Prabėgus pusei amžiaus Ch. Mansono nusikaltimai sėja baimę, o bylos nėra baigtos tirti

Charleso Mansono vardas net ir prabėgus penkiems dešimtmečiams po jo kulto narių įvykdytų nusikaltimų siejamas su teroru ir smurtu. Jo vadinamosios šeimos įvykdytos žmogžudystės iki šiol nėra iki galo ištirtos.

Didžiąją gyvenimo dalį kalėjime praleidęs Ch.Mansonas įkūrė sektą, kurios nariai įsilaužė į namą Los Andžele ir žiauriai nužudė ten buvusius žmones. Teismas kaltais pripažino sektos lyderį ir tris nares.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Didžiąją gyvenimo dalį kalėjime praleidęs Ch.Mansonas įkūrė sektą, kurios nariai įsilaužė į namą Los Andžele ir žiauriai nužudė ten buvusius žmones. Teismas kaltais pripažino sektos lyderį ir tris nares.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Didžiąją gyvenimo dalį kalėjime praleidęs Ch.Mansonas įkūrė sektą, kurios nariai įsilaužė į namą Los Andžele ir žiauriai nužudė ten buvusius žmones. Teismas kaltais pripažino sektos lyderį ir tris nares.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Didžiąją gyvenimo dalį kalėjime praleidęs Ch.Mansonas įkūrė sektą, kurios nariai įsilaužė į namą Los Andžele ir žiauriai nužudė ten buvusius žmones. Teismas kaltais pripažino sektos lyderį ir tris nares.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Didžiąją gyvenimo dalį kalėjime praleidęs Ch.Mansonas įkūrė sektą, kurios nariai įsilaužė į namą Los Andžele ir žiauriai nužudė ten buvusius žmones. Teismas kaltais pripažino sektos lyderį ir tris nares.
Didžiąją gyvenimo dalį kalėjime praleidęs Ch.Mansonas įkūrė sektą, kurios nariai įsilaužė į namą Los Andžele ir žiauriai nužudė ten buvusius žmones. Teismas kaltais pripažino sektos lyderį ir tris nares.
Sektantų auka tapo R.Polanskio žmona Sh.Tate. Ji buvo devintą mėnesį nėščia.
Sektantų auka tapo R.Polanskio žmona Sh.Tate. Ji buvo devintą mėnesį nėščia.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 18, 2019, 12:31 PM

Vienas garsiausių šių dienų režisierių Quentinas Tarantino neseniai pasaulio kino teatrus pasiekusiame filme „Vieną kartą Holivude“ supynė Ch.Mansono, jo kulto narių, aukų ir kitų realių asmenų bei fiktyvių veikėjų istorijas.

„Mansonų šeima“ besąlygiškai garbino savo lyderį ir jam tarnavo. Buvę nariai pasakojo apie nuolatinį narkotikų vartojimą ir orgijas. Visa tai galiausiai privedė prie kraupių žmogžudysčių.

Įdomus, paslaptingas, ūmiu charakteriu pasižymėjęs Ch.Mansonas 1969-ųjų rudenį Jungtinėse Valstijose sukėlė tokią smurto bangą, kad amerikiečiai ilgam buvo sukrėsti.

Septintajame dešimtmetyje Los Andžele vadinamojo Mansono šeimos kulto narės nužudė žinomą aktorę Sharon Tate ir dar šešis žmones.

Pats Ch.Mansonas rankų nesusitepė, tačiau ilgam sėdo už grotų. Jo sukurto apokaliptinio kulto gyvenimas buvo kupinas paslapčių ir keistenybių.

Kulto lyderis 2017 metais ir mirė kalėjime, tačiau jo istorija tebeaudrina pasaulį.

Vagis – nuo jaunystės

1934-aisiais Charlesą Maddoxą pagimdė 16 metų mergina. Vaikui ligoninėje buvo suteikta motinos Kathleen Maddox pavardė, tačiau ji keli mėnesiai prieš sūnaus gimimą ištekėjo už Williamo Mansono.

