Britų monarchija ūžia: tai pirmas kartas, kai karališkoji šeima viešumoje plauna savo skalbinius

Meghan Markle ir princo Harry sprendimas atsitraukti nuo karališkosios šeimos ir pradėti savarankišką gyvenimą buvo lyg šaltas dušas ne tik britams, bet ir karalienei. Ar senoji britų monarchija atlaikys smūgį, kai pasitraukė modernioji pora?

Britų dienraščiai buvo negailestingi porai: „Jie nė neperspėjo karalienės!“<br>lrytas.lt montažas/“Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Britų dienraščiai buvo negailestingi porai: „Jie nė neperspėjo karalienės!“<br>lrytas.lt montažas/“Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Britų dienraščiai buvo negailestingi porai: „Jie nė neperspėjo karalienės!“<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Britų dienraščiai buvo negailestingi porai: „Jie nė neperspėjo karalienės!“<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Dvi skirtingos karališkosios poros: Meghan ir Harry (kairėje), kuriems protokolas buvo kančia, bei Kate ir Williamas, kurie tapo monarchijos numylėtiniais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dvi skirtingos karališkosios poros: Meghan ir Harry (kairėje), kuriems protokolas buvo kančia, bei Kate ir Williamas, kurie tapo monarchijos numylėtiniais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
2018 m. gegužės 19 d. vykusios poros vestuvės priminė karališką pasaką.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
2018 m. gegužės 19 d. vykusios poros vestuvės priminė karališką pasaką.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
2019-ųjų gegužę gimė poros pirmagimis Archie. Jis – septintas eilėje į sostą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
2019-ųjų gegužę gimė poros pirmagimis Archie. Jis – septintas eilėje į sostą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Meghan Markle ir princas Harry.<br>Scanpix nuotr.
Meghan Markle ir princas Harry.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-01-11 17:37, atnaujinta 2020-01-11 19:05

35-erių princas Harry ir 38-erių aktorė M.Markle per kelerius metus tapo viena ryškiausių planetos porų. Bet populiarumas jaunai šeimai užkrovė sunkią dėmesio naštą.

Regis, tokią sunkią, kad pora pastaruoju metu nebepriminė tų dviejų pasakiškai laimingų žmonių, kurie 2018 metų pavasario pabaigoje ištarė vienas kitam „taip“ ir buvo vadinami naujuoju monarchijos veidu.

„Po „Brexit“ sulaukėme „Megxit“, – juokavo britai internautai.

Pranešė socialiniuose tinkluose

Harry niekada nemėgo protokolo, nekentė kamerų, nors ir mėgo bendrauti su žmonėmis. Meghan buvo pratusi prie dėmesio, tačiau pavargdavo nuo oficialumo, kentėjo dėl negailestingos britų bulvarinės spaudos, kuri nuolatos kvėpavo jai į nugarą.

„Mačiau, kas dėl bulvarinės spaudos nutiko mano mamai. Nenoriu, kad taip nutiktų Meghan“, – sakė Harry.

Plika akimi buvo matyti, kad kartais porai per sunku ir nemalonu. Tik niekas nesitikėjo tokio pareiškimo, koks buvo paskelbtas trečiadienio vakarą.

Pasak nacionalinio Jungtinės Karalystės transliuotojo BBC, pora socialiniuose tinkluose pranešė atsisakanti karališkųjų pareigų to nepranešusi net karalienei Elizabeth II.

„Ketiname nebebūti „aukšto rango“ karališkosios šeimos nariai ir dirbti, kad taptume finansiškai nepriklausomi, bet toliau visiškai palaikyti Elizabeth II. Po daug mėnesių apmąstymų ir vidinių diskusijų pasirinkome atlikti tokį perėjimą šiais metais pradėdami kurti pažangų naują vaidmenį šioje institucijoje, – trečiadienio vakarą „Instagram“ paskelbė sutuoktiniai. – Dabar planuojame paskirstyti savo laiką tarp Jungtinės Karalystės ir Šiaurės Amerikos.“

Princo močiutė įskaudinta

Karališkosios šeimos nariai nusivylę ir šokiruoti tokio Meghan ir Harry sprendimo. Ypač skaudžiai tai išgyvena karalienė.

