„Brexit“ įvyko: vieni verkia, kiti šventė visą naktį

Jungtinė Karalystė 23 val. vietos laiku – 1 val. nakties Lietuvos laiku – oficialiai išstojo iš ES. Kol kas pasikeitimų nedaug – šalyje iki metų pabaigos bus pereinamasis laikotarpis, o britai ir toliau sumišę.

 „Brexit“ įvyko: vieni verkia, kiti šventė visą naktį.<br> lrytas.lt koliažas
 „Brexit“ įvyko: vieni verkia, kiti šventė visą naktį.<br> lrytas.lt koliažas
Paskutinę sausio dieną Jungtinė Karalystė oficialiai paliko ES. Vieniems – tai džiaugsminga diena, kitiems – kvailystė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Paskutinę sausio dieną Jungtinė Karalystė oficialiai paliko ES. Vieniems – tai džiaugsminga diena, kitiems – kvailystė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Paskutinę sausio dieną Jungtinė Karalystė oficialiai paliko ES. Vieniems – tai džiaugsminga diena, kitiems – kvailystė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Paskutinę sausio dieną Jungtinė Karalystė oficialiai paliko ES. Vieniems – tai džiaugsminga diena, kitiems – kvailystė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Paskutinę sausio dieną Jungtinė Karalystė oficialiai paliko ES. Vieniems – tai džiaugsminga diena, kitiems – kvailystė.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Paskutinę sausio dieną Jungtinė Karalystė oficialiai paliko ES. Vieniems – tai džiaugsminga diena, kitiems – kvailystė.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 1, 2020, 8:35 AM

Diena – istorinė, bet pokyčių nedaug. Dauguma ES įstatymų vis dar galios bent jau iki gruodžio pabaigos, kai Jungtinė Karalystė ir ES turėtų pasirašyti tarpusavio susitarimą.

Tačiau „Brexit“ dieną – sausio 31-ąją – penktadienį pažymėjo ir išstojimo, ir likimo ES šalininkai.

Nors Vestminsterio laikrodžio bokšto varpai neskambėjo, Jungtinės Karalystės gyventojai netylėjo: vyko ir protestai, ir džiaugsmingos šventės.

Į „Brexit“ šventę Londone žmonės vyko autobusais, papuoštais Jungtinės Karalystės vėliavomis. Iš Sautamptono į sostinę riedančiame autobuse skambėjo patriotinės dainos, liejosi šampanas.

„Protestų jau užtenka, šiandien mes švenčiame! – džiūgavo kelionės organizatorė Julie Haylett. – Net nesitikėjome, kad pagaliau išauš tokia diena.“

Tuo tarpu Londono meras Sadiqas Khanas atvėrė miesto rotušės duris, į kurią galėjo užsukti Londone gyvenantys ES piliečiai, kuriems reikia nemokamų teisinių patarimų ir emocinės pagalbos. Jis pabrėžė, kad sostinė visada buvo ir bus atvira visų tautybių ir visų pilietybių žmonėms.

Nuomonės – lyg juoda ir balta

Didžiąją dieną britų laikraščių pirmuosiuose puslapiuose žibėjo Jungtinės Karalystės ir ES vėliavos. Su kuriuo leidiniu pradėti rytą, buvo galima pasirinkti pagal savo pažiūras: kai kurios antraštės drąsino skaitytojus šūksniais „Pagaliau tai padarėme!“, kitos niūriai skelbė apie „žingsnį į nežinomybę“.

Tačiau labiausiai išsiskyrė Škotijos nuotaika – laikraščio „The Scotsman“ pirmajame puslapyje buvo linkima gero kelio, o ne atsisveikinama visam laikui, o „The National“ prašė palikti įjungtą šviesą Škotijai.

Šioje Jungtinės Karalystės dalyje požiūris į „Brexit“ skiriasi jau nuo 2016 metų, kai referendume dauguma balsavo už likimą ES sudėtyje, todėl sausio 31 dieną Škotijoje ES palaikytojai degino gedulo žvakes.

Škotijos ministrė Nicola Sturgeon, Edinburge sakydama kalbą, pabrėžė, kad „Škotija išplėšiama iš Europos Sąjungos nepaisant daugumos piliečių norų“, ir tikino, kad regionas turi šviesesnę, geresnę ateitį tik kaip nepriklausoma Europos valstybė.

Politikė taip pat teigė, kad ir toliau spaus ministrą pirmininką Borisą Johnsoną dėl teisiškai įpareigojančio „IndyRef2“ – antrojo Škotijos referendumo dėl nepriklausomybės.

