Miego baras – ramybės oazė Barselonos šurmulyje

Kiek sykių išsekę po kelionės arba per pietų pertrauką esate svajoję apie tykią vietelę, kur galėtumėte pusvalandį saldžiai nusnūsti? Toks rojaus kampelis jau yra Barselonoje – čia atidarytas pietų miego baras.

Lenkė Celina ir prancūzas Sylvainas sukūrė barą, kuriame galima tikėtis ne tik skanios kavos, bet ir saldaus miego. Lankytojų čia netrūksta. Sunku patikėti, kad tiek žmonių – vietinių gyventojų ir turistų – nori pailsinti kojas ar galvą vidury dienos.<br>K.Nastopkaitės nuotr.
Lenkė Celina ir prancūzas Sylvainas sukūrė barą, kuriame galima tikėtis ne tik skanios kavos, bet ir saldaus miego. Lankytojų čia netrūksta. Sunku patikėti, kad tiek žmonių – vietinių gyventojų ir turistų – nori pailsinti kojas ar galvą vidury dienos.<br>K.Nastopkaitės nuotr.
„Facebook“nuotr.
„Facebook“nuotr.
Tokiuose miego kambarėliuose yra elektros lizdai, įrengtas apšvietimas.
Tokiuose miego kambarėliuose yra elektros lizdai, įrengtas apšvietimas.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Barselona

Aug 25, 2018, 7:44 PM

„Nappuccino“ – pirmoji kavinė Europoje, kurios lankytojai gali ne tik išgerti kavos, bet ir prigulti pietų miego specialiai tam paruoštose kabinose su čiužiniais ir pagalvėmis.

Tiesa, už valandą saldaus miego teks sumokėti 5 eurus. Už porą valandų – 9 eurai, už visą dieną – 20.

Į kainą įeina karštieji gėrimai ir kavinės siūlomi užkandžiai, taip pat ir skrudinta duona su uogiene ar šokoladu.

Barselonos pietų miego bare kainynas sudarytos neįprastu principu – čia mokama ne už suvalgytą maistą ar išgertus gėrimus, o už praleistą laiką.

Baro lankytojai gali ir patys čia atsinešti maisto, kuriam pasišildyti „Nappuccino“ savininkai siūlo mikrobangų krosnelę.

Visa tai iš arti galėjo apžiūrėti „Lietuvos ryto“ žurnalistė.

Tai tikrai ne pokštas

Kai 31-erių Sylvainas iš Prancūzijos ir 25 metų Celina iš Lenkijos lapkričio mėnesį atidarė šią pietų miego kavinę, žinia žaibo greičiu apskriejo ne tiktai vietinę, bet ir tarptautinę žiniasklaidą.

Gandai apie kavinę, kurioje galima nusnūsti, sklando po visą Barseloną, o mintis apie saldų pietų miegą viduryje miesto šurmulio populiarėja ne tiktai tarp turistų, bet ir užmiestyje gyvenančių ir Barselonos centre dirbančių vietinių.

„Cafe y siesta“ („Kava ir pietų miegas“) – toks užrašas prie lauko durų pasitinka kavinės lankytojus.

„Ne visiems iš karto aišku, kas čia per reikalas. Ne visi supranta, kad kavinėje galima nusnūsti.

Sykį viena moteris manęs paprašė kavos ir pietų miego išsinešti“, – juokėsi Celina.

Kiti mano, kad tai – pokštas. Tad netrukus po kavinės atidarymo prie oficialaus užrašo Celina skliausteliuose ant skelbimų lentos užrašė „No es broma“ („Tai – ne pokštas“).

Kavinės savininkai, praleidžiantys čia visą dieną – „Nappuccino“ atidarytas nuo dešimtos valandos ryto iki devintos valandos vakaro, tvirtino, kad daugybė lankytojų iš pradžių užsuka išgerti kavos ir apie galimybę pamiegoti sužino tik gerokai vėliau.

„Būna ir tokių, kurie išeina taip ir nesupratę, kad mūsų kavinėje galima nusnūsti“, – kalbėjo Sylvainas.

Todėl dabar, vos tik lankytojui įžengus į barą, savininkai iš karto klausia, ko šis pageidautų.

Ateina ir maži, ir dideli

Šešiose poilsiui skirtose kabinose pokaičio nusnaudžia ir maži, ir dideli.

Jauniausias „Nappuccino“ lankytojas – dviejų savaičių naujagimis, pasinaudojęs puikia proga visu ūgiu išsitiesti ne pernelyg ilgoje miegojimo kabinoje.