„Visiškai nesąžininga karalienės atžvilgiu. Niekas nenorėtų, kad su jais taip būtų elgiamasi. Ne tokiais būdais reikėtų saugoti karalienės sveikatą. Šeimos nariai supranta, kad jie nori kitokio gyvenimo ir yra pasirengę jiems padėti. Bet visi yra nusivylę“, – kalbėjo britų monarchams artimas šaltinis.

Dickie Arbiteris, dirbęs karalienės Elizabeth II spaudos atstovu 1988–2000 metais, teigė, kad princo Harry močiutė karalienė Elizabeth II ir jos sutuoktinis Edinburgo kunigaikštis princas Philipas šią žinią iš poros gavo elektroniniu paštu. Kaip ir Harry brolis princas Williamas su žmona Kate. Tuo pat metu pranešimas buvo paskelbtas socialiniuose tinkluose.

Britų spauda teigia, kad ženklų, jog vyksta atsiskyrimas, buvo galima pastebėti per karalienės Elizabeth II kasmetę kalėdinę kalbą.

Ant monarchės rašomojo stalo buvo visų karališkosios šeimos narių nuotraukos, išskyrus Harry, Meghan ir jų sūnelio Archie bei princo Andrew, įsipainiojusio į skandalus.

Susirūpino dėl apsaugos

„Kaip Harry ir Meghan padarys, ką žada, neįsivaizduoju, – teigė buvęs karalienės spaudos atstovas. – Tai logistinis košmaras saugumo prasme.

Kas rūpinsis jų saugumu? Karališkieji britų sargybiniai? Reikės prašyti Sandraugai priklausančios Kanados? Harry nėra neturtingas vyras, bet pora ketina tapti finansiškai nepriklausoma. Kaip? Ar tuomet jis pats ir mokės už apsaugą? Už savo vizitus, jei keliaus karalienės vardu?“

„Tai pirmas kartas, kai karališkoji šeima viešumoje plauna savo skalbinius. Nepamenu jokio atvejo monarchijos istorijoje, panašaus į šį. Įprastai po šeimos narių pranešimo Bakingamo rūmai išplatina bendrą pareiškimą, kuris jį paremia ar papildo. Tai rodo, kad šeima viską žinojo. Šiuo atveju karalienė priblokšta“, – teigė BBC karališkųjų žinių korespondentas Peteris Huntas.

P.Hunto manymu, progresyvus kelias, kurį siūlo Meghan ir Harry, yra pasmerktas žlugti – negali vienu metu ir priklausyti, ir nepriklausyti karališkajai šeimai. Greičiausiai tai – tarpinė stotelė, o ateityje įvyks visiškas poros atsiskyrimas.

Apsigyvens Kanadoje?

M.Markle labai artima su savo motina Doria Ragland, kuri gyvena Kalifornijoje. Tačiau įtariama, kad pora išvyks į Kanadą.

Harry ir Meghan neseniai grįžo po šešias savaites trukusių atostogų Kanadoje, kur buvo su savo aštuonių mėnesių sūneliu.

Aktorės karjerą po vestuvių metusi Meghan gyveno ir dirbo Toronte septynerius metus, kai filmavosi seriale „Kostiumuotieji“ („Suits“). Ji ne kartą kartojo, kad Torontas – jos antrieji namai, čia gyvena jos draugai.

Karališkosios šeimos istorikė prof. Kate Williams teigė, kad poros žingsnis sukels paradoksą – norėdami pabėgti nuo dėmesio jie tik pritrauks jo daugiau, nes sukėlė skandalą.

„Jei Harry ir Meghan tikisi Kanadoje gyventi paprastą gyvenimą, neįsivaizduoju, kaip jiems pavyks, – susidomėjimas neslops, tik didės“, – tikino K.Williams.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.