Naujų narkotikų kelias gąsdina: baiminasi neregėtos pandemijos

Per praėjusį dešimtmetį fentanilis ir panašūs opiatai JAV jau spėjo atlikti savo juodą darbą. Dabar sintetiniai opiatai savo šiurpiu poveikiu grasina ir didžiausiam pagal gyventojų skaičių žemynui – Azijai.

 Sintetiniai opiatai, tarp jų ir fentanilis, nusineša vis daugiau gyvybių JAV ir grasina Azijos gyventojams. Už heroiną šie narkotikai yra stipresni 50 kartų<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
 Sintetiniai opiatai, tarp jų ir fentanilis, nusineša vis daugiau gyvybių JAV ir grasina Azijos gyventojams. Už heroiną šie narkotikai yra stipresni 50 kartų<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
 Pastaraisiais metais atsirado medikamentų, kurie padeda atsikratyti simptomų, sukeltų vartojant sintetinius opiatus.<br>AP/“Scanpix“ nuotr.
 Pastaraisiais metais atsirado medikamentų, kurie padeda atsikratyti simptomų, sukeltų vartojant sintetinius opiatus.<br>AP/“Scanpix“ nuotr.
  Pastaraisiais metais atsirado medikamentų, kurie padeda atsikratyti simptomų, sukeltų vartojant sintetinius opiatus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
  Pastaraisiais metais atsirado medikamentų, kurie padeda atsikratyti simptomų, sukeltų vartojant sintetinius opiatus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
  Pastaraisiais metais atsirado medikamentų, kurie padeda atsikratyti simptomų, sukeltų vartojant sintetinius opiatus.<br>AP/Scanpix nuotr.
  Pastaraisiais metais atsirado medikamentų, kurie padeda atsikratyti simptomų, sukeltų vartojant sintetinius opiatus.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Jurgita Poškevičiūtė, Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicijos „Galiu gyventi“ administracijos direktorė
 Jurgita Poškevičiūtė, Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicijos „Galiu gyventi“ administracijos direktorė
 Dr. Robertas Badaras, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas
 Dr. Robertas Badaras, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 9, 2020, 3:11 PM, atnaujinta Feb 10, 2020, 10:35 AM

Aroono kvėpavimas suintensyvėjo, kūnas pradėjo virpėti, o akys neberodė gyvybės ženklų. Abejonių nebeliko – vaikinas perdozavo.

Jaunas vyras manė, kad kartu su draugu Somchai susileido heroino, bet realybė buvo kitokia.

Somchai CNN žurnalistams sakė, kad jis susileido didesnę dozę, nes reguliariai vartoja heroiną ir jo organizmas buvo labiau prisitaikęs prie narkotikų nei perdozavusio draugo.

Praėjusių metų rugsėjį Aroonas buvo vienas iš 3 jaunuolių, kurie Tailando sostinėje perdozavo to paties narkotiko. Bankoko narkotikų politikos ekspertas Pascalis Tanguay žurnalistams teigė, kad visi 3 atvejai susiję su fentaniliu.

Šis sintetinis opiatas JAV pastaraisiais metais paliko kraupių žymių. P.Tanguay paprašė vieno narkotikus vartojančio asmens duoti jam nedidelį kiekį narkotinės medžiagos, kad galėtų ją ištirti.

Rezultatai patvirtino baisiausius įtarimus – didžiojoje dalyje Kinijos gaminamas fentanilis buvo maišomas su heroinu ir įvežamas į Tailandą.

Atrado „širšių lizdą“

Ekspertų teigimu, fentanilis yra 50 kartų stipresnė narkotinė medžiaga už heroiną ir 100 kartų – už morfiną.

„Tai buvo pirmas įrodymas, kuris leido mums patvirtinti, kad su heroinu sumaišytas fentanilis įvežamas į Tailandą“, – tikino Jungtinių Tautų (JT) Narkotikų ir nusikaltimų skyriaus Pietryčių Azijoje vadovas Jeremy Douglasas.

Įtakingo pareigūno teigimu, P.Tanguay atrado svarbų „širšių lizdą“, kuris ateityje regione kels vis didesnių bėdų.

Ekspertai tikina, kad tokie perdozavimai turėtų tapti rimtu signalu vietos teisėsaugai, žinant, kokia negailestinga sintetinių opiatų krizė pastaraisiais metais buvo apėmusi JAV.

