Eiliniu piliečiu norėjęs apsimesti Ispanijos karalius sulaukė patyčių

Karaliai taip pat valgo sriubą. Taip būtų galima apibendrinti Ispanijos karaliaus Felipe VI bandymą priartėti prie paprastų mirtingųjų. 50-mečio proga monarchas pakvietė įkišti nosį į jo kasdienybę.

Sausio 30-ąją Ispanijos karalius Felipe VI šventė 50-ąjį jubiliejų. Šia proga monarchas norėjo parodyti visiems žmonėms, kad jo šeima gyvena paprastai.
Sausio 30-ąją Ispanijos karalius Felipe VI šventė 50-ąjį jubiliejų. Šia proga monarchas norėjo parodyti visiems žmonėms, kad jo šeima gyvena paprastai.
Sausio 30-ąją Ispanijos karalius Felipe VI šventė 50-ąjį jubiliejų. Šia proga monarchas norėjo parodyti visiems žmonėms, kad jo šeima gyvena paprastai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Sausio 30-ąją Ispanijos karalius Felipe VI šventė 50-ąjį jubiliejų. Šia proga monarchas norėjo parodyti visiems žmonėms, kad jo šeima gyvena paprastai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2018, 6:35 AM

Praėjusią savaitę gimtadienį atšventęs Ispanijos monarchas priėmė neregėtą sprendimą – nuolat privatų šeimos gyvenimą slepiantis Felipe VI ir jo žmona Letizia atvėrė karališkųjų rūmų „Zarzuela“ duris filmavimo kameroms.

Beveik 5 minutes trunkančiame vaizdo įraše rodoma, kaip karaliai lydi dukras į mokyklą, kartu valgo pietus ir kaip 12 metų Leonor bei 10-metė Sofia stebi savo tėvą, įrašinėjantį Kalėdų sveikinimą.

Vaizdo įrašu nepatikėjo

Tačiau vos tik vaizdo įrašas išvydo dienos šviesą, pasipylė kritikos ir patyčių kruša.

Atrodo, kad karaliaus noras suvaidinti „normalų gyvenimą“ subliūško kaip muilo burbulas. Net ir žurnalistai negailėjo ciniškų komentarų vaizdo įrašui su dirbtinėmis scenomis. Žmonės juokėsi iš įvairių detalių.

Labiausiai ispanams užkliuvo rudai žalia sriuba, kurią pietums vaizdo įraše neva valgė monarchai.

„Manėme, jog karaliai valgo tik jūrų gėrybes, o čia pietums – neaiškios spalvos sriuba“, – prunkštė žurnalistai per radiją ir televiziją.

Karališkoji sriuba tapo vienu pagrindinių praėjusios savaitės įvykių.

Analitikai specialiai ta proga sukūrė naują patarlę: „Tu toks pat netikras kaip karaliaus sriuba.“

Tiesa, 45-erių Letizia jau seniai maitinasi makrobiotiškai – valgo tradicinius tai klimato juostai, kurioje gyvena, maisto produktus.

„Galbūt dėl to vietoj keptų krevečių šeimai tenka maitintis daržovių sriuba“, – svarstė skeptikai.

Tiesa, leisdamas filmuoti savo šeimos pietus karalius sulaužė griežtą protokolo normą, pagal kurią kameroms nevalia filmuoti valgančių monarchų.

Taigi ispanai išvydo neregėtų vaizdų, tačiau liko nusivylę – karališkiesiems pietums buvo pateikta tik skandalingoji sriuba, o visas vaizdo įrašas buvo persmelktas karališko šaltumo ir įtampos.

Gana prasti aktoriai

Akivaizdu, kad scenarijus buvo surašytas iš anksto ir tikrasis karalių gyvenimas neturi nieko bendra su tuo, ką jie bandė suvaidinti vaizdo įraše.

„Ką mes šiandien valgysime?“ – nenatūraliai klausė Ispanijos monarchas.

Jo žmona Letizia sako „sriubytę“, tarytum pietus būtų paruošusi ji pati.

