Nuversti elitą norintys „QAnon“ sektantai laukia pasaulinės apokalipsės Prie judėjimo prisijungia tūkstančiai žmonių

Dalis pasaulio gyventojų pastaruoju metu negali atsispirti „QAnon“ judėjimui. Kuo žmones žavi tikėjimas sąmokslo teorijomis, kurios skelbia, kad globaliai įsitvirtinęs elitas požemiuose pasmerkia vaikus kančiai ir mirčiai?

„QAnon“ judėjimas prasidėjo JAV, tačiau greitai išplito po visą pasaulį. Judėjimo šalininkai ieško Q prisistatančio nežinomojo žinučių ir tiki, kad išgelbėti pasaulį nuo pedofilų ir satanistų gali tik D.Trumpas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„QAnon“ judėjimas prasidėjo JAV, tačiau greitai išplito po visą pasaulį. Judėjimo šalininkai ieško Q prisistatančio nežinomojo žinučių ir tiki, kad išgelbėti pasaulį nuo pedofilų ir satanistų gali tik D.Trumpas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„QAnon“ judėjimas prasidėjo JAV, tačiau greitai išplito po visą pasaulį. Judėjimo šalininkai ieško Q prisistatančio nežinomojo žinučių ir tiki, kad išgelbėti pasaulį nuo pedofilų ir satanistų gali tik D.Trumpas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„QAnon“ judėjimas prasidėjo JAV, tačiau greitai išplito po visą pasaulį. Judėjimo šalininkai ieško Q prisistatančio nežinomojo žinučių ir tiki, kad išgelbėti pasaulį nuo pedofilų ir satanistų gali tik D.Trumpas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„QAnon“ judėjimas prasidėjo JAV, tačiau greitai išplito po visą pasaulį. Judėjimo šalininkai ieško Q prisistatančio nežinomojo žinučių ir tiki, kad išgelbėti pasaulį nuo pedofilų ir satanistų gali tik D.Trumpas.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
„QAnon“ judėjimas prasidėjo JAV, tačiau greitai išplito po visą pasaulį. Judėjimo šalininkai ieško Q prisistatančio nežinomojo žinučių ir tiki, kad išgelbėti pasaulį nuo pedofilų ir satanistų gali tik D.Trumpas.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 21, 2020, 10:54 PM

Šimtmečių senumo mitai šiomis dienomis atgyja tamsiausiuose interneto kampeliuose. Atrodo, lyg gyventume naujuosiuose viduramžiuose.

Žmonių dėmesį patraukė ypač paslaptingas raganų tepalas, kurio, kaip teigiama, liguistai trokšta turtingieji ir įžymybės.

Iš tikrųjų sąmokslo teorijų šalininkai omenyje turi paprastą cheminę medžiagą adrenochromą. Ją gali pagaminti kiekviena tinkamai įrengta laboratorija.

Tačiau po pasaulį sklandanti sąmokslo teorija yra pagrįsta įsitikinimu, kad tai stebuklinga priemonė. Ji yra išgaunama iš nukankintų iki mirties vaikų kankorėžinės liaukos, esančios galvos smegenyse, trečiajame smegenų skilvelyje.

Bet kodėl vaikų? Sąmokslo teorijų šalininkai teigia, kad būtent jų kankorėžinė liauka, dar vadinama trečiąja akimi, yra gerai išsivysčiusi.

Žmonės mano, kad elito gyvybės eliksyrui adrenochromui išgauti tūkstančiai pagrobtų vaikų įkalinami požemiuose.

Bet norintys išbandyti šią medžiagą ją gali visiškai paprastai užsisakyti internete.

Mažiausias kiekis – 25 miligramai – kainuoja kiek daugiau nei 50 eurų plius siuntimo išlaidos.

Kaip gali būti, kad šis akivaizdus faktas nė kiek neglumina į paranoją linkusių žmonių?

Plinta itin greitai

„Jie paprasčiausiai tvirtina, kad natūraliai gaunamas adrenochromas turi stipresnį poveikį“, – sakė Berlyne įsikūrusio Amadeu Antonio fondo sąmokslo teorijų ekspertas Miro Dittrichas.

Šio fondo tikslas – stiprinti demokratinę piliečių visuomenę, kuri priešinasi dešiniajam ekstremizmui, rasizmui ir antisemitizmui.

Adrenochromas – pastarojo meto sąmokslų teorijomis mintančio „QAnon“ judėjimo išgalvota informacija. Šis naujos rūšies judėjimas yra stebėtinai atsparus realiems faktams.

„QAnon“ atmeta bet kokias abejones dėl sąmokslo teorijų. Savo keisto, netikro pasaulio vaizdą judėjimo sekėjai susidaro iš „Facebook“, „YouTube“ bei susirašinėjimo ir pokalbiams skirtos atvirojo kodo programėlės „Telegram“.