„Tokio pat masto fentanilio krizė Azijoje būtų gerokai brutalesnė dėl visuomenės abejingumo, prastos medicinos įstaigų gydymo kokybės ir įsitvirtinusios nuostatos, kad narkotikus vartojantys asmenys yra nusikaltėliai, – savo poziciją išdėstė J.Douglasas. – JAV, palyginti su Azija, gerokai labiau pasiruošusios spręsti tokias problemas.“

Nauja senos problemos versija

Fentanilis naujas narkotikas Azijoje. Jį žmonės vartoti pradėjo palyginti neseniai. Kaip ir heroinas, fentanilis priskiriamas prie opiatų – narkotikų, kurie žemyno istorijoje jau paliko tamsią žymę.

Natūralūs opiatai išgaunami iš aguonų žiedų, o pasigamintas opijus šiame žemyne buvo vartojamas ilgus amžius kaip nuskausminamieji arba iš jų pagaminti rūkalai naudojami rekreaciniais tikslais.

Britų imperija gaudavo milžiniškas pajamas, kai siųsdavo ir pardavinėdavo opijų visoje Azijoje.

Pietryčių Azijos ir Kinijos šalių valdovai nesėkmingai bandė riboti prekybą opijumi, nesugebėdami deramai pasipriešinti Britų imperijai ir jos prekybos galiūnei Britų Rytų Indijos kompanijai.

Vienas Čingų dinastijos vadų Kinijoje net bandė opijaus išgavimą ir prekybą paskelbti nelegaliais, tačiau britai kinams paskelbė karą ir jį laimėję užsitikrino prekybos opijumi regione rinką. Kinija iki šių dienų jaučia nuoskaudą ir gėdą dėl patirto pralaimėjimo.

Auksiniu trikampiu vadinamoje teritorijoje, kur susikerta Tailandas, Laosas ir Mianmaras, nuo pat XX amžiaus buvo įsigalėjusi nevaldoma prekyba opiatais.

„Pietryčių Azija ir Kinija turi per šimtmečius susiformavusią opiatų problemą“, – sakė Tyrimų ir vystymosi (RAND) korporacijos Narkotikų skyriaus tyrėjas Bryce’as Pardo.

Sintetiniai opiatai, tokie kaip fentanilis, sukurti taip pat kaip ir iš aguonų žiedų išgaunami narkotikai. Fentanilio gamybos procese siekiama sukurti kone identišką cheminę struktūrą, tačiau jis yra gerokai stipresnis.

Opiatai kontroliuoja žmogaus smegenų dalis, kurios atsakingos už skausmo ir emocijų kontrolę, padidina gerojo hormono dopamino kiekį ir sukelia euforiją.

Kai smegenys pripranta prie tokios būsenos, organizmui reikia dar didesnio narkotikų kiekio, kad patenkintų žmogaus poreikius. Vėliau toks prisirišimas baigiasi tik vienu – narkotikų priklausomybe.

Krizę sukėlė privatūs interesai

Sintetinių opiatų pasigaminti gerokai lengviau nei iš augalų išgaunamų narkotikų.

Jų gamyba gerokai paprastesnė, o jos sąnaudos kur kas mažesnės.

Būtent todėl JAV farmacijos kompanijos įsigalėjo šioje rinkoje kurdamos opiatus skausmus ir nerimą patiriantiems žmonėms.

Šios šalies farmacininkai ir gydytojai iš dalies prisidėjo prie to, kad JAV kilo daug gyvybių nusinešusi opiatų krizė.

2005 metais dėl opiatų perdozavimo JAV mirė 15 tūkstančių gyventojų. Praėjus lygiai dešimtmečiui tokių žmonių skaičius padidėjo daugiau nei 2 kartus – jų buvo 33 tūkst.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, 2017 metais jau užfiksuota 47 tūkst., o 2018-aisiais – 50 tūkst. mirčių.

RAND korporacijos eksperto B.Pardo tikinimu, ši narkotikų krizė JAV unikali tuo, kad nevaldomą situaciją sukėlė privačių kompanijų interesai.