Džiaugsmai ir skausmai

Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas skatino šalies gyventojus per daug neužsidaryti ir „kurti įvairialypę, tarptautinę ir į pasaulį žvelgiančią Jungtinę Karalystę“.

Politikas, kuris balandžio mėnesį paliks lyderio postą, teigė, kad šalis šiuo metu yra kryžkelėje, todėl jo partija „reikalaus vyriausybės atsiskaitymo už kiekvieną žengtą žingsnį“.

Liberaliųjų demokratų lyderis seras Edas Davey prisiekė, kad jo proeuropietiška partija „niekada nenustos kovoti, kad šalis turėtų artimiausius santykius su Europa“.

Tuo metu „Brexit“ partijos lyderis Nigelas Farage’as džiūgavo: „Pagaliau atėjo toji diena, kai išsilaisviname. Tai yra milžiniška pergalė žmonėms, nusiteikusiems prieš ES instituciją.“

N.Farage’as taip pat penktadienio vakarą Centriniame Londone surengė šventines eitynes, kurias pavadino „Išstojimas reiškia išstojimą“. Šventėje Parlamento aikštėje skambėjo dainos ir džiaugsmo šūksniai.

Buvęs premjeras Davidas Cameronas, kuris 2016-ųjų referendume vadovavo likimo ES kampanijai, vylėsi, kad Jungtinei Karalystei pavyks įrodyti, jog sprendimas buvo teisingas.

Išpirko visus suvenyrus

Jungtinės Karalystės gyventojai šią svarbią dieną nusprendė įamžinti suvenyrais. 50 centų monetos, skirtos „Brexit“ dienai paminėti, pagamintos iš aukso ir kainuojančios 945 svarus sterlingų (apie 1122 eurus) buvo iššluotos jau penktadienio rytą.

Monetos, kurių buvo pagaminta vos 1,5 tūkst. vienetų, išpirktos beveik iškart po to, kai Karališkoji monetų kalykla savo tinklalapyje paskelbė jų pardavimą.

Išparduoti ir riboto leidimo dviejų monetų rinkiniai. Abi monetos – 50 centų vertės. Ant vienos jų buvo pavaizduotas Jungtinės Karalystės prisijungimas prie Europos ekonominės bendrijos 1973 metais, ant kitos – pasitraukimas iš ES.

Šių monetų rinkinių buvo pagaminta 5 tūkst. vienetų, o jų kaina – 30 svarų (apie 35 eurus). Visi šie monetų rinkiniai taip pat buvo greitai išpirkti.

Nuomonės – skirtingos

Pensininkė Loraine Henderson iš Aberdyno buvo itin patenkinta pagaliau išaušusia „Brexit“ diena: „Mes – nuostabi šalis, tačiau ES mus nutempė žemyn. Privalėjome laikytis jų įstatymų, taisyklių ir metų metus buvome pastumdėliai.

Mano gimtadienis – birželio 23 dieną. Tą dieną britai pasirinko išstoti iš ES ir tai man buvo pati geriausia dovana.

Būtinai žiūrėsiu televiziją ir gėrėsiuosi raudonomis, baltomis ir mėlynomis šviesomis.“

Panašiai jautėsi ir 62 metų Philipas Matthewsas iš Notingamo. Anot jo, ES tyčiojosi iš Jungtinės Karalystės, todėl šią dieną jis atšventė iškeldamas vėliavą.

„Manau, kad su mumis elgtasi nesąžiningai. Prireiks laiko, bet mūsų šalis ir vėl taps didinga. Mes – stiprūs ir aš tuo didžiuojuosi“, – teigė vyras.

O 43 metų Tomas Parry, dėstytojas, šiuo metu gyvenantis Amsterdame, jaudinasi dėl savo ir šeimos ateities. Dėl to jis nusprendė atsisakyti Jungtinės Karalystės pilietybės.

„Mano žmona – bulgarė, aš ir mano dukros – britai, visi gyvename Amsterdame. Dėl „Brexit“ mano dukroms gali būti uždrausta lankyti savo mokyklą, mano vairuotojo pažymėjimas taptų negaliojantis, o aš negalėčiau legaliai nuomotis savo buto. Todėl nusprendžiau tapti Nyderlandų piliečiu.

Mano ligotas tėvas gyvena Notingame ir aš nežinau, ką darysiu, jei man reikės pas jį sugrįžti. Visada planavau grįžti namo, nes Jungtinė Karalystė man visada buvo namai, tačiau dabar nežinau, ar galėsiu tai kada nors padaryti“, – liūdėjo T.Parry. („The Guardian“, BBC, „The Independent“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.