Kolegos iš Gdansko gedintis liberalus Varšuvos meras nebijo mesti iššūkio valdžiai

Po Gdansko mero nužudymo praėjusią savaitę prabilta apie politinės neapykantos, kurią kursto griežta valdžios retorika, lygį šalyje. Visų žvilgsniai nukrypo į dar vieną liberalios Lenkijos opozicijos merą – neseniai išrinktą Varšuvos vadovą Rafalą Trzaskowskį.

P.Trzaskowskis gedėjo nužudyto Gdansko mero, kuris buvo jo partietis.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
P.Trzaskowskis gedėjo nužudyto Gdansko mero, kuris buvo jo partietis.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
 Varšuvos mero rinkimuose virė arši kova, kurią laimėjo P.Trzaskowskis.
 Varšuvos mero rinkimuose virė arši kova, kurią laimėjo P.Trzaskowskis.
po P.Adamowicziaus nužudymo Lenkijoje prabilta apie nuodinga politinę atmosferą.<br>Agencja Gazeta nuotr.
po P.Adamowicziaus nužudymo Lenkijoje prabilta apie nuodinga politinę atmosferą.<br>Agencja Gazeta nuotr.
po P.Adamowicziaus nužudymo Lenkijoje prabilta apie nuodinga politinę atmosferą.<br>Imago/Scanpix nuotr.
po P.Adamowicziaus nužudymo Lenkijoje prabilta apie nuodinga politinę atmosferą.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Varšuva – Lenkijos sostinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Varšuva – Lenkijos sostinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Varšuva – Lenkijos sostinė.<br>AP nuotr.
Varšuva – Lenkijos sostinė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 21, 2019, 6:05 AM

Kai 46-erių R.Trzaskowskis šią savaitę pasirodė Gdansko merui Pawelui Adamowicziui atminti skirtame renginyje, jo akyse buvo susirūpinimas ir nuovargis – vienos dienos barzda, papilkėjusi veido spalva.

Nieko nuostabaus: jis iki šiol nespėjo atsigauti po rudens pabaigoje praūžusios sunkios rinkimų kovos dėl Lenkijos sostinės mero posto, o dabar buvo sukrėstas prieš savaitę įvykusio kolegos nužudymo – Gdansko meras taip pat priklausė Piliečių platformos partijai (PPP).

Rudenį R.Trzaskowskis savaičių savaites kalbėjo apie nemokamus vaikų darželius, daugiau žalumos mieste, geresnį viešąjį transportą, kovą su smogu, rašo „Der Spiegel“.

„Ilgai besitęsusio ekonominio pakilimo metais Varšuva neįtikėtinai pasikeitė. Dabar turime pasirūpinti, kad visa tai būtų į naudą jos gyventojams“, – sako naujasis Varšuvos miesto vadovas.

Ne visi pritaria valdžiai

Lenkijos sostinės gyventojai patikėjo vyriškiu, krikščioniškai liberalios opozicinės PPP atstovu. Daugiau nei 500 tūkst. varšuviečių – beveik 57 proc. balsų – pasirinko R.Trzaskowskio kandidatūrą.

Toks stiprus palaikymas jau pirmajame rinkimų ture, vykusiame praėjusių metų spalio pabaigoje, padėjo jam nurungti konservatyvios nacionalistinės vyriausybinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) kandidatą Patryką Jakį. Jis gavo tiktai 29 proc. balsų.

R.Trzaskowskio pergalė byloja: valdančiųjų politikai pritaria anaiptol ne visi.

Bent jau Lenkijos sostinėje liberalūs, proeuropietiškų pažiūrų lenkai sukilo prieš ES priešišką nacionalizmą ir TTP autoritarizmą.

Nuo to laiko joks palyginimas nėra per didelis šiam vyrui. Gal jis – lenkų Emmanuelis Macronas ar net Rytų Europos Justinas Trudeau? Ar jo triumfas nėra tas ženklas, kuris byloja apie pralaužtą TTP hegemoniją?