„Farmacijos kompanijos pamatė galimybę pasipelnyti, bet nuslėpė galimą kainą amerikiečiams dideliais kiekiais išrašant nuskausminamuosius. Norėdami numalšinti savo šalies skausmą mes persistengėme“, – problemos mastą vertino B.Pardo.

Milijonai vartojančių asmenų

Analitikai mano, kad Azijoje yra milijonai asmenų, kurie vartoja heroiną. Tokios prielaidos daromos vien dėl to, kad Kinijoje, Indijoje ir kitose Pietryčių Azijos valstybėse gyvena pusė pasaulio populiacijos.

Tačiau tikslių duomenų negalima apskaičiuoti, nes visuomenėje įsitvirtinusios įvairios stigmos, o tyrimų šia tema regione atlikta labai mažai.

„Veikiausiai didžiausias narkotikų vartotojų skaičius yra Azijoje, tačiau to negalime patvirtinti, nes reguliarios apklausos nėra atliekamos. Pusė žmonių gyvena šiame regione, todėl nebūtų keista, kad jame yra ir daugiausia heroiną vartojančių asmenų“, – kalbėjo B.Pardo.

Tuo metu JT atstovas J.Douglasas įspėjo, kad fentanilis panašus į heroiną, tačiau duoda gerokai daugiau pelno.

„Tik laiko klausimas, kada jis rinkoje įsitvirtins vietoj heroino. Mes jau pamatėme, kokia gali būti fentanilio daroma žala. Šis regionas tikrai nėra pasiruošęs tokiai epidemijai“, – kalbėjo J.Douglasas.

Pakeis egzistuojančią rinką

JT Narkotikų ir nusikaltimų skyriaus Pietryčių Azijos regione vadovas J.Douglasas mano, kad narkotikų prekeiviams neturėtų būti sunku sukurti naują nišą savo darbams atlikti.

„Jie pakeis heroiną kai kuo gerokai stipresniu, pigesniu ir gaminamu Kinijoje. Viskas labai panašu į tai, kaip „Uber“ pavėžėtojai pakeitė taksi vairuotojų darbą“, – situaciją apibūdino J.Douglasas.

Daktaras Andrew Colodny tvirtino, kad būtent tai ir nutiko JAV, kai nuo heroino priklausomi žmonės pradėjo vartoti opiatus.

Opiatų politikos tyrimų centro vadovas teigė, kad dabartinės krizės aukos yra vyrai, kurie niekaip neatsikratė priklausomybės nuo heroino.

„Šiems vyrams pavyko paneigti prognozes ir jie, nuolatos vartodami heroiną, sugebėjo nugyventi 40–50 metų. Kai buvo pradėta prekiauti fentaniliu, šios grupės asmenų mirtys tapo vis dažnesnės, nes prasidėjo nuolatiniai narkotikų perdozavimai“, – tikino A.Colodny.

Gydytojo A.Colodny ir kitų ekspertų teigimu, situacija Azijoje irgi gali tapti visiškai nevaldoma, jei sintetiniai opiatai įsitvirtins tarp narkotikų prekeivių.

Problemų ir taip netrūksta

Dar viena narkotikų sukelta krizė Azijai gali būti pražūtinga. Regionas ir taip dabar kenčia nuo didžiausios pasaulyje metamfetamino krizės.

Narkotikų prekeiviai regione investuoja į metamfetamino laboratorijas, nes dirbtiniu būdu išgaunamus narkotikus pasigaminti gerokai pigiau.

Tokių medžiagų gamyba mažiau priklausoma nuo klimato sąlygų, o laboratorijas galima lengviau paslėpti nuo nepageidaujamų teisėsaugos akių.

Šiandien regione klesti metamfetamino pardavimas, nes narkotikai parduodami už itin mažą kainą, taip sukuriant didžiulę vartotojų bazę.

O Azijos narkotikų karteliai tapo tokie pelningi, kad jie gali sau leisti turėti daugiamilijoninių nuostolių.

Analitikai baiminasi, kad narkotikų prekeiviai praplės savo nelegalius verslus. J.Douglaso komandos atlikto tyrimo metu išsiaiškinta, kad regiono narkotikų gamintojai pradėjo gaminti ir metamfetaminą, ir ketaminą.

Nusikaltėliai, o ne ligoniai

Į didžiąją dalį klausimų apie fentanilį ir apie jauno vaikino Aroono perdozavimą lieka taip ir neatsakyta.

