Dėl egzaminuose sukčiaujančių moksleivių įžūlumo jau teko įsikišti ir policijai

Brandos egzaminai – iššūkis moksleiviams. Kol vieni ilgai ruošiasi artėjančiam žinių patikrinimui, kiti sukčiauja. Kai kuriose šalyse tai tapo rimta problema – tenka įsikišti netgi teisėsaugai.

 Brandos egzaminai yra didelis iššūkis, tačiau kai kurie bando jį įveikti sukčiaudami.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Brandos egzaminai yra didelis iššūkis, tačiau kai kurie bando jį įveikti sukčiaudami.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Indijoje sukčiavimas per egzaminus įprastas. Čia sukčiauti bandoma tiek vaikams perduodant atsakymus, tiek naudojant modernias technologijas. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Indijoje sukčiavimas per egzaminus įprastas. Čia sukčiauti bandoma tiek vaikams perduodant atsakymus, tiek naudojant modernias technologijas. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Y.Aiyar pabrėžė, kad mokytojams ir mokyklų administratoriams nenaudinga kovoti su nusirašinėjimu. Jų finansinė sėkmė ir paaukštinimas priklauso nuo to, kokia dalis vaikų išlaiko egzaminus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Y.Aiyar pabrėžė, kad mokytojams ir mokyklų administratoriams nenaudinga kovoti su nusirašinėjimu. Jų finansinė sėkmė ir paaukštinimas priklauso nuo to, kokia dalis vaikų išlaiko egzaminus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Indijoje pardavinėjami tušinukai su mažomis kameromis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Indijoje pardavinėjami tušinukai su mažomis kameromis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„The Guardian“, „Gizmodo“, BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

2018-05-12 10:23

Vieni tam kaupia žinias, kiti – pinigus. Norėdami gerai išlaikyti egzaminus moksleiviai visame pasaulyje griebiasi įvairių gudrybių. Tiesa, kai kurie jų nueina per toli ir ima įžūliai sukčiauti.

Kai yra paklausa, atsiras ir pasiūla, todėl nenuostabu, kad į pagalbą sukčiaujantiems moksleiviams skuba suaugusieji, siūlydami galimybę gerai išlaikyti egzaminus už pinigus.

Tokius gudruolius skuba nubausti policijos pareigūnai, Singapūre sukčiai buvo nuteisti už tai, kad per egzaminus padėjo šešiems mokiniams.

Kitose šalyse sukčiaujančius moksleivius bandoma sudrausminti kitais būdais. Kad apsisaugotų nuo suktybių, organizatoriai į egzaminus mokinius verčia ateiti be kojinių.

Įsikišo net ir teisėsauga

Singapūre moksleiviams atsirūgo noras sukčiauti. Tiesa, labiau nukentėjo ne patys gudruoliai mokiniai, o pasipelnyti iš to sumaniusi 32-ejų Tan Jia Yan.

Ji vadovavo operacijai, per kurią šešiems mokiniams padėta laikyti brandos egzaminus.

Sukčiai bandė būti modernūs – atsakymams perduoti naudojo belaidį „Bluetooth“ ryšį. Laimei, teisėsauga pasirodė apsukresnė ir demaskavo gudruolius.

Paaiškėjo, kad Tan Jia Yan įeidavo į egzamino salę drauge su mokiniais. Pastarieji turėjo savo mobiliuosiuose telefonuose įjungtą „Bluetooth“ ryšį. Telefonus jie paslėpdavo po drabužiais.

Maža to, ausyse mokiniai turėjo odos spalvos ausines. Buvo tikimasi, kad slapta įranga bus mažiau pastebima.

Tan Jia Yan ateidavo į egzaminus irgi paslėpusi telefoną. Sužinojusi egzamino klausimus ji perduodavo juos bendrininkams, o jie, radę atsakymus, transliuodavo juos mokiniams per ausines.

Moteris kaltinama padėjusi sukčiauti šešiems moksleiviams per anglų kalbos, matematikos, chemijos ir fizikos egzaminus.

Klastą išsiaiškino mokytoja

Tan Jia Yan verslas, kai buvo pelnomasi iš nesąžiningų mokinių, truko neilgai – vos penkias dienas, bet sukčiai moksleiviai vis tiek sugebėjo įkliūti.

