A. Abromavičiaus skandalas Ukrainoje: prakalbo apie jo verslo ryšius Rusijoje

Ukrainoje į skandalo verpetą pakliuvo šios šalies strateginiam karinės pramonės koncernui „Ukroboronprom“ trečią mėnesį vadovaujantis Lietuvos ir Ukrainos pilietis verslininkas Aivaras Abromavičius. Įtakingas Ukrainos Aukščiausiosios Rados narys iš prezidento Volodymyro Zelenskio partijos „Tautos tarnas“ Oleksandras Dubinskis viešai apkaltino A.Abromavičių nuslėpus savo verslo ryšius Rusijoje ir reikalauja jį atleisti iš pareigų.

Aivaras Abromavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>V.
Aivaras Abromavičius.<br>V.
Aivaras Abromavičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aivaras Abromavičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2019-11-04 13:07, atnaujinta 2019-11-04 21:11

Paviešino įspūdingus verslo ryšius Rusijoje

Ukrainos Aukščiausiosios Rados Finansų, mokesčių ir muitų politikos komiteto vicepirmininkas Oleksandras Dubinskis iki išrinkimo į parlamentą su prezidento Volodymyro Zelenskio partija „Tautos tarnas“ buvo populiarių tiriamosios žurnalistikos laidų didžiausiame šios šalies televizijos kanale vedėjas. Jame iki išrinkimo valstybės vadovu dirbo ir pats V.Zelenskis.

O.Dubinskis paskelbė, kad valstybiniam karinės pramonės koncernui „Ukroboronprom“ vadovaujantis Aivaras Abromavičius nuslėpė savo verslo ryšius su Rusija, kurie veda net link Kremliaus elito, ir dėl to negali vadovauti nuo Rusijos agresijos besiginančios Ukrainos strateginei įmonei.

Į tai A.Abromavičius sureagavo nervingai ir necenzūriniais žodžiais trumposiomis telefono žinutėmis (kurios vėliau buvo paviešintos) išplūdo įtakingą parlamentarą, tačiau paskelbtų kaltinimų taip ir nepaneigė iki šiol.

Plačiau A.Abromavičius atsisakė viešai mestus kaltinimus pakomentuoti tiek Ukrainos žiniasklaidai, tiek ir portalui lrytas.lt, kuris kelis kartus tiesiogiai į jį kreipėsi su klausimais.

„A.Abromavičiui priklauso įmonė „Lobių sala AB“, kuri savo ruožtu per „East Capital“ fondą (šios grupės vienas iš savininkų ir vadovų Rusijoje bei Ukrainoje daugiau kaip dešimt metų buvo A.Abromavičius – Red.) ir susijusių įmonių grandinę valdo daugybės svarbių Rusijos bendrovių, tarp jų valstybinio dujų koncerno „Gazprom“ ir banko „Sberbank“, akcijų. Tarp jų ir akcijų banke, kuriame akcijas valdo Rusijos prezidento Vladimiro Putino pusbrolis. Pagalvokite: Ukrainos karinės pramonės koncerno „Ukroboronprom“ generalinis direktorius turi akcijų kartu su Rusijos prezidento pusbroliu (Igoriu Putinu – aut. past), kuris kaltintas 45 milijardų eurų plovimu vadinamame „Laundromat“ skandale, kai šie pinigai buvo plaunami per Baltijos valstybių bankus“, – interviu lrytas.lt sako Ukrainos Aukščiausiosios Rados narys O.Dubinskis.

Įtakingas parlamentaras pastebi, kad A.Abromavičiaus sutuoktinė yra stambios žemės ūkio bendrovės „Agro Region Ukraine“ generalinė direktorė, o dauguma bendrovės akcijų priklauso A.Abromavičiaus verslo partneriui ir „East Capital“ vadovui švedui Peteriui Elamui-Hakanssonui, kuris savo ruožtu valdo banko „Sankt Peterburg“ akcijas.

Be šio veikėjo, anot deputato, banko akcininkai yra ir Rusijos režimo svarbūs nariai, kaip buvęs Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas, V.Putinui ištikimo politinės partijos „Vieningoji Rusija“ lyderis Borisas Gryzlovas. Jis šiuo metu yra ir Rusijos prezidento V.Putino įgaliotinis kontaktinėje grupėje konfliktui Ukrainoje sureguliuoti, tai yra dalyvauja Minsko procese.

