Kremlius griebiasi šiaudo: vilioja į Rusiją grįžti pabėgusius oligarchus

Ne paslaptis, kad dalis turtuolių, kurie nesutarė su Rusijos valdžia, spruko į užsienį. Kremlius karštligiškai bando milžiniškus pinigus valdančius verslininkus parsivilioti į gimtinę, tačiau niekas neskuba krautis lagaminų, nes bijo būti suimti.

B.Titovas dalyvaus Rusijos prezidento rinkimuose, tačiau tik dėl vaizdo – iš tiesų yra artimas V.Putino patikėtinis. <br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
B.Titovas dalyvaus Rusijos prezidento rinkimuose, tačiau tik dėl vaizdo – iš tiesų yra artimas V.Putino patikėtinis. <br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 B.Titovas Londone susitiko su pabėgusiais rusų verslininkais.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 B.Titovas Londone susitiko su pabėgusiais rusų verslininkais.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 B.Titovo pasiūlymu verslininkams pasitiki toli gražu ne visi.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 B.Titovo pasiūlymu verslininkams pasitiki toli gražu ne visi.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“ ir „Bloomberg“ inf.

Feb 7, 2018, 8:40 AM, atnaujinta Feb 7, 2018, 9:20 AM

Kremlius didina pastangas susigrąžinti pabėgusius pasiturinčius verslininkus. Dabar kviečiami grįžti net tie turtuoliai, kurie svetur spruko dėl jiems gimtinėje pareikštų kaltinimų.

Vis dėlto Maskvos pažadai verslininkams atrodo kaip medaus spąstai.

65 metų prezidento Vladimiro Putino įgaliotinis verslininkų teisių klausimais 57 metų Borisas Titovas kreipėsi į savo vadovą laišku, prie kurio prisegtas 81 puslapis įvairių verslininkų komentarų.

Laiške B.Titovas prašo, kad V.Putinas iš naujo įvertintų bylas tų turtuolių, kurie buvo priversti bėgti iš Rusijos dėl kaltinimų, kurie dabar jau laikomi „neteisėtais ir neturinčiais jokio pagrindo“.

B.Titovas ragino Rusijos prezidentą sukurti tam tikras teisines garantijas, kurios leistų namo parskristi klaidingai apkaltintiems verslininkams.

Tiesa, V.Putinas kol kas nepranešė, kad ruošiasi visiškai atleisti turtuoliams, kurie pabėgo iš Rusijos, bet prastėjant ekonominei situacijai tai gali įvykti netrukus.

Rusijos ekonomika jau kurį laiką kenčia dėl sankcijų, kurias jai skyrė JAV ir Europos Sąjunga.

Sankcijos skirtos dėl tarptautinės teisės pažeidimų, Krymo pusiasalio aneksijos 2014 metais bei Kremliaus dalyvavimo Rytų Ukrainoje vykstančiame konflikte.

Dėl Vašingtono ir Briuselio sankcijų Maskva puolė gelbėti ekonomikos: ji kviečia sugrįžti verslininkus, kurių bendra turto vertė viršija 1 trln. JAV dolerių (806,5 mlrd. eurų).

Po to, kai JAV iždas paviešino sąrašą artimiausių Kremliaus bei V.Putino sąjungininkų, tarp kurių yra ir B.Titovas, išaugo tikimybė, kad Rusijai gresia naujos sankcijos.

Šeštadienį B.Titovas Londone susitiko su grupe į Jungtinę Karalystę išvykusių verslininkų – jie pabėgo iš Rusijos, nes bijojo, kad bus sulaikyti.

B.Titovas laiške prašo V.Putino išplėsti jo galias, kad galėtų „efektyviai padėti“ verslininkams spręsti iššūkius, kurie kyla dėl jiems pareikštų kaltinimų.

„Nors žinome, kad Londone gyvena daugybė rusų, turinčių teisinių problemų, kol kas neketiname jiems suteikti amnestijos“, – pirmadienį sakė V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Jis tikino, kad B.Titovo laišką perduos reikiamoms institucijoms, bet pabrėžė, jog „geriausia garantija“ sprukusiems verslininkams yra jau egzistuojanti Rusijos teisinė sistema.

Tarp verslininkų, kurie Londone susitiko su B.Titovu, buvo ankstesnis energetikos milžinės „Rosneft“ pirmasis viceprezidentas Anatolijus Loktionovas ir ištremtas Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sąjungininkas Vladimiras Ašurkovas.

„Aš ne tik noriu sugrįžti – aš tikrai sugrįšiu“, – rėžė A.Loktionovas.

Tiesa, jis aiškino, jog neketina to daryti mainais už tai, kad būtų nutrauktas neteisėtas tyrimas.

Susitikime dalyvavo ir buvęs nacionalinio banko „Trust“ bendraturtis Ilja Jurovas. Jis aiškino, kad B.Titovo vizitas Londone tebuvo „reklamavimasis prieš prezidento rinkimus“.

„Netikiu pasiūlymu ir neketinu įsitraukti į tokius susitarimus. Niekas man negali garantuoti, kad būsiu saugus Rusijoje“, – sakė I.Jurovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.