Bet skleidžiamos teorijos apie žiaurų elgesį su vaikais daro šį judėjimą itin pavojingą.

Tikintys šiais siaubingais pramanais, vadovaudamiesi savo logika, jaučia pareigą nedelsiant reaguoti.

Itin greitai plintanti ši ir kita išgalvota informacija prie „QAnon“ akivaizdžiai pritraukia vis daugiau žmonių.

Turi daugybę teorijų

Judėjimas subūrė skiepų, 5G ryšio priešininkus. „QAnon“ teigia, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas vykdo slaptą karą prieš aukščiausiuose valdžios sluoksniuose esančius velnią garbinančius pedofilus.

Kita judėjimo sąmokslo teorija skelbia, kad JAV institucijose veikia slapta pilkųjų kardinolų grupuotė, kuri trukdo D.Trumpui vykdyti savo programą.

„Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, Pasaulio sveikatos organizacija, Hillary Clinton, filantropas George’as Sorosas – nenaudėliai, niekšai, šėtonai, kurie anksčiau ar vėliau turės degti pragare.

Nuo kovo mėnesio, koronaviruso pandemijos pradžios, „QAnon“ judėjimas pasaulio mastu labai išaugo.

Judėjimas ypač sustiprėjo Vokietijoje.

Šalyje savaičių savaites vyko demonstracijos prieš privalomą kaukių dėvėjimą ir reikalavimą laikytis saugaus atstumo. Daugelyje Vokietijos miestų protestuojantys vilkėjo sportinius marškinėlius, nešė skydus su užrašu „QAnon“.

Daugiau negu 117 tūkst. judėjimo narių „Telegram“ programėlėje pritraukė kanalas vokiečių kalba „QlobalChange“.

Kovoja prieš kontrolę

„QAnon“ judėjimo šalininkai savo tvirtus įsitikinimus skleidžia ir koronaviruso klausimu. Vieni teigia, kad viruso visiškai nėra, kiti jį laiko biologiniu ginklu, kuris sukurtas žmonių rankomis.

Kokiu tikslu? Jų atsakymas paprastas: koronavirusas, skiepai, 5G ryšys – tai priemonės, kurios padeda kontroliuoti žmones.

Pastaruoju metu COVID-19 ir dėl koronaviruso infekcijos daugelyje pasaulio valstybių paskelbtas karantinas – svarbiausia maitinamoji judėjimo „QAnon“ terpė. Jo šalininkai atrado ryšį tarp koronaviruso ir 5G ryšio.

Būtent jis skleidžia pražūtingąjį virusą. Be to, 5G sukelia onkologines ligas.

Tų, kurie įtikėjo sąmokslo teorijomis, nė kiek neglumina prieštaravimai, kurių jų teiginiuose gausybė. Jie įsitikinę, kad gali būti ir taip, kaip skelbiama.

Pasak vienos Jungtinėje Karalystėje atliktos studijos, esama žmonių, kurie tvirtai tiki, jog Velso princesės Dianos tragiška žūtis Paryžiuje tebuvo imitacija, – ji buvusi nužudyta.

Sąmokslo teorijomis tikinčių asmenų faktai visiškai nedomina.

Lemiamas veiksnys – įsitikinimas, kad pasaulį už virvučių tampo piktnaudžiautojai. Kaip jie tai daro, neturi didelės reikšmės.

Svarbu – įtarimo esmė, kuri, pasak JAV politikos specialisto Michaelo Barkuno, tarpusavyje sujungia visas sąmokslo teorijas.

Vietos atsiranda visiems

„QAnon“ judėjimas išsikerojęs taip plačiai, kad čia pakanka vietos daug kam, taip pat senesnėms sąmokslo teorijoms, keistoms, sunkiai suvokiamoms protu.

Žmonės, tikintys nuotoliniu būdu valdomomis, žmogiškąjį pavidalą įgavusiomis driežų būtybėmis, noriai prisijungia prie „QAnon“ judėjimo. Pakanka, kad jie pripažįsta mokymo esmę – globalų sąmokslą prieš vaikus, kankinimus požemiuose.

Tikrovės neatitinkantys, pramanyti dalykai susiję su nežinomuoju, kuris save vadina Q.

Jis nuo 2017-ųjų spalio perduoda žinutes per įvairias mobiliųjų telefonų programėles. Daugiausia dviprasmiškus gandus, tikėdamasis, kad sekėjai juos stengsis iššifruoti ir interpretuoti.

Sąmokslo teorijų skleidėjų nuomone, Q – tai aukštas pareigas JAV vyriausybėje einantis asmuo. Jis paslaptingomis žinutėmis nutekina slaptą informaciją – „barsto trupinius“. Kai kurie judėjimo sekėjai mano, kad tai daro pats Donaldas Trumpas.

