Suomiai atrado laimingo gyvenimo paslaptį: ji paprasta, bet lietuviai ją pamiršta

Nė vienoje pasaulio šalyje žmonės nėra tokie laimingi kaip Suomijoje. Kas tai lemia? Šviesa? Maistas? Karštos saunos ir ledinio vandens baseinai? Ar suomių sugebėjimas linksmintis?

Ryšys su gamta, mėgavimasis akimirka ir buvimas drauge saunoje – kelios iš suomių laimingo gyvenimo paslapčių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ryšys su gamta, mėgavimasis akimirka ir buvimas drauge saunoje – kelios iš suomių laimingo gyvenimo paslapčių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ryšys su gamta, mėgavimasis akimirka ir buvimas drauge saunoje – kelios iš suomių laimingo gyvenimo paslapčių.<br>„Spectrum“/„Scanpix“ nuotr.
Ryšys su gamta, mėgavimasis akimirka ir buvimas drauge saunoje – kelios iš suomių laimingo gyvenimo paslapčių.<br>„Spectrum“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2019, 5:38 PM

Jau septyneri metai Jungtinių Tautų organizacijos „Sustainable Development Solutions Network“ užsakymu mokslininkai rengia apklausą, kiek laimingi jaučiasi įvairių pasaulio šalių gyventojai.

Dauguma rezultatų ne itin stebina. Pasaulinėje laimės ataskaitoje neturtingos, karų sekinamos šalys nėra labai aukštai. Apačioje – Pietų Sudanas. Lietuva 42-ojoje vietoje.

Tačiau tikra staigmena atrodo, kad antrą kartą pasaulio laimės ataskaitos viršuje vėl atsidūrė Suomija. Čia, tarp šalies sostinės Helsinkio ir Nuorgamo Laplandijoje, gyvena laimingiausi pasaulio žmonės.

Laimė – būti saunoje

Šalyje, kur didelę dalį užima miškai, žiema nepaprastai ilga ir nepaprastai tamsu. Vasara trumpa ir naktį taip šviesu, kad sunku sudėti bluostą.

Tiesa, patys suomiai dėl lyderio pozicijos pasaulio laimės ataskaitoje nenustebo.

Kodėl jie neturėtų jaustis laimingi gyvendami medžių apsuptyje ir turėdami puikias vasaras, kurias prisimena žiemą ir nekantriai jų laukia?

Suomiams begalinį džiaugsmą teikia jų puikus išradimas – karšta sauna, po kurios neriama į ledinį vandenį. Žiemą – su didžiausiu malonumu į eketę, prakirstą užšalusiame ežere.

Po to – vėl į saunos karštį, kuris po ledinio vandens mažiau juntamas.

Laimė turi daug veidų – suomiai bet kokioje situacijoje atranda tai, kas geriausia.

Suomis roko grupės „Sunrise Avenue“ atlikėjas Samu Haberis gyvena Helsinkyje. 43-ejų įžymybė net interviu dalija saunoje.

Suomijoje, kurioje yra penki milijonai gyventojų, suskaičiuojama 1,7 mln. saunų. Tai reiškia, jog trims suomiams tenka viena sauna.

S.Haberis mano, kad prie jo tėvynainių laimės tikrai prisideda ir sauna.

Pirtis Suomijoje turi visiškai kitokią reikšmę nei likusiose Europos šalyse. Čia netvyro tyla, o kalbama, keičiamasi nuomonėmis – ir garsiai.

„Žinoma, ir aš turiu sauną, netgi dvi. Viena įrengta mano bute Helsinkyje, kita – mano vasarnamyje šiauriau Helsinkio, – sako S.Haberis. – Vasarnamio sauna dar geresnė ir malonesnė negu esanti Helsinkio bute, nes tuomet galiu tiesiai šokti į vandenį.“

Sėkmingos karjeros neužtenka

Saunos oro, vandens ir gamtos derinys – paprastas receptas. Tačiau, akivaizdu, vienas tų, kurie nuslopina liūdesį ir prastą nuotaiką.

Sklando nuomonė, kad vandens garai – suomiškai „loyly“ – turi valyti ne tiktai kūną, bet ir sielą.

S.Haberis, žinoma, ne visada jautėsi laimingas ir patenkintas savo gyvenimu. Tėvai išsiskyrė, kai jam buvo septyneri. Savo svajonės apie roko žvaigždės statusą išsipildymo jam teko laukti labai ilgai.

Kreipinys „ponas“ Suomijoje laikomas neįprastu, beveik nemandagiu. Čia visi pažįsta vienas kitą.

Savaime suprantama, kad net į vienintelę tarptautinio lygmens roko žvaigždę S.Haberį visi kreipiasi „tu“.

