Dėl pandemijos ištuštėjo ir pasakų miestelis – gatvėse įsivyravo ramybė

Įprastai į Halštatą kasdien atvyksta apie 10 tūkstančių lankytojų, tačiau per koronaviruso pandemiją gyvenimas šiame Austrijos miestelyje netikėtai pasikeitė – gatvėse įsivyravo seniai regėta ramybė.

Halštatas išpopuliarėjo tarp turistų, mėgstančių dalintis nuotraukomis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Halštatas išpopuliarėjo tarp turistų, mėgstančių dalintis nuotraukomis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Per karantiną Halštatas ištuštėjo. Gatvėse buvo galima sutikti tik vietinius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Per karantiną Halštatas ištuštėjo. Gatvėse buvo galima sutikti tik vietinius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Halštatas išpopuliarėjo tarp turistų, mėgstančių dalintis nuotraukomis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Halštatas išpopuliarėjo tarp turistų, mėgstančių dalintis nuotraukomis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Halštatas išpopuliarėjo tarp turistų, mėgstančių dalintis nuotraukomis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Halštatas išpopuliarėjo tarp turistų, mėgstančių dalintis nuotraukomis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Halštatas.
Halštatas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 5, 2020, 8:39 AM

Selena Taylor pragyvenimui užsidirba keliaudama po pasaulį, bet kiekviena vieta, į kurią moteris nuskrenda, turi atitikti tam tikrą estetinį įvaizdį.

Su savo 175 tūkstančiais socialinio tinklo „Instagram“ paskyros sekėjų jį dalijasi žaviausiomis ir mieliausiomis kelionių vietomis.

„Reikia pažinoti savo auditoriją“, – sakė S.Taylor kalbėdama apie tai, kas jos nuotraukas padaro populiarias.

Šįmet vasarį S.Taylor apsilankė ir Halštate, esančiame Austrijos Zalckamerguto regione.

Įvairių nuomonės formuotojų ir „Instagram“ vartotojų ši vieta pamėgta dėl gražių peizažų, todėl Halštatu susidomėjo ir ji.

S.Taylor pasakojo, kad ją suviliojo žavūs nameliai ir kavinės, gražūs peizažai ir puiki vieta prie vandens.

„Halštatas pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo, jis atitinka labai daug kriterijų, dėl kurių žmonės gali norėti jame apsilankyti“, – sakė keliautoja.

Ji kelias dienas praleido vaikštinėdama pasakų kaimelį primenančiomis gatvėmis, gerdama kavą grožėjosi kalnais ir saule, besileidžiančia į ežerą. Bet praėjus vos mėnesiui po to šis nedidelis miestelis patyrė tai, ko jame nėra buvę metų metus. Tylą.

Netikėta ramybė išgąsdino

Šiuo metų laiku į Halštatą, kuriame gyvena apie 800 žmonių, paprastai kasdien atvykdavo apie 10 tūkstančių žmonių. Autobusų garsai ir pokalbiai įvairiausiomis kalbomis užpildydavo orą, o dangų nušviesdavo skaitmeninių fotoaparatų blykstės.

Bet kovo 16 d. visoje Austrijoje buvo paskelbtas karantinas, ir vietinių Halštato gyventojų kasdienybė pasikeitė.

„Jausmas buvo toks, lyg gyventume vaiduoklių mieste, – sakė vietinė gyventoja Sonja Katharina. – Pasaulis nustojo suktis. Buvo baisu, tylu ir ramu.

Nebuvo automobilių, autobusų ir turistų. Galėjome girdėti netgi kaip plaukia gulbės.“

Kai iš pradžių kilęs šokas praėjo ir atėjo pavasaris, S.Katharina ėmė mėgautis miestelyje tvyrančia ramybe. Dabar ji gali gatvėmis važiuoti ramiai ir nebijoti, kad netikėtai išnirs pėsčiųjų būrys, arba minti dviračiu Ežero gatve – labiausiai fotografuojama vieta Halštate, kurioje įprastai kasdien būna minios turistų.

