Italijos mafija savo veiklą išplėtė Rytų Europoje, priartėjo ir prie Lietuvos sienų

Mafija Italijoje – ne legenda, o galinga ir vis dar neįveikiama jėga. Ją pažaboti užsibrėžusiai valdžiai kol kas geriau sekasi dalinti pažadus, negu su ja kovoti. To nelaukę mafiozai plečia veiklą Rytų Europoje.

Anksčiau Italijoje mafijos bosų sulaikymas buvo svarbiausias valstybės rūpestis. Tačiau dabartinei šalies vyriausybei labiau rūpi kova su pabėgėliais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Anksčiau Italijoje mafijos bosų sulaikymas buvo svarbiausias valstybės rūpestis. Tačiau dabartinei šalies vyriausybei labiau rūpi kova su pabėgėliais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Salvini reklamuoja kovą su mafija – net išsimaudė konfiskuoto mafiozo namo baseine.<br>AP nuotr.
M.Salvini reklamuoja kovą su mafija – net išsimaudė konfiskuoto mafiozo namo baseine.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Sep 20, 2018, 11:55 AM

Naujoji Italijos valdžia skelbiasi kovosianti su mafija visomis išgalėmis, konfiskuotą nusikaltėlių turtą grąžinsianti valstybei ir visuomenei, o pačius mafijos šulus paliksianti vien su apatiniais.

Tačiau kovojantieji su organizuotu nusikalstamumu perspėja, kad kova nebus lengva. Maža to, vis dažniau pripažįstama, kad legendinių mafijos grupuočių įtaka juntama ir Rytų Europoje.

Kalbėti apie tai garsiai imta po to, kai paaiškėjo, kad su Slovakijos žurnalistu, tyrusiu mafijos ir politikų ryšius, galėjo susidoroti galinga ir smarkiai auganti Kalabrijos regiono mafija „’Ndrangheta“.

Plečia valdas į rytus

Manantieji, kad mafija šeimininkauja tik Italijos pietuose, stipriai klysta. Mafijos grupuotės jau seniai išplito ne tiktai po visą šalį, bet ir peržengė sienas, o šiuo metu vis labiau dairosi į Rytų Europą.

Italijos žiniasklaidoje pastaruoju metu pasirodė ne vienas straipsnis apie tai, kaip ir kodėl rytai vis dažniau atsiduria Italijos mafijos maršrute.

Dar garsiau imta apie kalbėti tai po Slovakijos žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymo.

Teisėsauga įtaria, kad mirties nuosprendį žurnalistui, kuris domėjosi mafijos investicijomis Slovakijoje ir galimais nusikaltėlių ryšiais su šalies politikais, paskelbė Kalabrijos mafija „’Ndrangheta“, šiuo metu laikoma bene galingiausia ir pavojingiausia pasaulyje.

„Klanas nebesijaučia svečiu, jis plečiasi Slovakijoje ir kitose šalyse. Tie, kurie nužudo žurnalistą, pasiunčia žinutę kitiems: „Visi esate pasiekiami, galime smogti ir jums“, – taip apie pavojingą tendenciją rašė kovos su mafija simboliu tapęs italų žurnalistas Roberto Saviano.

Kai išleido bestseleriu tapusią knygą apie Neapolio mafiją „Camorra“, jis iki šiol priverstas gyventi su valstybės skirta apsauga.

Uždirba ir vietos valdžia

Italijos kovos su mafija tyrimų departamentas (DIA) naujausioje savo ataskaitoje nurodė, kad „’Ndrangheta“ vis aktyviau veikia Balkanuose, o pastaruoju metu domisi ir kitomis šalimis.

„Nauji prekybos ryšiai į kai kurias šalis gali pritraukti plėtros siekiančias Italijos organizuoto nusikalstamumo grupuotes, kurios visuomet ieško naujų rinkų, kad galėtų įteisinti nelegalias pajamas“, – skelbia Italijos teisėsauga.

Esą mafija pasinaudoja įstatymų spragomis, kad išplautų iš nelegalios veiklos gautus pinigus, dažnai pasitelkdama ir vietinius politikus.