„Vyriausiam lankytojui – 85 metai. Tai netoliese gyvenantis pensininkas, kuris stebėjo visą mūsų įsikūrimo procesą ir pažadėjo išbandyti kabiną, kai atidarysime barą.

Tam jis iškėlė tik vieną sąlygą – kad turėtume jam pasiūlyti viskio. Tad vieną dieną mes jam pranešėme, kad jau turime šio gėrimo, – jis atėjo, išgėrė ir nusnūdo valandėlę“, – pasakojo Celina.

Tiesa, vyriausias lankytojas netikėtai tapo Ukrainos televizijos žvaigžde – kaip tik tą dieną „Nappuccino“ lankėsi ukrainiečiai žurnalistai ir nepraleido progos pakalbinti ką tik atsibudusio Barselonos senuko.

Jokių erotinių užuominų

Alkoholiniai gėrimai pietų miego bare neįeina į valandos kainą – už juos reikia mokėti atskirai.

Sylvainas ir Celina pasakoja, kad labai populiari vieta vyno taurėms yra lentyna tarp dviejų viena priešais kitą esančių miegojimo kabinų – čia patogiai išsitiesę išgerti vyno popietėmis susirenka ištikimi „Nappuccino“ klientai.

Pietų miego kavinė tuo ir ypatinga – ji neįpareigoja mandagiai tiesia nugara sėdėti prie stalo, o kviečia atsipalaiduoti ir išnaudoti visus baro siūlomus patogumus.

Bet baro įkūrėjams nuo pat pradžių buvo aišku, kad jaukumui turi būti nustatytos aiškios ribos.

„Kurdami kavinės dizainą stengėmės, kad jis būtų jaukus, tačiau neutralus. Mes vengėme bet kokios užuominos į erotiką.

„Nappuccino“ nėra rausvų šviesų, o miegojimo kabinos pastatytos ne per toliausiai nuo baro. Kad nebūtų pernelyg daug intymumo ir aplinka neįkvėptų erotinių minčių“, – sakė Celina.

Ilgai rinkosi miestą

Sylvainas ir Celina patys „Nappuccino“ yra miegoję ne kartą – prieš atidarant kavinę darbo buvo tiek daug, kad pora neturėdavo kada pareiti namo netgi pernakvoti.

„Mes esame išbandę visas kabinas“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino jaunuoliai.

Miego baro savininkai pasakojo, kad jie ilgai tyrinėjo rinką prieš nuspręsdami, kuriame Europos mieste atidaryti miego kavinę.

„Viduržemio šalių kultūroje yra įsišaknijęs įprotis miegoti pietų miego, todėl Ispanija pasirodė mūsų sumanymui tinkama šalis.

Iš pradžių galvojome ir apie Lenkiją, svarstėme galimybę atidaryti kavinę Varšuvoje.

Tačiau lenkai, kaip tikriausiai ir lietuviai, dirba labai daug ir vidury dienos net nesvajoja apie pietų miegą“, – teigė Celina.

Iš pradžių pora galvojo apie Madridą, tačiau ten jie sutiko gerokai mažiau turistų nei Barselonoje.

„Tačiau dabartinis Katalonijos politinis nestabilumas ir visi nepriklausomybės reikalai mums tikrai pakenkė.

Atidarėme barą pačiu blogiausiu laiku“, – skundėsi Sylvainas.

Pasak miego baro įkūrėjų, nors turistų Barselonoje dėl politinės situacijos ir sumažėjo, jie vis dėlto yra labai patenkinti rezultatais.

Jausmas – kaip namuose

„Didesnio pasisekimo tikrai negalėjome laukti. Kol kas kasdien dirbame po 11 valandų ir laiko sau neturime, tačiau mums yra smagu bendrauti su klientais.

Kavinėje atmosfera puiki, mes jaučiamės, lyg priimtume svečius savo namuose“, – sakė Celina.

Mergina tvirtino, kad, jeigu trimis žodžiais reikėtų apibūdinti miego baro sumanymą, geriausiai jį atitinkanti frazė būtų „Como en casa“ („kaip namuose“).

Nes pagrindinis miego baro tikslas – sukurti atpalaiduojančią atmosferą, jaukią oazę vidury miesto bruzdesio.

„Kol kas tikslą įgyvendinti pavyksta – didžiulė dalis klientų kavinėje nusiauna batus. Tai ženklas, kad jie jaučiasi kaip namie“, – dienraščiui sakė Celina.

Miego baras patinka ne tik dideliems – jį dievina ir vaikai.

