Šeimos įkvėpta senatorė pakilo į kovą: jau dabar žadama šviesesnė ateitis nei viceprezidento postas

Oficialu – JAV Demokratų partiją į rinkimus dėl prezidento posto ves Joe Bidenas. Politikos vilko dešinioji ranka bus senatorė Kamala Harris, kuri sėkmės rinkimuose atveju perrašytų ne vieną istorijos vadovėlį.

J.Bidenas ir K.Harris buvo patvirtinti JAV Demokratų partijos kandidatais kovoje dėl Baltųjų rūmų. Demokratų suvažiavimas vyko nuotoliniu būdu. Žmonės transliacijas stebėjo ir automobiliuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bidenas ir K.Harris buvo patvirtinti JAV Demokratų partijos kandidatais kovoje dėl Baltųjų rūmų. Demokratų suvažiavimas vyko nuotoliniu būdu. Žmonės transliacijas stebėjo ir automobiliuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Harris.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
K.Harris.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>AP/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas ir K.Harris buvo patvirtinti JAV Demokratų partijos kandidatais kovoje dėl Baltųjų rūmų. Demokratų suvažiavimas vyko nuotoliniu būdu. Žmonės transliacijas stebėjo ir automobiliuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas ir K.Harris buvo patvirtinti JAV Demokratų partijos kandidatais kovoje dėl Baltųjų rūmų. Demokratų suvažiavimas vyko nuotoliniu būdu. Žmonės transliacijas stebėjo ir automobiliuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 3, 2020, 5:54 PM

„Gali pirmoji padaryti daugybę dalykų, tačiau užtikrink tai, kad nebūtum paskutinė“, – šie JAV viceprezidento posto siekiančios K.Harris motinos žodžiai politikę lydi visą gyvenimą.

Neseniai 55-erių K.Harris oficialiai tapo Demokratų partijos kandidate į viceprezidento postą.

Kelyje į Baltuosius rūmus ji lydės buvusį viceprezidentą J.Bideną. Šis tandemas kovos su perrinkimo siekiančiais Donaldu Trumpu ir Mike’u Pence’u.

Apklausos rodo, kad Demokratų partijos kandidatai turi puikių galimybių laimėti lapkričio 4 dieną vyksiančiuose rinkimuose.

Tokia pergalė būtų laikoma istorine daugeliu prasmių, tačiau K.Harris jau dabar žadama kur kas šviesesnė ateitis negu viceprezidento postas.

Daugeliu atvejų pirmoji

Nuotoliniu būdu dėl koronaviruso pandemijos vykusiame Demokratijų partijos suvažiavime K.Harris oficialiai priėmė jai tekusią garbę būti J.Bideno rinkimų kampanijos partnere.

Savo kalboje K.Harris sujungė beveik visų suvažiavimo metu kalbėjusių demokratų teiginius. Visi sutartinai tvirtino, jog JAV demokratija kabo ant plauko ir yra būtina mobilizuoti kuo daugiau rinkėjų, kad demokratai perimtų valdymą į savo rankas.

Pergalės atveju K.Harris daugeliu klausimų būtų pirmoji.

Pirmoji moteris, pirmoji afroamerikietė, pirmoji iš Azijos kilusi viceprezidentė Jungtinių Amerikos Valstijų istorijoje.

Prasmę suteikė tarnystė

Tačiau kad galėtų tapti pirmoji šiais aspektais, K.Harris praeityje teko prasiveržti pro ne vienas duris ir įrodyti savo vertę.

K.Harris 1964 metais gimė Indijoje gimusios amerikietės vėžio tyrėjos Shyamalos Gopalan ir iš Jamaikos kilusio amerikiečio ekonomisto Donaldo Harriso šeimoje.

Politikė puikiai prisimena vaikystę ir tėvų politinį aktyvumą, kai jie mažametę dukrą kartu vesdavosi į protestus dėl pilietinių teisių užtikrinimo.

Savo šeimą – tiek tą, kurioje gimė, tiek tą, kurią sukūrė, politikė vadina savo gyvenimo ir karjeros pagrindu.