Per vieną egzaminą mokytojas, išgirdęs neįprastus garsus, nusprendė patikrinti, ką turi moksleivis.

Paaiškėjo, jog 20-metis per anglų kalbos egzaminą švarke turėjo mobilųjį telefoną ir ausines.

Netrukus išsiaiškintas ir Tan Jia Yan dalyvavimas sukčiavimo schemoje. Jai pateikti 27 kaltinimai dėl sukčiavimo per egzaminų sesiją.

Lyg to būtų maža, Singapūro tyrėjai dabar įtaria, kad į sukčiavimo schemą buvo įsitraukusi ir egzaminų centro direktorė Poh Yuan Nie.

Direktorė iš viso to, kaip įtariama, neblogai pasipelnė.

Ji pati pasiūlė keliems studentams „pagalbą per egzaminą už tam tikrą mokestį“. Kaip vėliau pasirodė, ta pagalba buvo sukčių kompanija.

Įtariama, kad direktorei buvo sumokėta kone 8 tūkst. Singapūro dolerių (4,9 tūkst. eurų) rankpinigių ir dar daugiau nei po tūkstantį Singapūro dolerių (617 eurų) ji gavo iš kiekvieno mokinio, kuris išlaikė egzaminą.

Tiesa, egzaminų centro direktorė esą žadėjo visus pinigus grąžinti mokiniams, jei jie neišlaikytų egzamino arba gautų pernelyg prastą balą ir neįstotų mokytis toliau.

Dabar ji yra viena įtariamųjų sukčiavimo byloje. Kitos įtariamosios – Fiona Poh Min ir Feng Riwen – yra mokytojos.

Veikia apgavikų mafija

Kol Singapūre mokiniai bando apeiti sistemą pasitelkdami moderniąsias technologijas, kitur pasaulyje apgavikai veikia paprasčiau.

Indijoje yra susikūrusi ištisa sukčiavimo per egzaminus mafija, kuri gerai užsidirba iš moksleivių, svajojančių apie universitetinį išsilavinimą.

1,3 mlrd. žmonių turinčioje šalyje universitetuose yra labai ribotas skaičius vietų, todėl jauni indai ir jų tėvai pasiryžę sumokėti bet kokią kainą, kad įveiktų konkurentus.

Vasarį ir kovą dešimtys milijonų moksleivių laikė brandos egzaminus, kurie lemia stojamąjį balą. O tai reiškia, kad tais mėnesiais egzaminų mafija gyveno ypač gerai.

Likus apie 90 minučių prieš du žinių patikrinimus programėlėje „WhatsApp“ šios mafijos nariai paviešino visus egzaminų klausimus.

Tačiau šį kartą gudrybė buvo susekta ir dėl to daugiau nei 2,8 mln. mokinių iš Delio ir šio miesto apylinkių turėjo egzaminus iš naujo perlaikyti balandį.

„Tai tikras kankinimas. Paskutiniam egzaminui ruošiausi kiaurą dieną, keldavausi net vidury nakties, kad galėčiau mokytis.

Nerimauju, kad tie, kurie nusirašinėja, gaus geresnį balą nei aš. Labai sunkiai dirbu, tačiau žmonės mato tik rezultatą, o ne faktą, kad kas nors nusirašinėjo“, – skundėsi 15-metė Kirath Kaul, kuri buvo priversta balandį perlaikyti egzaminą.

Į egzaminą lipo sienomis

O štai Bihare, vienoje skurdžiausių Indijos valstijų, už nusirašinėjimą iš įvairių mokyklų pašalinta daugiau nei 1 tūkst. mokinių.

Pernai paaiškėjo, jog visoje valstijoje aukščiausią balą per 2016 metų dailės egzaminą pelnė toli gražu ne mokinė, kaip manyta iki tol, o 42 metų vyras.

Tiesa išaiškėjo po to, kai aukščiausią balą per dailės egzaminą tariamai gavusi mokinė sukėlė daug įtarimų duodama interviu televizijai.

Paklausta, kas yra politiniai mokslai, mokinė atsakė, kad tai maisto gamybos mokslas.

Išsiaiškinus, kad mokinė egzaminus laikė ne savo galva, ji neteko sertifikato.

Biharo valstijos pavadinimas nuskambėjo visame pasaulyje ir 2015 metais. Tada buvo paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip tėvai lipa penkiaaukščio pastato sienomis.

