Ėjo į pasimatymą su savo budeliu: po kraupaus merginos nužudymo žodį tarė ekspertai

Britė Grace Millane buvo pasmaugta, jos kūnas sugrūstas į lagaminą ir užkastas miške. Šitaip su 21-erių mergina per pirmąjį pasimatymą Naujojoje Zelandijoje pasielgė 28-erių vyras. Jam skirta 17 metų už grotų.

Po kraupaus merginos nužudymo žodį tarė ekspertai.<br>Lrytas.lt koliažas
Po kraupaus merginos nužudymo žodį tarė ekspertai.<br>Lrytas.lt koliažas
Britė Grace Millane buvo pasmaugta, jos kūnas sugrūstas į lagaminą ir užkastas miške. Šitaip su 21-erių mergina per pirmąjį pasimatymą Naujojoje Zelandijoje pasielgė 28-erių vyras. Jam skirta 17 metų už grotų.<br>PA Wire/Scanpix nuotr.
Britė Grace Millane buvo pasmaugta, jos kūnas sugrūstas į lagaminą ir užkastas miške. Šitaip su 21-erių mergina per pirmąjį pasimatymą Naujojoje Zelandijoje pasielgė 28-erių vyras. Jam skirta 17 metų už grotų.<br>PA Wire/Scanpix nuotr.
 G.Millane po studijų keliavo po pasaulį. Su žiauriai nužudytos merginos tėvais teisme surengta vaizdo konferencija.<br>AP/Scanpix nuotr.
 G.Millane po studijų keliavo po pasaulį. Su žiauriai nužudytos merginos tėvais teisme surengta vaizdo konferencija.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Tas vyras sužeidė mūsų širdis visam laikui“, – kalbėjo merginos motina Gillian Millane.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Tas vyras sužeidė mūsų širdis visam laikui“, – kalbėjo merginos motina Gillian Millane.<br>AP/Scanpix nuotr.
Merginos nužudymas sukrėtė visą pasaulį.<br>AP/Scanpix nuotr.
Merginos nužudymas sukrėtė visą pasaulį.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-02-22 11:43, atnaujinta 2020-02-22 12:04

2018 metais po Naująją Zelandiją keliavusi G.Millane su savo žudiku susipažino per programėlę „Tinder“. Pirmasis jųdviejų susitikimas britei buvo pražūtingas – ji nežinojo, kad atėjo į pasimatymą su žudiku.

Ketvirtadienį merginos žudikas sulaukė teismo sprendimo: jis sės už grotų 17 metų bausmę pradedant vykdyti nedelsiant.

„Žmogžudystės aplinkybės atskleidžia aukšto lygio klastą, ypač atsižvelgiant į intymias aplinkybes, kuriomis įvykdytas nusikaltimas“, – paskelbė Naujosios Zelandijos teismas.

Liguistas erotinis potraukis

Per bylos svarstymą 2019 metų lapkritį prokurorai teigė, kad žudikas, kurio tapatybė neatskleidžiama, dėl „liguisto polinkio“ erotizavo G.Millane mirtį.

Merginą nužudęs vyras jos kūną nufotografavo ir, kol auka gulėjo kambaryje negyva, žiūrėjo smurtinę pornografiją.

Kitą dieną jis merginos kūną įgrūdo į milžinišką lagaminą ir užkasė miškingoje teritorijoje.

Vėliau prisipirkęs valymo priemonių, bandė viešbučio kambaryje sunaikinti nusikaltimo įrodymus.

Į po pasaulį keliavusios jaunos britės paieškas įsitraukė daugybės šalių žmonės. Tūkstančiai Naujosios Zelandijos gyventojų reiškė paramą dingusios merginos šeimai, degė žvakes ir rašė paguodos laiškus.

Gynėsi nužudęs netyčia

G.Millane palaikai buvo rasti praėjus savaitei po nužudymo, o įtariamasis prisipažino įvykdęs nusikaltimą, bet pasakė, jog tai padarė netyčia – per smurtinį lytinį aktą.

Vyrui kalėjime bus teikiama psichologinė pagalba ir reabilitacija. Žudikas paskelbtas patologiniu melagiu, jis nebendrauja su savo šeima.

Teismas jam apribojo laisvę, nes laiko jį potencialiai pavojingu, tad bausmė neatidedama.

Vyro advokatai aiškino, kad britė mėgavosi „šiurkščiu seksu“ ir jos mirtis buvo netyčinė – ji mirė netyčia pasmaugta.

Netrukus Naujosios Zelandijos spaudoje pasipylė detalės apie merginos gyvenimą, iš piršto laužti gandai apie jos seksualiniu pomėgius.

Tokie advokatų tvirtinimai, kad auka nužudyta per „nepavykusį sekso žaidimą“, jau praminti „50 pilkų atspalvių gynybos strategija“ – pagal populiarias knygas ir filmus.

Tačiau kartu jie teršia aukų atminimą ir nulemia lengvesnę bausmę žudikams.

Šeima nusivylusi bausme

G.Millane artimieji teigia, kad bausmė žudikui gerokai per švelni – ją palengvino tvirtinimai apie šiurkštų seksą bendru sutarimu.

„Joks teismo nuosprendis nenumalšins mano skausmo. Jis nužudė mano nuostabiąją Grace – visiškai nekaltą merginą.