„Labai gera tai, kad turėjome laiko pasikalbėti vienas su kitu, žinoma, išlaikydami saugų atstumą, – juokėsi moteris. – Mums nereikėjo skubėti, todėl atsirado laiko apsvarstyti tai, kas iš tiesų svarbu gyvenime.“

Kiti, kaip ir S.Katharina, irgi mėgaujasi miestelį užklupusia tyla. „Turistai iš miestelio dingo labai greitai ir netikėtinai, – kalbėjo vietinis muzikantas Gerhardas Hallstattas. – Halštatas turėjo grįžti prie to, nuo ko ir prasidėjo.“

Turistai mėgsta jau seniai

Prieš dešimtmetį čia atvykdavo apie 100 žmonių per dieną.

Dabar pranešama, kad prieš koronaviruso pandemiją Halštate per metus bent vienai nakčiai pasilikdavo daugiau negu 1 mln. atvykėlių.

Vasaros mėnesiais atvykdavo daug žmonių iš Azijos, Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės, o rudenį ir žiemą – keliautojai iš kaimyninių Lenkijos, Vengrijos, Vokietijos ir Čekijos.

Paaiškinti, kodėl Halštatas yra toks populiarus, nesunku – miestelis ir visas regionas 1997 metais įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą dėl nuostabaus Alpių peizažo ir vienos seniausių druskų kasyklų pasaulyje.

Ją nuo šių metų sausio iki kovo 15 d. šiemet aplankė apie 19,7 tūkst. žmonių. Prasidėjus karantinui lankytojų skaičius sumažėjo iki nulio.

Daugelis gyventojų išties mėgaujasi ramybe, tačiau tokia situacija kelia ir nerimą.

„Halštatas visada buvo turistų traukos vieta, todėl dauguma žmonių neteko darbo arba turėjo sutrumpinti darbo valandas, – sakė miestelio druskų kasyklos vadovas Kurtas Reigneris. – Neatrodo, kad būtume susigrąžinę senamiestį sau, nes mūsų senamiestis visada būdavo pilnas turistų ir mums tai patiko.“

Internetinis populiarumas

Tačiau kitos priežastys, dėl kurių žmonės traukia į Halštatą, ne tokios nuspėjamos. 2006 metais kelios populiarios Pietų Korėjos melodramos „Spring Walts“ serijos buvo nufilmuotos Halštate – taip milijonai azijiečių sužinojo apie šią vietovę.

Čia atvyksta ir labai daug turistų iš Kinijos – už tai Halštatas gali būti dėkingas Kinijos kasybos kompanijai „Minmetals“, kuri 2012 m. Guangdongo provincijoje atidarė realaus dydžio Halštato repliką. Nuo tada turistai iš Kinijos plūsta į miestelį Austrijoje, kad pamatytų, kaip atrodo tikroji vieta.

Bet daugiausia žmonių vis tiek pritraukė populiarumas socialiniame tinkle „Instagram“. Jame įvedus į paiešką Halštato pavadinimą galima atrasti daugiau negu 600 tūkst. turistų nuotraukų, kuriose pozuojama įvairiausiose miestelio vietose.

„Turizmas turi dvi medalio puses. Turėjome įvairių iššūkių ir problemų ne su vienu lankytoju, bet pačiai savivaldybei yra labai gerai jų sulaukti, – tvirtino vietinio turizmo centro „Dachstein Salzkammergut“ vadovas Gregoris Gritzky. – Norime, kad žmonės ne tik atvažiuotų nusifotografuoti ir ne tik išliptų iš autobuso ir iškart keliautų į kitą vietą.“

Ir myli, ir nekenčia

Nors iš turizmo miestelis gauna daug pajamų, toks didelis keliautojų skaičius ima kelti ir problemų. Kai kurie vietos gyventojai skundžiasi turistais, vaikščiojančiais po jų kiemus, ir bepilotėmis skraidyklėmis, kurios Halštato gyventojus erzina jau seniai.

Sausį miestelio turizmo atstovai nutarė sumažinti įleidžiamų autobusų skaičių iki 50 per dieną. Tačiau pailsėję gyventojai jau pradeda ilgėtis turistų.

„Labai malonu turėti tuščias gatves vien sau, bet Halštato gyventojai džiaugiasi, kad gali dalintis miestelio grožiu su draugais ir svečiais iš viso pasaulio, – tikino G.Hallstattas. – Vietos gyventojai kartais myli, o kartais nekenčia turistų, tačiau didžioji dalis mūsų yra nuo jų priklausomi.“

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.