„Mažieji mūsų lankytojai iš karto susiranda žaidimų, jie slepiasi miegojimo kabinose ar įsivaizduoja, kad tai jų trobelė.

Iš pradžių manėme, kad vaikai neprisitaikys prie ramios baro atmosferos, kad galbūt trikdys tykią aplinką ir rėkaus, tačiau klydome. Mažieji čia elgiasi labai pagarbiai ir kalba tyliai.

Mūsų baras kažkaip savaime tapo vaikų numylėtiniu. Praėjusį savaitgalį atėjęs tėvas su sūnumi pasakojo, jog vaikas ištisas savaites jo prašė vėl grįžti į miego barą“, – džiaugėsi Celina.

Miega ir kine, ir metro

„Neįsivaizduoji, kiek visokių istorijų mums yra papasakoję lankytojai apie tai, kur jiems yra tekę miegoti“, – prie puikios itališkos kavos puodelio įspėjo mane Sylvainas.

„Viena mūsų lankytoja, vos tik įėjusi į barą, pareiškė, kad ji yra labai pavargusi, ir tiesiu taikymu nuėjo į kabiną miegoti“, – pasakojo Celina ir pridūrė, kad dar niekada nėra mačiusi tiek miego ištroškusių žmonių.

Kiti lankytojai išsiduoda, kad prieš atsidarant „Napuccino“ jie mokėdavo už bilietą į kino seansą vien tam, kad galėtų ramiai tamsoje numigti. Dar kiti prisipažįsta, kad miega važinėdami ratu metro traukinyje.

Pastovus „Nappucino“ lankytojas yra Menorkos oro uosto apsaugos tarnyboje dirbantis vyriškis, kuris kartais atvyksta į Barseloną darbo reikalais.

„Jis po naktinės pamainos mūsų bare pramiega po kelias valandas, tuo metu jo žmona vaikštinėja po miestą“, – pasakojo Celina.

„Keliaudamas stebiu žmones, kaip jie miega pačiose nepatogiausiose vietose, keisčiausiomis pozomis. Kas iš mūsų nėra iš nuovargio užmigę tiesiog sėdėdami arba pasidėję galvą ant stalo?

Net ir mano buvęs bosas, didžiulės įmonės vadovas, yra prisipažinęs, kad kartais pusvalandį nusnūsti nueina į automobilį“, – sakė Sylvainas.

Pasak vyro, dažnai „Nappuccino“ apsilanko išvargę turistai, laukiantys, kada galės patekti į viešbutį.

„Žmonės į Barseloną atskrenda ryte, o į viešbutį gali patekti tiktai nuo vidurdienio. Jiems miego baras yra puiki vieta nueiti į kabiną ir nusnūsti po varginančios kelionės – juk po naktinio skrydžio jėgų vaikščioti po miestą nebūna. Tokie lankytojai mus iš pat ryto jau pasitinka prie baro durų laukdami, kada jas atversime“, – sakė Sylvainas.

Nuolat tobulina paslaugas

Celina ir Sylvainas atskleidė, jog labai ilgai suko galvą, kaip pavadinti savo naująjį barą.

„Sąraše buvo daugybė pavadinimų, tokių kaip „Miego baras“ ir panašių.

Bet angliško žodžio „nap“ (išvertus iš anglų k. – „nusnūdimas“) bei itališkojo „Cappuccino“ (kavos su pieno puta) derinys jiems pasirodė genialus.

Pora teigė, kad per keturis mėnesius jie jau daug sykių tobulino baro aplinką.

„Mes nuolat bandome prisitaikyti prie klientų pageidavimų. Visą laiką stebime lankytojų elgesį ir stengiamės pagerinti baro sąlygas“, – sakė Sylvainas.

Iš pradžių poilsio kabinose nebuvo nei elektros lizdų, nei šviesos. Tačiau lankytojai nuolat prašydavo įkrauti jų mobilųjį telefoną ir skundėsi, kad kabinoje prigulę negali skaityti.

Tada Sylvainas ir Celina nutarė kiekvienoje kabinoje įrengti po elektros lizdą ir pakabinti lempas.

Prie lankytojų buvo pritaikytas ir stalų dydis – pora pastebėjo, kad į jų barą dažnai ateina menininkai ir stalai yra per maži jų piešimo bloknotams.

Visai neseniai stalus „Nappuccino“ savininkai padidino.

„Mūsų menininkai iš pradžių nustebę apžiūrinėjo padidintą stalą ir negalėjo patikėti savo akimis, kad staiga jų piešimo sąsiuviniai ant jo telpa“, – patenkintas lankytojų nuostaba juokėsi Sylvainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.