„Sistemos algoritmas visada toks pat: „’Ndrangheta“ atneša kapitalą, koks nors verslininkas šias lėšas investuoja, politikas investicijas už atlygį palaimina, ir taip visos pusės gauna akivaizdžios naudos. Rytų šalyse politikai iš to ne tiktai uždirba – mafiozų investicijos dažnai išprovokuoja greitą šalies ekonomikos augimą“, – atskleidė R.Saviano.

Albanija, Bulgarija, Rumunija, Vengrija, Slovakija, Lenkija – šiose šalyse, anot R.Saviano, Italijos mafija yra investavusi savo nešvarius pinigus, o po žurnalisto nužudymo aiškėja, kad jos veikla darosi vis pavojingesnė.

„’Ndrangheta“ Slovakijoje nebesijaučia kaip viešnia. Atvirkščiai – kaip jau seniai yra Nyderlanduose ar Vokietijoje, kalbame apie ištisas teritorijas, kuriose galima elgtis kaip Pietų Italijos miesteliuose.

Anksčiau galiojo taisyklė, kad svetur negalima elgtis taip, kaip namie. Bet dabar ji išnyko. Rytų ir Šiaurės Europa tapo Italijos mafijos plėtros teritorijomis“, – perspėja mafijos veiklą tiriantis Italijos rašytojas.

Politikai mafijos kišenėje

Radikalusis Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini ne kartą yra skambiai pažadėjęs su mafija kovoti visu pajėgumu. Tačiau kol kas atrodo, kad izoliacionistinių pažiūrų ministrui labiau rūpi kova su pabėgėliais.

Su mafija kovojančios organizacijos piktinasi, kad valdžia tam skiria gerokai per mažai dėmesio, nors kova su organizuotu nusikalstamumu turėtų būti visų politinių partijų prioritetas.

Italijos žiniasklaida ne kartą yra skelbusi apie įtartinus politikų ryšius su organizuoto nusikalstamumo atstovais, kurie mafijai leidžia veikti nestabdomai ir nebaudžiamai.

Daug kartų kalbėta apie buvusio premjero Silvio Berlusconi ryšius su Sicilijos mafija „Cosa Nostra“. Dešimtmečius trukusius santykius politikas visuomet neigė ir teigė, kad jis pats ir jo įmonės yra tapusios mafijos aukomis.

Įtarimų šešėlis pastaruoju metu krito ir ant paties ryžtingojo vidaus reikalų ministro M.Salvini, kurio aplinkoje, pasak Italijos žiniasklaidos, taip pat yra žmonių, susijusių su stipriausia mafijos grupuote „’Ndrangheta“.

Esą būtent dėl klano atstovų paramos M.Salvini partija „Lyga“, anksčiau rinkusi negausius rinkėjų balsus tik Šiaurės Italijoje, Kalabrijoje per šiuos rinkimus pasiekė stulbinamą rezultatą.

Pats ministras visus kaltinimus neigia ir tikina, kad kova su stiprėjančia mafija bus vienas jo prioritetų.

Liepos mėnesį Kalabrijoje pasirodęs prie konfiskuotos mafijos vilos M.Salvini buvo sutiktas lyg roko žvaigždė – su plojimais ir eile laukiančiųjų asmenukės ar autografo.

Jis pažadėjo, kad viloje, kur anksčiau šeimininkavo organizuoti nusikaltėliai, bus įkurtas policijos komisariatas. O joje iki šiol neteisėtai gyvenanti 92-ejų mafijos bosų motina Lucia Giuseppa Morgante, nuteista iki gyvos galvos, bet dėl blogos sveikatos gyvenanti namų arešto sąlygomis, bus iškeldinta prievarta.

„Manau, kad valstybės teisės yra svarbesnės nei iki gyvos galvos nuteistos senolės.

Tai dar viena paradoksali situacija, į kurią esame įpainioti. Nuteistųjų vieta yra kalėjime“, – sakė ministras, piktindamasis, kad aplankyti motinos buvo išleisti ir už sunkius nusikaltimus iki gyvos galvos įkalinti jos sūnūs.

Rodydamas ryžtą nusirengė

M.Salvini aiškino, kad kova su mafija yra dar vienas mūšis, kurį, be imigracijos, jis ruošiasi laimėti.