Visus šiuos klausimus kelia Lenkijos žiniasklaidos priemonės ir spėlioja, ar naujasis Varšuvos meras dalyvaus artimiausiuose Lenkijos prezidento rinkimuose.

„Mano išrinkimas reiškė pasitikėjimą Europa“, – sako naujoji Varšuvos galva.

Iš šviesuolių šeimos

Lenkų, pirmiausia gyvenančių Varšuvoje, dauguma pasisako už narystę Europos Sąjungoje.

„Laikai, kai pakako išdalyti porą mėlynų oro balionų, jau praeityje“, – sako R.Trzaskowskis.

Jo kraštiečiai su nerimu žvelgia į Briuselį, nes ten valdančioji TTP nustūmė Lenkiją į nuošalę.

„Jie tranko kumščiu į stalą, užuot protingai derėjęsi ir kūrę koalicijas“, – tvirtino Varšuvos meras.

R.Trzaskowskiui yra pažįstami Briuselio institucijų koridoriai, jis daugelį metų Europos Parlamente buvo PPP parlamentaras. Jis moka anglų, prancūzų, italų, ispanų ir rusų kalbas.

Naujasis Varšuvos meras priklauso tai kartai, kuriai 1989 m. pokyčiai atėjo pačiu laiku.

Jis išaugo Varšuvos senamiestyje, Trzaskowskių šeima priklausė Varšuvos šviesuolių elitui.

Jo prosenelis įkūrė pirmąsias mergaičių gimnazijas Galicijoje. Tėvas buvo žinomas džiazo pianistas, kompozitorius ir, žinoma, nusiteikęs prieš komunistus.

Tėvo paskatintas sūnus lankė anglų kalbos pamokas ir daug skaitė.

Devintojo dešimtmečio pabaigoje R.Trzaskowskis buvo lenkų nepriklausomų profsąjungų susivienijimo „Solidarnosc“ („Solidarumas“) narys. Dirbo vertėju, kai šalį aplankydavo parlamentarai iš Vakarų.

Tuomet jis ir patraukė vieno Amerikos Kongreso deputato dėmesį. Jis padėjo jam prasibrauti į studijas JAV. Po to R.Trzaskowskis semestrą studijavo Oksforde, mokėsi ir Paryžiuje.

2013-aisiais tapo skaitmeninių technologijų ministru, sėkmingai kandidatavo į Europos Parlamentą ir Lenkijos parlamentą.

Vadino pasipūtusiu

R.Trzaskowskio karjeros vingiais jo rinkimų kovos metu bandė pasinaudoti jo politiniai priešininkai.

Esą jis – tik dar vienas arogantiškas kosmopolitinio elito atstovas, niekinantis Lenkijos tradicijas ir vykdantis bet kokį Briuselio nurodymą.

Neapykanta globaliam elitui yra politinis beveik visų Europos dešiniųjų populistų eliksyras – taip pat ir TTP.

R.Trzaskowskis aiškiai apibrėžė savo rinkimų kovos šūkį: „Varšuva – visiems“.

Remdamasis šiuo šūkiu jis nustatė savo 12 punktų programą.

Tarp jų – palankių kainų būstai. Konsultaciniai centrai homoseksualams. Liftų įrengimas daugiabučiuose, kuriuose gyvena nemažai senyvo amžiaus žmonių.

Be to, meras nori daugiau jaunų porų suteikti finansinę paramą dirbtinio apvaisinimo procedūroms, o tai yra tabu katalikiškoje Lenkijoje.

Kova dėl vertybių

Galbūt todėl valdančioji TTP rinkimų kovą dėl Lenkijos sostinės mero posto buvo pavertusi kultūrine kova – dviejų skirtingų gyvenimo būdų rinkimais.

Ar labai arogantiškas yra politologijos mokslų absolventas R.Trzaskowskis? Kiek žemiškas konservatyvios nacionalistinės partijos kandidatas P.Jakis?

