Tėvo atstumta princesė įrodė savo tiesą, tačiau širdyje liko gilių randų

Princesė Delphine – prie šio titulo dar teks priprasti 52-ejų menininkei iš Belgijos, kuri įrodė, jog yra buvusio karaliaus duktė. Moteris pripažįsta: tėvo elgesys visus šiuos dešimtmečius jos širdyje paliko gilių randų.

D.Boel (dešinėje) šią savaitę susitiko su tėvu Albertu II pirmą kartą po to, kai buvo patvirtinti jų giminystės ryšiai.<br>Belgijos karališkųjų rūmų nuotr.
D.Boel (dešinėje) šią savaitę susitiko su tėvu Albertu II pirmą kartą po to, kai buvo patvirtinti jų giminystės ryšiai.<br>Belgijos karališkųjų rūmų nuotr.
D.Boel – baronienės S.de Selys Longchamps (dešinėje) duktė. Kilminga moteris su Belgijos monarchu romaną mezgė penkiolika metų. Jie susipažino Graikijoje.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
D.Boel – baronienės S.de Selys Longchamps (dešinėje) duktė. Kilminga moteris su Belgijos monarchu romaną mezgė penkiolika metų. Jie susipažino Graikijoje.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Išgirdusi teismo sprendimą D.Boel nesutramdė ašarų, bet pajuto palengvėjimą.<br>„SIPA Press“/ Scanpix“ nuotr.
Išgirdusi teismo sprendimą D.Boel nesutramdė ašarų, bet pajuto palengvėjimą.<br>„SIPA Press“/ Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 2, 2020, 7:28 PM, atnaujinta Nov 2, 2020, 7:29 PM

„Nejaučiu su ja jokio ryšio“, – tokią Belgijos karaliaus Alberto II frazę teisme rėžė jo advokatas.

86-erių monarchas iki paskutinės akimirkos visomis išgalėmis bandė įrodyti, kad Delphine nėra jo duktė.

„Kaip jaučiausi, kai jis manęs išsigynė? Lyg kažkas būtų susmeigęs peilį man į nugarą“, – neslėpė Delphine Boel.

Menininkė galiausiai įrodė savo tiesą ir šią savaitę, pirmą kartą po tėvystės pripažinimo, susitiko su buvusiu šalies karaliumi Albertu II. Tiesa, tai nebuvo pirmasis jų susitikimas gyvenime: su tėvu Delphine palaikė ryšį, kol jai suėjo 33-eji – tuomet jis staiga nustojo bendrauti.

„Elgiausi kaip kareivėlis: saugojau jo ir savo mamos reputaciją – niekam nieko nesakiau, nes jį mylėjau ir mes ilgai puoselėjome labai gerus santykius“, – pasakojo princesė Delpine.

Biografija praskleidė šydą

Ši filmo scenarijaus verta istorija prasidėjo daugiau nei prieš 20 metų.

1999 metais buvo išleista karalienės Paolos – dabartinės Alberto II žmonos italės – neoficiali biografija, kurią parašė Mario Danneelsas.

Remiantis ja, 7-ajame dešimtmetyje Belgijoje ėmė sklisti gandai, kad Paola ir Albertas gali pasukti skirtingais keliais.

Tuo metu jis dar nebuvo užėmęs Belgijos karaliaus sosto – jame sėdėjo Alberto vyresnysis brolis Baudouinas.

Įtarta, kad meilužių tuo metu turėjo abu sutuoktiniai. Jie nebesidalijo vedybiniu guoliu – persikraustė gyventi į skirtingas Belvederio pilies puses, o Albertas vis dažniau keliavo vienas.

Vyresnysis Alberto brolis, tuometis Belgijos karalius Baudouinas nepakentė skandalų. Pasakė: jei pora išsiskirs, Paola neteks titulo ir piniginio išlaikymo.

Pora santuokos nenutraukė, o 1993-iaisiais Albertas buvo priverstas užimti Belgijos sostą, kai jo vyresnysis brolis mirė.

