Donbase kariaujantis Latvijos pilietis: „Maskva mus apgavo“

Beness Aijo, turintis Latvijos pilietybę, yra latvės ir ugandiečio sūnus. Vyras anksti susidomėjo komunistinėmis idėjomis, studijuodamas Jungtinėje Karalystėje tapo Komunistų partijos nariu.

B.Aijo karštai tiki vadinamosios Novorosijos įkūrimu Donecke ir Luhanske.<br> Socialinių tinklų nuotr.
B.Aijo karštai tiki vadinamosios Novorosijos įkūrimu Donecke ir Luhanske.<br> Socialinių tinklų nuotr.
 Donecke buvo susprogdinta bomba per Komunistų partijos suvažiavimą. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Donecke buvo susprogdinta bomba per Komunistų partijos suvažiavimą. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rytų Ukrainoje tęsiasi ginkluotas konfliktas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rytų Ukrainoje tęsiasi ginkluotas konfliktas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 16, 2018, 7:07 PM

2014 m. jis palaikė Krymo prijungimą prie Rusijos, o galiausiai išvyko kovoti į Rytų Ukrainą separatistų pusėje. Gimtojoje Latvijoje išduotas jo arešto orderis – ten jį kaltina įvykdžius ne vieną nusikaltimą prieš valstybę. Kaltinimus jam reiškia ir Ukraina, rašo „Novaja gazeta“.

Pats B.Aijo, Donbase gavęs „Juodojo Lenino“ šaukinį, karštai tiki vadinamosios Novorosijos įkūrimu Donecke ir Luhanske. Tiesa, panašu, jis jaučiasi apgautas Maskvos ir kaltina pastarąją „uzurpavus valdžią“ apsišaukėliškose Donecko ir Luhansko respublikose.

Jo pasipiktiną pirmiausia iššaukė tai, kad komunistai apsišaukėliškoje Donecko respublikoje negalėjo dalyvauti „rinkimuose į vietos parlamentą“.

B.Aijo sakė esantis nusivylęs Maskvos pastangomis taikiai sureguliuoti konfliktą Donbase. Todėl dabar jis esą kartu su bendraminčiais sieks sukurti „patriotinių jėgų frontą, kuris privers Maskvą pakeisti savo politiką“.

„Manęs netenkina daug dalykų. Pirmiausia, valdžios Donbase uzurpavimas. Be to, antivalstybinės jėgos surengė išpuolį komunistų partijos suvažiavimo metu Donbase. Nesu nei teismas, nei tyrėjai, kad galėčiau įvardinti konkrečiai šias antivalstybines jėgas. Tačiau manau, kad už to stovi tiek Rusijos, tiek Ukrainos oligarchai.

Jie tiesiog nenori, kad valdžia Donbase priklausytų tautai, jie nenori, kad susikurtų Novorosija. Dabar daugiau kalbama apie tai, kad situacija bus užšaldyta. Tačiau ar to mes siekėme 2014-aisiais?

Visus tautos mylimus politikus tiesiog patraukė iš kelio. Iš viršaus paskirtiems čia politikams nusispjaut į mus, jie tiesiog nori užgrobti valdžią ir Donecko nuosavybę“, – tikino separatistų pusėje kariavęs B.Aijo.

Latvijos pilietis sakė, kad Rusijos veiksmai „prieštarauja Donecko liaudies respublikos įstatymams“. Tiesa, čia pat „Novaja gazeta“ žurnalistai pastebėjo, kad kalbos apie „įstatymus“ apsišaukėliškoje respublikoje apskritai atrodo juokingos.

„Aš nejuokauju. Esmė ta, kad mes buvome apgauti, jaučiamės apgauti. Tai tikras nusivylimas“, – sakė A.Aijo.

„Prieš ketverius metus jūs sutikote su pusiau kriminaline diktatūra, kuri čia atsirado kartu su Zacharčenka ir Taškentu, o dabar skundžiatės demokratinių institutų trūkumu“, – stebėjosi žurnalistai.

Novorosijos plėtra tuo metu buvo pristabdyta, tačiau tegu Rusija bent pripažįsta tas teritorijas, kurios jau yra. Tačiau tuomet mums pasakė, kad turime palaukti, esą padėtis sudėtinga. Tikino, kad Minsko susitarimai – tai atskiras, labai gudrus Vladimiro Putino planas, nes jis žino, kad Ukraina vet kokiu atveju nesilaikys susitarimo sąlygų.

Mes tarsi sutikome. Tačiau tuo pat metu respublikose ėmė didėti netvarka, korupcija. Tačiau mes kentėjome, nes tikėjome, kad vėliau tas gudrus planas vis tiek nugalės. Trumpiau tariant, mes naiviai patikėjome. Greitai paaiškėjo, kad Maskva nieko daryti nenori“, – tikino A.Aijo.

Pasak jo, iš pradžių Donbaso integracija vyko sparčiu tempu. Įvestas rublis, išduoti nauji pasai, žadėta, kad vėliau bus išduodami ir Rusijos piliečių pasai. Kalbėta taip pat, kad netrukus čia veiks rusų bankai.

„Nors procesas kiek sustojo, bet netikime, kad Maskva nori mus atiduoti Ukrainai. Donecko ir Luhansko liaudies respublikose investuota daug rusų pinigų. Mus neprotinga būtų atiduoti Ukrainai. Nemanau, kad žmonės sutiks net su formalia Donbaso integracija su Ukraina. Nesinori tikėti tokiu scenarijumi. Mes juk tikėjome, kad Rusija ateis visiems laikams. Kaip ir Kryme“, – kalbėjo A.Aijo.

Jis tiki, kad Rusija iš tiesų nori kuo greičiau prisijungti Donbasą, tačiau jai trukdo Vakarų sankcijos. Tiesa, čia pat jis tikisi, kad Rusija ištvers sankcijas ir taps mažiau priklausoma nuo Vakarų. Tada esą „Novorosija turės galimybę“.

„Mes turime vilties. Tačiau kol kas Rusijos valdžioje dominuoja tie, kurie nenori nepriklausomybės nuo Vakarų“, – sakė A.Aijo.

Pastarojo vizija, kaip pastebėjo „Novaja gazeta“ žurnalistai, greičiausiai sukeltų siaubą net patiems Donbaso gyventojams. Mat Latvijos pilietybę turintis vyras tikino, kad pagrindinis siekis yra atkurti Sovietų Sąjungą, o jos partnerėmis turi būti ne Vakarai, o tokios šalys kaip Šiaurės Korėja, Venesuela, Kuba ar Sirija. Visos jos pasižymi diktatūromis ir savo tautos išnaudojimu.

Tačiau A.Aijo mano, kad tai užtikrins Donbase gerą gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.