Už D. Trumpo tylos sienos – tikros pralaimėjimo audros: neaiški ateitis ir gandai apie byrančią santuoką

Po rinkimų Donaldas Trumpas įniršį liejo tik socialiniame tinkle „Twitter“ ir kitokių komentarų nedalijo. Spėliojama, ką milijardierius veiks palikęs Baltuosius rūmus. Kalbama ir apie braškančią santuoką.

Sklinda kalbos, kad Melania nori išsiskirti su kadenciją baigiančiu D.Trumpu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sklinda kalbos, kad Melania nori išsiskirti su kadenciją baigiančiu D.Trumpu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sklinda kalbos, kad Melania nori išsiskirti su kadenciją baigiančiu D.Trumpu.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Sklinda kalbos, kad Melania nori išsiskirti su kadenciją baigiančiu D.Trumpu.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Sklinda kalbos, kad Melania nori išsiskirti su kadenciją baigiančiu D.Trumpu.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Sklinda kalbos, kad Melania nori išsiskirti su kadenciją baigiančiu D.Trumpu.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
D.Trumpas pastaruoju metu dažnai žaidžia golfą. Jis nepripažįsta savo pralaimėjimo, o žmonės jau spėlioja, ką milijardierius veiks po kadencijos pabaigos.<br>„South West News Service“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas pastaruoju metu dažnai žaidžia golfą. Jis nepripažįsta savo pralaimėjimo, o žmonės jau spėlioja, ką milijardierius veiks po kadencijos pabaigos.<br>„South West News Service“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas mojavo savo šalininkams, bet jo veidas nešvietė entuziazmu.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas mojavo savo šalininkams, bet jo veidas nešvietė entuziazmu.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2020-11-14 17:08, atnaujinta 2020-11-15 07:25

Pradėjus ryškėti pirmiesiems balsavimo rezultatams 45-asis JAV prezidentas D.Trumpas paskelbė savo pergalę. Bet netrukus persvara lemtingose valstijose atsidūrė Demokratų partijos kandidato Joe Bideno pusėje.

Galiausiai buvo suskaičiuota pakankama rezultatų dalis, kuri parodė, kad J.Bidenas iškovojo pergalę.

D.Trumpas tuo metu susilaikė nuo viešų komentarų ir pasirodymo prieš kameras. Milijardierius nepripažino savo pralaimėjimo. Tik „Twitter“ paskyroje toliau rašė žinutes apie iš jo bandomus pavogti rinkimus, suklastotus rezultatus ir teisines priemones, kurių imsis, kad ištaisytų šią neteisybę.

Dalį šių žinučių „Twitter“ pradėjo žymėti kaip melagingą informaciją, o tai prezidentui kėlė dar daugiau įniršio.

Viešumoje pirmą kartą po rinkimų jis pasirodė tik lapkričio 11 dieną, kai dalyvavo Veteranų dienos paminėjime. Arlingtono kapinėse D.Trumpas su viceprezidentu Mike’u Pence’u atidavė pagarbą žuvusiesiems ir netrukus išvyko atgal į Baltuosius rūmus.

J.Bidenas kritiškai įvertino D.Trumpo nenorą nepripažinti rinkimų rezultatų. Jis tvirtino, kad tai yra „gėda, kuri atsispindės vertinant D.Trumpo kadenciją ateityje“.

Kritiškai apie savo buvusį vyrą atsiliepė ir Ivana Trump, o bulvarinėje spaudoje nerimsta kalbos apie pašlijusius pirmosios poros – Melanios ir Donaldo – santykius.

Gausėja ir teorijų, ką prezidentas veiks, kai galiausiai privalės užleisti Baltuosius rūmus.

Išskirtinė diena visiems

Lapkričio 7-oji, diena, kai JAV prezidentas D.Trumpas sužinojo apie savo pralaimėjimą, buvo išskirtinė net ir tiems, kurie ketverius metus jį matė kasdien.

Prezidentas tą rytą praleido socialiniuose tinkluose skelbdamas, kad rinkimai buvo suklastoti.

Tada, apie 10 valandą ryto vietos laiku, vilkėdamas tamsius drabužius ir savo tradicinę kepurėlę „Make America Great Again“ („Padarykime Ameriką vėl didžią“) paliko Baltuosius rūmus.

Palinkęs, tarsi eitų prieš vėją, jis pasiekė automobilį, jis nuvežė į maždaug 40 kilometrų nuo Baltųjų rūmų nutolusį jo privatų golfo klubą „Trump National“ Virdžinijoje.

Šią akimirką jis spinduliavo pasitikėjimu savimi. Tai buvo graži diena, idealiai tinkama žaisti golfą, ir jis važiavo į aikštyną. Tačiau prezidentui dirbantys žmonės atrodė įsitempę.

Kai vienas BBC žurnalistas pasiteiravo prezidento darbuotojos, kaip sekasi, ši atšovė: „gerai“, priverstinai nusišypsojo ir nuleido galvą prie telefono.

Tarsi patyrę traumą

Būseną, kurioje paskendę Baltieji rūmai tas kelias amžinybę trukusias dienas po rinkimų, galima prilyginti traumai.

Dauguma stalų dešiniajame pastato sparne – tušti. Kai kurie darbuotojai serga koronavirusu, kiti buvo priversti karantinuotis, nes turėjo kontaktą su užsikrėtusiaisiais.

Prieš pietus žiniasklaida pradėjo sveikinti D.Trumpo priešininką demokratą J.Bideną. Nuolatinė Baltuosiuose rūmuose dirbanti žurnalistų grupė italų restorane laukė, kol D.Trumpas išvyks iš golfo klubo.

