Ekspertai: apie dovanų žalą susimąstoma tik po švenčių

Persivalgymas ir perdėtas dovanų skaičius. Vakariečiai šiuos fenomenus sieja su Kalėdų laikotarpiu. Bet kuo toliau, tuo daugiau žmonių kuria tvarių švenčių modelį. O kaip nepasiduoti vartojimo karštinei?

Sociologai ragina grįžti prie senųjų Kalėdų – kai dovanų kalnai neužgoždavo šventinės ramybės ir jaukumo šeimoje.<br>123rf nuotr.
Sociologai ragina grįžti prie senųjų Kalėdų – kai dovanų kalnai neužgoždavo šventinės ramybės ir jaukumo šeimoje.<br>123rf nuotr.
Sociologai ragina grįžti prie senųjų Kalėdų – kai dovanų kalnai neužgoždavo šventinės ramybės ir jaukumo šeimoje.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Sociologai ragina grįžti prie senųjų Kalėdų – kai dovanų kalnai neužgoždavo šventinės ramybės ir jaukumo šeimoje.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Sociologai ragina grįžti prie senųjų Kalėdų – kai dovanų kalnai neužgoždavo šventinės ramybės ir jaukumo šeimoje.<br>AKG/„Scanpix“ nuotr.
Sociologai ragina grįžti prie senųjų Kalėdų – kai dovanų kalnai neužgoždavo šventinės ramybės ir jaukumo šeimoje.<br>AKG/„Scanpix“ nuotr.
Per daug dovanų savo atžaloms dovanojantys tėvai atžaloms daro meškos paslaugą. Pasak F.Nunezo, dovanomis apkrauti vaikai gauna daug stimulų ir jiems tai yra pernelyg didelis stresas.<br>123rf nuotr.
Per daug dovanų savo atžaloms dovanojantys tėvai atžaloms daro meškos paslaugą. Pasak F.Nunezo, dovanomis apkrauti vaikai gauna daug stimulų ir jiems tai yra pernelyg didelis stresas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Barselona

Dec 23, 2019, 6:04 AM, atnaujinta Dec 23, 2019, 7:55 AM

Šiemet Katalonijos dienraščiai skiria daug dėmesio tokiems patarimams, kaip išlaikyti saiką ir ugdyti vertybes šeimoje tuomet, kai reklama atakuoja iš visų kampų.

Kaip šeimoje ir toliau puoselėti tvarumą per gausumo kupinas šventes?

Kankina besaikis vartojimas

Ko gero, visi tapatinasi su didžiuliu spaudimu, kurį jaučiame kalėdiniu laikotarpiu – reikia dovanų ne tik vyrui ir vaikams, bet ir uošvei, dukterėčioms, sūnėnams, daugybei kitų, kuriuos sutiksime šventiniu laikotarpiu.

Kad ir kaip kasdieniame gyvenime bandytume atsispirti masiniam vartojimui, Kalėdų dovanų karštligė dažniausiai išmuša iš vėžių net ir nuosaikiausius asketus.

Statistika parodo, kad ispanai šiais metais vidutiniškai Kalėdų dovanoms išleis po 268 eurus, tai yra 40 eurų daugiau nei pernai. Tuose namuose, kuriuose yra vaikų, ši suma bus dar didesnė.

Sociologiniai tyrimai rodo, kad ten, kur yra vaikų, dovanų bus kur kas daugiau. Tačiau ar būtina vaikus gausiai apiberti Kalėdų dovanomis? Ar jie tikrai taps laimingesni gavę krūvą dovanų?

Pasak atviro Katalonijos universiteto profesoriaus Francesco Nunezo, vaikams padovanojama kur kas daugiau, nei jų emocinis intelektas gali pakelti.

Sociologas tvirtina, kad mums įprastą vartojimo dinamiką nesąmoningai perteikiame savo vaikams. Pasak kai kurių šaltinių, vaikams per Kalėdas dovanojama dešimt kartų daugiau, nei jiems reikia.

Apkrauto vaiko sindromas

Sociologai ir pedagogai siūlo per Kalėdas įkvėpti vaikams daugiau magijos ir mažiau vartojimo.

„Vaikams labai svarbūs ir įdomūs magiški Kalėdų personažai. Katalonijoje tai – dovanas iškakojanti Pliauska, kituose regionuose – Trys Karaliai ar vietiniai mitiniai ir mistiniai personažai. Todėl mes galime daug apie juos kalbėti ir kurti istorijas. Tai lavina vaiko vaizduotę ir stiprina ryšį tarp tėvų ir vaikų“, – sako sociologė Bet Bartrina.

Sociologai kalba apie naują, o gal ir ne tokį naują „dovanomis apkrauto vaiko sindromą“. Tokių vaikų per Kalėdas Ispanijoje vis daugėja.

Tačiau atrodo, kad per daug dovanų savo dovanojantys tėvai atžaloms daro meškos paslaugą. Pasak F.Nunezo, dovanomis apkrauti vaikai gauna daug stimulų ir jiems tai yra pernelyg didelis stresas.

„Gavę pernelyg daug dovanų vaikai tiesiog nebemoka jomis džiaugtis. Atsiranda savotiška priklausomybė nuo dovanų siekio ir vaikas nebevertina dovanos kokybės. Tokia dinamika skatina vaikų egoizmą ir kenkia jų vystymuisi“, – tvirtina sociologas.

Tvarus švenčių modelis

Taigi atrodo, kad norint išugdyti atsakingus ir gerus piliečius tėvams reikia išmokti tvaraus dovanojimo taisyklių. Katalonų sociologai tai vadina keturių dovanų taisykle.