„Mafija ir „’Ndrangheta“ man kelia šleikštulį. „’Ndrangheta“ yra atmata, vėžys, išsiplėtęs per visą Italiją. Bet aš esu kietas ir užsispyręs“, – savo ryžtą kovoti su mafija demonstravo ministras.

Negana to, lemiamai kovai su mafija pasiryžęs naujasis vidaus reikalų ministras ne kartą surengė tikrą šou.

M.Salvini nusimetė drabužius ir išsimaudė mafijai priklausiusios vilos Toskanoje baseine, kuri iš mafijos bosų buvo atimta dar 2007 metais. Tiesioginis maudynių vaizdo įrašas buvo paskelbtas ministro paskyroje socialiniuose tinkluose.

„Brangūs mafijos šunsnukiai, jūsų sėkmės laikas baigėsi. Tikiuosi, kad atsiras griežtų ir teisingų teisėjų, kurie nuteis bausmės nusipelniusius nusikaltėlius“, – taip iš baseino kalbėjo tik maudymosi kelnaitėmis mūvintis M.Salvini.

„Tuos ponus aš paliksiu tik su apatiniais. Mes konfiskuosime viską, kas įmanoma, ir padarysime jų turtą prieinamą valstybei ir visuomenei. Norėčiau, kad mane prisimintų kaip tą, kuris, priešingai nei kiti, kovojo su organizuotu nusikalstamumu“, – vylėsi ministras.

Po mafijos kojomis ir Roma

Pasak jo, Italijoje yra 15 tūkstančių objektų, konfiskuotų iš mafijos, kurie turi būti kuo greičiau ir kuo geriau panaudojami.

„Jie turi būti paversti mokyklomis, darželiais, senelių namais, komisariatais, viešbučiais, kad duotų naudos ir atneštų pinigų į italų namus“, – perversmą iki šiol nesėkmingoje valdžios kovoje su mafija žadėjo ministras.

„Kiekvieno parlamento ir kiekvienos vyriausybės prioritetas turi būti kova su mafija. Mūsų šalyje mafija egzistuoja ir mes ją privalome galutinai įveikti panaudodami įvairiausias kovai su mafija skirtas priemones ir investuodami į mokyklas, mokydami ir šviesdami jaunimą.

Mafijos valdymas negali tęstis iki begalybės“, – klanų jėgą pripažino Parlamento pirmininkas Roberto Fico.

Tačiau akivaizdu, kad kova su Italijoje įsišaknijusia mafija bus sunki ir sudėtinga. Juk dar visai neseniai M.Salvini ir jo vadovaujama partija tikino, kad organizuotas nusikalstamumas yra tik Pietų Italijos problema.

Mafijos paminėjimas ne viename Italijos miestelyje iki šiol kelia baimę ir pagarbią tylą, o jos egzistavimas dažnai vadinamas mitu.

O apie dar vieną nusikaltėlių klaną Italija sužinojo palyginti neseniai, kai pačioje Italijos širdyje, Romoje, buvo surengtos pompastiškos vietinio klano „Casamonica“ boso laidotuvės.

Amžinajame mieste prieš trejus metus viešai buvo iškabinti plakatai su Vittorio Casamonicos atvaizdu ir užrašu „Romos karalius“, o virš bažnyčios plevėsavo vėliavos „Užkariavai Romą, užkariausi ir rojų“.

Virš Romos tuomet skraidė rožių žiedlapius barstantis sraigtasparnis, antikinę karietą su karstu Romos gatvėmis tempė 6 juodi arkliai, o koloną lydėjo minia žmonių.

Tai buvo ne scena iš filmo „Krikštatėvis“, o 2015-ųjų Roma. Maža to, po metų panašiai buvo palaidotas dar vienas to paties mafijos klano narys.

Kas šioms farsu virtusioms ceremonijoms išdavė leidimus, taip ir nepaaiškėjo. „Casamonica“ – romų šeimos kontroliuojamas klanas, kurį žinojo visa Roma.

Išsidavė nario žmona

Politikai iki šiol neigė, kad mafija kontroliuoja ir Amžinąjį miestą. Tačiau Italijos teisėsauga liepą sudavė klanui didžiulį smūgį sulaikydama beveik keturias dešimtis jo narių.

