Fiestos nekenkia ispanų sveikatai, jie – sveikiausi pasaulyje

Įvairių šiais metais paskelbtų statistikų duomenimis, Ispanija yra sveikiausia pasaulio valstybė. Ispanai miegoti eina labai vėlai, geria daug vyno ir surūko nemažai cigarečių. Kaip jie sugeba pralenkti sveikata daugybę kitų pasaulio šalių?

Tinkama mityba, neįtempta darbotvarkė, aktyvus seksualinis gyvenimas ir akyla sveikatos priežiūra ispanams pelno bene sveikiausios tautos planetoje statusą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Tinkama mityba, neįtempta darbotvarkė, aktyvus seksualinis gyvenimas ir akyla sveikatos priežiūra ispanams pelno bene sveikiausios tautos planetoje statusą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Alyvuogių aliejus ispanams – tarytum gyvybės eliksyras.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Alyvuogių aliejus ispanams – tarytum gyvybės eliksyras.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Tinkama mityba, neįtempta darbotvarkė, aktyvus seksualinis gyvenimas ir akyla sveikatos priežiūra ispanams pelno bene sveikiausios tautos planetoje statusą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Tinkama mityba, neįtempta darbotvarkė, aktyvus seksualinis gyvenimas ir akyla sveikatos priežiūra ispanams pelno bene sveikiausios tautos planetoje statusą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Barselona

Apr 9, 2019, 11:03 PM

„Ispanija – sveikiausia šalis pasaulyje“, – neseniai paskelbė prestižinės „Bloomberg“ kompanijos statistikos.

Alyvuogių aliejus, šviežios daržovės ir riešutai – šie trys ispanų valgiaraštyje labai paplitę produktai yra raktas į puikią ispanų sveikatą.

„Bloomberg“ skelbia, kad ne tik Viduržemio jūros produktai, bet ir Ispanijos sveikatos apsaugos sistemos efektyvumas prisideda prie puikios Ispanijos gyventojų sveikatos.

Pralenks net japonus

Vašingtono universiteto medicinos žurnalo „The Lancet“ teigimu, 2040 metais Ispanija ilgaamžiais gyventojais pralenks Japoniją.

Paskelbus šį tyrimą britų dienraštis „Times“ rašė, jog „ispanai pirmauja kaip sveikiausia šalis todėl, kad jie praktikuoja daugiausia sekso ir vakarais valgo tapas – vieno kąsnio užkandukus“.

„Times“ rašo, kad mažų užkandėlių vakarienė – labai sveikas įprotis.

Kaip žinoma, Lietuvoje dažnai nuskamba frazė, kad „vakarienę reikia atiduoti priešui“.

Statistika byloja ir apie tai, kad ispanai palaiko aktyvų seksualinį gyvenimą. Vidutiniškai ispanai mylisi apie du kartus per savaitę, o tai, palyginti su kitomis Europos šalimis, yra nemažai. Pavyzdžiui, britai seksu užsiima tik sykį per savaitę.

Taigi ne tik alyvuogių aliejus ir švieži pomidorai, bet ir linksmas ispanų gyvenimo būdas prisideda prie jų ilgaamžiškumo.

Kitaip, anot „Times“, neįmanoma paaiškinti, kaip ispanai, garsūs audringomis fiestomis su alkoholiu ir tabaku, sugeba pirmauti pasauliniuose sveikuolių sąrašuose.

Svarbiausia – prevencija

Pasak gydytojos Gemmos Roch, Ispanijoje sveikatos priežiūra yra labai pažangi.

„Manau, kad būtent šis veiksnys padėjo Ispanijai išsiveržti į pirmą vietą. Jau seniai stengiamės, kad pacientas nebūtų pasyvus elementas, kuris ateina pas gydytoją tik tuomet, kai serga.

Sveikatos sistema yra orientuota į prevenciją. Mes norime dirbti kartu su pacientais ir padėti ugdyti jų sąmoningumą“, – „Lietuvos rytui“ sakė medikė.

Ji pasakojo, kad Ispanijoje gydytojai ir pacientai organizuoja ekskursijas, konferencijas ir susitikimus su pacientais.

„Pavyzdžiui, yra diabetikų ar aukštą kraujospūdį turinčių žmonių grupės, kurios užsiima veikla kartu su gydytojais. Mūsų šūkis yra dirbti ne pacientui, o kartu su juo“, – tvirtino G.Roch.

Vis dėlto pagrindinis gerą sveikatą nulemiantis veiksnys – ispanų mityba.

Daug šviežių vaisių ir daržovių, nedaug raudonos mėsos bei pieno produktų – toks valgiaraštis šalyje vyrauja nuo senų laikų.

Pasirodo, kad sveikatos šaltinis yra ir Ispanijoje taip paplitusios ankštinės daržovės – lęšiai, avinžirniai bei pupelės.

Šios daug baltymų turinčios daržovės Ispanijos šeimas maitino per Pilietinį karą ir po jo, kai gauti mėsos ir pieno produktų būdavo itin sunku.