Q tvirtina, kad JAV prezidentas esą yra vienintelis žmogus, galintis išardyti pasaulinį vaikų išnaudojimo tinklą.

Sąmokslo teorijų skleidėjai sako, jog ateis „pabudimo diena“ ir tada bus vargas tiems, kurie priešinosi prezidentui ir jo šalininkams. Niekšams gresia masiniai suėmimai ir egzekucijos.

Prašo JAV intervencijos

Dėl tokių pažadų Q populiarus ir Vokietijoje tarp „Reichsburgerbewegung“ (Reicho piliečių sąjūdžio) narių.

Šie iš dalies dešinieji radikalai fanatikai atmeta šiuolaikinės Vokietijos teisėtumą ir laiko ją pokario sąmokslo konstruktu.

Daugelis „Reichsburgerbewegung“ narių dabar akivaizdžiai pritaria D.Trumpui ir „QAnon“ judėjimui.

Tokią išvadą padarė sąmokslo teorijų ekspertas M.Dittrichas.

„Jie tikisi valymo akcijų ir Vokietijoje.

D.Trumpas turįs išvaduoti šalį iš Angelos Merkel diktatūros“, – sako vokiečių ekspertas.

Šis „projektas“ žavi ir vokiečių kulinarijos knygų, veganiškų receptų autorių Attilą Hildmanną.

Jis pandemijos metu tapo pagrindiniu pramanų skelbėju.

Neseniai jam, panašu, pavyko savo sekėjus suburti į koordinuotą masinę akciją socialiniame tinkle „Twitter“. Buvo įkelta tūkstančiai žinučių, kuriose JAV buvo prašoma skubios intervencijos.

„QAnon“ judėjimo sekėjai tiki pasauliniu sąmokslu prieš prezidentą D.Trumpą. Bet blogiui ateina galas, nes nuo jo išgelbės JAV lyderis. Tuomet pasaulyje įsiviešpataus darna ir tvarka.

Šalininkai įtiki viskuo

JAV politologų Russello Muirheado ir Nancy Rosenblum nuomone, nebėra jokio tilto tarp judėjimo šalininkų ir likusio pasaulio, kuriam dar svarbūs faktai.

„QAnon“ pasaulyje viskas atrodo patikima, nors žvelgiant iš šalies tai yra kvaila. Bet šio judėjimo šalininkams jų pasakojimai atrodo visiškai nuoseklūs, jiems pakanka pateikiamų įrodymų.

Anksčiau nebūtų teorijų skleidėjai kruopščiai kurdavo savo skleidžiamus faktus.

Tūkstančius jų daugelį metų persekiojo įtarimas, kad 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolis Niujorke buvęs tik inscenizacija.

Daugelis manė, kad JAV vyriausybė leido susprogdinti abu bokštus kaip pretekstą pradėti karą su Iraku. Norėdami įrodyti savo tiesą mėgėjai analizavo pastatų statiką, lėktuvų trajektoriją, plieninių sijų lydymosi temperatūrą.

Jų tikslas buvo pateikti dar vieną pusiau tikėtiną sąmokslo teoriją, tačiau ginčas paskendo absurdiškų įrodymų liūne.

„QAnon“ judėjimas nesijaudina dėl įrodymų patikimumo. Jo šalininkai tiesiog skaito visokiausias žinutes ir visose įžvelgia tai, ką jiems norisi matyti.

Kodėl, pavyzdžiui, vienoje nuotraukoje D.Trumpas laiko priešais kamerą futbolo marškinėlius su numeriu 17?

Slapta žinia – juk 17-oji anglų kalbos abėcėlės raidė yra Q!

Skaičių 17 slaptųjų žinučių šifruotojai aptiko ir JAV prezidento D.Trumpo socialinio tinklo „Twitter“ paskyros žinutėse. Nors ten nebuvo paminėtas nei šis skaičius, nei raidė Q.

Paslėptų žinučių – tūkstančiai

Gegužės mėnesį sąmokslo teorijų skleidėjų akiratyje atsidūrė iš Kanados kilusi popmuzikos žvaigždė Justinas Bieberis, kai jis palietė savo juodą megztą kepuraitę.

Tai įvyko per ilgą „Instagram“ vaizdo įrašą, kurį anuomet atlikėjas gyvai įkėlė į internetą.

Prieš tai bėgančiąja eilute buvo pateiktas vieno iš tūkstančių žiūrovų komentaras. „QAnon“ pašėlo, neva taip J.Bieberis norįs ranka duoti ženklą, kad ir jis būdamas vaikas buvo kankinamas ir seksualiai prievartaujamas.

Abejojama, ar šiam gestui atlikėjas apskritai suteikė kokią nors prasmę. Be to, vaizdo įraše jis daug kartų nesąmoningai prisilietė prie kepuraitės.

