Donaldas Trumpas rėžė: „Rusija turėtų prisijungti prie G7“

Dar balandžio mėnesį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas atkreipė viso pasaulio dėmesį į savo draugystę ir lipšnumą, tačiau šiandien jau svaidosi piktomis replikomis. Maža to, D.Trumpas penktadienį pareiškė, kad Rusija turėtų prisijungti prie Didžiojo septintuko šalių susitikimo. 

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „The Washington Post“, BBC ir lrytas.lt inf.

Jun 8, 2018, 3:56 PM, atnaujinta Jun 8, 2018, 4:19 PM

„Rusija turi būti susitikime, turi būti jo dalimi“, - pareiškė D.Trumpas. 

Kanados Kvebeko provincijoje penktadienį prasidėjo Didžiojo septyneto (G 7) susitikimas. Turtingiausių pasaulio šalių lyderiai atvyko į slidinėjimo kurortą prie ežero kranto, tačiau gamtos ramybė labai kontrastuoja su atmosfera kunkuliuojančia tarp pasaulio lyderių.

Iki šiol vykę šešių septyneto valstybių – Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Japonijos, Kanados ir Italijos – bandymai įtikinti JAV persvarstyti prekybos muitus plienui ir aliuminiui žlugo.

Kanados ministro pirmininko Justino Trudeau pasiūlymai susitikimo metu kalbėti apie lyčių lygybę, klimato kaitą ir ekonominę gerovę seniai nustumti į šešėlį.

E.Macronas paragino kitų šalių lyderius pasipriešinti D.Trumpo prekybos politikai ir neleisti įsivyrauti, jo žodžiais, „JAV hegemonijai“.

O Prancūzijos prezidentas paragino kitus G7 lyderius susitikimo pabaigoje padaryti pareiškimą išreiškiant bendras vertybes prekybos klausimu ir įspėjant D.Trumpą, kad iš G7 greitai gali likti G6+1.

„Amerikos prezidentui nerūpės, kad jis yra atskirtas, kaip ir mums pasirašant šešių valstybių susitarimą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė E.Macronas.

„Amerikiečiai praras darbo vietas dėl šios administracijos veiksmų“, – pridėjo J.Trudeau.

D.Trumpo atsakymo ilgai laukti nereikėjo. Jis Kanados ir Prancūzijos lyderius apkaltino nesąžiningomis prekybos praktikomis.

„Pasakykite premjerui J.Trudeau ir prezidentui E.Macronui, kad jie patys yra nustatę JAV milžiniškus muito mokesčius ir sukūrę kitas nemonetarines kliūtis.

ES prekybos perviršis su JAV siekia 128 milijardus eurų, o Kanada taiko 300 proc. muito mokestį mūsų pieno produktams. Nekantrauju susitikti“, – atšovė D.Trumpas.

Vėliau JAV prezidentas dar pridėjo, kad pakels muito mokesčius Kanadai ir ES jeigu jie nesumažins savųjų, kas sukėlė dar didesnį E.Macrono pasipiktinimą.

„Mes visi esame įsitraukę į konfliktus Sirijoje, Irake, Sahelyje ir kitur pasaulyje. Mes esame sąjungininkai. Mūsų kariai turėtų kautis petys į petį. Negali tarp sąjungininkų tokiomis sąlygomis pradėti prekybos karo“, – tvirtino E.Macronas.

D.Trumpas su kitų šalių lyderiais susitikime ilgai neužsibus. Į jį atvykęs paskutinis, pirmas ir išvažiuos. Šeštadienį ryte JAV prezidentas jau skrenda į Singapūrą, kuriame antradienį susitiks su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong-unu.

E.Macronas nors sveikina JAV pastangas siekti taikos Korėjos pusiasalyje, išreiškė susirūpinimą, kad ateities susitarimai su Šiaurės Korėja nebus patikimi, po to, kai JAV pasitraukė iš Irano branduolinio susitarimo.

Šiuo klausimu įtampa taip pat vis dar neslūgsta.

Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai pasirašė bendrą deklaraciją reikalaudami, kad JAV paskelbtos naujos sankcijos Iranui neliestų Europos kompanijų.

JAV anksčiau pagrasino, kad Europos kompanijoms vykdančioms verslą Teherane bus paskelbtos sankcijos. E.Macronas šiuo klausimu taip pat įgėlė D.Trumpui.

„Jeigu tau nepatinka susitarimas vien dėl to, kad jį pasirašė tavo pirmtakas, netrukdyk kitiems laikytis šio susitarimo ir neversk Irano pasitraukti, nes šiandien tai geriausia apsauga, kurią turime“, – tvirtino E.Macronas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.