Gerai žinomas rokeris S.Haberis pabrėžia, kad suomiams sėkmė ir laimė – skirtingi dalykai.

Suomijos roko žvaigždei prireikė laiko, kelionių, patirties ir, žinoma, daugelio apsilankymų saunoje, kad, pasiekęs šlovę, neprarastų tvirto pagrindo po kojomis.

„Kai mano gyvenime buvo sunkių akimirkų, tuomet visada pagelbėjo ryšys su gamta. Ir tai, manau, labai būdinga suomiams“, – sako S.Haberis.

Medžiai suteikia džiaugsmą

Suomija – ne tik šalis, kurioje vienam gyventojui tenka daugiausia saunų ir gyvena laimingiausi žmonės.

Čia procentine išraiška didžiausia miško dalis ir švariausias oras Europos Sąjungoje.

Daugiau nei 70 proc. Suomijos sudaro miškai. Bet šios retai apgyvendintos juostos Europos šiaurėje gyventojų ryšys su medžiais yra išskirtinis.

Šiuo metu Vokietijoje vis labiau populiarėja poilsis miške. Tai – nauja sveikatingumo tendencija stresą dėl socialinių tinklų patiriantiems didmiesčių gyventojams.

Suomiai mišką visada suvokė kaip žmogaus aplinkos dalį. Beveik kiekvienas suomis turi vasarnamį miške, neturintys – nuomojasi.

Mokiniai turi nuostabias devynių savaičių vasaros atostogas.

Suaugusieji stengiasi trumpos vasaros mėnesiais užsikrauti kaip galima mažiau darbo ir kuo daugiau laiko praleisti gamtoje.

Vasarnamiuose nėra itin didelių patogumų. Jei gerai įrengti, turi vandentiekį, bet retai – belaidį internetą. Užtat prie jų durų tyvuliuoja ežeras.

„Man atrodo, kad gamta Suomijoje labiau pirmykštė nei daugelyje kitų šalių, per kurias esu keliavęs. Miškas, ežerai, grybų rinkimas ir žuvys. Tikrai laukinė gamta, suteikianti išskirtinį laisvės pojūtį. Vaikystėje vasaros atostogos man atrodė begalinės“, – sako S.Haberis.

Moka mėgautis akimirkomis

Suomiai, akivaizdu, jau seniai suvokė, kas žmogų daro laimingą. Akimirka, kuria reikia mėgautis.

Kai balandį medžiai žydi ir ore sklando uogų kvapas, suomiai intensyviai mėgaujasi gyvenimu. Ir kasmet suomiai savo vasarnamyje sugrįžta į vaikystės laikus.

Gamta valdo viską – augimo ir brendimo laikas trumpas. Išskirtinio kvapo įžymiosios suomių avietės, mėlynės, tekšės ir kitos laukinės uogos turi tiek mažai laiko nuo žydėjimo iki vaisių subrendimo.

Žinoma, yra dalykiškesnių paaiškinimų, kodėl suomiai – laimingiausi pasaulio žmonės. Ir tai lemia ne tiktai sauna, miškai, uogos, ledinio vandens ežerai ir vasaros malonumai.

Suomija – aukšto lygio gerovės šalis. Tačiau jos gyventojai turtu nesipuikuoja, šeimos ryšiai yra tradiciškai artimi.

Šalies gyventojai jaučiasi saugūs, visuomenė atvira, draugiška ir pasirengusi padėti.

„Esame nedidelė tauta, tad viską lengviau organizuoti“, – aiškina Suomijos roko žvaigždė S.Haberis.

Kaip pramogą praėjusią vasarą nedidelė suomių tauta stebėjo JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino susitikimą. Tuo metu itin mažo Helsinkio centro gyvenimas buvo paralyžiuotas.

Bet tame pačiame miesto centre gali sutikti ir Suomijos prezidentą – į savo buto kaimynystėje esantį barą šalies vadovas ateina pakelti bokalo, kartais jį lydi apsaugos darbuotojai.

Suomija nenori ir nesistengia būti reikšminga politiniu požiūriu pasaulio žemėlapyje.

Akivaizdu, kad toks statusas nelaiduoja aukštos vietos pasaulio laimės ataskaitoje.

Štai JAV užima 19, o Rusija – net 68-ąją vietą.

O kaip ilgos žiemos, Samu? Kaip ištverti tamsą?

„Tai labai graži tamsa. Sniegas spindi ir danguje šviečia milijardai žvaigždžių“, – sako suomių roko žvaigždė.

Gali ieškoti priekabių, sako suomiai, bet laimingas būsi tik tada, jei to norėsi.

Parengta pagal „Der Focus“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.