompanijos darbuotojos ir asistentės viena po kitos dalijosi pasakojimais apie įtakingojo „The Weinstein Company“ ir kino studijos „Miramax“ įkūrėjo priekabiavimą, trukusį beveik keturis dešimtmečius.

Maža to, trys moterys apkaltino H.Weinsteiną išprievartavimu. Prodiuseris kaltinimus neigia.

Skriaudėjus tempia į šviesą

„Juk nieko neatsitiko – viskas kaip Walto Disney filme“, – šitaip H.Weinsteinas ramino prancūzę aktorę, kuri nepasidavė jo įprastinei gudrybei ir ryžtingai atsisakė užeiti į jo viešbučio kambarį.

Teigiama, kad vienai savo aukų Holivudo prodiuseris gyrėsi: „Mergaitės visada sako „ne“. Bet kai išgeria porą alaus, pačios puola ant manęs.“

Kai lytiškai išnaudojo tuomet 21-erių italę aktorę Asią Argento, priverstinai ją tenkindamas oraliniu būdu, ji, atsisėdusi lovoje su suplėšytais drabužiais ir išterliotu makiažu, mikčiodama pasakė: „Aš nesu prostitutė...“

„Užsirašyk šią frazę ant marškinėlių“, – atšovė prodiuseris.

Tai – tik keletas detalių iš pasakojimų apie H.Weinsteiną, kurie pastaruoju metu pilasi lyg iš gausybės rago.

„Manau, vertas dėmesio faktas, kad kiekvienas šių demaskavimų sukelia tokią nustebimo reakciją“, – teigė portalo „Edition E“ vyriausioji redaktorė ir naujos kartos vokiečių feministė Teresa Bucker.

Piktnaudžiavimas moterų padėtimi darbo vietose ar kitose situacijose nėra praėjusių laikų reliktas. Vadinamieji alfa patinai, valdomi vien seksualinių įnorių, neišnyko kaip dinozaurai.

„Klaidinga išvada seksualinį smurtą priskirti tam tikram laikui ar tam tikrai aplinkai“, – sako T.Bucker.

Kaip ir anksčiau, tai yra struktūrinio pobūdžio problema, paliečianti šimtus tūkstančių moterų.

Vienintelis skirtumas tas, kad, pastaruoju metu apie tai prakalbus žymioms Holivudo aktorėms, išnaudojimo atvejai visame pasaulyje greičiau lenda į viešumą.

Tiesa, skiriasi pasekmės. Tokių nusikaltėlių kaip Holivudo prodiuseris H.Weinsteinas galia rėmėsi ir toliau remiasi būtent aukų tylėjimu.

Daugelis moterų apie patirtą skriaudą tylėjo kelis dešimtmečius, nes manė, kad tai įvyko dėl jų kaltės, arba jautė gėdą, kad griežčiau nesustabdė priekabiautojo.

Dar prieš porą metų tokie nusikaltėliai galėjo būti užtikrinti, kad jų elgesys neiškils į dienos šviesą, nes apie tai kalbėti reiškė palaidoti savo karjerą.

Tačiau šis skandalas įrodė, kad net ir tokie įtakingi verslininkai kaip H.Weinsteinas turi viešai atsakyti už tai, ką padarė slapta.

Moterys nenustoja šnekėti

Žinoma, kad šis elgesys iškiltų į dienos šviesą, reikėjo laukti ilgai. Pirmieji pranešimai spalio 5 dieną pasirodė dienraštyje „The New York Times“.

Leidiniui apie dešimtmečius patirtą priekabiavimą prisipažino kelios moterys, tarp jų ir aktorės Ashley Judd bei Rose McGowan.

Praėjus penkioms dienoms dar didesniam sprogimui prilygstantį tyrimą paviešino populiarus žurnalas „New Yorker“.

Jame H.Weinsteiną priekabiavimu apkaltino dar trylika moterų, o trys iš jų prabilo ir apie išžaginimą.