„Motina mane išmokė, kad tarnystė kitiems suteikia gyvenimui tikslą ir prasmę. Kaip norėčiau, kad ji dabar būtų šalia manęs, tačiau žinau, jog ji į mane žiūri iš viršaus“, – apie mirusią motiną priimdama Demokratų partijos nominaciją kalbėjo K.Harris.

Motina politikei davė itin simbolišką vardą – išvertus iš hindi kalbos tai reiškia lotoso žiedą ir kartu yra kitas Lakšmės, grožio ir meilės deivės, vardas.

Tėvai išsiskyrė, kai Kamalai buvo 7 metai. Motina ją ir jaunesnę sesutę Mayą užaugino viena.

Įkvėpė senelio kova

Didžiulę įtaką K.Harris padarė ne tik visada pavyzdį rodžiusi motina, bet ir jos seneliai Indijoje, kuriuos moteris vaikystėje ne kartą buvo aplankiusi.

Sh.Gopalan tėvas P.V.Gopalanas buvo valstybės tarnautojas. 2019 metais išleistoje atsiminimų knygoje K.Harris rašė, kad senelis buvo Indijos išsilaisvinimo iš Britų imperijos jungo judėjimo dalyvis.

Jis vaidino svarbų vaidmenį pabėgėlių iš Rytų Pakistano (dabartinio Bangladešo) perkėlimo procese, kai tarp skylančios Indijos ir Pakistano kilo konfliktas.

Politikės močiutė Rajam taip pat nebuvo iš kelmo spirta. Ji keliaudavo po Indiją ir pasakojo moterims apie kontracepciją.

„Mano senelis kovojo už pilietines teises ir visų lygybę. Jis visada kalbėjo apie skirtį tarp korumpuotų žmonių ir tikrųjų visuomenės tarnų“, – tvirtino K.Harris.

Iki senelio mirties 1998-aisiais juos didžiąją laiko dalį skyrė tūkstančiai kilometrų, tačiau jie dažnai susirašinėjo, o senelis anūkei perduodavo savo patirtį, kuri ir paskatino ją pasukti į valstybės tarnybą.

Bendravo su grietinėle

Baigusi mokyklą K.Harris įstojo į Howardo universitetą, čia baigė politikos mokslus ir ekonomiką. Vėliau San Fransiske baigė teisės studijas, 1990-aisiais pradėjo dirbti Alamidos apygardos prokuroro biure – tyrė seksualinius nusikaltimus.

K.Harris šeima skeptiškai vertino tokį moters pasirinkimą. Ji taip pat pripažino, kad prokuratūros darbuotojai negarsėja labai gera reputacija, tačiau tvirtino, jog nori pakeisti sistemą iš vidaus.

1994-aisiais ji pradėjo susitikinėti su Willie Brownu, 30 metų vyresne Kalifornijos valstijos politikos žvaigžde.

Jis savo draugei skyrė gerai apmokamas pareigas Kalifornijos nedarbo draudimo apeliacinėje taryboje ir medicinos pagalbos komisijoje. Vien ši veikla šalia darbo prokuratūroje moteriai garantavo 80 tūkst. dolerių per metus atlygį.

Kitais metais W.Brownas tapo San Fransisko meru, tačiau K.Harris išsiskyrė su juo, nes santykiuose nematė pastovumo.

Vėliau K.Harris buvo pasiūlyta pereiti į San Fransisko prokuratūrą – čia ji kovojo su nepilnamečių prostitucija.

Ji pakeitė teisėsaugos institucijų požiūrį į šią problemą – parsidavinėjančios paauglės buvo pradėtos laikyti aukomis, o ne nusikaltėlėmis.

Tačiau šalia visų darbų, net ir išsiskyrusi su W.Brownu, būsimoji politikė išlaikė savo statusą San Fransisko elite.

Ji dalyvavo vestuvėse, paramos akcijose. Reikiamu laiku buvo reikiamoje vietoje, kur galėjo užmegzti glaudžius ryšius su turtingiausiais San Fransisko asmenimis, grietinėlės grietinėle.

Dirbo itin produktyviai

2003-iaisiais ji pirmą kartą pasinaudojo savo ryšiais kovoje dėl San Fransisko apygardos prokuroro posto.