Jo pavardė vėliau buvo suteikta įvaikiui, tačiau nė trejus metus netrukusi santuoka 1937-aisiais iširo. Kelerius metus vaikas gyveno su teta ir dėde, nes motina už vagystę 1939-aisiais buvo atsidūrusi už grotų.

1942 metais K.Maddox buvo suteikta malonė ir ji paleista į laisvę. Ch.Mansonas yra pasakojęs, kad pirmos savaitės motinai grįžus iš kalėjimo buvo laimingiausios jo gyvenime.

Tačiau jis žengė jos pėdomis. Būdamas dar vaikas Ch.Mansonas vykdė įvairius nusikaltimus, o pirmą kartą už vagiliavimą buvo nubaustas 12 metų. Tada motina nusprendė jį išsiųsti į Gibault’o berniukų mokyklą.

Iš katalikiškosios mokyklos berniukas ne kartą bėgo, tačiau šeima jį grąžindavo atgal. Galiausiai Ch.Mansonas paspruko, bet negrįžo į namus – nusprendė pradėti savarankišką gyvenimą.

Indianapolyje jis išsinuomojo kambarį, o save išlaikė naktimis plėšdamas parduotuves.

Pirmą kartą pataisos namuose Ch.Mansonas atsidūrė 1951 metais ir nuo tada iš ten beveik nebeišėjo.

Sekta ruošėsi apokalipsei

Ši sekta garsėjo JAV netradiciniu gyvenimo būdu ir haliucinogeninių narkotikų vartojimu. Didžioji dalis „Mansono šeimos“ narių buvo jaunos moterys iš vidurinės klasės, kurias radikalizavo Ch.Mansono mokymai, žavėjo hipių kultūra ir bendruomeninis gyvenimo būdas.

Šeimai priklausiusi Susan Atkins pasakojo, jog moterys tikėjo, kad Ch.Mansonas yra Jėzaus įsikūnijimas ir šėtonas viename. Jos manė, kad vyro pranašystės apie neišvengiamą apokaliptinį rasių karą yra tikros.

Ch.Mansonas tikino, kad grupės „The Beatles“ nariai dainose jam palikdavo užkoduotas žinutes apie pasaulio pabaigą. Šios grupės muzika jis susižavėjo sėdėdamas kalėjime.

Lietuviškų šaknų turintis bankų plėšikas Alvinas Karpis ten jį išmokė groti gitara. Pats Ch.Mansonas per metus sukūrė beveik 90 dainų.

Kulto vadovas nusprendė, kad legendiniai bitlai jam per savo kūrinius praneša apie juodaodžių sukilimą prieš baltuosius. Vienintelis būdas išlikti gyviems, anot jo, buvo slėpimasis su juo Kalifornijos valstijoje esančiame Mirties slėnyje.

Jo brutalios gyvenimo filosofijos šaltinis buvo 1968 metais išleistos „The Beatles“ dainos „Helter Skelter“ žodžiai.

Ch.Mansonas ir savo dainose slėpė žinutes apie rasių karą, o „Mansono šeima“ pamažu ruošėsi pabėgti į dykumą. Prie nusikaltėlio vadovaujamo kulto ilgainiui prisidėjo per šimtą žmonių.

Vienas jų buvo grupės „Beach Boys“ būgnininkas Dennis Wilsonas, per kurį Ch.Mansonas susipažino su kitais muzikos verslo atstovais, tokiais kaip Terry Melcheris, kuris gyveno žymiajame 10050 Cielo Drive name prieš ten įsikeliant aktorei Sh.Tate ir jos vyrui filmų režisieriui Romanui Polanskiui.

Vykdė kraupias žmogžudystes

Vadinamoji 1969-ųjų meilės vasara JAV buvo kruvina. Pirmąją žmogžudystę „Mansonų šeima“ įvykdė tų metų rugpjūčio 9-ąją.

