Slaptas buvusios V.Putino žmonos gyvenimas: turtai ir jaunas mylimasis

Gražuolė Liudmila Škrebneva-Putina-Očeretnaja galėjo tapti žymiausia ruse, sukelti milijonų planetos moterų pavydą. Bet po skyrybų su Rusijos prezidentu visas jos gyvenimas – slėpynės nuo pašalinių akių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Už KGB karininko V.Putino Liudmila tekėjo pakankamai subrendusi – būdama 25 metų ir niekieno neverčiama, tačiau gyvenimas šnipų pasaulyje, o vėliau dėmesio centre ir vyro šešėlyje jai apkarto.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Už KGB karininko V.Putino Liudmila tekėjo pakankamai subrendusi – būdama 25 metų ir niekieno neverčiama, tačiau gyvenimas šnipų pasaulyje, o vėliau dėmesio centre ir vyro šešėlyje jai apkarto.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
 A.Očeretnas – 21 metais jaunesnis už nuotaką L.Putiną.
 A.Očeretnas – 21 metais jaunesnis už nuotaką L.Putiną.
Už KGB karininko V.Putino Liudmila tekėjo pakankamai subrendusi – būdama 25 metų ir niekieno neverčiama, tačiau gyvenimas šnipų pasaulyje, o vėliau dėmesio centre ir vyro šešėlyje jai apkarto.
Už KGB karininko V.Putino Liudmila tekėjo pakankamai subrendusi – būdama 25 metų ir niekieno neverčiama, tačiau gyvenimas šnipų pasaulyje, o vėliau dėmesio centre ir vyro šešėlyje jai apkarto.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Oct 26, 2019, 12:13 PM, atnaujinta Oct 26, 2019, 5:05 PM

Paprasto Kaliningrado remonto ir mechanikos gamyklos darbininko ir autotransporto kontoros kasininkės duktė Liudmila Škrebneva vidurinėje mokykloje buvo žinoma kaip aktyviausia komjaunuolė, o vėliau – geidžiamiausia visos apylinkės nuotaka.

Atsiimdama atestatą mergina tvirtai žinojo, kad bus artistė. Ir ne tik žinojo – dar pradinėje mokykloje lankė rajono pionierių rūmų dramos būrelį.

Ir jos auklėtoja, srities dramos teatro žvaigždė Antonina Jazykova, savo numylėtinei Liudočkai pranašavo puikią ateitį.

O ji tapo paštininke, nes šeimai reikėjo pinigų.

Vėliau dirbdama „Torgmaš“ gamykloje įgijo tekintojo-staklininko įgūdžių, buvo miesto ligoninės sanitarė, pionierių rūmų dramos būrelio vadovė, akompaniatorė ir vidaus oro linijų palydovė.

Ateitį pakreipė santuoka

Vladimirą Putiną ji sutiko atsitiktinai, per žymaus humoristo Arkadijaus Raikino koncertą.

Tuomet Leningrado valstybiniame universitete Liudmila studijavo romanų filologiją, diplominiam darbui pasirinko temą „Dalyvis šiuolaikinėje ispanų kalboje“.

Paskutinio praėjusio amžiaus dešimtmečio pradžioje Leningrado valstybinio universiteto Mokytojų kvalifikacijos kėlimo katedroje ji dėstė vokiečių kalbą. Liudmila būtų tapusi puikia filologe.

Tačiau taip neįvyko, nes 1983 m. liepos 28-ąją po Nevą plaukiojančiame laive jaunieji Volodia ir Liudočka atšventė vestuves.

25 metų Liudmila savo noru tapo šnipo konspiracine Platovo pavarde žmona. Ir jam, ir jai ėmė galioti Raudonosios vėliavos ordino KGB instituto taisyklės.

Šioje mokymosi įstaigoje jaunavedys gilinosi į specialybę „Išorinė žvalgyba“.

Neilgai trukus šeima išvyko į Rytų Vokietiją, kur sovietų karininkai nebuvo tikri šnipai – jiems negrėsė areštas ir kalėjimas.

Bet Putinai gyveno su išskirtinės grupės šeimomis surenkamų betoninių plokščių namų kvartale, skirtame Vokietijos Demokratinės Respublikos specialiosios tarnybos „Stasi“ karininkams.

Sovietų karininkų bendravimas su paprastais vokiečiais nebuvo pageidaujamas.

Skundėsi pažadų nesilaikymu

Artistės ir filologės karjerą KGB majoro žmonai teko pamiršti. Daug vėliau, Maskvoje, V.Putinas jau dirbo Kremliuje ir gavo Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovo postą.

Tuomet L.Putina, kalbėdamasi telefonu su sena bičiule Iren Pič skundėsi, kad vyras sulaužė po Vokietijos duotą pažadą – laikytis kuo toliau nuo šnipų pasaulio.

Vos keletas frazių – jas L.Putinos draugė pacitavo savo prisiminimuose – atskleidžia, kokiame pasaulyje ji gyveno.