Nors tai, kas nutiko Aroonui, tapo pirmu oficialiu atveju, kai užfiksuotas fentanilio maišymas su heroinu Bankoko narkotikų rinkoje, jo draugas mano, kad toks procesas šalyje trunka jau kurį laiką.

Somchai CNN žurnalistams sakė, kad matė ir daugiau panašių atvejų, kai žmonės perdozavo šio narkotiko. Buvo ir mirties atvejų.

Narkotikų rinkos regione ekspertai dažnai turi remtis tokiais duomenimis, kurie neleidžia nusakyti realaus problemos masto.

Tačiau tai nekeičia fakto, kad problemos yra realios.

„Gaila, tačiau šių šalių valdžios atstovai nesirūpina narkotikus vartojančiais žmonėmis. Jie toliau juos laiko nusikaltėliais, o ne ligoniais. Toks požiūris irgi yra fundamentali problema“, – teigė J.Douglasas.

Problemų neišvengiama ir Lietuvoje

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, Lietuvoje galima pastebėti šiek tiek panašumų su JAV opiatų rinka. Heroiną rinkoje vis dažniau keičia sintetiniai opiatai, fentanilis ar analogiškos jam medžiagos.

2015 metais dėl opiatinių medžiagų perdozavimo mirė 102 asmenys, o 2018 metais – 38.

Galimą perdozavusiųjų skaičiaus mažėjimą galėjo nulemti ir opiatų priešnuodžio naloksono dalijimas žmonėms iš rizikos grupių.

Narkotikus leidžiasi kur kas dažniau

Jurgita Poškevičiūtė

Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicijos „Galiu gyventi“ administracijos direktorė

„Šios problemos egzistuoja. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas periodiškai atlieka tyrimus, kokių medžiagų liekanų yra išmetamuose švirkštuose. Natūralių opiatų vartojimo atvejų pasitaiko tik vienetai, o sintetinių opiatų – išties daug.

Akivaizdu, kad Lietuvoje yra tokia pat tendencija kaip ir užsienio šalyse. Mūsų valstybėje nėra daroma nieko specifinio, visiškai tokie patys kontrolės mechanizmai kaip ir kalbant apie kitas narkotines medžiagas.

Žmonės fentanilį turi leistis kur kas dažniau nei heroiną, nes jo veikimo laikas trumpesnis. Šią medžiagą narkomanai leidžiasi kas 2 valandas, tad vartojančiam sintetinius opiatus žmogui reikia kur kas daugiau švirkštų ir adatų, o jų nėra duodama pakankamai.

Mirties tikimybė vartojant sintetinius opiatus kur kas didesnė, o jų poveikis gerokai stipresnis nei heroino. Šių medžiagų lengviau perdozuoti. Lietuva pagal tokių mirčių skaičių pastaruosius kelerius metus pirmavo Europos Sąjungoje, nors per pastaruosius porą metų jų kiek sumažėjo. Opiatai yra vienintelė narkotinė medžiaga, kuriai pažaboti išrastas priešnuodis. Tuos perdozavimus galima kontroliuoti. Tai gali padaryti greta esantis žmogus.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas kartu su mūsų organizacija ėmėsi priemonių ir žemo slenksčio socialiniuose kabinetuose pradėjo dalyti šį priešnuodį. Pernai ši praktika buvo tik išbandyta, o šiemet tai darysime didesne apimtimi. Tikiuosi, kad ši iniciatyva įsibėgės, tačiau kol kas ji yra pirminės stadijos.“

Opiatai karaliauja šešėlinėje rinkoje

Dr. Robertas Badaras

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas

„Sintetiniai opiatai šiuo metu visiškai užvaldę narkotikų rinką. Tą poziciją, kurią anksčiau užėmė heroinas, dabar užima šios opiatų rūšys.

Du dažniausiai pasitaikantys narkotikai – fentanilis ir metadonas. Heroino vartojimas mūsų šalyje faktiškai išnykęs.

Sintetinių opiatų daroma žala gerokai didesnė nei jų pirmtakų. Opiatų perdozavimo atvejų kasmet mažėja, tačiau pavienių pavyzdžių darbo praktikoje vis dar pasitaiko.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.