Žūtbūtinė kova su tymais tęsiasi, bet greičiau už skiepus žmones pasiekia abejonės jais

Tymų epidemija Ramiojo vandenyno Samoa salose sukėlė paniką. Ši liga buvo diagnozuota daugiau nei 4 tūkstančiams žmonių. Kelią ligos plitimui užkirsti norintys valdžios atstovai ėmėsi radikalių priemonių.

Nuo tymų nepaskiepyti salų gyventojai turėjo išsikelti raudonas vėliavas ir dienos metu niekur neiti iš namų.<br> lrytas.lt koliažas.
Nuo tymų nepaskiepyti salų gyventojai turėjo išsikelti raudonas vėliavas ir dienos metu niekur neiti iš namų.<br> lrytas.lt koliažas.
Nuo tymų nepaskiepyti salų gyventojai turėjo išsikelti raudonas vėliavas ir dienos metu niekur neiti iš namų.<br> Soc. tinklų nuotr.
Nuo tymų nepaskiepyti salų gyventojai turėjo išsikelti raudonas vėliavas ir dienos metu niekur neiti iš namų.<br> Soc. tinklų nuotr.
Paskiepijus 90 proc. Samoa gyventojų tikimasi, jog pavyks suvaldyti tymus.<br> Soc. tinklų nuotr.
Paskiepijus 90 proc. Samoa gyventojų tikimasi, jog pavyks suvaldyti tymus.<br> Soc. tinklų nuotr.
Paskiepijus 90 proc. Samoa gyventojų tikimasi, jog pavyks suvaldyti tymus.
Paskiepijus 90 proc. Samoa gyventojų tikimasi, jog pavyks suvaldyti tymus.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-12-07 10:40

Nepaprastoji padėtis vos 200 tūkst. gyventojų turinčiose Samoa salose buvo paskelbta nuo lapkričio 15-osios, tačiau situacija į gerąją pusę nejudėjo. Nuo tymų mirusių žmonių skaičius jau siekia 63.

55 iš mirusiųjų buvo vaikai iki 4 metų. Dar bent 20 mažamečių būklė yra kritinė.

Tymai nuo spalio mėnesio diagnozuoti beveik 4,4 tūkst. salos gyventojų, tad ketvirtadienį Samoa salos buvo dviem paroms uždarytos dėl precedento neturinčios masinės vakcinacijos, kuri, tikimasi, padės suvaldyti epidemiją.

Ši liga yra itin užkrečiama, sukelia kosulį, bėrimą, karščiavimą.

Samoa salose buvo uždarytos visos įmonės ir ne pirmo būtinumo paslaugas teikiančios vyriausybinės įstaigos. Tarp salų buvo nutrauktas susisiekimas keltais, o gyventojams nurodyta būti namuose ir paisyti nuo aušros iki saulėlydžio galiojančios komendanto valandos.

Nuo tymų nepasiskiepiję žmonės turėjo prie savo namų iškelti raudoną vėliavą, kad medikai žinotų, kur kreipti savo pajėgas.

Šimtai skiepytojų komandų dirbo salose, kurios buvo kaip niekada tuščios.

„Viskas išsyk pasidarė labai tylu. Galima girdėti vos kelis lojančius šunis. Gatvės tuščios, jose visai nėra automobilių, – kalbėjo UNICEF atstovas Sheldonas Yettas. – Esu matęs didžiulių vakcinacijos kampanijų, bet jos niekada neapėmė visos šalies vienu metu.“

Nuo tymų apsaugantis skiepas yra nemokamas visiems Samoa gyventojams, tačiau pagrindinis medikų prioritetas yra vaikų iki 4 metų grupė, nes jiems kyla didžiausia rizika.

Prieš epidemiją paskiepytų žmonių skaičius Samoa saloje siekė vos 30 proc., o Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovai dėl to kaltina prieš skiepus nukreiptą kampaniją.

Praėjusiais metais Samoa buvo laikinai sustabdyta skiepijimo programa po to, kai mirė du nuo tymų paskiepyti kūdikiai. Vėliau paaiškėjo, kad kūdikius pražudė kiti netinkamai skirti vaistai, bet tėvų pasitikėjimas šalies sveikatos sistema smarkiai sušlubavo.

Klaidinga informacija apie skiepus taip pat buvo platinama per socialinius tinklus.

Ketvirtadienį buvo paskiepyta per 16 tūkst. Samoa gyventojų, tačiau saloje už skiepus greičiau sklisti pradėjo juos apipynusios sąmokslo teorijos.

Pareigūnai sulaikė vieną klaidinančią informaciją skleidusį vyriškį.

Edwinas Tamasese socialiniuose tinkluose rašė, kad mirtiną ligą gali padėti išgydyti papajų lapų ekstraktas arba paprasčiausias vitaminas C, o vyriausybės vykdoma programa yra „didžiausias nusikaltimas žmonijai“.

Tokie pareiškimai trukdo valdžios institucijoms sėkmingai vykdyti savo darbą.

„Ne vienas vaikas mirė po to, kai tėvai tiktai paskutinę minutę nusprendė kreiptis pagalbos į medikus ir jau buvo per vėlu.

Mes tik vėliau sužinojome, kad jų tėvus greičiau pasiekė ne skiepas, o prieš jį nukreipta žinutė, ir vaikai dėl to buvo laikomi namuose“, – tvirtino Samoa komunikacijos ministras Afamasaga Rico Tupai.

Vyriausybė tikisi, kad po šio masinio žmonių paskiepijimo imunitetą tymams turės 90 proc. Samoa gyventojų ir tai padės suvaldyti epidemiją. Tačiau gyventojai dar kurį laiką turės vengti viešų susibūrimo vietų, nes imunitetas tymams susidaro po skiepo praėjus tik bent 10 dienų.

Tymai pasaulyje yra vis dažniau diagnozuojami tiek išsivysčiusiose Šiaurės Amerikos ir Europos, tiek vargingiau gyvenančiose Afrikos ir Azijos valstybėse. Ši liga vis sparčiau plinta dėl žmonių baimės ir nepasitikėjimo skiepais.

PSO ir UNICEF duomenimis, 2018 metais pasaulyje buvo užfiksuota 350 tūkst. tymų atvejų. Šis skaičius yra dvigubai didesnis nei 2017-aisiais.

Parengta pagal „Al Jazeera“, AFP, BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.