2017 metais pasaulis atsisveikino su veteranais

Ryškiausios asmenybės, šiemet palikusios pasaulį, nebuvo netikėtai mirę jaunuoliai. Nors mirtis juos užklupo sulaukus garbingo amžiaus, jų veidų žmonės nepamiršo – ir dėl gerų, ir dėl blogų priežasčių.

Atsisveikinimas su buvusiu Vokietijos kancleriu H.Kohliu buvo surengtas Europos Parlamente, o „Playboy“ įkūrėjas H.Hefneris atgulė Los Andžele. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Atsisveikinimas su buvusiu Vokietijos kancleriu H.Kohliu buvo surengtas Europos Parlamente, o „Playboy“ įkūrėjas H.Hefneris atgulė Los Andžele. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Playboy“ įkūrėjas H.Hefneris<br>AP nuotr.
„Playboy“ įkūrėjas H.Hefneris<br>AP nuotr.
Lenkijoje gimęs Z.Brzezinskis JAV kovojo už Rytų Europos šalių pripažinimą. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijoje gimęs Z.Brzezinskis JAV kovojo už Rytų Europos šalių pripažinimą. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-12-31 15:09

Nors besibaigiantys metai nėra paženklinti tokiu žymių žmonių praradimų skaičiumi, apie kokį pasaulis kalbėjo 2016-ųjų pabaigoje, buvo daug apkalbėtų mirčių. Tiesa, šįmet politikos ar verslo pasaulį palikę žmonės – kur kas vyresnio amžiaus, tad jų netektys nesukėlė netikėtumo.

Europai ir Jungtinėms Valstijoms teko išlydėti rimtus politikos veteranus, kurių darbas pasaulį keitė dar praėjusiame šimtmetyje.

Atgulė prie mūzos

91-erių erotinio žurnalo „Playboy“ kūrėjas Hugh Hefneris pasaulį paliko rugsėjį.

Erotikos imperijos įkūrėjas mirė ten, kur ir gyveno – žymiojoje „Playboy“ viloje.

1953 metais nuogų moterų nuotraukų žurnalą įkūręs H.Hefneris ilgainiui „Playboy“ pavertė vienu žymiausių pasaulyje prekės ženklų.

Žurnalo puslapiuose įkūnytą seksualinę laisvę jis propagavo ir gyvenime: nuolat buvo apsuptas zuikučiais persirengusių moterų, girdavosi savo nuotykiais lovoje.

Nors po mirties aibė draugų H.Hefnerį vadino revoliucionieriumi, ikona ir legenda, jis sulaukė ir kritikos už elgesį su moterimis.

„Jis padarė neįtikėtinai daug žalos, paversdamas pornografiją – moterų kūnų pirkimą ir pardavimą – teisėtu verslu“, – teigė rašytoja Julie Bindel.

Amžino poilsio erotikos imperijos įkūrėjas atgulė greta kito seksualumo etalono ir pirmosios merginos, kuri papuošė žurnalą „Playboy“, – Marilyn Monroe.

Dar būdamas gyvas H.Hefneris nusipirko vietą mauzoliejuje Los Andžele, kur jo pelenai buvo padėti į kriptą virš garsiosios aktorės.

„Atsitiktinai sužinojau, jog vieta šalia jos yra laisva, ir nedvejodamas ją griebiau. Kas nenorėtų amžinai gulėti šalia Marilyn?“ – anksčiau juokavo „Playboy“ krikštatėvis.

Laidotuvės su skandalu

Birželį Vokietija neteko vieno žymiausių XX amžiaus Europos politikų. Eidamas 88-uosius metus mirė buvęs kancleris Helmutas Kohlis, kuriam dėkojama dėl Rytų ir Vakarų Vokietijų suvienijimo.

H.Kohlis Vokietijai vadovavo šešiolika metų, nuo 1982-ųjų iki 1998-ųjų, ir buvo ilgiausiai valdęs šalies kancleris nuo Otto von Bismarcko.

Vokietis smarkiai prisidėjo ir prie Europos Sąjungos, ir euro kūrimo, todėl jam buvo surengtas precedento neturintis atsisveikinimas Strasbūre.

Europos Parlamento salėje prie H.Kohlio karsto kalbas sakė žymūs politikai, tarp jų ir Vokietijos kanclerio globotinė ir įpėdinė Angela Merkel.

H.Kohlis dar 1991 m. įtraukė ją į savo kabinetą, bet vėliau ji atsigręžė prieš globėją, kai jis įsivėlė į partijos finansavimo skandalą.

Beje, jis yra vienintelis vokiečių politikas, šiame poste buvęs 4 kadencijas iš eilės, – A.Merkel savo ketvirtąją kadenciją pradėjo tik šiemet.

Tiesa, atsisveikinimą su žymiuoju europiečiu aptemdė ir šeimos tarpusavio konfliktai. Jo našlė Maike Kohl-Richter nedavė leidimo rengti valstybinių laidotuvių, o šį moters sprendimą pasmerkė politiko sūnus iš pirmosios santuokos Walteris Kohlis.

„Tokie planai neverti mano tėvo vaidmens Vokietijos istorijoje“, – kuklesnį minėjimą be svarbiausių buvusio kanclerio bendražygių peikė vyresnėlis.