Tas vyras sužeidė mūsų širdis visam laikui“, – kalbėjo merginos motina Gillian Millane.

Moteris teigia, kad dukters netektis paskatino ją galvoti apie savižudybę, patirti didžiulį nerimą.

Pasak Gillian, šeima net nesiruošia pagalvoti apie atleidimą jos dukros žudikui. Moteris kreipėsi į teismo salę dalyvaudama vaizdo konferencijoje.

Merginos tėvas Davidas Millane’as į teismą nesikreipė – jis susiduria su dideliais psichologiniais iššūkiais.

Jo žmona pasakojo, kad negali savo sutuoktiniui būti atrama, nes pati yra palūžusi.

„Netekties skausmas mane suluošino. Kartais neišlipu iš lovos, beveik neinu iš namų, negaliu net klausytis radijo.

Mano ašaros neišsenka. Sunku susitaikyti su tuo, kad niekada daugiau nebeišvysiu ir negalėsiu atsisveikinti su savo mylimąja Grace.

Ji buvo ne tik mano duktė. Ji buvo mano draugė. Geriausia draugė“, – pasakojo moteris.

O tuo metu, kai nužudytosios motina kalbėjo, 28-erių žmogžudys pirmą kartą parodė emocijas – susiėmė už galvos, ėmė verkti.

„Aš kankinuosi galvodama, ką padarei mano Grace, – į žudiką kreipėsi moteris. – Koks buvo siaubas ir skausmas, kurį ji turėjo patirti tavo rankose. Kaip motina pasikeisčiau vietomis, kad ją išsaugočiau, bet ji mirė viena – išsigandusi ir apleista kambaryje su tavimi.“

Problema teismų praktikoje

Mažiausiai 60 moterų Jungtinėje Karalystėje nuo 1972 metų mirė nuo vadinamojo „sutartinio seksualinio smurto“. 18 iš jų – per pastaruosius 5 metus.

45 proc. iš šių žmogžudysčių bylų baigėsi palengvinta bausme nusikaltėliams, nes jie tikino, jog tai buvo „šiurkštūs seksualiniai žaidimai bendru sutarimu“.

Pasak Bakingamo universiteto teisės profesorės Susan Edwards, prieš 40 metų būdavo daug sudėtingiau teismui įrodyti, kad auka davė sutikimą dėl seksualinio smurto.

„Anksčiau niekas nebūtų patikėjęs tokiu argumentu. Dabar yra žmonių, kurie tiki, jog tai nėra žudiko priedanga, – pasaulyje žmonės toleruoja tokį komercinį smurto erotizavimą. Dabar tai nėra neginčijamas gynybos argumentas, tačiau tokie tvirtinimai gali padėti sušvelninti bausmę. Žmogus gali mėginti įrodyti, kad neturėjo siekio nužudyti kitą“, – teigė S.Edwards.

Tokių bylų nemažai Vokietijos, Kanados, JAV, Australijos, Portugalijos ir Ispanijos teismuose.

Kai kuriais atvejais tokie moterų nužudymai netiriami kaip žmogžudystės. O jei vyrai teisiami – dažniausiai dėl netyčinės žmogžudystės. Nors tokiais atvejais ir atrandama, kad vyrai prieš tai smurtavo ne kartą arba turėjo psichologinių patologijų.

Lyčių studijų profesorė iš Kanados Lise Gotell tyrė 100 bylų šalies teismuose, kuriose minimas netyčinis nužudymas per smurtinius lytinius santykius.

„Absoliučiai visose buvo aišku, kad tai nebuvo sutartinis smurtas sekso metu.

Tai buvo situacijos, kai smurtauta vieno asmens, tačiau jis mėgina tai pateikti kaip bendrą sutarimą miegamajame“, – teigė L.Gotell.

Kaltinimai – aukoms

Otavos universiteto Teisės fakulteto profesorė emeritė Elizabeth Sheehy teigia, kad bausmių sušvelninimas grindžiant seksualiniais pomėgiais mažina bendrą pasitikėjimą moterų pasakojimais.

„Aiškinimai, kad moteriai patiko šiurkštūs seksualiniai žaidimai turės poveikį mūsų sugebėjimui priversti žudikus atsakyti už tai, ką ji padarė. Netrukus taip šią smurto formą galime paversti norma“, – teigė E.Sheehy.

2017 metais pasaulyje nužudyta mažiausiai 87 tūkst. moterų. Daugiau negu pusė jų – partnerių ar šeimos narių.

„Moters seksualinė istorija teisme pateikiama lyg pagrindas ją nužudyti. Tai aukos kaltinimo strategija – pati prisiprašė. Nagrinėjama, kiek moteris gėrė, su kuo anksčiau turėjo lytinių santykių, kiek turėjo partnerių. Nesikoncentruojama į tai, kad galiausiai ji buvo nužudyta“, – teigia moterų teisių aktyvistė Fiona Mackenzie.

Tai lemia populiariosios kultūros formuojamas požiūris. „Seksualinis smurtas tapo preke: apie jį skaitome knygose, matome filmuose. Toks potraukis normalizuojamas ir tampa koziriu žudikui“, – teigė profesorė S.Edwards.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.