Sporto šventė rusų liūdesio neišsklaidė

Futbolo karnavalas, visą mėnesį džiuginęs 11 Rusijos miestų gyventojus, nesugebėjo pralinksminti į pesimizmą linkusių rusų. Naujausių apklausų duomenimis, netgi jaunimas vis dažniau nemato prošvaisčių.

Rusijos žmonės šiais metais pradėjo dar blogiau vertinti savo šalies ateitį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos žmonės šiais metais pradėjo dar blogiau vertinti savo šalies ateitį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

2018-07-25 16:52

Nepriklausomos visuomenės apklausų tarnybos Levados centro atlikti tyrimai parodė, kad net ir birželio pabaigoje, kai Rusijoje vykęs pasaulio vyrų futbolo čempionatas buvo pačiame įkarštyje, visoje šalyje pablogėjo žmonių nuotaikos ir lūkesčiai.

Labiau neigiamai į pasaulį žiūrėjo ir pensininkai, ir jaunuoliai. Dar blogiau tai, kad dabar vyresnio amžiaus žmonių skeptiškumu užsikrėtė net 30-mečiai, kurie nemato jokių šviesesnių perspektyvų savo šalyje.

Rusų socialinių nuotaikų indeksas, Levados centro apskaičiuotas remiantis respondentų atsakymais į dvylika klausimų, nuo vasario iki birželio iškart nukrito net 10 procentinių punktų.

Visos keturios sudedamosios indekso dalys parodė staigų neigiamą pokytį: dabartinės asmeninės būsenos vertinimas pablogėjo 10 procentinių punktų, situacijos visoje šalyje vertinimas – 12 procentinių punktų, šeimos ir šalies ateities lūkesčių vertinimas – 12 procentinių punktų, o valdžios veiksmų vertinimas – net 18 procentinių punktų.

Regis, pagrindinė to priežastis – didinamas pensinis amžius.

„Ši reforma, kaip ir anksčiau Rusiją ištikusi ekonominė krizė, rusams neleidžia žinoti, kas bus ateityje, ir verčia juos gyventi tik šia diena“, – teigė Levados centro sociologė Marina Krasilnikova.

Tuo pat metu visuomenė vis labiau nusivilia valdžios galimybėmis spręsti dabartines problemas ir palaikyti šalyje įprastą gyvenimo tėkmę.

Nuo vasario iki birželio mėnesio rusų, kurie tiki, kad vyriausybė per artimiausius metus nepagerins situacijos, padaugėjo net 17 procentinių punktų ir dabar yra 58 proc.

Kitą liūdną žinią pranešė Rusijos statistikos tarnyba „Rosstat“. Rusijos populiacija vis dar traukiasi, nes mirčių skaičius toliau lenkia gimimų skaičių.

Antai 2016 metais rusų padaugėjo 259,7 tūkst., o pernai – tik 77,4 tūkstančio. Maža to, šiemet nuo sausio iki gegužės gyventojų skaičius Rusijoje sumažėjo 77,8 tūkstančio.

Viena priežasčių – naujagimių skaičiaus sumažėjimas.

Pernai per pirmuosius penkis metų mėnesius gimė 679,2 tūkst. vaikų, o šiais metais tuo pat metu – 651,1 tūkst.

Sumažėjo ir imigrantų antplūdis. Nuo sausio iki gegužės į šalį atvyko 69,5 tūkst. žmonių, o pernai per pirmus penkis mėnesius – 80,7 tūkst.

Tokios statistikos naujienos taip pat leidžia daryti liūdną išvadą: Rusijos moterys yra mažiau linkusios gimdyti, net migrantai ne taip nori atvykti į šią valstybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.