Politinio šou aistros nenurims – laukia intriguojantis tęsinys

Prieš Donaldą Trumpą balsavo vienas žymiausių kolegų Respublikonų partijoje Mittas Romney, o demokratai žada toliau aiškintis tamsius prezidento veiksmus. Bet JAV vadovas apkaltą išgyveno beveik nenudegęs ir jau ruošiasi artėjantiems rinkimams.

 JAV prezidentas prieš žurnalistus pasirodė su „The Washington Post“ laikraščio numeriu, kurį puošė antraštė „Trumpas išteisintas“. Vienintelis prieš D.Trumpą balsavęs respublikonas buvo M.Romney.<br>AP/“Scanpix“ nuotr.
 JAV prezidentas prieš žurnalistus pasirodė su „The Washington Post“ laikraščio numeriu, kurį puošė antraštė „Trumpas išteisintas“. Vienintelis prieš D.Trumpą balsavęs respublikonas buvo M.Romney.<br>AP/“Scanpix“ nuotr.
 Vienintelis prieš D.Trumpą balsavęs respublikonas buvo M.Romney.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
 Vienintelis prieš D.Trumpą balsavęs respublikonas buvo M.Romney.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
 JAV vadovas apkaltą išgyveno beveik nenudegęs ir jau ruošiasi artėjantiems rinkimams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 JAV vadovas apkaltą išgyveno beveik nenudegęs ir jau ruošiasi artėjantiems rinkimams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 JAV vadovas apkaltą išgyveno beveik nenudegęs ir jau ruošiasi artėjantiems rinkimams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV vadovas apkaltą išgyveno beveik nenudegęs ir jau ruošiasi artėjantiems rinkimams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Apkaltos procesą prieš jį pradėjusią Nancy Pelosi (nuotr.) D.Trumpas išvadino „baisiu žmogumi“, o M.Romney – „nevykusiu kandidatu į prezidentus, kuris dangstosi religija“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Apkaltos procesą prieš jį pradėjusią Nancy Pelosi (nuotr.) D.Trumpas išvadino „baisiu žmogumi“, o M.Romney – „nevykusiu kandidatu į prezidentus, kuris dangstosi religija“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos ryto“ korespondentas

Feb 8, 2020, 11:28 AM

Penkis mėnesius trukęs apkaltos tyrimo procesas Vašingtone baigėsi. Atstovų Rūmai beveik prieš du mėnesius JAV prezidentą D.Trumpą pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo valdžia įšaldant karinę paramą Kijevui mainais už jo politinio oponento Joe Bideno korupcinės veiklos Ukrainoje tyrimą ir trukdymo Kongreso darbui.

Tačiau trečiadienį Senatas šalies lyderį išteisino ir užbaigė daugybę intrigų sukėlusį procesą.

D.Trumpo išlikimu poste neabejojo niekas – demokratų senatoriams reikėjo tikėtis beveik 20 respublikonų kolegų palaikymo, tačiau balsavimai vyko griežtai pagal partinę liniją.

Vienintelis Jutos valstijos senatorius M.Romney, kuris 2012 metais buvo respublikonų kandidatas varžybose dėl Baltųjų rūmų, balsavo už tai, kad 73-ejų D.Trumpas piktnaudžiavo savo galia bendraudamas su Ukraina.

Tai buvo trečias istorijoje JAV prezidento apkaltos teismas ir trečias istorijoje išteisinimas. Viskas baigėsi taip, kaip ir prasidėjo – demokratų ir respublikonų nesutarimais dėl prezidento tinkamumo valdyti šalį.

Amerikoje ir toliau didėja dviejų pagrindinių partijų pozicijų išsiskyrimas. Politikai sutaria tik dėl vieno – daugiau aiškumo galbūt bus po lapkritį vyksiančių rinkimų.

Kaltinimai abiem pusėms

„Buvo nuspręsta, kad D.Trumpas yra išteisinamas dėl jam mestų kaltinimų pagal atitinkamus straipsnius“, – kalbėjo antrojo senatorių balsavimo rezultatus paskelbęs JAV Aukščiausiojo teismo vyriausiasis teisėjas Johnas Robertsas. Demokratų lyderiai iškart pareiškė, kad balsavimas yra neteisėtas, kaip ir visas procesas, kuris buvo sufabrifikuotas respublikonų.

„Šis kengūrų teismas yra bereikšmis. Atsisakydami kreipti dėmesį į faktus, atsisakydami priimti naujus liudytojų parodymus ir dokumentus respublikonai prie šio prezidento išteisinimo prirašė žodžius „suklastotas teismas“, – tvirtino Demokratų partijos mažumos Senate lyderis Chuckas Schumeris.