R.Polanskis tuo metu buvo išvykęs, tačiau sektantai nužudė devintą mėnesį nėščią Sh.Tate.

Aukomis tapo ir Sh.Tate svečiai – kirpėjas Jay Sebringas, kavos imperijos paveldėtoja Ebigail Folger, rašytojas Wojciechas Frykowskis ir poros namus prižiūrėjusio asmens giminaitis Stevenas Parentas.

Nėščią aktorę peiliu subadė kulto narė S.Atkins. Vėliau ji aktorės krauju ant durų užrašė žodį „kiaulė“.

Sh.Tate prieš mirtį maldavo žudikų palikti jos negimusį sūnų, tačiau 26-erių gražuolės jie nepasigailėjo – nėščiąją ne tiktai subadė, bet ir jos kūną pakabino ant sijos.

Kitą dieną sektantų aukomis tapo sutuoktiniai Leno ir Rosemary LaBiancai. Visos kulto aukos buvo subadytos peiliais ir sušaudytos.

Tuo metu prokurorai tvirtino, kad roko žvaigžde norėjęs tapti Ch.Mansonas liepė savo kulto nariams nužudyti visus tuos žmones, nes anksčiau 10050 Cielo Drive name gyvenęs T.Melcheris nesutiko įrašyti „Mansonų šeimos“ galvos dainų.

Anot kitos versijos, taip Ch.Mansonas norėjo įplieksti kruvinus susirėmimus tarp skirtingų rasių žmonių, o dėl žmogžudysčių suversti kaltę juodaodžių ekstremistų judėjimui „Black Panther Party“.

Knygą apie Ch.Mansoną parašęs Jamesas Buddy Day tvirtina, kad kiekvienas prie šių žmogžudysčių prisidėjęs asmuo turi skirtingą požiūrį, kodėl tai įvyko. Jis yra paskutinis žmogus, kuris paėmė interviu iš Ch.Mansono prieš jo mirtį.

„Ch.Mansono istorija yra susijusi su daugybe žmonių, tačiau nė vienas jų negali iš tikrųjų pasakyti, kaip viskas buvo. Niekas nedarė sprendimų už visą grupę“, – teigė rašytojas.

Problemos dėl narkotikų

J.Buddy Day knygoje rašo, kad tą vasarą kilo sektos nario konfliktas su narkotikų platintoju Bernardu Crowe. Į tai įsipainiojo Ch.Mansonas ir pašovė B.Crowe.

Pastarasis liko gyvas, tačiau kulto lyderis to nežinojo ir nuo šio momento tapo dar didesnis paranoikas. Jis manė, kad B.Crowe priklausė „Black Panther Party“ judėjimui, kuris ruošiasi atkeršyti jo sektai.

Ch.Mansonas buvo įsitikinęs, kad bet kuris iš kulto narių jį gali išduoti įvykdžius žmogžudystę, tad kitų narių įvykdyti sunkūs nusikaltimai suartintų grupę ir taip niekas nebūtų išduotas.

Sektos gyvenimas dar labiau pasikeitė, kai jos saugoti mainais už moterų kompaniją Ch.Mansonas pakvietė baikerių gaują „The Straight Satans“.

Kito konflikto metu vienas iš baikerių nužudė narkotikų platintoją Gary Hinmaną.

Nusikaltimo vietoje ant sienos krauju buvo užrašyta „politinė kiaulė“ ir kartu palikta juodų katės letenos atvaizdų – taip kaltę verčiant juodaodžiams ekstremistams.

Tačiau baikeris buvo sulaikytas, o kažkas iš „Mansonų šeimos“, bijodamas, jog bus atskleisti tikrieji nusikaltimo sumanytojai, nusprendė, kad reikia vykdyti tokias pat žmogžudystes, tik kitose vietose. Taip parodant policijai, kad tikrasis žudikas yra laisvėje.