Dėmesio: pirma dovana vaikams turi būti tokia, kad vaikas galėtų ją skaityti. Tai gali būti knyga, vaikiškas žurnalas, komiksai ir pan.

Antra dovana – tokia, kurią vaikas galėtų nešioti. Batai, kelnės, megztiniai ir t.t.

Trečia dovana turėtų būti daiktas, kurio vaikui labai reikia. Tai gali būti nauja mokyklinė kuprinė, futbolo kamuolys, nes seną sukandžiojo šuo, ir panašiai.

O ketvirta dovana gali būti tokia, kokios vaikas seniai trokšta ir kurią jis gali būti išsirinkęs iš daugybės motinų prakeiktų didžiulių prekybos centrų leidžiamų Kalėdų dovanų katalogų.

Toks keturių dovanų principas moko vaiką būti saikingą ir laikytis tam tikros logikos. Nereikia pamiršti, kad vaikai yra reklamos, kuri per kalėdinį laikotarpį itin suintensyvėja, aukos. Reklama vaikus pasiekia per televiziją, internetą, parduotuvių vitrinose.

Dažnai Ispanijoje vaikai lapkričio pabaigoje–gruodžio pradžioje kataloguose pažymi kokius 10–15 daiktų.

Taip Kalėdų magija per akimirką pavirsta nykiu vartojimu.

Tokie dovanų katalogai yra tikri tėvų ir vaikų priešai, nes jie moko mažylius per Kalėdas norėti, kad būtų patenkinami tušti jų kaprizai.

Be to, tokio pobūdžio kataloguose vieni puslapiai yra mėlyni, o kiti – rožiniai. Kalėdų dovanos vis dar skirstomos pagal lytį, o tai, pasak sociologų, tarp mažylių skatina diskriminaciją.

Feminizmas prie stalo

Tęsiant kalbą apie lytis Katalonijos dienraščio „Ara“ publicistė Monica Planas šį gruodį publikavo dekalogą, kaip kovoti su maskulistiniu elgesiu prie Kalėdų stalo. Bent jau Ispanijoje labai įprasta per Kalėdas virtuvėje matyti besisukant vien moteris.

„Jei per Kalėdų pietus bent du kartus neatsikeli nuo stalo nueiti į virtuvę, vadinasi, priklausai blogai išauklėtų kategorijai, – vyrams rašė publicistė. – Jeigu, užuot atsikėlęs, siunti į virtuvę savo vaikus, tai neatleidžia tavęs nuo pareigos pačiam pakelti sėdynę.

Neduodamas pavyzdžio ugdai blogai išauklėtus pličius. Ir net jeigu ir esi atsisėdęs nepatogiausioje vietoje, tai nėra pakankama priežastis, kad neatsikeltum nuo stalo.“

M.Planas tęsia toliau. Labai svarbu nepamiršti, kad „net jei ir virtuvė yra labai maža, po Kūčių vakarienės ar Kalėdų pietų ją tvarkyti turi bent keturi žmonės.“

Tokie išsisukinėjimai, kaip „kadangi jūsų čia jau ir taip daug, tai aš trukdau“, pasak publicistės, tiesiog varo iš proto.

Reikia prisiminti planetą

Dar vienas labai svarbus aspektas, kurį piliečius sąmoninanti žiniasklaida šiemet itin pabrėžia, – laikykis tvarumo principo ir per šventes.

Kadangi šiemet Katalonijos mokyklose buvo itin plačiai aptarta klimato kaita ir aplinkosaugos temos, šeimoms yra svarbu ir toliau išlaikyti tvarumo principą.

Jeigu nori džiaugtis tvariomis Kalėdomis, turėk tai omenyje rinkdamasis medžiagas kalėdinėms dekoracijoms bei dovanoms vynioti. Venk plastiko.

Tas pat ir dėl dovanų – kuo mažiau jose bus plastiko ir kitokių aplinką teršiančių medžiagų, tuo lengviau bus planetai kvėpuoti.

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus patarimas – po šventinių pobūvių rūšiuok atliekas. Toks dažnai girdimas pasakymas „šiandien gal nerūšiuosime, nes tiek visko daug“ prieštarauja tvarumo logikai.

Kuo daugiau šiukšlių, tuo labiau reikia jas rūšiuoti.

Priekaištai – kitąmet

Kūčios ar Kalėdų pietūs yra kaip tik tas metų laikas, kai prie stalo susirenka artimi ir tolimi giminaičiai.

Kaip žinome, šeimose prie šventinio stalo gali kilti įvairių konfliktų ir ne visada šventiniai pokalbiai gerai baigiasi.

Katalonijos žiniasklaida taip pat surinko patarimų, kaip elgtis norint psichologiškai nesužlugti ir išlaikyti gerus santykius prie Kalėdų pietų stalo.

Pirmas patarimas – venk diskusijų jautriomis temomis. Mobilusis telefonas prie stalo draudžiamas, tačiau dėl viso pikta nelaikyk jo labai toli, jei kartais „YouTube“ vaizdo įrašu reikėtų užgesinti kokią įsiplieskusią liepsną.

Antras patarimas – nesuk galvos dėl to, kaip pasikeitė šeima per pastaruosius metus. Naujų šeimos narių nepasirinksi, juos reikia tiesiog priimti.

O jei pats esi naujas šeimos narys, prie šventinio stalo neklausinėk savęs, kaip čia atsiradai. Ir, svarbiausia, prisimink: priekaištai – tik po Trijų karalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.