Dėmesys buvo kreipiamas į mažiausią, kad ir visai nereikšmingą smulkmeną.

Kai TTP kandidatas šventė kareivių dieną, R.Trzaskowskis apsilankė blusų turguje.

Per gėjų paradą P.Trzaskowskis žingsniavo po vaivorykštės spalvų skėčiu šalia homoseksualaus savo biuro darbuotojo Pavelo Rabiejaus, kuris šiuo metu užima Varšuvos mero pavaduotojo postą.

R.Trzaskowskio rinkimų kovos kulminacija tapo jo „Facebook“ paskyroje paskleista informacija, kad jis Natolino koledže (Varšuva) studijavo prancūzų kalba. Ir šis faktas TTP tapo galutiniu įrodymu: šis vyras – ne iš jų gretų. Juk jis net viešai pareiškė, kad savo vaikams leido nelankyti tikybos pamokų.

Iš karto ėmėsi darbų

Jau treji metai TTP vadovauja Lenkijai ir nuosekliai laikosi prieš elitą nukreipto ir populistinio kurso. Tačiau Varšuvoje tokia strategija, akivaizdu, nebetinka.

Negana to, sumažėjo TTP populiarumas ir visoje Lenkijoje.

TTP remia, kaip byloja apklausos, 38 proc. rinkėjų. Dar neseniai ji galėjo pasikliauti daugiau nei 40 proc. rinkėjų. PPP remia 30 proc. Lenkijos gyventojų.

Naujojo Varšuvos mero bendradarbiai nustebę, kaip greitai jų viršininkas perprato sostinės problemas, kokio santūraus ir draugiško būdo.

Niekas mieste neturi likti už jo dėmesio ribų: vargšai, seni žmonės, mažiausi vaikų darželių lankytojai, neįgalieji, dviratininkai, moterys, priemiesčių gyventojai.

Jau pirmomis dienomis Varšuvos mero poste R.Trzaskowskis pranešė, kad nuolat spūsčių kamuojamoje sostinėje nori sukurti dviračių takų tinklą.

Viešųjų mokyklų mokytojai jau nuo sausio mėnesio gauna iki 270 zlotų (70 eurų) didesnius atlyginimus.

Vienas žinomiausių Lenkijos aktorių Michalas Žebrowskis pažįsta naująjį Varšuvos merą jau nuo pradinės mokyklos laikų.

„Jau anuomet buvo aišku, kad Rafalas – išskirtinis. Jau tuomet jis visada buvo geriausias ir stropiausias iš mūsų visų. Tačiau jokiu būdu jo nepavadinsi karjeristu, – sako M.Žebrowskis. – Mane labiausiai žavi tai, kad pinigai ir valdžia jam nesvarbu. Jį domina tiktai žinios, kultūra ir psichologija.“

Bandys kaišioti pagalius

Gali būti, kad TTP naujajam Varšuvos merui neduos ramybės.

Štai neseniai vyriausybė leido uždaryti pasenusias šiukšlių išvežimo įmones.

R.Trzaskowskis baiminasi, jog tai galėtų būti tik pirmoji iš daugelio provokacijų, kad sostinė paskęstų šiukšlėse.

Ar R.Trzaskowskio strategija patraukti kiek galima daugiau žmonių ir nepasiduoti politinėms priešininko provokacijoms gali būti sėkmės receptas visai šaliai?

Daugelis didžiųjų Lenkijos miestų – Vroclavas, Poznanė ir iki praėjusio savaitgalio Gdanskas turi liberalius merus, kurie priešinasi konservatyviai nacionalistinei srovei. Bet nė vienam jų to nepavyko padaryti nacionaliniu lygmeniu.

„Aš viską pasiekiau stropumu ir atkakliu darbu.

Visa tai nenukrito man iš dangaus“, – sako R.Trzaskowskis.

Jis tvirtai įsitikinęs, kad varšuviečiai nebenori amžinos atskirties: „Vargu ar mano pusė milijono rinkėjų yra tiktai turtingi elito atstovai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.