Internetą šiemet sprogdino nauji iššūkiai ir spurgą primenanti juodosios skylės nuotrauka

Ne visi svarbūs 2019 metų įvykiai lėmė dideles permainas. Kaip ir kasmet pasaulis pasidavė naujoms madoms, stebėjosi atradimais, aiškinosi paslaptis, juokėsi iš nesėkmių arba pats iš savęs.

Rugsėjį JAV ruoštasi slaptos karinės bazės, vadinamos „51 teritorija“, šturmui – manyta, kad ten yra ateivių.<br>„PA Wire“/„Scanpix“ nuotr.
Rugsėjį JAV ruoštasi slaptos karinės bazės, vadinamos „51 teritorija“, šturmui – manyta, kad ten yra ateivių.<br>„PA Wire“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas žadėjo tokio dangoraižio Grenlandijoje nestatyti.<br>SWNS/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas žadėjo tokio dangoraižio Grenlandijoje nestatyti.<br>SWNS/„Scanpix“ nuotr.
Niekuo neypatingas rudas vištos kiaušinis „Instagram“ šįmet tapo garsenybe.<br>„SIPA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Niekuo neypatingas rudas vištos kiaušinis „Instagram“ šįmet tapo garsenybe.<br>„SIPA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Šiais metais padaryta pirmoji tokia ryški juodosios skylės nuotrauka.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Šiais metais padaryta pirmoji tokia ryški juodosios skylės nuotrauka.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Gaidžio Maurice’o giesmes jo šeimininkei teko ginti Prancūzijos teisme.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Gaidžio Maurice’o giesmes jo šeimininkei teko ginti Prancūzijos teisme.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Japonės M.Kondo laida platformoje „Netflix“ mokė pasaulį tvarkytis namus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Japonės M.Kondo laida platformoje „Netflix“ mokė pasaulį tvarkytis namus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 28, 2019, 6:44 PM, atnaujinta Dec 28, 2019, 6:45 PM

Internetą šiais metais sprogdino keisti nauji iššūkiai. Vienu metu socialiniuose tinkluose plito vaizdai, kaip tėvai meta kūdikiams ant veido sūrio lapelius ir juokiasi iš mažylių reakcijos. Vėliau visi bandė atsukti butelio kamštį kojos spyriu.

Žinoma, asmenukių manija neatslūgo ir šiais metais. Nepanašu, kad galėtų atslūgti, kai priekinės telefonų kameros tobulėja tokiu tempu.

Kiaušinis pralenkė žvaigždę

Šiais metais kai kam kilo idėja mesti juokingą iššūkį populiariausių asmenukių autoriams. 2019-ųjų pradžioje instagrame atsirado netikėta žvaigždė – rudas vištos kiaušinis.

Kuklutis kiaušinis sausį perėmė rekordą iš Kylie Jenner: pralenkti garsenybę raginę paskyros kūrėjai jau po dešimties dienų nuo kiaušinio kadro paskelbimo džiaugėsi 30,5 mln. paspaudimų „patinka“.

Populiariausia K.Jenner įkelta nuotrauka buvo surinkusi 18 mln. širdelių instagrame. O iki šių metų gruodžio kiaušinio nuotrauka gavo daugiau nei 54 mln. spustelėjimų „patinka“.

Kiek tiksliai, dabar jau galima sužinoti nebent pačiam skaičiuojant. Nes „Instagram“ nuo šių metų neberodo tikslaus nuotrauką pamėgusio žmonių skaičiaus.

Nufotografavo juodąją skylę

Kiek vertingesnė pasauliui nuotrauka pasirodė šių metų balandžio 10 dieną. Grupė mokslininkų, dalyvavusių „Įvykių horizonto teleskopo“ projekte (angl. „Event Horizon Telescope Collaboration“, EHT), visam pasauliui parodė pirmąją juodosios skylės nuotrauką istorijoje.

Nors internautai juokavo, kad mato spurgą tamsoje, šis kadras – labai didelis žingsnis kosmoso tyrinėjimų srityje.

Tiesa, iš tiesų pačios juodosios skylės nuotraukoje pamatyti neįmanoma – įmanoma įžvelgti tik jos šešėlį, kurį riboja dulkių ir karštų dujų debesys, gaubiantys juodąją skylę.

Už šią nuotrauką visa komanda laimėjo 2020 metų Mokslinio proveržio prizą, kurį įsteigė investuotojai. Tarp jų – kompiuterių mokslininkas bei vienas „Google“ įkūrėjų Sergejus Brinas bei „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas.