„Visi rūmuose žinojo, kad Albertas po vieno iš to meto romano susilaukė dukters su kita moterimi“, – taip biografui M.Danneelsui pareiškė vienas Belgijos rūmų šaltinis.

Tačiau karalienės Paolos biografiją rašęs autorius nutarė knygoje nerašyti šios citatos, o tiktai užuominomis užsiminti apie tokią galimybę: „Norėjau rašyti apie karalienę, o ne karaliaus meilės žaidimus.“

Vis dėlto užuominos užteko, kad 1999 m. biografinė knyga sukeltų skandalą, o žiniasklaida netrukus surastų, kas toji įtariamoji duktė.

„Ji gyvena Londone!“ – trimitavo laikraščiai, kurie susekė Delphine Boel, baronienės Sybille de Selys Longchamps dukterį.

Albertas II buvo įstumtas į nepatogią padėtį. Niekada nieko nekomentavęs apie savo santuokinį gyvenimą monarchas 1999 metais sakydamas kalėdinį pasveikinimą užsiminė apie buvusią santuokos krizę: „Kartu su karaliene apsvarstėme krizę, kurią perėjome prieš 30 metų.

Neseniai šis mūsų santuokos laikotarpis buvo išryškintas viešumoje. Nenorime toliau apie tai kalbėti – tai mūsų asmeninio gyvenimo dalis.“

Belgai tokius žodžius suprato kaip patvirtinimą, kad karalius turi nesantuokinę dukterį.

Motina romano neslėpė

2013 metais, kai Albertas II perdavė šalies sostą sūnui Philippe’ui ir neteko teisinės neliečiamybės, D.Boel pradėjo kovą teisme. Moteris norėjo, kad DNR testu būtų patvirtintas jos ir Belgijos karaliaus kraujo ryšys.

Albertas II atkakliai tvirtino: duktė – ne jo, o DNR testo jis nesidarys.

Tuo metu D.Boel motina, baronienė S.de Selys Longchamps, dalijo interviu ir pasakojo apie laiką, praleistą su Albertu, ir savo sprendimą tiems santykiams nutrūkus persikelti į Londoną.

„Susipažinome Graikijoje – mano tėvas buvo ambasadorius. Nuo pat pradžių jutau, kad mes vienas kitam neabejingi, – 2013-aisiais kanalui „Vier“ pasakojo S.de Selys Longchamps. – Po kelių mėnesių buvau pakviesta vakarienės, mes su Albertu buvome pasodinti greta. Iškart supratau, kad tai – ne sutapimas. Paola buvo įsiutusi, baksnojo jį alkūne. Tada supratau, kad kai ką jam jaučiu.“

Nuo to vakaro meilužiai ėmė susitikinėti kasdien. Karalius Baudouinas, vyresnysis Alberto brolis, reikalavo nutraukti romaną, kol gandai apie jį nepasiekė Belgijos spaudos. Monarchas netgi prašė, kad baronienės tėvas įsikištų ir padėtų meilužius išskirti.

Bet, jos pačios nuostabai, S.de Selys Longchamps 1967 metais pastojo.

„Aš maniau, kad negaliu turėti vaikų, todėl mes nesisaugojome“, – atviravo S.de Selys Longchamps, kuriai dabar 79-eri.

Albertas tuo metu į žinią sureagavo ramiai. O kai gimė Delphine, jis į ligoninę atsiuntė gėlių. Vėliau kūdikį ir baronienę lankė, su vaiku žaisdavo ir bendraudavo.

Karaliaus meilužė S.de Selys Longchamps buvo iki 1993-iųjų: kai tapo karaliumi, Albertas II nutraukė ryšius su baroniene ir nebesimatė su dukra – bijojo skandalo.

„Visą gyvenimą aš žinojau, kad Belgijos karališkosios šeimos narys yra mano tėvas. Vaikystėje jis netgi buvo sugalvojęs man mielą pravardę – Papillon (pranc. Drugelis)“, – liudijo Delphine.