Gelbsti senolių receptai

Daugybė dietologų pataria ir toliau laikytis senolių papročių – nevalgyti greitojo maisto, praleisti daug laiko virtuvėje gaminant sveiką valgį ir prikimšti šaldytuvą šviežių vaisių ir daržovių.

Bet kaip laikytis tokių papročių, kai visą dieną praleidi darbe, o ne virtuvėje ir švieži maisto produktai patys neatsiduria šaldytuve?

Pasak gydytojos G.Roch, anaiptol ne visi ispanai dabar laikosi Viduržemio jūros mitybos.

„Pagal maisto piramidę, šviežias daržoves ir vaisius turėtume valgyti po 5 kartus per dieną, o mėsą ir pieno produktus – tik kartą. Bet dažnai elgiamės atvirkščiai – kad būtų greičiau, valgome mėsą kelis kartus per dieną, o vaisių kartais nevalgome ištisas dienas“, – sako G.Roch.

Paslaptis – alyvuogių aliejus

„Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja Viduržemio dietą kaip puikų sveikos mitybos pavyzdį.

Šviežias šaltai spaustas alyvuogių aliejus yra auksinis mūsų produktas, naudingas antioksidantas.

Manau, kad būtent alyvuogių aliejus apsaugo ispanus nuo širdies ligų, kurios yra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje“, – sako G.Roch.

Anot jos, daržovių ir vaisių gausa bei kokybė Ispanijoje ir kitose Viduržemio šalyse taip pat yra pavydėtina.

„Pastaruoju metu įvairių mokyklų valgyklas šios dietos pagrindai įkvepia sudarant mokinių valgiaraščius“, – sako G.Roch, kuri buvo Šeimų asociacijos prezidentė savo vaikų mokykloje.

Vis dėlto Ispanijoje susikerta dvi realybės: vieni bando sugrįžti prie šaknų ir prisiminti senolių receptus, kiti dėl laiko trūkumo vis dažniau ir daugiau perka jau paruoštą maistą.

„Bloomberg“ pripažinus Ispaniją sveikiausia šalimi pasaulyje, šalies žiniasklaidoje pasipylė tokio pobūdžio antraštės: „Ispanai išduoda Viduržemio dietą: daugiau nei pusė ispanų nebesimaitina sveikai“.

Sportuoja ir nepersidirba

„Lietuvos rytas“ kalbėjosi apie tai su Barselonoje dirbančia lietuve gydytoja dietologe Jūrate Lipeikaite.

– Ispanai garsėja kaip rūkaliai ir vyno mėgėjai. Tad kaip jie dabar pirmauja tarp sveikuolių?

– Sveikatos būklę nulemiančių veiksnių yra daug.

Rūkymas pastaraisiais metais stipriai sumažėjo, o vyno gėrimas Ispanijoje daugumoje atvejų yra labai saikingas.

Sveikatai stipriai kenkia girtuokliavimas, o girtų žmonių Ispanijoje pamatyti beveik neįmanoma.

Taip pat daug ispanų sportuoja, jie nepersidirba. Be to, prie ilgaamžiškumo prisideda ir kai kurių svarbių ligų profilaktiniai tyrimai – mamogramos, gimdos kaklelio, storosios žarnos vėžio profilaktika.

– Viduržemio dieta yra vienas svarbiausių raktų į Ispanijos žmonių sveikatingumą. Kas tai ir kuo ji ypatinga?

– Maistas, žinoma, turi didelę įtaką sveikatai. Viduržemio jūros dietoje daug šviežių vaisių ir daržovių, riešutų, daugiau žuvies nei mėsos.

O pagrindinis riebalų šaltinis – alyvuogių aliejus, kuris, nors ir skatina storėti, kaip ir bet kurie kiti riebalai, nėra tiesioginis širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys.

– Ar ispanai vis dar laikosi Viduržemio dietos principų ir senolių receptų, ar laikai ir mitybos įpročiai kinta?

– Iš savo patirties galiu komentuoti tiktai katalonų mitybą. Laikai ir mitybos įpročiai, žinoma, kinta. Tebegyvuoja plačiai paplitusi sena tradicija vartoti per daug alyvuogių aliejaus, o tai labai skatina nutukimą.

Kaip ir visur kitur pasaulyje, vis daugiau žmonių mažina mėsos vartojimą ir domisi vegetarine mityba.

Tai turi pranašumų ir trūkumų, nes dažnai dėl neteisingai pritaikomų mitybos apribojimų ima trūkti kai kurių maisto medžiagų.

Yra žmonių, kurie pas dietologą lankosi vien tam, kad išmoktų sveikiau valgyti. Yra ir tokių, kurie dieta ilgus metus nesirūpina ir tiesiog valgo, ko norisi, kol išsigąsta dėl sveikatos ir kreipiasi pagalbos.

Kartais paaiškėja, kad vaisių ir daržovių jie nevalgė jau daug metų. Tokiems pacientams, žinoma, iki Viduržemio dietos toli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.