Bet noras J.Bieberio ženklą suprasti būtent taip sukėlė įtarimų, kurie pradėjo sklisti po pasaulį ir vėliau tapo ne vienos dienos diskusijų tema.

„QAnon“ bendruomenė yra apsėsta mįslingų žinučių, kurias Q barsto po virtualią erdvę. Remiantis pastarojo meto skaičiavimais, iki šiol buvo perskaityta daugiau nei 4,5 tūkst. tokių šio nežinomojo „pabarstukų“.

Šiose žinutėse dažnai gausu užuominų ar kodinių žodžių, kuriuos „QAnon“ bendruomenė vargu ar gali paaiškinti. Bet tai pasirengę padaryti šimtai specialistų, kurie tartum senovinių raštų skaitymo žinovai padeda iššifruoti žinutes.

Atsirado tinkamu laiku

Neatsitiktinai JAV žurnalas „The Atlantic“ rašė apie naujos religijos atsiradimą. Leidinio nuomone, „QAnon“ – viduramžiškų raštų apie žmogaus likimą ir absoliučią pasaulio pabaigą garbinimo sekta.

Bet šis judėjimas atsirado tinkamu laiku. Pasaulį dabar drebinantys įvykiai – palanki dirva tikėti sąmokslo teorijomis.

„QAnon“ sekėjai jaučiasi tarsi įtempto siužeto mistinio trilerio žiūrovai.

Nežinomasis Q savo aistruolius dažnai klaidina pažerdamas drąsių pareiškimų, kurie dingsta ir vėliau nepasirodo.

Iki šiol tokie „tikėjimo egzaminai“ ne kiek nepakenkė Q. Tokį elgesį „QAnon“ šalininkai suvokia kaip būtiną jo didesnio masto plano, kuris, kaip įprasta mistiniame seriale, paaiškės pabaigoje, dalį.

Judėjimui nesvarbu nei žinučių prasmingumas, nei logika.

„QAnon“ pirmiausia suteikia stiprų bendrystės jausmą, būdingą sektoms.

Neatsitiktinai judėjimo šūkis: „Where we go one we go all“, trumpinys – WWG1WGA. Laisvai išvertus tai reikštų: vienas už visus, visi už vieną.

Kelia nerimą ekspertams

Tikėjimas satanistų sąmokslu, kuris nepagrįstas įrodymais, gali būti suprantamas kaip grėsmė iš išorės.

Iš Vokietijos kilusi JAV filosofė, politologė Hannah Arendt kaip pavyzdį pateikė nacius, kurie išgalvojo pasaulinį žydų sąmokslą. Tai buvo, kaip ji rašė, ne teiginys apie faktus, o būsimų veiksmų pagrindimas. Taip naciai parodė savo norą smogti, lyg pramanytas dalykas būtų buvęs tiesa.

Žudikas iš Vokietijos miesto Hanau, vasario mėnesį nužudęs dešimt žmonių, savo manifeste kalbėjo apie požemines karines bazes, kuriose turėtų būti kankinami vaikai.

Sąmokslo teorijų ekspertui M.Dittrichui labiausiai neramu dėl to, kad „QAnon“ judėjimas remiasi konkrečiu išganymu – didžiuoju valymu, kurį turėtų atlikti prezidentas D.Trumpas.

„Beveik viskas, ką tvirtina šis judėjimas, perimta iš senesnių istorijų, bet skamba naujai“, – sako M.Dittrichas.

Judėjimo gretos vis auga. Rinkimuose į JAV Atstovų Rūmus lapkritį kandidatuos beveik tuzinas asmenų, kurie bent jau simpatizuoja „QAnon“.

Buvęs D.Trumpo patarėjas saugumo klausimais Michaelas Flynnas neseniai į internetą įkėlė įsimintiną liepos 4-osios, JAV Nepriklausomybės dienos, vaizdo įrašą. Jame su bičiuliais matyti buvęs generolas, priesaikai iškėlęs ranką ir sakantis „QAnon“ šūkį.

Vėliau jo atstovas tvirtino, kad šie buvusio generolo žodžiai neturi nieko bendra su „QAnon“. Bet šis pasakymas judėjimo narių buvo suprastas kaip žinutė.

Neaišku, ar D.Trumpas, judėjimo „QAnon“ atpirkimo figūra, laimės prezidento rinkimus. Bet jei jis nebūtų perrinktas, kas padarytų galą blogio viešpatavimui Žemėje ir išgelbėtų pasaulį?

Pasak sąmokslo teorijų tyrinėtojo M.Dittricho, pastaruoju metu Q vis dažniau skelbia būsimą galutinę žūtbūtinę kovą. Tad ko tikėtis tuomet, jei D.Trumpas pralaimėtų rinkimus?

„Viskas aišku – smurto“, – įsitikinęs M.Dittrichas.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.