„Mmm, kaip skanu“, – toliau lėtai ir nenatūraliai kalba karalius, o jo dukros negali prieš kameras nuslėpti nuostabos spoksodamos į savo lėkštėse plaukiojančias daržoves.

Pietų metu tėvai su dukromis Leonora, būsima Ispanijos karaliene, ir Sofia apsikeičia tik keliomis šaltomis frazėmis.

„Ar tu jau išmokai savo vaidmenį?“ – pasiteiravo Letizia princesės Sofios.

„Normaliems tėvams nereikia klausti, ar vaikai išmoko mokyklos spektaklio vaidmenį, nes jie vaikams patys padeda jį išmokti“, – sakė žymi Katalonijos rašytoja ir žurnalistė Ampar Moliner.

Bandymus pademonstruoti visuomenei „normalų gyvenimą“ gadino nuolatiniai nenatūralūs karaliaus Felipe komentarai.

„Kaip tau sekasi, kad šiandien nėra jokio egzamino“, – sakė automobilį pats vairuojantis karalius jaunėlei dukrai, kuri prasitarė, kad tą dieną egzaminų nebus.

Tuo metu griežtoji Letizia barė Leonorą, kad ji nežino, kurią valandą jai chemijos egzaminas.

Nenatūraliai nuskambėjo ir nedrąsus karaliaus prašymas, kad Letizia pamasažuotų jam kaklą po kalėdinės kalbos įrašo.

Po komentaro Letizia pamaigė sutuoktiniui kaklą, tačiau scenai trūko natūralios, šeimyniškos šilumos.

Slėpė nuo svetimų akių

Iki šiol karaliai slėpė savo privatų gyvenimą nuo svetimų akių, todėl niekas nežinojo, koks seserų Leonoros ir Sofios būdas.

Dėl tokio slaptumo Ispanijos monarchai sulaukė detalių trokštančių gerbėjų kritikos – pasak monarchus mylinčių ispanų, kitų šalių karaliai taip neslepia savo privataus gyvenimo.

Geltonoji spauda dėl tokio uždarumo kaltino Letizią, kuri, pasak piktų liežuvių, yra labai griežta ir diktuoja sąlygas savo šeimoje.

Iki šiol apie princesių, pasirodančių tik oficialių ceremonijų metu, elgesį ispanams buvo sunku spręsti. Todėl paskelbtas vaizdo įrašas yra didžiulė naujiena ir Ispanija tebebando išnagrinėti kiekvieną jo detalę.

Iš kelių nežymių paviešinto įrašo detalių ispanai nusprendė, kad Leonora yra kur kas santūresnė ir ne tokia natūrali ir spontaniška kaip jos jaunėlė sesuo Sofia.

„Matyti, kad sosto įpėdinę Leonorą jau ima slėgti atsakomybės dėl karūnos rūpesčiai, o jos sesuo gali sau leisti atsipalaiduoti“, – rašė monarchų gyvenimą analizuojanti spauda.

Pasirodė pernelyg kuklūs

Ispanija yra pasidalinusi į dvi dalis – monarchijos šalininkus ir priešininkus.

Vieni jaučia palankumą Ispanijos karūnai, kiti aršiai piktinasi faktu, kad visi piliečiai savo mokesčiais privalo išlaikyti karalių ir jo šeimą.

„Karalius yra karalius, už jį niekas niekada nebalsavo, jis neturi jokių nuopelnų ir mes prieš savo norą privalome jį išlaikyti“, – aiškina Ispanijos respublikonai savo vaikams.

Todėl karaliaus sprendimas atverti savo namų duris sužadino visų dėmesį. Koks gyvenimas yra namuose, kuriuos išlaiko visi ispanai?

Žiūrovams nepraslydo pro akis, kad karaliai pietauja labai kukliame valgomajame prie labai nedidelio stalo.

Pasak daugybės kritikų, pietūs nufilmuoti visai kitoje vietoje, nei paprastai pietauja monarchai. Ir greičiausiai jie beveik niekada nepietauja kartu.

„Filmavimui jie pasirinko negražų valgomąjį, bet tikriausiai turi dar dešimtis kitų“, – juokavo žurnalistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.