Žmonės sutriko: knygų deginimas rodo naują Bažnyčios krizę?

Lenkai sutriko, kai sužinojo, kad Gdansko kunigas šią savaitę sudegino šventvagiškomis pavadintas knygas apie jaunąjį burtininką Harį Poterį. Šis įvykis privertė svarstyti, ar šalies Bažnyčią ištiko krizė.

R.Jarosiewicziui, deginusiam knygas apie burtininkus, nepritarė nei kiti kunigai, nei Gdansko valdžia.
R.Jarosiewicziui, deginusiam knygas apie burtininkus, nepritarė nei kiti kunigai, nei Gdansko valdžia.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Apr 8, 2019, 3:00 PM

Sunerimusi dėl miestui padarytos antireklamos, kai buvo sudegintos knygos apie jaunąjį burtininką Harį Poterį, Gdansko merė nurodė įvykį įvertinti vietos priešgaisrinei tarnybai.

Pastaroji paskyrė baudą kunigui Rafalui Jarosiewicziui, sumaniusiam šį knygų deginimą.

Kunigas išplatino pareiškimą, kuriame atsiprašė už knygų išniekinimo akciją, ir pareiškė, kad ji nebuvo nukreipta prieš knygas ir kultūrą. Esą nebuvo norima pašiepti kokios nors visuomenės grupės ar religijos.

Šis atsiprašymas nedaug pagelbėjo – minėtą kunigą ir knygos deginimą surengusią Bažnyčią toliau negailestingai kritikuoja tikintieji, religijotyrininkai, politikai ir net kunigai.

Dalis apžvalgininkų ėmė kalbėti, kad knygų deginimas liudija savotišką vietos Bažnyčios krizę.

Žūtbūt siekia dėmesio

Krizės priežastys akivaizdžios: dėl pedofilijos, finansinių skandalų ir globalizacijos Bažnyčia praranda įtaką visuomenei ir desperatiškai siekia susigrąžinti tikinčiuosius į mišias.

Kita vertus, Lenkijos bažnyčioje sparčiausiai Europos Sąjungoje daugėja egzorcistų, o pagal jų skaičių ji jau nusileidžia tiktai Italijai.

Per pastarąjį dešimtmetį egzorcistų Lenkijoje padaugėjo nuo 15 iki daugiau negu šimto. Šalyje net buvo surengtas pasaulinis egzorcistų suvažiavimas, pradėta leisti jų spaudą ir knygos, šalia Ščečino pradėtas statyti vienintelis ES egzorcizmo studijų ir rengimo centras.

Egzorcistai sustiprino konservatyvių kunigų frakcijos įtaką Bažnyčioje ir paskatino juos rengti viešas akcijas.

Protestavo prieš kultūrą

Vietos kunigai pastaraisiais metais ne kartą rengė demonstracijas prieš šventvagiškais pavadintus spektaklius, kino filmus, parodas, viešai skatino neskaityti knygų apie Harį Poterį, nelankyti jogos.

Prieš ketverius metus katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos sudaryta vyriausybė gerokai padidino finansavimą bažnytinėms organizacijoms, ėmė nuolaidžiauti vyskupams, o jie įsidrąsinę Kristų paskelbė Lenkijos karaliumi.

Varšuvos universiteto filosofijos ir etikos profesorius, kunigas Andrzejus Kobylanskis pareiškė, jog „knygų deginimas simbolizuoja magijos pergalę prieš protą“.

Profesorius pripažino, kad Lenkijoje jau keliolika pastarųjų metų plinta vadinamoji „langinės išpažintis“.

Ją sugalvojo egzorcistai ir jiems pritariantys kunigai, teigiantys, kad kai langinės neuždarytos, į žmogų įlenda piktosios dvasios.

Praviromis langinėmis tokie kunigai vadina netinkamas knygas, muziką, azijietiškus ir afrikietiškus suvenyrus, jogos pratybas, indiškus drabužius, krišnaistų koncertus. Per išpažintį tokie kunigai klausinėja tikinčiųjų, ar jie yra uždarę langines piktosioms dvasioms, ir liepia išmesti visus minėtus daiktus, nežiūrėti netinkamų filmų, nesiklausyti metalo muzikos.