Teigiama, kad tyrimas truko ne vienus metus, o romų grupuotės nariai pirmą kartą bus teisiami kaip mafijos atstovai.

Tarp sulaikytųjų atsidūrė ir neseniai iš kalėjimo sugrįžusi klano galva Giuseppe Casamonica, ir buvęs boksininkas, pasaulio čempionas Domenico Spada, pravarde Vulkanas, kurio sporto klubą Romoje lanko ir valdančiųjų Penkių žvaigždučių judėjimo senatorius.

Pasak teisėsaugos, klano „Casamonica“ nariai platino narkotikus, prievartavo, rinko duokles ir vykdė kitus nusikaltimus naudodama mafijai būdingus žiaurius metodus, kontroliuodama ištisus miesto kvartalus.

Esą žmonės buvo taip įbauginti, kad vengdavo liudyti apie nelegalią mafiozų veiklą.

Tyrimas pajudėjo, kai bendradarbiauti su teisėsauga sutiko vieno klano nario žmona.

„Tai itin svarbus momentas kovojant su organizuotu nusikalstamumu Romos teritorijoje. Atskleisti nusikaltimai yra sunkūs. „Casamonica“ klanas ypatingas ne tik dėl to, kad buvo ypač gerai organizuotas, bet ir dėl to, kad jo narius siejo kraujo ryšiai“, – sakė tyrimą kontroliuojantis prokuroras Michele Prestipino.

Kol Neapolio gatvėse šaudoma ir liejasi kraujas, kol politikai dangsto lobstančius nusikaltėlius, o žmonės bijo prabilti, tol kova su mafija Italijoje bus labai sudėtinga, o gal net ir neįmanoma.

Vargu ar ji labai rūpi tiek politikams, tiek jų rinkėjams – kovą vykusios rinkimų kampanijos metu ši tema liko beveik nenagrinėta, o partijų programose apie kovą su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu beveik neužsiminta.

Grupuotės pinigus žeriasi iš skirtingų šaltinių

Italijoje veikia kelios gerai žinomos mafijos grupuotės, priklausančios skirtingiems regionams. Žinomiausia iš jų – „Cosa Nostra“, valdanti Siciliją, daugumai gerai pažįstama iš filmo „Krikštatėvis“. Šis klanas pastaruoju metu ypač susilpnėjęs. Didžiulis smūgis jam buvo suduotas prieš kelis dešimtmečius, po to, kai 1985-aisiais Sicilijoje buvo žiauriai nužudyti du su mafija kovoję teisėjai Giovanni Falcone ir Paolo Borsellino.

Šiuo metu galingiausia laikoma Kalabrijos regiono mafija, vadinama „’Ndrangheta“. Manoma, kad tai viena pavojingiausių organizuoto nusikalstamumo grupuočių pasaulyje. „’Ndrangheta“ kur kas mažiau garsi nei „Cosa Nostra“, tačiau ir būtent sugebėjimas darbuotis tyliai ir likti nepastebėtai laikomas šios mafijos stiprybe. Kaip ir tai, kad jos narius dažnai sieja kraujo ryšiai.

„’Ndrangheta“ taip pat yra labiausiai pasaulyje išplitusi Italijos mafija, nes sugeba kolonizuoti vis naujas teritorijas, o jos ekonominis pajėgumas didžiulis. Manoma, kad šios mafijos metinis uždarbis siekia 60 mlrd. eurų. Didžiausią pelną ši grupuotė gauna iš prekybos narkotikais, ypač kokainu. Ji atsakinga už beveik pusę į Europą patenkančio kokaino.

„Camorra“ – Kampanijos regiono mafija, krauju dažnai aplaistanti Neapolio gatves. Nuo „Cosa Nostra“ ji skiriasi tuo, kad neturi aiškios hierarchinės sistemos, tai yra joje neegzistuoja bosų bosas. Tai mafija, kurios grupuotės dažnai kovoja tarpusavyje dėl naujų teritorijų ir įtakos. Didžiulius pinigus ji uždirba iš nelegalaus šiukšlių verslo.

„Sacra Corona Unita“ (S.C.U.) – menkiausiai žinoma ir silpniausia Apulijos regiono grupuotė. „Ketvirtąja mafija“ kartais vadinamas klanas įkurtas devintajame dešimtmetyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?