Taip jie norėjo per langus perduoti savo vaikams atsakymus į egzamino klausimus.

Bandant išvengti panašaus absurdo Biharo mokymo įstaigų patalpose buvo sumontuotos stebėjimo kameros.

Be to, kiekvienas egzaminą laikęs mokinys buvo priverstas nusiauti batus, nusimauti kojines ir visa tai palikti prie durų.

„Visa tai rodo, kad švietimo sistema sugedusi“, – gailėjosi Politikos tyrimų centro vadovė Yamini Aiyar.

Ji dėl nusirašinėjimo epidemijos kaltina milžinišką spaudimą gauti universiteto diplomą.

Lygiai tiek pat yra kalta, anot Y.Aiyar, sistema, kurios užmojis – statyti naujas mokyklas, bet nesirūpinti, kas vyksta jų viduje.

Be to, Y.Aiyar pabrėžė, kad mokytojams ir mokyklų administratoriams nenaudinga kovoti su nusirašinėjimu. Jų finansinė sėkmė ir paaukštinimas priklauso nuo to, kokia dalis vaikų išlaiko egzaminus.

Patys pasisiūlė padėti

Mokinio Raghavo motina Sunita pirmą kartą su Indijos nusirašinėjimo mafija susidūrė centre, kuriame jos sūnus ruošėsi laikyti egzaminus.

„Mokytojas pasakė: „Jūsų sūnus labai silpnai išmano šiuos dalykus, ponia“, – pasakojo Sunita. – Mano sūnui mokslai nebuvo įdomūs, bet nenorėjau, kad jis liktų antriems metams.“

Tada mokytojas pasakė, kad galėtų duoti kontaktinius duomenis žmogaus, kuris persiųstų Raghavui atsakymus į matematikos ir ekonomikos egzamino klausimus. Nei atsakymų siuntėjas, nei gavėjas nežinotų tikrosios vienas kito tapatybės.

Sunita ilgai nedelsė ir sutiko su tokiu planu kartu su keturiomis kitomis šeimomis. Raghavas išlaikė visus egzaminus.

Knygos „Svajotojai: kaip jauni indai keičia pasaulį“ („Dreamers: How Young Indians Are Changing the World“) autorė Snighda Poonam yra įsitikinusi, kad jaunimas įtraukiamas į šešėlinę rinką, kai nebėra realių galimybių oficialioje darbo rinkoje.

Jie nesibodi sukčiauti norėdami gauti kuo geresnį išsilavinimą ir darbą. Indijoje kasmet į kvalifikuoto darbo rinką siekia įsilieti apie 17 mln. žmonių, bet būna tik maždaug 5,5 mln. darbo vietų.

Lietuvoje moksleiviai taip pat gudrauja

Lietuvoje taip pat atskleista ne viena sukčiavimo per egzaminus istorija. Pasitaikė ir atvejų, kai egzaminų užduotys internete pasklisdavo net žinių patikrinimo išvakarėse.

2006 metų egzaminų sesija tuometiniams abiturientams prasidėjo gimtosios lietuvių kalbos egzaminu. Bet jau tos pačios dienos popietę tūkstančius Lietuvos abiturientų pasiekė žinia – gimtosios kalbos egzamino užduotys buvo nutekintos, jomis buvo masiškai prekiaujama egzamino išvakarėse, tad lietuvių kalbos egzaminą abiturientai turėjo perlaikyti.

2014 m. pats Nacionalinio egzaminų centro Matematikos brandos egzaminų vertinimo komisijos pirmininkas Rimantas Grigutis prisipažino trims abiturientėms atskleidęs egzamino užduotis.

Prieš dvejus metus incidentas kilo dvyliktokams laikant geografijos valstybinį brandos egzaminą. Nacionalinis egzaminų centras (NEC) pranešė, kad prasidėjus egzaminui policija aptiko, jog socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė nufotografuoti keli vykstančio egzamino užduoties fragmentai.

Per labai trumpą laiką pažeidėją pareigūnai atskleidė. Jis buvo pašalintas iš egzamino. Vykstant egzaminų sesijai įprastai policija aktyviai stebi elektroninę erdvę, bendradarbiauja ir keičiasi informacija su NEC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.