Italijoje praūžusi siaubinga audra skaudžiausiai smogė turtuoliams

Italija skaičiuoja šalį kelias dienas siaubusių audrų padarinius. Labiausiai nukentėjusiame Ligūrijos rajone siautėjęs vėjas ir 10 metrų aukščio bangos naikino uostus, prabangias jachtas. O turtuolių kurortas Portofinas liko visai atskirtas nuo pasaulio.

Rapalo uostas virto nuolaužų krūva, o audros padaryta žala jachtoms – sunkiai atitaisoma. Sugriuvo ir vienintelis sausumos kelias į kurortą Portofiną.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rapalo uostas virto nuolaužų krūva, o audros padaryta žala jachtoms – sunkiai atitaisoma. Sugriuvo ir vienintelis sausumos kelias į kurortą Portofiną.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rapalo uostas virto nuolaužų krūva, o audros padaryta žala jachtoms – sunkiai atitaisoma. Sugriuvo ir vienintelis sausumos kelias į kurortą Portofiną.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rapalo uostas virto nuolaužų krūva, o audros padaryta žala jachtoms – sunkiai atitaisoma. Sugriuvo ir vienintelis sausumos kelias į kurortą Portofiną.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Nov 3, 2018, 10:51 AM

Dešimtis milijonų kainuojančios jachtos subyrėjo į šipulius. O turtuolių rojumi vadinamą Portofino miestelį izoliavo nuo pasaulio sugriovęs vienintelį į jį vedantį kelią. Specialų evakuacijos planą gelbėtojai turėjo parengti ir garsiojo politiko Silvio Berlusconi sūnui.

Italijos žiniasklaida praneša, kad tokios audros Ligūrijos regionas, kuris niekaip neatsigauna po siaubingos viaduko griūties, nematė 50 metų.

Gražiuosius rojaus kampelius ji pavertė tikru pragaru, sunaikino paplūdimius, uostus, kelius.

Suniokotas visas pajūris

Bene daugiausia žalos patyrė Rapalo miestelis. Jo uosto, kur savo jachtas laikė daugybė Italijos ir pasaulio turtuolių, po audros tiesiog nebeliko.

„Rapalas prabudęs rado suniokotą pajūrį. Niekada nematėme tokios padarytos žalos, čia tiesiog nebeliko uosto“, – sakė miesto meras Carlo Bagnasco.

Stiprus vėjas ir bangos čia išlaužė užtvanką ir į turistinio uosto molą sudaužė apie du šimtus prabangių jachtų, burlaivių, laivų, motorinių valčių.

Kai kurias jų bangos įstūmė tiesiog tarp uosto restoranų ir namų, kuriuos taip pat paskandino vandenyje.

Dar dešimtys jachtų nuskendo jūroje, tarp jų ir buvusio premjero S.Berlusconi šeimai priklausanti įspūdinga jachta „Suegno“, kainuojanti milijonus eurų.

Nusiaubtame uoste jau kelios dienos be atvangos dirbo savanoriai ir gelbėtojai, iš jūros traukiantys laivų liekanas. Uoste sustiprinta policijos kontrolė baiminantis, kad be priežiūros likusios prabangios jachtos gali būti dar ir apvogtos.

Bijo ekologinės katastrofos

Skaičiuojama, kad uragano padaryti nuostoliai milžiniški. Ne vien dėl to, kad sudužusios jachtos kainavo milijonus.

Didžiulė žala buvo padaryta ir gamtai: į jūrą išsiliejo daugybė kuro, todėl baiminamasi netgi ekologinės katastrofos.

„Šiuo metu neįmanoma apskaičiuoti visų nuostolių, kurie visoje Ligūrijoje gali siekti šimtus milijonų eurų. Prašome mums suteikti pavojaus, sukelto gamtos stichijos, statusą. Tai buvo tikra audra. Iškrito tiek lietaus, kiek iškrinta per mėnesį. Vėjo greitis siekė iki 200 km/h, o bangų aukštis viršijo 8 metrus su tokia jėga, kokios nebuvome matę dešimtmečius“, – sakė Ligūrijos regiono prezidentas Giovanni Toti.

Audra nepagailėjo ir Italijos bei pasaulio elito pamėgto Portofino miestelio. Po gamtos stichijos siautėjimo jis pasiekiamas tik jūros keliu, jei leidžia oro sąlygos.

Rekordinio aukščio bangos vienintelį į šį kurortą vedantį kelią taip apgadino, kad eismą juo teko uždaryti, neleidžiant eiti net pėstiesiems.

„Niekada neteko matyti nieko panašaus, jūra buvo tokia įniršusi, kažkas neįtikėtino. Tvarkome miestą, bet didžiausia bėda, kad tiesiog nebeliko kelio“, – nerimavo turistų pamėgto ir Italijos perlu vadinamo miesto meras Matteo Viacava.

Smūgis šalies grietinėlei

Italijos žiniasklaida praneša, kad audra žalos pridarė įspūdingoms turtuolių viloms, tarp jų ir dizainerių „Dolce & Gabbana“ vasarnamiui.

Izoliuotas pilyje kelias dienas liko ir buvusio premjero S.Berlusconi sūnus Pieras Silvio Berlusconi su žmona Silvia Toffanin, vaikais ir aptarnaujančiu personalu.

Visą šeimą gelbėtojams iš atskirto nuo pasaulio miesto pavyko išgabenti gumine valtimi. Taip buvo evakuotas ir pusšimtis miestelį per audrą lankiusių užsienio turistų. Manoma, kad atstatyti vienintelį į miestą vedantį kelią pavyks iki Velykų.

„Organizuosime darbą etapais: pirma turime stabilizuoti gyvenimo sąlygas. Mėginsime susisiekimą su Portofinu organizuoti jūros keliu, net jeigu ir sezonas tam nelabai tinkamas, po to atstatysime kelią“, – žadėjo Ligūrijos regiono prezidentas.

Audra nepagailėjo ir kitų Italijos perlų.

Venecijoje vandens lygis viršijo net pusantro metro, apsemta 75 proc. miesto. Vanduo pateko net į Šv.Morkaus baziliką, kur pakilo beveik iki metro aukščio ir pridarė didžiulės žalos, užliejo grindinio mozaikas, marmuro kolonas, bronzinius vartus, krikštyklą ir koplyčią.

Kaip teigė bazilikos administracija, per 24 valandas šventovė paseno mažiausiai 20 metų, nes sūrus vanduo yra ypač žalingas.

Tai penktas kartas istorijoje ir antras šiame amžiuje, kai įspūdingąją Venecijos baziliką užlieja vanduo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.