Skyrybas išgyvenanti „Amazon“ įkūrėjo žmona – apie tai, kas įžiebė jų meilę

Kol buvo susituokę, Bezosai savo rankomis iš mažylės garažo bendrovės nulipdė pasaulinę milžinę „Amazon“. Per 25 metus jie tapo turtingiausia planetos pora, tačiau santuokos išsaugoti nepasisekė.

„Amazon“ įkūrėjas teigė visada jautęs žmonos palaikymą, kai ėmėsi verslo.<br>AP nuotr.
„Amazon“ įkūrėjas teigė visada jautęs žmonos palaikymą, kai ėmėsi verslo.<br>AP nuotr.
„Amazon“ įkūrėjas teigė visada jautęs žmonos palaikymą, kai ėmėsi verslo.
„Amazon“ įkūrėjas teigė visada jautęs žmonos palaikymą, kai ėmėsi verslo.
Jeffas ir MacKenzie Bezosai teigia, kad nutarė nutraukti santuoką, bet liks draugai.
Jeffas ir MacKenzie Bezosai teigia, kad nutarė nutraukti santuoką, bet liks draugai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 27, 2019, 7:16 PM

„Mano darbo kabinetas buvo greta Jeffo. Aš visą dieną girdėdavau jo nuostabų juoką. Kaip gali neįsimylėti jo juoko?“ – apie savo vyrą anksčiau sakė 48 metų MacKenzie.

Būtent ji prieš 25 metus žengė pirmąjį žingsnį – pakvietė Jeffą Bezosą pietų, kai abu dar dirbo investiciniame fonde „D.E.Shaw“.

Po trijų mėnesių nuo tos dienos J.Bezosas paprašė jos rankos. Dar po trijų jie jau buvo vyras ir žmona.

Keturis vaikus – tris sūnus ir dukrą, kurią įsivaikino Kinijoje – auginanti pora šią savaitę pranešė sukanti skirtingais keliais.

„Kaip mūsų šeima ir draugai jau seniai žinojo, po ilgo periodo meilės tyrinėjimų ir bandymo gyventi atsiskyrus mes nusprendėme išsiskirti ir toliau gyventi kaip draugai.

Mes esame be galo laimingi, kad radome vienas kitą, ir esame dėkingi už kiekvienus kartu santuokoje praleistus metus.

Jei būtume žinoję, kad po 25 metų išsiskirsime, būtume tai vis tiek kartoję“, – tviteryje rašė 54-erių J.Bezosas.

Brangiausios skyrybos?

Apie „Amazon“ įkūrėją J.Bezosą žinoma gerokai daugiau negu apie jo ilgametę žmoną, kuri po skyrybų greičiausiai taps turtingiausia planetos moterimi. O jųdviejų skyrybos bus vertinamos brangiausiomis pagal dalijamo turto dydį.

J.Bezoso asmeninis turtas vertinamas 136,9 mlrd. dolerių (118,8 mlrd. eurų) – trylika kartų didesnis nei Lietuvos 2018 metų valstybės biudžetas.

Regis, MacKenzie turėtų atitekti pusė šios sumos.

Šiuo metu turtingiausios planetos moters titulas priklauso grožio imperijos „L’Oreal“ paveldėtojai Françoise Bettencourt Meyers – jos turtas vertinamas 45,6 mlrd. dolerių (39,6 mlrd. eurų).

Tai, kad MacKenzie pasižymėjo aštriu protu, geru išsilavinimu ir tvirtu charakteriu, buvo galima suprasti iš to, kaip jos vyras apibūdindavo savo svajonių moters idealą – jo atitikmeniu laikė žmoną.

„Visuomet norėjau tokios žmonos, kuri mane sugebėtų ištraukti iš trečiojo pasaulio kalėjimo.

Gyvenimas pernelyg trumpas, kad būtum su žmonėmis, kurie nėra sumanūs“, – yra sakęs J.Bezosas.

Knygas rašančiai M.Bezos neteko vyro traukti iš kalėjimo, bet ji tikrai buvo jo ramstis ir šeimos gyvenime, ir versle.

Kai savo namų garaže J.Bezosas įkūrė „Amazon“ – tuo metu tik internetinę knygų parduotuvę – MacKenzie buvo viena pirmųjų jos darbuotojų: atsakinėjo į klientų laiškus, pakavo siuntinius.