K.Harris kovojo su buvusiu savo viršininku Terence’u Hallinanu. Pergalę ji išplėšė antrajame etape ir tapo pirmąja juodaode Kalifornijos valstijos apygardos prokurore.

Ji dirbo itin produktyviai. Per pirmuosius trejus metus nuteistų asmenų skaičius padaugėjo nuo 52 proc. iki 67 proc.

Tačiau prokurorė neišvengė ir kritikos. 2004-aisiais ji atsisakė siekti mirties bausmės policininką nužudžiusiam Isaacui Espinozai.

Dėl netinkamo situacijos valdymo iš prokuratūros laboratorijos vienam darbuotojui pavogus konfiskuotą kokainą jai teko išmesti beveik tūkstantį su narkotikais susijusių bylų.

2010 metais ji palaikė įstatymą, numatantį bausmes tėvams, kurie neves vaikų į mokyklą.

Tais pačiais metais ji siekė Kalifornijos generalinio prokuroro posto.

Nedaug kas tikėjo, kad Indijoje šaknų turinti liberali afroamerikietė iš San Fransisko nugalės populiarų baltaodį respublikoną Steve’ą Cooley, kuris ėjo Los Andželo apygardos prokuroro pareigas.

Dvikova buvo itin galinga ir nenuspėjama. Rinkimų naktį S.Cooley pasiskelbė rinkimų laimėtoju ir šią informaciją išspausdino „San Francisco Chronicle“ laikraštis.

Tik po trijų savaičių suskaičiavus visus biuletenius paaiškėjo, kad surinkusi 0,8 procentinio punkto daugiau balsų pergalę išplėšė K.Harris.

Pagarsėjo tardymo metodais

Vienas svarbiausių jos pasiekimų – viešai prieinamos sistemos apie kriminalinius nusikaltimus sukūrimas.

Tai padėjo rinkti informaciją apie tuos žmones, kurie mirė arba buvo sužaloti dėl netinkamų policijos pareigūnų veiksmų.

Tačiau kartu K.Harris sulaukė ir kritikos, kai atsisakė tirti 2014 ir 2015 metais policininkų įvykdytus juodaodžių vyrų nužudymus.

2014-aisiais ji ištekėjo už teisininko Dougo Emhoffo ir pradėjo dairytis į aukštesnės politikos padanges.

Jau 2016-aisiais K.Harris laimėjo vietą JAV Senate ir D.Trumpo valdymo metais pagarsėjo kaip arši prezidento aplinkos kritikė.

2017 metais ji itin agresyviai ir aktyviai klausinėjo tuomečio generalinio prokuroro Jeffo Sessionso apie tyrimą dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus. Po pusketvirtos minutės trukusios tardymą primenančios apklausos J.Sessionsas pareiškė, kad negali taip skubėti ir dėl to jaučiasi nervingas.

Po metų panašia taktika ji tardė į Aukščiausiąjį teismą nominuotą Brettą Kavanaugh. Politikė norėjo išgauti, ar jis su kuo nors aptarinėjo specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimą dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus.

Nuo aštraus K.Harris liežuvio kentėjo ne vienas D.Trumpo bendražygis, tad JAV prezidentas senatorę ne kartą pavadino bjauria.

Laukia purvina kova

Karčių D.Trumpo žodžių K.Harris sulaukė ir po to, kai J.Bidenas pranešė, kad politikė bus jo bendražygė per rinkimų kampaniją.

D.Trumpas pareiškė išgirdęs gandus, kad politikė negali siekti JAV viceprezidento posto, nes neatitinka reikalavimų.

Nors yra dviejų emigrantų vaikas, K.Harris gimė JAV žemėje ir turi JAV pilietybę, tad gali būti renkama į visus postus.

Kritika dėl kilmės parodo, kad rinkimų kova bus purvina. Panašios kritikos anksčiau buvo sulaukęs ir prezidentas Barackas Obama.

Tačiau K.Harris yra pasiruošusi pačiai purviniausiai kovai.

„Jie bandys mūsų dėmesį nukreipti nuo svarbiausių klausimų, kurie rūpi amerikiečiams. Aš iš jų nieko kito ir nesitikiu – tik purvinos taktikos.