G.Paltrow pripažino, kad apie patirtą netrokštamą H.Weinsteino dėmesį tada, kai jai buvo 21-eri, pasisakė tik savo tuomečiam vaikinui Bradui Pittui: „Aš buvau dar vaikas, turėjau sutartį, buvau kaip suakmenėjusi. Maniau, kad jis mane atleis.“

„Iš bendravimo su H.Weinsteinu aš prikaupiau blogos patirties dar būdama jauna ir todėl su juo niekada nebedirbau.

Dėl to nutariau perspėjau ir kitus“, – pikantiškų detalių nenorėjo atskleisti A.Jolie.

Sekdamos jų pavydžiu atsiverti ryžosi ir daugiau aktorių, jų sąrašas vis dar pildosi.

Paaiškėjo, kad kino industrijoje tai – jau įsisenėjusi problema, bet Holivudu šis skandalas neapsiribojo.

Daugiau aktorių pradėjo kalbėti apie kitų režisierių, prodiuserių, verslininkų ir įtakingų vyrų priekabiavimą.

Juodas paslaptis atskleidė ir sportininkės. Balerinos apkaltino Maskvos Didžiojo teatro savininkus oligarchus, kuriems atrodė savaime suprantama dėl karjeros drebančias jaunas šokėjas temptis į lovą.

O H.Weinsteino karjera ėmė byrėti. Jį išmetė jo paties įkurta kompanija „The Weinstein Company“, Amerikos ir Jungtinės Karalystės kino akademijos balsavo už jo pašalinimą.

Jį paliko žmona Georgina Chapman, o Niujorko ir Londono policija paskelbė tiriančios kaltinimus.

Pakeitė kino pramonę

H.Weinsteino skandalas pakenkė ir JAV demokratų partijai. Mat prodiuseris buvo uolus šios politinės jėgos ir jos kandidatės pernai vykusiuose prezidento rinkimuose Hillary Clinton finansinis rėmėjas.

Sprogus skandalui buvusi JAV valstybės sekretorė tvirtino esanti šokiruota ir pažadėjo prodiuserio paaukotus 1,4 mln. JAV dolerių (1,2 mln. eurų) skirti labdarai.

Bet tokiais žygiais pasižymėjusių gašlių senyvų vyrų Amerikoje pastaruoju metu tikrai nemažai. Per pastaruosius metus į viešumą išlindo „Fox News“ vadovo Rogerio Aileso, šio kanalo laidų vedėjo Billo O’Reilly, komiko Billo Cosby seksualiniai nusikaltimai.

Maža to, tai vyko kaip tik tuo metu, kai į Baltuosius rūmus pateko Donaldas Trumpas, pagarsėjęs ir įsitikinimu, kad moterims gali griebti už tarpkojo vien dėl to, kad jis yra įžymybė.

Apie H.Weinsteino potraukius nežinojo ir tie, kurie žavėjosi jo kino kompanijos filmais.

Kartu su broliu Robu Weinsteinu, kuris, beje, taip pat sulaukė kaltinimų priekabiavimu iš moterų, įkurta kompanija „Miramax“ tapo itin sėkminga.

Pavyzdžiui, H.Weinsteino prodiusuota kriminalinė drama „Bulvarinis skaitalas“ („Pulp Fiction“), kurią režisavo Quentinas Tarantino, pasaulyje uždirbo daugiau nei 200 mln. dolerių. Ši suma daugiau nei 25 kartus viršijo šio filmo gamybos išlaidas.

Per daugelį metų H.Weinsteino prodiusuoti filmai pelnė per 300 „Oskaro“ nominacijų.

Ne visos kino juostos būdavo išskirtinės ar reikšmingos, tačiau H.Weinsteinas į kiekvieno filmo reklamą žvelgė kaip į asmeninį kryžiaus žygį.

Dar likus mėnesiams iki „Oskarų“ ceremonijos jis uoliai planavo viešųjų ryšių akcijas, kurių pabaigoje buvo svarbi tik pergalė.

Įsitikinimo, kad didiems vyrams reikia suteikti visišką laisvę, kad jie sukurtų ką nors didingo, kino pramonė Holivude H.Weinsteino istorijos atveju laikėsi iki pat jos pabaigos.

Tiesa, dabar aiškėja, kad daug žmonių apie nežabotą prodiuserio elgesį žinojo arba bent jau įtarė.

