Rusijos gyventojai nyksta ir toliau bus tik blogiau

Bet kuriam specialistui pakanka vieno žvilgsnio į Rusijos demografinę situaciją, kad padarytų išvadą: per artimiausius 6-10 metų situaciją bus tragiška dėl mirtingumo didėjimo (todėl, kad mirs didelio žmonių skaičiaus karta) ir gimstamumo mažėjimo (todėl, kad gimdys daug mažesnė žmonių skaičiaus karta).

 Įsibėgės natūralus Rusijos gyventojų mažėjimas.<br> 123rf nuotr.
 Įsibėgės natūralus Rusijos gyventojų mažėjimas.<br> 123rf nuotr.
Jaunų žmonių skaičius Rusijoje mąžta.<br>EPA-ELTA
Jaunų žmonių skaičius Rusijoje mąžta.<br>EPA-ELTA
Vyresniąjai karati nieko gero nežada dabartinės tendencijos.<br>AP
Vyresniąjai karati nieko gero nežada dabartinės tendencijos.<br>AP
Pensininkai jaučiasi nusivylę.
Pensininkai jaučiasi nusivylę.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 7, 2018, 5:48 PM

Įsibėgės natūralus Rusijos gyventojų mažėjimas, rašo echo.msk.ru.

Dar daugiau: jau 2016-aisiais buvo akivaizdu, kad ši tendencija išryškėjo ir mirštamumas viršija gimstamumą. Natūralus Rusijos gyventojų mažėjimas buvo toks: 2016 m. – 0,01 žmogaus 1000 gyventojų; 2017 m. – 0,9 žmogaus 1000 gyventojų; per 2018 m. aštuonis mėnesius – 1,8 žmogaus 1000 gyventojų.

Tai – galingų smūgių Rusijos (Sovietų Sąjungos) populiacijai pasekmė: vienai ir tai pačiai kartai bei jos palikuoniams teko Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų smūgiai. Ir netgi skurdo smūgis iškart po SSRS subyrėjimo irgi teko dviejų pasaulinių karų kartos palikuonims.

Dėl to susidarė galinga 20-ojo amžiaus demografinė banga, kuri bus juntama visą 21-ąjį amžių.

O jei tai – kaip tada paaiškinti, kodėl Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikslu šaliai numatančiame įsake 2018 m. gegužę pačiu pirmuoju punktu įrašė:

1. „Rusijos vyriausybei… iki 2024 m.: a) užtikrinti stabilų natūralų Rusijos Federacijos gyventojų skaičiaus augimą“.

Juk tai neįgyvendinama. Ar vyriausybės nariai turėtų skubiai išsivažinėti po šalį ir asmeniškai prisidėti prie tikslo siekimo? Tai, žinoma, patrauklu, bet vargu ar išgelbės nuo krentančios demografinės bangos.

Natūralus Rusijos gyventojų mažėjimas 2018 m. tapo toks smarkus, kad nuplovė imigracinį prieaugį. Dėl to šalies gyventojų per šių metų septynis mėnesius sumažėjo 92 tūkst. žmonių.

Tai įvyko pirmą kartą per pastarąjį dešimtmetį.

Krintanti demografinė banga atkeliavo. Neigti tai – kvaila. Ir joks kapitalas čia jau nepadės.

O kas galėtų padėti?

Pima – gyventojų realių pajamų didėjimas. Tačiau 2018-ųjų rugpjūtį realios pajamos ėmė mažėti. Dabar Rusijos žmonės gyvena 9 proc. skurdžiau nei 2013 m. Ir šis klausimas visiškai nėra prioritetas vyriausybei, kuri maniakiškai kaupia pinigus ir tuo pat metu dalį jų bando iškaišioti į iš anksto pasmerktus nuotoliams nacionalinius projektus.

Antra – rimtas medicinos paslaugų gerinimas. Rusija užima 112-ąją vietą pasaulyje pagal sveikatos apsaugai skiriamo Bendrojo vidaus produkto dalį (5,6 proc.). O kalbama apie siekį vidutinę gyvenimo trukmę per 6 metus pailginti iki 78 metų – beveik kaip JAV (79 metai).

Tai štai: Jungtinės Valstijos yra trečios pasaulyje pagal BVP dalį sveikatos apsaugai (16,8 proc.). Jei Rusija bent 10 proc. iš biudžeto gynybai skirtų medicinai…

Sąrašą būtų galima tęsti, bet rezultatas ir taip atrodo aiškus. Visos pastarojo meto priemonės palaikyti šeimas bejėgės prieš atėjusią demografinę bangą.

Tos priemonės pernelyg silpnos ir egzistuoja, kaip sakoma, „dėl varnelės“.

Tam, kad rimtai kovoti su demografine banga reikia keisti visą Rusijos ekonomiką ir vietoj vamzdynų ir niekam nereikalingų stadionų statyti ligonines ir mokyklas.

Ir užuot gelbėjus milijardierius nuo Vakarų sankcijų – kelti atlyginimus, pensijas ir pašalpas, rašo echo.msk.ru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.