Tarp Lenkijos ir Rusijos įsiplieskė naujas konfliktas

Rusija pasipiktino, kad Lenkija iš diplomatinės tarnybos atleido visus elitinio Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto auklėtinius. Bet Varšuva aiškina, kad tokios praktikos laikomasi seniai.

 Rusijai nepatiko lenkų sprendimas.<br> lrytas.lt montažas.
 Rusijai nepatiko lenkų sprendimas.<br> lrytas.lt montažas.
MGIMO išlaiko aukštą statusą tarp universitetų, tačiau jo auklėtiniai iš sovietmečio užsienio diplomatijoje nepageidaujami.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
MGIMO išlaiko aukštą statusą tarp universitetų, tačiau jo auklėtiniai iš sovietmečio užsienio diplomatijoje nepageidaujami.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Sep 16, 2018, 4:40 PM, atnaujinta Sep 16, 2018, 4:45 PM

Apie sprendimą per diplomatų parengiamųjų kursų Lenkijos užsienio reikalų ministerijai atidarymą pranešė jos vadovas Jacekas Czeputoviczius.

Pasak ministro, dabar vadovaujamuose postuose tiek Lenkijoje, tiek šalies atstovybėse užsienyje neliko žmonių, kurie buvo įtraukti į komunistinių specialiųjų tarnybų sąrašus ar baigė Maskvos valstybinį tarptautinių santykių institutą (MGIMO).

Prieš dvejus metus iš Lenkijos gynybos ministerijos taip pat buvo atleisti visi sovietinių karinių akademijų auklėtiniai.

Bet dabartinis Varšuvos sprendimas itin nepatiko Maskvai.

„Rusijos švietimo ir mokslo ministerija pasipiktinusi Lenkijos sprendimu atleisti iš žinybos visus Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto auklėtinius“, – pareiškė šio instituto absolventas, Rusijos švietimo ir mokslo viceministras Pavelas Zenkovičius.

Rusai išbarė Varšuvą

Naujieną apie MGIMO auklėtinių atleidimus pakomentavo Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos Tarptautinių reikalų komiteto vadovas Konstantinas Kosačiovas.

„Tai atspindi ne tik Lenkijos, bet ir visų Vakarų požiūrį. Realiai Rusijos reikalus išmanantys žmonės keičiami politiniais darbuotojais ir tais, kurie yra už sankcijas, o ne dialogą“, – pyko K.Kosačiovas.

Rusijoje žymios Aukštosios ekonomikos mokyklos Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto docentas Dmitrijus Oficerovas-Belskis atkreipė dėmesį, kad dabartinis diplomatinis Lenkijos korpusas susiformavo Radoslawo Sikorskio laikais.

Esą užsienio reikalų ministerijai 2007–2014 metais vadovavęs politikas sėkmingai dirbo su sovietines aukštąsias mokyklas baigusiais asmenimis, bet dėl jų profesinės kompetencijos ar lojalumo klausimų jam nekilo.

„Užtat pastaraisiais metais užsienio reikalų ministrai nebuvo tokie kvalifikuoti ir nepriklausomi. Tai pagrindinė priežastis, dėl kurios pastaraisiais metais krito lenkų diplomatinės tarnybos kokybė“, – žarstėsi išvadomis Rusijos ekspertas.

Giriasi absolventų laimėjimais

Pats Maskvos valstybinis tarptautinių santykių institutas diplomatiškai „nepastebėjo“ pranešimų apie savo auklėtinių atleidimą iš visų Lenkijos užsienio reikalų ministerijos struktūrų, bet nedelsdamas savo tinklalapyje paviešino straipsnį „Maskvos valstybinis tarptautinių santykių institutas – vėl tarp geriausių pasaulio aukštųjų mokyklų pagal QS įsidarbinimo reitingą“.

MGIMO pranešė, kad tarptautinė universitetų vertinimo agentūra QS išleido ketvirtą universitetų auklėtinių įsidarbinimo reitingo ataskaitą.

Joje išanalizuoti daugiau nei 40 tūkst. darbdavių apklausų, per 28 tūkst. labiausiai žinomų ir sėkmingai dirbančių aukštųjų mokyklų auklėtinių asmens bylų, apie 200 tūkst. susitarimų dėl stažuočių tarp universitetų ir darbdavių bei kiti 600 aukštųjų mokyklų visame pasaulyje duomenys.

Kaip informuoja MGIMO tinklalapis, šiais metais ši mokymo įstaiga vėl yra 201–250 vietoje pagal švietimo įstaigų absolventų įsidarbinimą per pirmuosius metus.

Rusijoje universiteto statusą turintis institutas pranešė išsaugojęs savo vietą tarp trijų geriausių aukštųjų mokyklų – Maskvos valstybinio M.Lomonosovo ir Sankt Peterburgo valstybinio universitetų.

Lenkai dviračio neišrado

Tiesa, kaip paaiškino Lenkijos ambasadorius Maskvoje Wlodzimierzas Maciniakas, MGIMO auklėtinių atleidimas – jokia naujiena. Pasak jo, Varšuvoje tai labai sena praktika, kuri bus tęsiama ir ateityje.

„Laikomasi nuomonės, kad dėl to, jog jie buvo mokyti dar Sovietų Sąjungoje, nepageidaujama, kad jie užimtų vadovaujamus postus Užsienio reikalų ministerijoje“, – aiškino diplomatas.

W.Maciniakas pabrėžė, kad Rusijos žiniasklaida tai paskelbė dabar, tačiau apie tai kalbėjęs Lenkijos užsienio reikalų ministras tiesiog norėjo pasakyti, jog šie žmonės buvo atleisti anksčiau.

J.Czaputowiczius pirmadienį taip pat paskelbė, kad ministerija nuo 2016-ųjų priėmė 435 naujus darbuotojus.

Sausį darbą pradėjęs užsienio reikalų ministras esą buvo paskirtas dėl jo pirmtako nenoro atsikratyti senųjų kadrų ir priimti naujų darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.