„Tai siaubinga! Nebegalėsime bendrauti. Košmariška izoliacija. Nebebus galimybės keliauti, kur panorėsime, ir sakyti, ką panorėsime. O aš tik pradėjau gyventi“, – sakė L.Putina.

Bet toliau buvo dar blogiau – ir prastėjo būtent jos reikalai. Tai gali atrodyti keista, bet, L.Putinos žodžiais tariant, jos pasaulis sugriuvo, kai vyras pranešė norintis tapti Rusijos prezidentu.

Liudmila raudojo visą dieną, šią žinią įvertinusi kaip pranešimą apie katastrofą. Galų gale moteris suprato, kad jos šeiminis gyvenimas pasikeitė, kad niekada nebus taip, kaip anksčiau.

Laikėsi vyro šešėlyje

V.Putinui atėjus į valdžią Liudmila laikėsi Rusijos politinio gyvenimo šešėlyje, stengėsi išvengti nereikalingo dėmesio. Žinoma, išskyrus protokolo numatytus atvejus.

Kaip pirmoji šalies ponia apribodavo tik retais pareiškimais vyrui paremti.

Liudmila ir Vladimiras buvo skirtingi žmonės ir jų gyvenimas buvo skirtingas. Apie tai pasakojo V.Putinas, aiškindamas skyrybų priežastis: „Visa mano veikla, visas mano darbas susijęs su vieša sritimi, visišku viešumu.

Kai kam tai patinka, kai kam ne, bet yra žmonių, kuriems tai visiškai nepriimtina.“

Ksenija Sobčiak, kadaise buvusi labai artima su V.Putino šeima, pateikė savo skyrybų versiją: „Esu įsitikinusi, kad skyrybų reikalavo būtent Liudmila. Visa tai veikiausiai buvo taip: „Vova, taip negalima. Nebegaliu taip. Suprask mane – kiek galima gyventi esant tokiai situacijai, kai visi į mane žiūri kreivai ir visi supranta, kas vyksta? Tu neturi jokio gyvenimo, ir aš jo neturiu. Tai neteisinga.“

Lengva užuomina „visi supranta, kas vyksta“ atskleidžia tai, apie ką nuolat kalba visa Maskva.

Neva jeigu V.Putinas, taip labai užsiėmęs valstybiniais reikalais, randa laiko asmeniniam gyvenimui, taip pat seksualiniam, jo žmonai Liudmilai to kategoriškai negalima.

Aptarinėjo jaunesnį mylimąjį

Dabar – visai kas kita. 2016 metų sausį kai kurios žiniasklaidos priemonės pranešė apie naują buvusios pirmosios Rusijos ponios santuoką su socialinių komunikacijų plėtros centro ir leidyklos „Literaturnaja učioba“ vadovu 37 metų Artūru Očeretnu. Nuotaikai tuo metu jau buvo 58-eri.

Tikslių duomenų, iš kur atsirado jaunas jaunikis, nėra iki šiol.

Rusijos spaudoje buvo rašoma, kad anksčiau jis buvo „nevykėlis verslininkas“.

Nė viena iš jo kompanijų – statybų, informacinių technologijų verslo ar žuvų prekybos – nepasižymėjo didele sėkme ir greitai bankrutavo.

Kur kas sėkmingiau susiklostė A.Očeretno, samdomo meno vadybininko, pramogų specialisto, karjera.

Dirbdamas renginių organizavimo įmonės „Art šou centr“ generaliniu direktoriumi, 2010–2017 m. organizavo partijos „Vieningoji Rusija“ suvažiavimus ir pokalbius prie apskritojo stalo, Rusijos liaudies fronto „Dialogas – pasitikėjimas – poveikis“, Rusijos socialinių darbuotojų forumus. „Art šou centr“ klientai buvo ir Ekonominės plėtros ministerija, ir didžiausia Rusijos bendrovė „Gazprom“, ir kredito įstaiga „Sberbank“.

Šis darbas buvo kaip tik A.Očeretnui. Vyras – malonios išvaizdos, sportiškas ir labai kalbus, su juo lengva bendrauti. Sklido kalbos, kad pasidaręs plastinę veido operaciją ir dėl to atrodė labai jaunai.

Tačiau A.Očeretno išvaizda – veikiausiai sveiko gyvenimo būdo rezultatas: jis užsiima įvairiomis sporto šakomis, dalyvauja dviračių lenktynėse, dievina futbolą, yra klubo „Spartak“ aistruolis.

Staiga pasakiškai praturtėjo

2010-ųjų rugpjūtį A.Očeretnas paliko verslą, pradėjo vadovauti Tarpasmeninių komunikacijų plėtros centrui. Tai – nekomercinis fondas, vienas „Art šou centr“ klientų.

Bet neoficialia Tarpasmeninių komunikacijų plėtros centro globėja buvo L.Putina.

Žiniasklaida rašė, kad net būdama pirmoji Rusijos ponia, ji labai retai pasirodydavo viešuose renginiuose. Tačiau ne kartą dalyvavo šventėse, kurias rengė minėtas centras.