Visa EHT komanda gavo 3 milijonus dolerių (2,7 mln. eurų) prizą, tačiau ši suma buvo padalyta visiems 347 projekte dirbusiems žmonėms.

Ruošėsi ieškoti ateivių

Kol vieni džiaugėsi moksliniais atradimais, kiti norėjo ieškoti ateivių. Rugsėjį JAV ruoštasi slaptos karinės bazės, vadinamos „51 teritorija“, šturmui.

Šis kaip pokštas sugalvotas renginys dar kartą pakurstė sąmokslo teorijas. Žmonės ėmė diskutuoti, apie galimas nežemiškas technologijas ir būtybes JAV slaptoje karinėje bazėje. Jie buvo pasiryžę jas surasti.

„Šturmuokime „51 teritoriją“, jie negali sustabdyti mūsų visų!“ – vasarą socialiniame tinkle „Facebook“ buvo sukurtas renginys tokiu pavadinimu, kuris sulaukė milžiniško susidomėjimo.

2,1 milijono žmonių ketino vieną rugsėjo savaitgalį šturmuoti Linkolno apylinkėje esančią karinę bazę, o dar pusantro milijono tvirtino, jog yra susidomėję šiuo renginiu.

Fiasko ir problemų – JAV karinės pajėgos pranešė, kad gins teritoriją nuo įsibrovėlių – pabūgęs organizatorius Matty Robertsas galiausiai šį renginį atšaukė.

Pamišo dėl tvarkymosi

Japonė Marie Kondo šiais metais šovė į populiarumo viršūnę. „Tai teikia džiaugsmo“ („This sparks joy“) – frazė, kurią tvarkydamiesi kartojo „Netflix“ serialą pažiūrėję žmonės.

Moteris mokė žmones tvarkytis, taisyklingai lankstyti drabužius, ragino atsikratyti namuose gulinčio balasto, pasilikti tik tai, kas teikia džiaugsmą, ir taip sukurti jaukią, apvalytą erdvę.

34-erių moteris sukūrė visą „tvarkos imperiją“: parduoda knygas, sukūrė serialą, skaito paskaitas, pardavinėja daiktams rūšiuoti ir grupuoti skirtas prekes.

Pasirodo, kad tvarkytis apsimoka ir finansiškai. Prognozuojama, kad M.Kondo imperija iki 2021-ųjų bus verta 11,8 mlrd. dolerių (10,6 mlrd. eurų).

Norėjo pirkti Grenlandiją

Prezidentas D.Trumpas kone kas savaitę tviteryje pažeria peno diskusijoms teikiančių žinučių ar nuotraukų. Štai visai neseniai savo galvą priklijavo prie Rokio Balboos kūno ir be jokio prierašo paskelbė internete.

Vis dėlto labiausiai gūžčioti pečiais privertė šiųmetis JAV lyderio pasiūlymas parduoti Amerikai Grenlandiją.

Socialiniame tinkle „Twitter“ jis pasidalijo montažu, kuriame matyti iš salos konteksto ryškiai iškrintantis auksinis pastatas: „Pažadu tokio nestatyti.“

Danijos premjerė Metter Fredriksen atsisakė tokio D.Trumpo pasiūlymo, o jis dėl to sukėlė diplomatinį skandalą – premjerės atsaką pavadino bjauriu ir atšaukė seniai planuotą valstybinį vizitą į šią Europos valstybę.

Vėliau dėl keistos priežasties susipykę šalių atstovai susitaikė. Lapkritį JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo Vašingtone susitiko su Danijos užsienio reikalų ministru Jeppe Kofodu.

Tildė naminius gyvūnus

Europoje šįmet vyko keisti teismai. Kaimo vietovių gyventojai kovojo už naminių paukščių teisę giedoti, nors jie žadina kaimynus. Tokie atvejai nuskambėjo Lenkijoje ir Prancūzijoje.

Bene daugiausia dėmesio sulaukė gaidžio Maurice’o istorija. Ankstyvos giesmės taip įgriso kaimynams Olerono saloje, kad jie į teismą padavė jo šeimininkę Corinne Fesseau.

Jie aiškino, kad dėl paukščio negali išsimiegoti savo viloje.

Už gaidį ėmė kovoti ne tiktai jo šeimininkė, bet ir 140 tūkst. žmonių, internete pasirašiusių peticiją jam palaikyti.

Gyvūną užstojo ir regioninio parlamento narys – pažadėjo kreiptis į UNESCO, kad kaimo gyvūnų balsai būti įtraukti į saugomą žmonijos paveldą.

Vis dėlto rudenį gaidys traukė pergalės giesmę – teismas atmetė nepatenkintų miestiečių skundą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.