Pora metė darbus, kad apkeliautų pasaulį, bet jų laukė tragedija

Amerikiečių pora metė darbus, kad galėtų dviračiais apkeliauti pasaulį. Kelionė sekėsi puikiai, jie sutiko daug gerų ir šiltų žmonių, bet akistata su grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistais buvo paskutinė.

Keliautojams kiuro padangos, jie kentė stingdantį šaltį ir svilinantį karštį, tačiau niekada neprarado optimizmo.<br>AP nuotr.
Keliautojams kiuro padangos, jie kentė stingdantį šaltį ir svilinantį karštį, tačiau niekada neprarado optimizmo.<br>AP nuotr.
 Kirgizai juos pavaišino arbata ir pagrojo.
 Kirgizai juos pavaišino arbata ir pagrojo.
Dviratininkų žudikai prisiekė savo šalyje „paskersti visus netikinčius“.<br> AP nuotr.
Dviratininkų žudikai prisiekė savo šalyje „paskersti visus netikinčius“.<br> AP nuotr.
 Pora norėjo apkeliauti pasaulį.
 Pora norėjo apkeliauti pasaulį.
Daugiau nuotraukų (4)

„The New York Times“, „Lietuvos rytas“

Aug 25, 2018, 12:53 PM

Paklausti, kodėl jauna amerikiečių pora paliko savo darbus biuruose ir nusprendė nusipirkę dviračius apkeliauti visą pasaulį, jie pateikė paprastą paaiškinimą: atsibodo nuolatiniai susirinkimai, telekonferencijos, įgriso rutina.

„Pasaulis yra magiškas, jame beprotiškai daug nuostabių vietų ir žmonių“, – rašė Jay Austinas, su savo partnere Lauren Geoghegan praėjusiais metais metęs darbą ir išvykęs dviračiais į Afriką, o iš ten – tolyn.

Daugelį kartų jie buvo teisūs dėl žmonių gerumo.

Kazachstane 319-ą kelionės dieną juos susistabdė sunkvežimio vairuotojas ir pasisveikinęs pavaišino ledais. 342-ą kelionės dieną Kirgizijoje keliautojai pievose buvo įsirengę stovyklavietę.

Pas juos atėjo netoliese gyvenantys žmonės ir ne išvarė jų iš savo teritorijos, o surengė koncertą ir pavaišino arbata.

Po poros savaičių dvi merginos keliautojams padovanojo gėlių.

Žinoma, šioje kelionėje buvo ir sunkių momentų. Daugelį kartų kiuro padangos, keliautojus vijosi pikti šunys, puolė ligos, teko kęsti stingdantį šaltį ir svilinantį karštį, bet 29 metų amerikiečiams J.Austinui ir L.Geoghegan neigiamas emocijas atsvėrė džiugios akimirkos.

Įvykį užfiksavo telefone

Praėjusio mėnesio pabaigoje, 369-ą kelionės dieną, pora kartu su kitais dviem turistais dviračiais ramiai ir nerūpestingai važinėjosi Pietų Tadžikistane.

Ten liepos 29 dieną juos pamatė grupė vyrų, kurie buvo prisiekę ištikimybę teroristinei grupuotei „Islamo valstybė“.

Automobilio su džihadistais vairuotojas lemtingą įvykį užfiksavo savo mobiliajame telefone: dviratininkus aplenkęs sedanas greitai apsisuko ir grįždamas savo kelyje nepaliko nė vieno gyvo.

Žuvo keturi turistai – J.Austinas, L.Geoghegan bei dviratininkai iš Šveicarijos ir Nyderlandų.

Po kelių dienų „Islamo valstybė“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti penki vyrai, įtariami įvykdę turistų nužudymą, sėdintys priešais džihadistų judėjimo vėliavą. Žiūrėdami į kamerą jie prisiekė nužudyti visus „netikinčiuosius savo žemėje“.

Tokia pasaulėžiūra yra visiškai priešinga tai, kuria vadovavosi amerikiečių pora.

Minimalistinis gyvenimas

Keliaudama pora rašė internetinį tinklaraštį ir socialiniame tinkle „Instagram“ dalijosi įspūdžiais, kėlė nuotraukas. Jie norėjo parodyti visiems, kad visame pasaulyje yra žmonių, kurie su nepažįstamaisiais elgiasi gerai.

„Kelyje pajunti kažką, ką nori skleisti visam pasauliui, ne vien konkrečiam žmogui, – rašė J.Austinas. – Pats tampi toks, kuris nori priimti pas save nepažįstamuosius ir dovanoti kitiems gėrį.“

Vašingtone, kur pora susipažino, J.Austinas gyveno mažame name.

Jį vyras pasistatė pakeitęs savo gyvenimo būdą, tai nuvedė ir į kelionę po pasaulį.

Džordžtauno universitete vyras įgijo magistro laipsnį ir pradėjo dirbti Urbanistinės plėtros departamente.

„Įtikėjęs, kad daugelis daiktų, kuriuos žmogus sukaupia per gyvenimą, yra nereikalingi, jis ėmė gyventi minimalistiškai“, – pasakojo vyro vaikystės draugė Ashley Ozery.