Profesorius langinės išpažintį prilygino šamanizmui bei pagonybei ir apgailestavo, kad Bažnyčios vadovai į tai nereaguoja.

Sugalvojo tikėjimo skleidėjas

43 metų kunigas R.Jarosiewiczius visuomet siekė, kad tikintieji jį išgirstų.

Jis tapo žinomas, kai su mobiliąja sakykla keliaudavo sakyti pamokslų į nuošalius šalies kampelius.

Be to, kunigas mišias sugalvojo laikyti ant namų stogų – kaip koks roko muzikantas, kad būtų visiems geriau matomas ir girdimas.

R.Jarosiewiczius įkūrė įmonę „SOS iš dangaus“, kuri sugalvoo mobiliąją programėlę, per kurią į tikinčiųjų telefonus ateina priminimai apie maldos, išpažinties būtinybę, informacija apie Bažnyčios naujienas, atsakymai į tikinčiųjų paklausimus, gyvenimiški patarimai.

Būtent „SOS iš dangaus“ vardu ir buvo rengiama šventvagiškų knygų ir daiktų deginimo akcija.

Lauže buvo sudegintos knygos ne tik apie Harį Poterį, bet ir apie fengšui, Budos ir Višnaus skulptūrėlės, afrikietiškos kaukės.

Iš karto po sudeginimo R.Jarosiewiczius pasidžiaugė akcija, kurią grindė Biblijos nurodymu ugnyje naikinti stabus. Visus deginti skirtus daiktus esą sunešė patys tikintieji.

Dailininkas atsiprašė autorės

Garsus plakatų ir iliustracijų dailininkas Andrzejus Pagowskis parašė laišką knygos apie Harį Poterį autorei Joanne K.Rowling: „Visų tautiečių vardu atsiprašau už šį viduramžišką poelgį. Lenkai tokie nėra, tai tiktai grupelė valdžią prarandančių vyrų, kurie norėtų deginti raganas.“

Vienuolio dominikonų įžadus davęs 43 metų rašytojas ir žurnalistas Szymonas Holownia sakė po šio įvykio nebeturįs abejonių, kad Lenkijos bažnyčia išgyvena didžiausią krizę per pastaruosius dešimtmečius.

Rašytojas Gdansko kunigų poelgį pavadino „apsėdimu kovoti“, per kurį Kristaus vardas netrukus bus minimas greta Josifo Stalino, Adolfo Hitlerio ir kitų diktatorių, kurie naikino knygas ir varžė žodžio laisvę.

Ščečino universiteto profesorius psichologas, kunigas Zdzislawas Kroplewskis pabrėžė, kad Biblijos negalima interpretuoti paraidžiui. Kunigas pareiškė namuose turintis Egipto dievų figūrėlių, kurias parsivežė iš kelionės į tą šalį. Tačiau jos neturi jokios įtakos jo santykiui su Kristumi.

Z.Kroplewskis pareiškė, jog religija – ne magija, o santykis su Dievu. Tad knygos apie berniuką burtininką skaitymas negali turėti lemiamos įtakos tikėjimui.

Išoriniai dalykai esą gali padėti arba trukdyti santykiams su Dievu, tačiau viską nulemia mūsų pačių požiūris.

Nuo kvailumo nesaugo

Kunigas Kazimierzas Sowa pareiškė, jog knygų deginimas paliudijo, kad kunigo sutana neapsaugo nuo kvailumo.

O didelio religingumo neslepiantis švietimo ministras Jaroslawas Gowinas teigė: „Atsakas į blogas knygas turi būti ne cenzūra arba jų deginimas, o gerų knygų rašymas.“

Kilęs skandalas daugiausia diskusijų sukėlė Varšuvoje ir Berlyne – mat daugybei komentatorių knygų deginimas panašus į A.Hitlerio akcijas, po kurių Vokietijoje įsigalėjo nacizmas.

Žurnalas „Der Spiegel“ parašė, kad „Lenkija ir viduramžiai yra neatsiejami“, ir stebėjosi, jog pranešimas iš Gdansko nėra balandžio 1-osios pokštas.

Vokiečiai internautai klausė: „Negi tai vyksta XXI amžiuje?“ ir „Kas juos įleido į ES?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.