Buvo Rytų Europos draugas

Gegužės mėnesį mirė ir vienas žymiausių JAV politologų, tarptautinių santykių ekspertų ir politikos strategų Zbigniewas Brzezinskis. Jam buvo 89 metai.

Iš Lenkijos kilęs Z.Brzezinskis buvo JAV prezidentų Johno F.Kennedy ir Lyndono B.Johnsono patarėjas, o vėliau nacionalinio saugumo klausimais patarinėjo prezidentui Jimmy Carteriui.

„Savo draugams jis buvo žinomas kaip Zbigas, vaikaičiams – kaip Vadas, o žmonai – kaip tvari jos viso gyvenimo meilė, – apie tėvo mirtį pranešė žurnalistė Mika Brzezinski. – O aš pažinojau jį tiesiog kaip labiausiai įkvepiantį, mylintį ir atsidavusį tėvą, kokį galėtų turėti kokia nors mergaitė.“

Aukšto rango JAV politikai atkreipė dėmesį į 1928 m. Varšuvoje gimusį ir Kanadoje bei JAV išsilavinimą įgijusį Z.Brzezinskį, kai jis jau buvo pripažintas komunizmo ekspertas.

Šaltojo karo laikų strategas savo veikla padėjo ir Lietuvai. Kai šalis siekė nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos, o vėliau bandė integruotis į NATO, Z.Brzezinskis buvo aktyvus Lietuvos interesų gynėjas Vašingtone ir padėjo iškovoti Amerikos pripažinimą.

Nenustojo kamuoti siaubu

Lapkritį Los Andželo kalėjimo ligoninėje miręs maniakas Charlesas Mansonas prisimenamas dėl daug tamsesnių priežasčių. 83-ejų kalinys tapo tokiu blogio simboliu, kurio negalėjo pralenkti niekas.

Ch.Mansonas sėdo į kalėjimą už Los Andžele jo sekėjų įvykdytą nėščios aktorės Sharon Tate ir dar šešių žmonių nužudymą.

Režisieriaus Romano Polanskio žmona Sh.Tate buvo aštuntą mėnesį nėščia ir prieš mirtį maldavo žudikų palikti jos negimusį sūnų.

Per visą gyvenimą jis labiausiai gąsdino gebėjimu suburti bendruomenę ir paversti jaunus žmones žudikais.

Kulto įkūrėją merginos, kurios sudarė daugumą jo sekėjų, šlovino tarsi Jėzų Kristų ir galiausiai įrodė jam ištikimybę nužudydamos nekaltus žmones.

Iš pradžių Ch.Mansonui buvo skirta mirties bausmė, tačiau kai 1972-aisiais Kalifornijos valstija atsisakė egzekucijų, ji buvo perkvalifikuota į įkalinimą iki gyvos galvos.

Paskutinius 46 metus kalėjime praleidęs nusikaltėlis toliau laikomas vienu didžiausių blogio įsikūnijimų.

Disidentą pražudė vėžys

Nuo kitų šio sąrašo atstovų Kinijos disidentas ir Nobelio taikos premijos laureatas Liu Xiaobo skiriasi savo amžiumi.

Kai liepą jį pakirto nepagydomas kepenų vėžys, kovotojas už žmogaus teises buvo palyginti jaunas – 61-erių.

Kinijos pareigūnai sulaukė daug kritikos, kad ignoravo tarptautinės bendruomenės raginimus duoti leidimą jam paskutines gyvenimo dienas praleisti laisvėje, besigydant užsienyje.

Norą išvykti į užsienį Liu Xiaobo pareiškė, kai tik sužinojo diagnozę. Tiesa, disidento draugai tikino, kad jį tam paskatino rūpinimasis ne savo sveikata, o žmona Liu Xia.

56-erių poetė nuo 2010 metų, kai jos vyrui skirta Nobelio premija, gyvena namų arešto sąlygomis.

Liu Xia niekada nebuvo pateikti kaltinimai dėl kokio nors nusikaltimo, ji nestojo prieš teismą.

Bet Kinijos valdžia pasirūpino, jog ji būtų atskirta nuo išorinio pasaulio, kad negalėtų papasakoti apie savo vyrą.

Moteris ir toliau gyvena Pekine, o apie jos kasdienį gyvenimą vis mažiau žinių sulaukia net ir aktyvistės draugai, neprarandantys vilties ją išlaisvinti.

2017-aisiais taip pat anapilin iškeliavo:

105-erių karo korespondentė Clare Hollingworth, išgarsėjusi tuo, kad pirmoji pranešė apie Antrojo pasaulinio karo pradžią.

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas. 64-erių diplomatą netikėtai pakirto širdies problemos.

Italijos mafijos „bosų bosas“ Salvatore Riina. 87-erių mafiozas, pravarde Toto, mirė kalėjime, kuriame atlikinėjo 26 bausmes iki gyvos galvos.

77-erių televizijos „Fox News“ įkūrėjas Rogeris Ailesas. Įtakinga respublikonų politine jėga televiziją pavertęs magnatas buvo priverstas atsistatydinti dėl seksualinio priekabiavimo skandalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.