Tuo metu respublikonai keikė demokratus, kad jų pradėtas procesas ne išgelbėjo, o sužalojo šalį ir jos politines institucijas.

„Mes atmetėme šią nenuoseklią bylą, kuri nebuvo pakankama nušalinti prezidentą“, – paaiškino respublikonams Senate vadovaujantis Mitchas McConnellis.

Vadovavosi sąžine ir religija

Abiejuose balsavimuose apkaltos prezidentui nepalaikė net pusė senatorių, ką jau kalbėti apie nušalinimui būtiną dviejų trečdalių daugumą.

Pirmasis balsavimas dėl piktnaudžiavimo galia baigėsi 48:52.

Į demokratų pusę perbėgo tiktai minėtasis Jutos senatorius M.Romney.

Antrasis balsavimas baigėsi rezultatu 47:53. Visi senatoriai balsavo griežtai pagal partinę liniją.

Šie balsavimai tik dar kartą parodė, kad pašalinti valstybės galvos Amerikoje faktiškai neįmanoma. Atstovų Rūmuose kaltais pripažinti prezidentai Andrew Johnsonas ir Billas Clintonas taip pat buvo išteisinti Senate.

Tačiau svarbiausia, kaip visada, buvo ne pats „balsavimas dėl išteisinimo“, o prieš jį buvusios kalbos, kurių metu Respublikonų partijos kandidatas 2012 metų rinkimuose ir išreiškė savo nuomonę apie dabartinį prezidentą.

„Tai yra stipriausias ir daugiausia žalos keliantis priesaikos pažeidimas, kokį tik galiu įsivaizduoti“, – kalbėjo 72 metų M.Romney.

Savo apsisprendimą balsuoti už tai, kad prezidentas piktnaudžiavo galia, M.Romney pagrindė tuo, jog tai yra kiekvieno sąžinės reikalas. Jis pirmasis senatorius istorijoje, kuris balsavo už savo partijos prezidento nušalinimą.

„Iš prezidento ir jo šalininkų tikrai sulauksiu piktų replikų. Ar kas nors tiki, kad šios pasekmės man rūpi labiau nei Dievui duota priesaika?“ – tvirtino senatorius.

Jo atsiskyrėliška pozicija parodė, kaip per pastaruosius kelerius metus pasikeitė Respublikonų partija, kurioje vienvaldiškai dominuoja D.Trumpas, kurį palaiko absoliuti dauguma partijos kolegų.

Tačiau net ir vienbalsės senatorių pozicijos nesulaukę Baltieji rūmai paskelbė pergalę.

„Demokratų pramanytas apkaltos procesas baigėsi prezidento išteisinimu. Tai mes sakėme nuo pradžių – jis nėra kaltas“, – kalbėjo prezidento atstovė spaudai Stephanie Grisham.

Tuo pasinaudojo ir D.Trumpo perrinkimo štabas ir išsiuntė amerikiečiams laišką: „Atleiskit, jūs, neapykantos skleidėjai, aš niekur nedingsiu.“

Nuolatiniai veiklos tyrimai

Įniršį į visas puses skleidė ir pats D.Trumpas. Ketvirtadienio popietę jis pasirodė prieš žurnalistus nešinas „The Washington Post“ laikraščiu, kurio viršelyje puikavosi antraštė „Trumpas išteisintas“.

Prezidentas kalbėjo apie trejus metus prieš jį vykdomus tyrimus, kuriuos jis laiko vienos partijos pastangomis sutrukdyti jam valdyti šalį.

„Pradžioje buvo tik Rusija, Rusija, Rusija, tačiau visa tai yra mėšlo krūva“, – žodžių kišenėje neieškojo D.Trumpas.

Faktus tikrinančios kompanijos skelbia, kad tai buvo pirmas kartas, kai JAV prezidento pareigas einantis asmuo oficialioje aplinkoje pavartojo tokią frazę.

Savo kalboje jis dar kartą paminėjo didžiausius savo priešus – buvusį Federalinio tyrimų biuro direktorių Jamesą Comey, Hunterį Bideną, Hillary Clinton ir Baracką Obamą.

Apkaltos procesą prieš jį pradėjusią Nancy Pelosi D.Trumpas išvadino „baisiu žmogumi“, o M.Romney – „nevykusiu kandidatu į prezidentus, kuris dangstosi religija“.

„Tai yra šventinė diena, nes mes išgyvenome pragarą. Tačiau esu įsitikinęs, kad jie sugalvos kitų dalykų, nes demokratai norėtų sunaikinti, o ne sutaikyti mūsų šalį. Mes negalime leisti, kad tai nutiktų“, – kalbėjo D.Trumpas.