„Neturiu jokios uoslės verslui, – kadaise prisipažino M.Bezos. – Tačiau pamačiau, koks jis susijaudinęs dėl šios savo idėjos. Negalėjau jo nepalaikyti.“

Drovi knygų graužikė

Iš San Fransisko kilusi M.Bezos yra parašiusi du romanus – „Liuterio Olbraito išbandymas“ („The Testing of Luther Albright“) ir „Spąstai“ („Traps“). Abu buvo palankiai įvertinti kritikų, tapę bestseleriais.

Knygas rašyti MacKenzie norėjo nuo mažumės – buvo įnikusi į skaitymą, drovi ir kiek uždara. Valandų valandas sėdėdavo savo kambaryje ir rašydavo trumpas istorijas.

Ji studijavo literatūrą Prinstono universitete, o jos buvusi dėstytoja Toni Morrison MacKenzie apibūdina kaip „vieną geriausių studenčių, kokią ji turėjo kūrybinio rašymo paskaitose“. T.Morrison ir supažindino M.Bezos su literatūros pasauliu ir leidyklų agentais.

„Aš tam tikra prasme esu loterijos laimėtoja ir dėl to mano gyvenimas nuostabus, – žurnalui „Vogue“ 2013 metais teigė M.Bezos ir paaiškino, kad jos sėkmė prasidėjo dar gerokai iki sutinkant savo vyrą. – Aš augau nuostabioje šeimoje, kuri labai vertino išsilavinimą ir niekada neabejojo, kad galiu būti rašytoja. Turiu vyrą, kurį myliu. Tai dalykai, kurie apibrėžia mane labiausiai.“

Du skirtingi poliai

MacKenzie ir Jeffas visuomet pasakojo vienas kitą papildę: jis – visuomenėje ryškiai žinomas, pasisakyti mėgstantis ekstravertas, o ji – ramesnė, tylesnė introvertė, kuriai rampų šviesa nebuvo įdomi.

Susikaupti rašymui ji galėdavo atskirai nuo šeimos – buvo įsirengusi tam tikslui butą, į kurį eidavo po pusryčių, o iki vakaro grįždavo, kad būtų drauge su iš mokyklos sugrįžusiais vaikais ir vyru.

„Ji laiminga, kai rašo. Tomis dienomis mes grįžtame namo, o ji šoka virtuvėje – mums su vaikais tai labai patinka“, – pasakojo J.Bezosas.

Ilgą laiką J.Bezosas nešvaistė savo turtų ir su žmona gyveno asketiškai.

1999-aisiais, kai jo turto vertė jau buvo perkopusi 9 mlrd. dolerių, su žmona MacKenzie jis tebesinuomojo butą Siatle, kuriame buvo tik vienas miegamasis. Į šį būstą jie įsikėlė prieš penkerius metus, kai J.Bezosas nutarė įkurti „Amazon“.

Iki 2013-ųjų J.Bezoso žmona MacKenzie rytais pati veždavo keturis vaikus į mokyklą, vėliau sugrįždavo ir iki darbo „Honda“ markės automobiliu pavėžėdavo savo vyrą.

„Jie yra tokia normali ir artima šeima, kad tai jau beveik nenormalu“, – yra sakęs poros draugas Danny Hillisas.

Dabar šeima buvo leidusi sau paišlaidauti: turi dviejų hektarų ploto sklypą prie Vašingtono ežero su didžiuliu namu, taip pat rezidenciją Beverli Hilse su didžiuliu baseinu, teniso aikštynais ir aktoriumi Tomu Cruise’u kaimynystėje.

Niujorke – tris sujungtus butus dangoraižyje, užimančius 929 kvadratinių metrų plotą.

O 2017 metais J.Bezosas įsigijo Tekstilės muziejų – didžiausią namą Vašingtone, kurio plotas – per 2,5 tūkst. kv. metrų.

Bezosų šeima pasakodavo turėjusi ritualus, kurie, anot „Amazon“ įkūrėjo, jam šventi. Pavyzdžiui, kas rytą jie pradėdavo bendrais pusryčiais – vyras niekuomet neplanuoja susitikimų anksti ryte.

Tokios istorijos ir gražūs žodžiai buvo užliūliavę – niekas nesitikėjo, jog tvirtai atrodanti pora po tiek metų santuokos gali pasukti skirtingais keliais. Kodėl taip įvyko – lieka spėlioti.

Parengta pagal AP, „Fortune“, „Vogue“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.