Savo rankomis statytą namą J.Austinas vadino „degtukų dėžute“. Iš tikrųjų namas buvo vos 13 kvadratinių metrų dydžio.

Vyro kūrinį rodė daugelis televizijos laidų. Ant sienų jis pritaisė magnetus, kad visi metaliniai daiktai galėtų prie jų prikibti.

Tikslas – pažinti pasaulį

Tikslą sumažinti savo gyvenimą iki būtiniausių detalių J.Austinas jau buvo įvykdęs. Kitas vyro tikslas buvo pažinti pasaulį.

Kadangi vyro nesmaugė paskolos, jis galėjo bet kada pasiimti nemokamų atostogų valstybiniame darbe ir keliauti.

„Urbanistinės plėtros departamente kiekvienų metų pabaigoje galėjai pasirinkti ko nori: gauti didesnę algą ar gauti daugiau atostogų. J.Austinas visada pasirinkdavo atostogas“, – prisiminė A.Ozery.

Pirmiausia jis motoroleriu apkeliavo JAV, vėliau – traukiniais Europą. J.Austinas buvo išvykęs į Namibiją, Indiją.

2012 metais J.Austinas susipažino su iš Pietų Kalifornijos kilusia L.Geoghegan. Ji taip pat buvo baigusi Džordžtauno universitetą ir dirbo šios įstaigos administracijoje.

Artimiausiems draugams mergina pasakojo, kad J.Austinas ją „skatina augti ir pasinerti į nuotykius“.

L.Geoghegan mėgo keliauti, ji buvo gyvenusi Beirute, kur mokėsi arabų kalbos, ir Madride – ten tobulino ispanų kalbos įgūdžius. Tačiau J.Austino kelionės buvo naujas potyris merginai.

Draugai pasakoja, kad pamažu L.Geoghegan pradėjo mąstyti kaip jos partneris. Greitai mergina nusipirko dviratį ir atsisakė daugelio daiktų.

„J.Austinas buvo veganas, tik pradėjusi draugauti su juo L.Geoghegan tapo vegetare“, – pasakojo merginos draugė Amanda Kerrigan.

Jai vienai iš pirmųjų mergina 2016 metais papasakojo, kad ketina dviračiais keliauti aplink pasaulį.

„Tai nebuvo Lauren, kurią pažinojau. Jay visiškai pakeitė jos gyvenimą“, – tvirtino A.Kerrigan.

Nesklandumai jau pirmą dieną

Pora ilgus mėnesius taupė, tačiau suprato, kad ilgų atostogų čia nepakaks.

„Šiandien mečiau darbą, – mėnuo prieš kelionės pradžią paskelbė J.Austinas. – Pavargau dienas leisti priešais ekraną. Praleidau pernelyg daug saulėlydžių ir audrų atsukdamas tam nugarą.“

Draugai nerimavo dėl poros kelionės planų.

„Kai nuojauta tau sakys, kad kažkas negerai, sugrįžk namo“, – prieš kelionę savo draugę įspėjo A.Kerrigan.

Pora kelionę pradėjo Pietų Afrikos Respublikoje 2017 m. liepos 23 dieną. Ten jie jau pirmą dieną įstrigo nenutylančiame greitkelyje su prakiurusia padanga nerasdami lopinėlio normalios žemės palapinei išskleisti.

J.Austinas tvirtino, kad renkasi keliauti dviračiu, o ne mašina dėl pažeidžiamumo, kuris paskatina dosnumą: „Geri žmonės visada pastebės tavo beviltiškumą ir vienaip arba kitaip suteiks tau pagalbą.“

Niekada nestokojo optimizmo

Dviratininkai keliavo gilyn į Afriką, kur prasidėjo smėlynai, – ten dviračius teko stumti.

Botsvanoje rūpestingas vyras davė porai vandens. Tuo metu jie mynė dviračius 35 laipsnių karštyje.

Europą jie pasiekė tik gruodžio mėnesį ir per tą laiką sutiko begalę gerų žmonių, kurie jiems padėjo kelyje. Bet buvo ir ne tokių smagių akimirkų.

Viename kalnų kelyje būrys agresyvių asmenų bandė atimti poros dviračius ir daiktus, o netoli Ispanijos sienos suerzintas vyras grasino juos pervažiuosiantis.

Tačiau tai nesugadino poros geros nuotaikos.

„Kalbama, kad žmonėmis negalima pasitikėti, jie yra blogi. Aš tuo netikiu. Ši kelionė man leido tai suprasti“, – rašė J.Austinas.

Tačiau po poros mirties „Islamo valstybės“ paviešintame vaizdo įraše matyti tadžikai, susėdę ant akmens plokštės, tolumoje – tyvuliuojantis ežeras. Būtent tokiose vietose ir mėgo fotografuotis pora.

Bet jų idealistinę kelionę tragiškai sustabdė vyrai, rodantys į kraštovaizdį už savęs ir prisiekiantys „paskersti visus netikinčiuosius“, kurie įžengs į jų žemę. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.