Šis bankas šiuo metu viešai nurodo, kad „East Capital“ (kurio akcininkas savo ruožtu yra tiek P.Elamas-Hakanssonas, tiek netiesiogiai ir pats A.Abromavičius) valdo dalį jo akcijų, o kartu su jais banko akcininkai yra ir buvusio Rusijos gynybos ministro Anatolijaus Serdiukovo sūnus Sergejus Serdiukovas, ir Rusijos Federacijos Tarybos (Senato) pirmininkės Valentinos Matvijenko sūnus Sergejus Matvijenka.

Pati V.Matvijenko yra įtraukta į Vakarų sankcijų sarašus dėl Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio okupacijos ir aneksijos. Tiek S.Serdiukovas, tiek S.Matvijenka dėl jų tėvų priklausymo V.Putino režimui tapo milijardieriais.

Anot deputato, A.Abromavičiaus sutuoktinė laiko Rusijos oligarchui Michailui Fridmanui ir kitiems su Rusija susijusiems veikėjams priklausiančiame „Alfa bank“ beveik milijoną dolerių indėlių ir gauna už juos palūkanas.

Būnant ministru grėsė byla dėl korupcijos

Ukrainos Aukščiausios Rados narys O.Dubinskis lrytas.lt priminė ir istoriją, kai dar 2015 metais būdamas šios šalies ekonomikos plėtros ir prekybos ministru A.Abromavičius darė neteisėtą spaudimą Kijevo apygardos vyriausiojo prokuroro pareigas einančiam Igoriui Grabecui.

„Tai aferistas. Dar 2015 metais jis įsipainiojo į skandalą su Kijevo apygardos vyriausiuoju prokuroru, kai paskambinęs jam pareikalavo stabdyti nekilnojamojo turto vystytojo patikrinimą (viešojo intereso gynimo procedūras – Red.) dėl neteisėtų kotedžų miestelio „Riviera Villas“ statybų. Prokuroras parašė tarnybinį pranešimą, kuris saugomas Generalinėjė prokuratūroje iki šiol“, – lrytas.lt sako Ukrainos parlamento narys O.Dubinskis.

Kijevo apygardos vyriausiojo prokuroro pirmasis prokuroras, laikinai ėjęs vyriausiojo prokuroro pareigas I.Grabecas tada tarnybiniu pranešimu kreipėsi į tuometį Ukrainos generalinį prokurorą Viktorą Šokiną, informuodamas apie tai, kad jam paskambinęs ekonomikos ministras A.Abromavičius neteisėtai nurodė nutraukti teisines procedūras prieš nekilnojamojo turto vystytoją „Dragon-Ukrainian Properties and Development“ ir jo vystomą projektą „Riviera Villas“ prestižinėje vietoje ant Kijevo marių, nors prokuratūra jau buvo laimėjusi teisminį ginčą ir siekė grąžinti valstybei žemę, ant kurios buvo vystomas projektas.

Ministras prokurorui paaiškino, kad taip trukdoma užsienio investuotojui.

Iš tiesų paaiškėjo, kad „Dragon-Ukrainian Properties and Development“ priklauso stambiam verslininkui Tomašui Fialai, su kuriuo ir jo investicine kompanija glaudžiai bendradarbiavo A.Abromavičius, vadovaudamas „East Capital“ padaliniams Ukrainoje.

Be to, pats A.Abromavičius buvo asmeniškai investavęs į kotedžų miestelį, ir šiame projekte įsigijo septynių kambarių vilą. Nekilnojamas turtas buvo įformintas jo sutuoktinės vardu.

Kijevo apygardos prokuratūros vadovo teikime nurodoma, kad A.Abromavičius galėjo piktnaudžiauti tarnyba, ir dėl to siūloma pradėti jo baudžiamąjį persekiojimą dėl galimų korupcinių nusikaltimų.

Apie tai generalinis prokuroras savo ruožtu informavo tuomečio Ukrainos prezidento Petro Porošenkos administracijos vadovą Borisą Loškiną, kuris šį korupcijos skandalą tyliai užglaistė.

Vėliau paaiškėjo, kad būtent B.Loškinas ir buvo tas asmuo, kuris prezidentui P.Porošenkai pasiūlė A.Abromavičiaus kandidatūrą.

Paguldė ne vieną banką?

Įtakingas Ukrainos parlamento narys O.Dubinskis „Ukroboronprom“ generaliniam direktoriui A.Abromavičiui priminė ir jo investicinę praeitį.

„Iš esmės „Ukroboronprom“ generaliniu direktoriumi paskyrėme „juodąjį bankininką“. Jeigu atidžiau panagrinėtume visas A.Abromavičiaus investicijas Ukrainoje, jos visos baigėsi tų bendrovių, į kurias investavo bankrotais: „Nadra bank“ – bankrotas, „Platinum bank“ – bankrotas, „Pivdenij“ irgi bankrotas.