Antai dar per 2013 metų „Oskarų“ teikimo ceremoniją komikas Sethas MacFarlane’as viešai pasityčiojo iš kino kompanijos įkūrėjo.

Perskaitęs penkių geriausio antraeilio moters vaidmens apdovanojimui nominuotų aktorių pavardes jis pašmaikštavo: „Sveikinimai, damos. Dabar jūs neprivalėsite apsimetinėti, kad jaučiate simpatiją H.Weinsteinui.“

Galingi vyrai drąsesni

Gal tokie vyrų ir moterų santykiai būdingi tiktai pramogų pasauliui?

„Tai lemia ne kino industrija, o vyrai. Jie visuomet nori sekso. Jie mano, kad turi valdžią“, – svarstė 70 metų Vokietijos aktorė Ingrid Steeger.

Ją vaikystėje išprievartavo senelis, o būdama suaugusi moteris seksualinį priekabiavimą patyrė dešimtis kartų.

I.Steeger prisimena, kaip ją pasikvietė į namus teatro režisierius, kad ji mėgintų perskaityti tekstą.

„Jis atidarė duris nuogas, į akis krito jo storas pilvas – pamačiusi tokį vaizdą pabėgau“, – prisiminė aktorė, bet ar kino pramonėje elgesys su moterimis pasikeitė, vokietė atsakyti negalėjo.

Kelno psichologas Jorisas Lammersas tikino, kad aukštus postus užimantys vyrai labiau pasitiki savimi, o šis bruožas lemia didesnį seksualinį apetitą: „Tokie vyrai ryžtingai žengia pirmyn ir atsakymas „ne“ jiems nepriimtinas. Kartu su įgyjama vis didesne valdžia stiprėja ir jų pačių nenugalimumo jausmas.“

Tačiau, kaip mano internetinio žurnalo „Edition E“ vyriausioji redaktorė T.Bucker, kultūros ir kūrybinėse srityse dirbančios moterys yra labiau pažeidžiamos, nes ten kontaktai darant karjerą svarbesni nei kitose srityse.

Jeigu tokios istorijos jau nieko nestebina, ar vertėjo kelti triukšmą dėl alfa patino H.Weinsteino? Regis, tuo abejojančių mažai.

„Kelti triukšmą – vadinasi, skatinti pokyčius.

Mes pasakojame, nes norime, kad viskas pasikeistų. Nebenorime daugiau girdėti tokių istorijų“, – teigė apie skriaudėją prabilusias aktores gyrusi filmo „Merginos“ („Girls“) prodiuserė Lena Dunham. 

Pasakojimai, baisesni vienas už kitą

Aktorė Mira Sorvino žurnalui „New Yorker“ teigė, kad H.Weinsteinas 1995-aisiais mėgino jai padaryti masažą viešbučio kambaryje. „Jis ėmė spaudyti man pečius, bet man tai buvo itin nemalonu. Vėliau jis mėgino prisislinkti dar arčiau, bet aš atsistojau ir nuėjau, o tada jis puolė mane vaikytis po kambarį.“

Žurnalistė Lauren Sivan teigė, kad H.Weinsteinas ją 2007 metais užspeitė į kampą uždarytame Niujorko restorane ir mėgino pabučiuoti. Kai ji šiurkščiai jį atstūmė, prodiuseris ėmė masturbuotis.

Į viešbutį aptarti verslo reikalų H.Weinsteinas 2011 metais pasikvietė ir aktorę Jessicą Barth. Atėjusi į kambarį ji nustebo pamačiusi, kad prodiuseris jos laukia su šampanu ir sušiais. Pasak jos, H.Weinsteinas pasiūlė jai vaidmenį, bet už tai paprašė paslaugos. „O kas, jeigu mes tiesiog geriame šampaną, bet aš staiga nusirengiu ir tu man padarai masažą?“ – netikėtai paklausė kino kompanijos vadovas. Kai J.Barth nesutiko, jis išjuokė ją, pasakė, kad jai reikėtų numesti svorio, jeigu nori konkuruoti su kitomis aktorėmis, ir išvijo lauk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.