Jo kalba labai skyrėsi nuo to, ką po išteisinimo pasakė B.Clintonas. Priešais kameras jis pasirodė vienas, pareiškė apgailestaująs dėl savo veiksmų, kvietė visus susitaikyti ir kurti bendrą ateitį.

Aistros ilgai nenurims

Tačiau ateinančius 9 mėnesius aistros nerims ir jokio susitaikymo nebus. Konfliktas nebus nuslopintas, nes abi pusės nori jį eskaluoti tik dar labiau. Mažai tikėtina, kad D.Trumpo būdas pasikeis ir jis nustos viešai pulti savo politinius oponentus.

Atstovų Rūmų demokratai žada toliau tirti prezidento vykdytą spaudimą Ukrainai. Tai jie pradės daryti nuo buvusio prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Johno Boltono liudijimo, kurio senatoriai pas save priimti nenorėjo.

Tuo metu Senato demokratai tirs, ar Baltųjų rūmų administracija specialiai bandė slėpti informaciją staiga įslaptindama apkaltos tyrimui reikšmingus dokumentus.

D.Trumpo apkalta suskaldė ne tik politinį elitą, bet ir visą tautą.

Nors didesnė dalis amerikiečių palaiko poziciją, kad prezidentas greičiausiai pažeidė priesaiką ir elgėsi netinkamai, dauguma žmonių niekada nepasisakė už D.Trumpo pašalinimą iš pareigų.

Prezidento reitingų apkaltos procesas neištirpdė. Anot „Gallup“ apklausos, šiuo metu jį palaiko 49 proc. amerikiečių. Tai yra aukščiausias D.Trumpo įvertinimas nuo kadencijos pradžios. Pastebima ir tai, kad pamažu tirpsta galimų jo varžovų iš Demokratų partijos turėta persvara, todėl lapkritį lauks apylygė kova.

Raganų medžioklė, lapų plėšymas, oponentų puolimas, netradicinės leksikos vartojimas – tai tik keli šio politinio teatro Vašingtone elementai.

Kam ovacijos skambės po 9 mėnesių, neaišku. Tai nuspręs pagrindiniai kiekvieno politiko teisėjai – rinkėjai.

Tęsti D.Trumpo veiklos tyrimą būtų didelė klaida

Kęstutis Girnius

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas

„Apkaltos proceso metu didesnių netikėtumų nebuvo, nes prezidento administracijos žmonėms buvo užkirstas kelias duoti parodymus. Buvo aišku, kad demokratai vieningai balsuos už prezidento pašalinimą, o respublikonai tam priešinsis.

M.Romney poelgis buvo pagrįstas įsitikinimu, kad D.Trumpas peržengė priimtino elgesio ribą. Tai reiškia jo politinę mirtį – M.Romney bus labai sunku būti perrinktam į senatorius, tačiau jis yra vyresnio amžiaus ir turi tokią laisvę.

Demokratai ruošiasi ir toliau vykdyti prezidento veiklos tyrimą, kviesti liudyti J.Boltoną, tačiau tai būtų didelė klaida, nes beveik visai Amerikai įgriso abipusis konfliktas. Dėl šios priežasties apkaltos procesą stebėjo labai maža žmonių dalis.

Nors „Gallup“ apklausa parodė, kad D.Trumpo populiarumas pakilo iki 49 proc., kitos apklausos rodo mažesnį palaikymą. Artėjančiuose rinkimuose viskas priklausys nuo šalies ekonominės būsenos. Didžioji dalis rinkėjų dabar mano, kad viskas šiuo klausimu yra gerai ir jų ekonominė padėtis gerėja, tačiau ekonomika yra trapi. Ji auga gerokai silpniau nei 2017 ar 2018 metais. Taip pat nėra aiškus koronaviruso poveikis. Jeigu sustotų globali prekyba, tai paveiktų Ameriką, ir D.Trumpo svarbiausias argumentas, kad būtent jis atgaivino JAV ekonomiką, nebebūtų toks įtikinamas.

Taip pat neaišku, kokį kandidatą turės demokratai, o tai, kaip ir 2016 metais, gali išeiti į naudą D.Trumpui. J.Bidenas buvo laikomas patikimiausiu pasirinkimu, tačiau per rinkimų kampaniją pasirodo nevykusiai, E.Warren pasirodymas taip pat silpnas, B.Sandersas amerikiečiams pernelyg radikalus, o P.Buttigiegas yra homoseksualus. Amerika darosi pakantesnė, tačiau nėra aišku, ar yra pasirengusi turėti homoseksualų prezidentą. Vienintelis klausimas – ar M.Bloombergas iš to išloš ir pakils į viršūnę. Jis galėtų būti rimtas oponentas D.Trumpui, tačiau per rinkimų kampaniją nenutiltų kalbos, kad jis nusipirko Demokratų partijos kandidato poziciją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.