Rusijos naujienų portalas „Meduza“ atskleidė, kad, praėjus pusei metų po L.Putinos skyrybų su prezidentu, 2013-ųjų gruodžio mėnesį A.Očeretnas sugebėjo Bjarice, Prancūzijoje, Atlanto vandenyno pakrantėje, nusipirkti vilą, kurios vertė – daugiau nei penki milijonai eurų.

Vilos „Suzanne“ plotas – 450 kv. metrų: keturi miegamieji, svetainė ir valgomasis su išėjimu į terasą, muzikos kambarys ir biliardinė.

Pasak „Meduza“ informacijos, šalia vilos yra erdvus 5 tūkst. kv. metrų parkas su atviru baseinu.

Pro vilos langus atsiveria vaizdas į Atlanto vandenyną, aplinkui – golfo laukai. Tokiose vietose turtingi žmonės pasitinka senatvę.

Įdomu tai, kad po dvejų metų Bjarice, keli kilometrai nuo „Suzanne“, buvo nupirkta dar viena maždaug 5,4 mln. eurų vertės vila Rusijos prezidento V.Putino dukteriai Katerinai Tichonovai.

Tuo metu L.Putina dar nebuvo tapusi L.Očeretnaja, turėjo mergautinę Škrebnevos pavardę.

Ir toliau tūno pasislėpusi

Dabar A.Očeretnas klesti. Jo vadovaujamas Komunikacijų plėtros centras tapo istorinio pastato Maskvos Vozdviženkos gatvėje savininku. Vadinamajame Volkonskio name kadaise gyveno rašytojo Levo Tolstojaus senelis ir eilėraščius rašė poetas Sergejus Jeseninas.

Didžioji namo dalis nuomojama privačioms ir valstybinėms kompanijoms, tarp jų – du valstybiniai bankai.

Nekilnojamojo turto agentūros „Knight Frank“ analitikai apskaičiavo, kad pastato nuomos kaina per metus siekia 185 mln. rub. (2,6 mln. eurų).

Negana to, nuo 2015 m. Komunikacijų plėtros centras iš Maskvos miesto valdžios gauna 62 mln. rub. (apie 870 tūkst. eurų) programai „Socialinė Maskvos gyventojų parama“. Centras turi ir kitokio nekilnojamojo turto bei kitokių pajamų.

Lieka klausimas: ar Liudmila Škrebneva-Putina tapo laiminga, kai jos pavardė tapo Očeretnaja? Nėra žinoma, nes ji, kaip ir anksčiau, gyvena tarsi apsigaubusi tankiu šydu, nesirodo viešumoje.

Buvusioji išliejo nuoskaudą

Apie dabartinį L.Putinos išrinktąjį savaitraštis „Sobesednik“ išspausdino įdomų rašinį, kuriame – ankstesnės A.Očeretno sutuoktinės Anastasijos Bočiarovos pasakojimas.

Ji teisėsi su buvusiu mylimuoju reikalaudama alimentų nepilnamečiam 2007-aisiais gimusiam sūnui.

A.Bočiarovos žodžiais tariant, išsiskirdamas A.Očeretnas pažadėjo, kad įteisins jos vardu jų šeimai pirktą butą.

Jame, kaip tvirtina, padariusi remontą. Jis taip pat žadėjo perduoti žemės sklypą Montevilio gyvenvietėje, taip pat garantuoti finansinį A.Bočiarovos ir vaiko aprūpinimą.

Bet nei buto, nei žemės sklypo taip ir neperdavė.

Buvusioji A.Očeretno partnerė pažėrė ir daugiau pikantiškų detalių: „Nuo 2017 metų pradžios jis nustojo mokėti alimentus paaiškinęs, kad taip baudžia už mano paklausimus dėl kartu užgyvento turto.

Dvejus metus mėginau A.Očeretnui paaiškinti jo pareigas. 2018-ųjų vasarą pranešiau, jog ketinu jį paduoti į teismą, kad būtų išieškoti alimentai. Tuomet A.Očeretnas pareiškė, kad tokiu atveju skelbia man karą.

2018 metų rugsėjį jis mėgino atimti iš manęs vaiką. Teko kreiptis į policiją, nes Artūras vaiko neparvežė į namus ir iš jo atėmė telefoną. A.Očeretnas atvežė vaiką tik kitą dieną.

Po šio atsitikimo supratau, kad jis nuo žodžių perėjo prie darbų. Kreipiausi į teismą, kad jis nustatytų vaiko gyvenamąją vietą, kai jis yra su A.Očeretnu, ir vaiko bendravimo su tėvu tvarką.

Tuo pat metu kreipiausi į teismą ir gavau nurodymą dėl priverstinio alimentų išieškojimo nuo visų jo pajamų – 25 proc.

A.Očeretnas teisminio nagrinėjimo metu ne kartą man grasino ir pareiškė, kad reikalingų man teismo sprendimų negausiu. Grasinimus vertinu rimtai, nes žinau karštą jo būdą.“

Ką apie tai mano L.Očeretnaja, buvusi L.Putina, neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.