Menininkė teisme vis kartojo: finansinės naudos iš tėvystės pripažinimo jai nereikia – ji visuomet gyveno turtingai, nes jos motina, baronienė, yra iš kilmingos giminės. Todėl ir karališkojo palikimo ji atsisako.

Lyg teisė egzistuoti

D.Boel advokatas Marcas Uyttendaele’as teigė: „Mano klientės gyvenimas buvo ilgas košmaras, kurį sukėlė nutylėtos tapatybės klausimas. Jos biologinis tėvas ją šiurkščiai atstūmė, kai į viešumą iškilo kraujo ryšio klausimas. Delphine pradėjo teisinę kovą, nes nenori, kad tokią naštą tektų tempti dar ir jos vaikams.“

2019 metais po ilgų teisinių kovų Albertas buvo įpareigotas atlikti DNR testą. Testas patvirtino, kad jis yra biologinis Delphine tėvas.

O praėjusį mėnesį Belgijos apeliacinis teismas oficialiai pripažino, kad Delphine yra Alberto duktė.

„Viskas baigta, daugiau nieko nebesitikiu, – tuomet sakė Delphine, kuri visuomet apgailestavo, kad ši jos kova nuėjo iki teismo, o ne buvo išspręsta šeimos rate. – Mėginau spręsti šią problemą slapta, už uždarų durų ir tai dariau daug metų.

Bet visuomet buvau juoda avis – todėl man buvo sunku, kartais nepakeliama. Kad galėčiau atleisti savo tėvui, man reikės laiko, reikės išsigydyti žaizdas.“

Moteris pasakojo, kad teisėjo sprendimas jai suteikė palengvėjimą: „Teisėjas pasakė, kad turiu teisę būti pripažinta. Man tai buvo palengvėjimas, nes teismų sistema patvirtino: buvau teisi ir turiu teisę egzistuoti.“

Verčia naują skyrių

„Pradedame naują skyrių“, – taip šią savaitę spaudos pranešime po susitikimo skelbė karališkoji pora ir princesė Delphine.

Susitikimas įvyko praėjusį sekmadienį, o po jo padaryta nuotrauka atrodo nejauki – po skausmingo teismo proceso kitaip ir negalėtų būti.

Nuotraukoje buvęs karalius – tarp savo žmonos Paolos ir dukters, kurios tiek kartų išsigynė.

Visi žvelgia į kamerą su šykščia šypsena, kiekvienas sėdi kas sau. O ant kavos stalelio – nepaliesti sausainiai. Toli gražu ne ilgai lauktas šeimos susitikimas.

„Po sumaišties, kančios ir skausmo atėjo laikas atleidimui, gijimui ir susitaikymui. Kartu mes nutarėme eiti šiuo nauju keliu. Prireiks kantrybės ir pastangų, tačiau mes esame tam pasiryžę. Per mūsų susitikimą Belvederio pilyje empatiškai ir ramiai sugebėjome išreikšti savo jausmus ir patirtį, – buvo rašoma viešai išplatintame pranešime. – Atvertėme naują skyrių, kuriame bus emocijų, susitaikymo, supratimo ir vilties.“

D.Boel dabar rengiasi pakeisti pavardę ir perimti tėvo: bus Delphine Saxe-Cobourg, o du jos vaikai Josephine ir Oscaras taip pat gaus karališkuosius titulus.

„Pergalė teisme niekada neatstos tikros tėvo meilės, tačiau ji suteikia teisingumo jausmą.

Daugybė vaikų, kurie perėjo tą patį, iš šios bylos galės semtis stiprybės, kad teisme įrodytų savo tiesą“, – teigė D.Boel advokatas.

„Mano kova buvo ne tiktai už save, bet už visus nesantuokinius vaikus.

Tokie vaikai niekuo ne kitokie, bet jie atstumiami, į juos žiūrima, lyg jie turėtų mažiau teisių.

Sunku patikėti, bet iki šiol gaunu elektroninių laiškų, kuriuose mane žmonės keikia ir vadina pavainike“, – kalbėjo D.Boel.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.