Italijoje nesibaigia stumdymasis dėl laive laikomų migrantų

Italijoje visą vasarą kyla skandalai dėl nelegalių migrantų ir šalyje ilgus metus gyvenančių romų. Šį kartą vidaus reikalų ministras neleido 177 migrantams palikti laivo, kuris prisišvartavo Katanijos uoste.

Šis 177 migrantus išgelbėjęs laivas nuo pirmadienio yra įkalintas Katanijos uoste.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Šis 177 migrantus išgelbėjęs laivas nuo pirmadienio yra įkalintas Katanijos uoste.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Laivas Viduržemio jūroje išgelbėjo pabėgėlius, bet jų negalima iš jo išlaipinti.<br>AP nuotr.
Laivas Viduržemio jūroje išgelbėjo pabėgėlius, bet jų negalima iš jo išlaipinti.<br>AP nuotr.
Pozicijos dėl nelegalių migrantų priėmimo bei pabėgėlio statuso suteikimo griežtinimas svarstomas ir kai kuriose kitose ES narėse, įskaitant Italiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pozicijos dėl nelegalių migrantų priėmimo bei pabėgėlio statuso suteikimo griežtinimas svarstomas ir kai kuriose kitose ES narėse, įskaitant Italiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„The Guardian“, „The Telegraph“, „Lietuvos rytas“

Aug 24, 2018, 9:49 AM

Problemų dabar kilo ir pačiam ministrui Matteo Salvini. Šalies prokurorai pradėjo tyrimą dėl nelegalaus migrantų sulaikymo pakrančių apsaugos laive.

Vidaus reikalų ministras uždraudė laivo kapitonui išleisti migrantus iš laivo „U.Diciotti“.

Tyrimą pradėjęs Agridžento miesto prokuroras tvirtino, kad įtariamieji dar nenustatyti.

Tačiau jei bus pradėtas teisminis procesas, akivaizdu, kad M.Salvini yra vienintelis atsakingas už migrantų sulaikymo paskelbimą.

„Girdėjau, kad pradėta byla, o įtariamieji nežinomi. Bet aš nesu nežinomas. Mano vardas Matteo Salvini, ateikite ir sulaikykite mane“, – šaipėsi ministras.

„U.Diciotti“ į Italijos uostamiestį atplaukė pirmadienį. Jo įgula Viduržemio jūroje išgelbėjo 190 žmonių, 13 iš jų buvo skubiai perkelta į sausumą dėl kritinės sveikatos būklės.

Tada kilo dar vienas Italijos ir Maltos konfliktas dėl migrantų. Roma tvirtino, kad migrantai turi būti išlaipinti Valetoje, nes Malta migrantus išplukdė iš savo gelbėjimo zonos.

O maltiečiai tvirtino, kad migrantai nori pasiekti Italiją, dėl to ten ir turi keliauti.

Italijos pareigūnų apklausti 13 skubiai perkeltų migrantų patvirtino, kad juos Maltos pareigūnai išplukdė iš savo vandenų.

Po trijų dienų derybų Italijos transporto ministras Danilo Toninelli pranešė, kad laivui bus leista prisišvartuoti Katanijoje.

Tačiau M.Salvini pareiškė, jog Vidaus reikalų ministerija „nedavė ir nesiruošia duoti leidimo migrantams pasiekti Italijos žemę, kol neįsitikins, kad jie čia neužsiliks“.

Trečiadienį Agridžento prokurorai apsilankė laive ir apklausė kapitoną bei keletą migrantų.

„Migrantai laive yra užsikrėtę niežais. Jiems reikia skubios medicinos pagalbos, – teigė vyriausiasis prokuroras Luigi Patronaggio. – Situacija laive kritinė.“

Po šio prokurorų vizito vidaus reikalų ministras šiek tiek nusileido. Trečiadienio naktį M.Salvini leido 29 nelydimiems mažamečiams vaikams palikti laivą, tačiau dar kartą tvirtai pareiškė, kad 148 prieglobsčio prašytojai jo čia nesulauks, o jeigu prireiks, bus sugrąžinti atgal į Libiją.

Tai jau ne pirmas kartas šiais metais, kai populizmu garsėjantis M.Salvini konfliktuoja su ES ir kitomis valstybėmis.

Birželio mėnesį Italija atsisakė priimti laivą „Aquarius“, kuris iš jūros buvo išgelbėjęs 629 prieglobsčio prašytojus. Laimei, čia į pagalbą atskubėjo Ispanijos valdžia – leido laivui „Aquarius“ prisišvartuoti Valensijos uoste.

Europos lyderiai, susitikę vasarą, sutarė, kad bus sukurti „kontroliuojami“ migrantų centrai, kuriuose bus apgyvendinti migrantai, kol yra nagrinėjami jų prieglobsčio prašymai.

Bet, atrodo, Italijai nerūpi nei šio susitarimo įgyvendinimas, nei tikslingas ES pinigų, skirtų migrantams gelbėti, panaudojimas.

Šią savaitę kilo dar vienas skandalas paaiškėjus, kad 200 tūkst. Briuselio skirtų eurų migrantams gelbėti Italijos teritorijoje buvo sumokėti „Aquarius“ laivui, kad jis plauktų į Ispaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.