Tačiau mes tam esame pasiruošę“, – kalbėjo kandidatė į JAV viceprezidento postą.

Praėjusiais metais Demokratų partijai ieškant, kas mes iššūkį D.Trumpui, K.Harris buvo viena iš kandidačių, tačiau pasitraukė nespėjus prasidėti pirminiams rinkimams.

Dar prieš J.Bidenui paskelbiant, kas bus jo partneris rinkimų kovoje, K.Harris ėmė ryškėti kaip favoritė.

Nors politikė atstovauja Kalifornijos valstijai, kurioje demokratai visada laimi ryškia persvara, J.Bidenui ji gali būti naudinga siekiant suvienyti rasizmo ir sveikatos krizės šiais metais suskaldytą šalį.

Moteriškoji B.Obamos versija?

Daugelis įžvelgia panašumų, bet K.Harris nemėgsta, kai ją vadina moteriškąja B.Obamos versija.

Kai vienas reporteris jos paklausė apie B.Obamos palikimą siekiant prezidento posto, ji atšovė: „Aš pati kuriu savo palikimą.“

Jau antradienį JAV knygynuose pasirodys iliustruota vaikiška knyga „Kamala Harris: įsišaknijusi teisingume“. Anot knygos aprašymo, joje bus pasakojama imigrantų šeimoje gimusios mergaitės istorija ir kaip ji gynė žmogaus teises ir tapo kandidate į JAV viceprezidento postą.

Ši knyga vaikams bus tik dar vienas įkvėpimo šaltinis, kuris parodys, kad K.Harris motinos žodžiai „gali pirmoji padaryti daugybę dalykų, tačiau užtikrink tai, kad nebūtum paskutinė“ politikei tebėra aktualūs ir dabar.

Vadovaudamasi savo šeimos pavyzdžiu ji toliau skinasi kelią, kad juo toliau galėtų eiti kiti.

Nėra aišku, kas šios politikės laukia ateityje. 77-erių J.Bidenas jau anksčiau tvirtino, kad bus tik pereinamojo laikotarpio prezidentas, – pareigas eis tik vieną kadenciją.

Tad didelė tikimybė, kad K.Harris J.Bideno sėkmės šiais metais atveju ne tik perrašys istoriją, bet ir po 4 metų bus pagrindinė Demokratų partijos kandidatė į JAV prezidento postą. Tai reikš tik viena – ji bus rimtai pasirengusi dar kartą būti pirmoji ir perrašyti istoriją.

Aršiai puolė prezidentą

Šią savaitę nuotoliniu būdu vykusiame Demokratų partijos suvažiavime kalbas sakė daugybė žymiausių partijos atstovų. Jie sutartinai kritikavo D.Trumpą, taip tikėdamiesi mobilizuoti kuo didesnę savo rinkėjų dalį.

B.Obama neįprastai aštriai kirto savo įpėdiniui. „Jis neparodė susidomėjimo šiuo darbu, neparodė susidomėjimo bandymu rasti bendrą kalbą, neparodė susidomėjimo siekiu pasinaudoti nuostabiomis jo pareigų suteikiamomis galiomis, kad padėtų visiems, o ne tik sau ir savo draugams“, – kalbėjo B.Obama. Buvęs prezidentas dabartinį šalies vadovą kaltino ir dėl 170 tūkst. amerikiečių mirčių nuo COVID-19.

Suvažiavimą užbaigė kandidato į prezidentus J.Bideno kalba, kurioje jis pažadėjo užbaigti JAV „glaustymosi su diktatoriais dienas“. „Jei patikėsite man prezidento pareigas, remsiuosi geriausiais iš mūsų, o ne blogiausiais“, – pareiškė demokratų kandidatas į prezidentus.

Respublikonų partijos suvažiavimas vyks ateinančią savaitę. Jo metu partijos kandidatais rinkimuose bus patvirtinti dabar pareigas einantys D.Trumpas ir M.Pence’as.

Rinkimų apklausos beveik vieningai rodo Demokratų partijos pergalę. D.Trumpo pozicijas smarkiai susilpnino koronaviruso pandemija ir jos sukeltos ekonominės problemos, tačiau iki rinkimų dar daugiau kaip 2 mėnesiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.