Nužudant Sh.Tate ir jos svečius Ch.Mansonas nedalyvavo, o žudant LaBiancų porą jis buvo įvykio vietoje.

Manoma, kad maisto parduotuvių tinklo savininkas L.LaBiancas su žmona buvo nužudyti siekiant paimti jų pinigus, kuriais norėta atsiskaityti su „The Straight Satans“ už jų paslaugas.

J.Buddy Day pasakota Ch.Mansono įvykių versija sušvelnina kulto lyderio vaidmenį, tačiau akivaizdu, kad pagrindinius sprendimus darė jis – sekėjų akyse sudievinta būtybė.

„Jis buvo manipuliatorius ir lėlininkas. Žmonėms jis palikdavo skirtingą įspūdį, bet visa tai buvo tik vaidinimas“, – teigė knygą apie Ch.Mansoną parašęs Jeffas Guinnas.

„Mansonų šeimos“ nariai pasakoja, kad jie nuolat vartojo LSD ir visad buvo apsvaigę.

Išsidavė po kito nusikaltimo

„Mansonų šeimos“ žudikai ilgą laiką vaikščiojo laisvėje. Jie buvo sulaikyti tik po kelių mėnesių už automobilio vagystę.

Sulaikyta buvo ir S.Atkins. Ji savo kameros draugėms prasitarė, kad mašinos vagystė yra tik jos įvykdytų nusikaltimų žiedelis.

Šie žodžiai padėjo tyrėjams tarpusavyje susieti kraupius nusikaltimus ir nustatyti tikruosius žudikus.

Ch.Mansonas, S.Atkins ir „šeimai“ priklausiusios Patricia Krenwinkel ir Leslie van Houten buvo pripažinti kaltais 1971-ųjų sausio 25-ąją.

Jiems buvo paskirta mirties bausmė, tačiau 1972 metais Kalifornijoje įsigaliojo mirties bausmių draudimas, tad žudikai buvo įkalinti iki gyvos galvos. Ch.Mansonui už visas žmogžudystes ir vagystes buvo paskirtos net devynios bausmės iki gyvos galvos, kad tikrai neišeitų į laisvę.

Susidomėjimas žudynių namais

Po žmogžudystės didžiulio susidomėjimo sulaukė namai, kuriuose gyveno R.Polanskis su Sh.Tate ir LaBiancai.

Į 10050 Cielo Drive praėjus kelioms savaitėms po žmogžudysčių persikėlė jų savininkas žvaigždžių vadybininkas Rudolphas Altobellas.

Čia jis gyveno daugiau nei du dešimtmečius ir interviu televizijai ABC sakė, kad visada jautėsi saugus. Tiesa, namą jis galiausiai pardavė 1989-aisiais.

Paskutinis namo gyventojas buvo grupės „Nine Inch Nails“ lyderis Trentas Reznoras, tačiau jis iš namo išsikėlė 1993-iųjų gruodį tvirtindamas, kad „jame pernelyg daug istorijos“. Kitais metais namas buvo nugriautas, o jo vietoje pastatytas naujas.

LaBiancų, kurie vadinami atsitiktinėmis šios istorijos aukomis, namas tebestovi. Jį šiuo metu už beveik 2 mln. JAV dolerių (1,8 mln. eurų) ruošiasi įsigyti paranormalių reiškinių laidą „Vaiduoklių nuotykiai“ vedantis Zakas Bagansas.

„Man ypač patinka tirti dvasias ir vietas. Tai nuostabus namas, turintis tamsią istoriją“, – taip kalbėjo Z.Bagansas.

Panašu, kad susižavėjimas žiauria ir paslaptinga sekta artimiausiu metu neišnyks.

Ypač kai minios žmonių plaukia pamatyti naujojo Q.Tarantino filmo, kuris ką tik pasiekė ir Lietuvos kino teatrus.

Parengta pagal „The Guardian“, „Time“, CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?