Tai nėra verslas. Investuojama į akcinį kapitalą, pradedama dalyvauti valdyme, išsinagrinėjami banko aktyvai, o tada bankas paguldomas arba padedama jį paguldyti, o aktyvai išgrobstomi“, – sako Ukrainos Aukščiausios Rados Finansų, mokesčių ir muitų politikos komiteto vicepirmininkas O.Dubinskis.

Anot parlamento nario, toks pat bankų bankrotų šleifas buvusį Ukrainos ekonomikos ministrą A.Abromavičių ir jo verslo partnerius vejasi ir iš Rusijos.

Ukrainos Aukščiausios Rados Finansų, mokesčių ir muitų politikos komiteto vieno vadovų teigimu, bankai, į kuriuos investavo „East Capital“, tapo problematiškais arba tiesiog bankrutavo. Anot jo, „FIA bank“, registruoto Toljatyje, Rusijos Samaros srityje, kuriame A.Abromavičius ir jo verslo partneriai valdė 17,94 proc. šio banko kapitalo, jis bankrutavo 2016 metais.

Remiantis reguliatoriaus duomenimis, kapitalo pakankamumo normatyvas nesiekia 2 proc., o nuosavų lėšų suma nesiekia minimalaus įstatinio kapitalo dydžio iki kreditinės organizacijos valstybinės registracijos datos.

Pateikiami ir dar keli pavyzdžiai: „East Capital“ turėjo 17,92 proc. „Akibank“, kurio būstinė Naberežnyje Čelnuose, Tatarstane, akcijų. Banke buvo spekuliuojama su normatyviniais rezervais, buvo naudojamasi lizingo kompanijos lėšomis, jas išplaunant, kad būtų padengti kitų probleminių skolininkų kreditai „Akibankui“, ir taip buvo klastojama finansinė ataskaitomybė ir finansinė banko būklė.

„East Capital“ dalyvavo ir „Aziatskij Tichookeanskij bank“ (buvo sanuotas reguliatoriaus), „Probiznesbank“ (panaikinta licencija), „Loko bank“ kapitaluose.

2015 metais, kai „Probiznesbank“ neteko licencijos, Centrinis bankas įtraukė fondą ir keturis jo aukščiausius valdytojus į juodąjį sąrašą ir nurodė sumažinti savo dalį „Loko bank“ ir „Akibank“ kapitaluose. Fondas turėjo parduoti 16,2 proc. „Akibank“ akcijų ir sumažinti savo dalį „Loko bank“.

Nuo Porošenkos perbėgo pas Zelenskį

Lrytas.lt paklausė Ukrainos parlamento nario O.Dubinskio apie tai, kad A.Abromavičius principingai atsistatydino iš šios šalies ekonomikos ministro posto po to, kai nesutarė su tuomečio prezidento P.Porošenkos „juoduoju kasininku“ žiniasklaidoje vadinamu deputatu Igoriu Kononenka.

„A.Abromavičius nesutiko suderinti ekonomikos ministro pavaduotojo kandidatūros su I.Kononenka. Visa istorija buvo viešai pateikta, kad I.Kononenka blogas, mes tai puikiausiai ir taip žinome, o štai A.Abromavičius yra geras.

Tai netiesa, nes vien pavyzdys, kurį pateikiau dėl A.Abromavičiaus skambučių su tiesioginiais nurodymais prokurorams, ką tirti, o ko netirti, tai būtent ir yra ta (prie prezidento P.Porošenkos egzistavusi korupcijos schema – Red.) „aš nuo Kononenkos“. Tai būtent tai, kuo ir užsiiminėjo I.Kononenka“, – sako Ukrainos Aukščiausios Rados narys O.Dubinskis.

Anot jo, A.Abromavičiaus bandymas save vaizduoti kaip „kovotoją už teisingumą“ neįtikina, nes jis „buvo (P.Porošenkos brokerės, o vėliau prieštaringai vertinamos Centrinio banko valdytojos, kuri dabar pabėgusi į Londoną – Red.) Valerijos Gontarevos verslo partneris ir jau eidamas dirbti ministru puikiai žinojo, kaip P.Porošenka iš tiesų tvarko reikalus“.

Beje, būtent A.Abromavičiaus atsistatydinimo reikalaujantis O.Dubinskis buvo tas kertinis asmuo, atskleidęs tuomečio Ukrainos prezidento P.Porošenkos patikėtinio ir buvusio deputato I.Kononenkos politinę korupciją.

O.Dubinskis šią vasarą vykusiuose neeiliniuose parlamento rinkimuose laimėjo prieš I.Kononenką vienmandatėje rinkimų apygardoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.