„Jis – toksiškas žmogus“, – pasakė praeivė, kuri, tikėtina, kaip ir dauguma šio rajono gyventojų, balsavo už jo priešininką demokratų kandidatą.

Prezidento laukimas žurnalistams užtruko ne minutes, o valandas.

„Jam reikia laiko“, – tyliai savo kolegai pasakė teisėsaugos pareigūnas.

Prezidentas išties neskubėjo išvykti. Golfo klube jis buvo apsuptas draugų. Už vartų jo sekėjai laukiančius žurnalistus pasitiko šūkiais „Nutraukti finansavimą žiniasklaidai!“.

Moteris su aukštakulniais ir Amerikos vėliavos spalvų plaukų raiščiu laikė plakatą su užrašu „Balsų vagystei STOP“.

Šalia klubo pirmyn ir atgal važinėjo vyras, automobilį papuošęs vėliavomis. Ant vienos jų puikavosi piešinys, kuriame pavaizduotas prezidentas, lyg pasaulio karalius stovintis ant tanko. Tai – iliustracija D.Trumpo įvaizdžio, kokį pastaruosius ketverius metus matė jo sekėjai ir jis pats.

Žurnalistams parodė nykštį

Galiausiai D.Trumpas paliko golfo klubą ir iškeliavo namo.

Jo laukė tūkstančiai kritiškai nusiteikusių žmonių: „Tu pralaimėjai, o mes visi laimėjome.“

Kuo labiau prezidento automobilių kolona artėjo prie Baltųjų rūmų, tuo didesnę minią buvo galima išvysti. Minią, kuri šventė jo pralaimėjimą. Žmonės šaipėsi ir juokėsi. Kažkas laikė plakatą su užrašu „Tu atleistas!“

Pasiekęs Baltuosius rūmus prezidentas įėjo pro retai naudojamą šoninį įėjimą. Susikūprinęs ir nuleidęs galvą.

Besibūriuojantiems žurnalistams jis parodė nykštį – viskas gerai. Deja, gestas nebuvo toks entuziastingas ir nuoširdus kaip įprastai.

Prezidentas nė karto nesudvejojo savo nepagrįstais kaltinimais rinkimų klastojimu ir tiki, kad jo tiesa bus įrodyta.

Rytą jis tviteryje rašė apie „nelegaliai gautus“ balsus ir po pietų didžiosiomis raidėmis paskelbė: AŠ LAIMĖJAU RINKIMUS.

Toks buvo D.Trumpas tviteryje. Tie, kurie jį matė tą dieną, susidarė kitokį įspūdį – kai jis vakare tyliai įslinko į Baltuosius rūmus, pasipūtimas buvo dingęs.

D.Trumpas nemoka pralaimėti

Į prezidento elgesį netruko sureaguoti jo buvusi sutuoktinė Ivana, kuri nori pastaruosius 4 metus kuo greičiau nustumti į užmarštį. 71 metų I.Trump žurnalui „People“ duotame interviu ragino buvusį vyrą pripažinti pralaimėjimą.

„Jis turi nueiti ir pasakyti, kad pralaimėjo. Tačiau jis nekenčia pralaimėti, neabejoju tuo. Jis kovos, kovos ir dar kartą kovos“, – tvirtino Ivana.

Moteris spėjo, kad D.Trumpas netolimoje ateityje išsikraustys gyventi į Floridą.

„Jei pralaimėjo, tai pralaimėjo. Jis turi daug pinigų ir vietų, kur gali keliauti, gyventi ir mėgautis savo gyvenimu.

Jis greičiausiai keliaus į Palm Bičą, žais golfą ir gyvens įprastą gyvenimą. Tai geriausia galimybė jam“, – kalbėjo I.Trump, kuri santuokoje su D.Trumpu gyveno 1977–1992 metais.

Ji taip pat tvirtino besitikinti, kad trys jos vaikai – Ericas, Donaldas jaunesnysis ir Ivanka – galės pagaliau gyventi normalų gyvenimą Niujorke ar kitose šalies vietose ir nebesisukti Vašingtono politikos verpetuose.

„Manau, kad jiems patiko suktis aplink Donaldą, rengtis rinkimams ir žiūrėti, kas nutiks, tačiau dabar, ačiū Dievui, tai pasibaigė“, – teigė moteris.

Laukia dar vienos skyrybos?

Bulvarinė spauda po rinkimų labai daug rašė apie dabartinę D.Trumpo žmoną Melanią.

Sklinda kalbos, jog pirmoji ponia nori skirtis su rinkimus pralaimėjusiu prezidentu.

Kai jos vyras 2016-aisiais laimėjo JAV prezidento rinkimus, M.Trump pravirko. Anot jos draugės, „ji niekada netikėjo, kad jis iš tikrųjų laimės“.

„Melania buvo paplūdusi ašaromis ir jos veide nebuvo džiaugsmo“, – knygoje „Ugnis ir įniršis“ rašė Michaelas Wolffas.

Šeštadienį pamačiusi rinkimų rezultatus ji vėl galėjo verkti, tačiau šį kartą gal džiaugsmo ašaromis. Prieš 4 metus pirmoji ponia delsė penkis mėnesius prieš persikraustydama iš Niujorko į Baltuosius rūmus Vašingtone.

Šį sprendimą paaiškino būtinybe poros sūnui Barronui baigti mokyklą.

Vis dėlto buvusi prezidento patarėja Stephanie Wolkoff prasitarė, kad M.Trump derėjosi dėl vedybų sutarties ir siekė užtikrinti, kad sūnui priklausytų lygi dalis D.Trumpo turto.

S.Wolkoff taip pat sakė įtarianti, kad Trumpai Baltuosiuose rūmuose apsigyveno skirtinguose miegamuosiuose, ir pavadino šią santuoką sandėriu.

Kita buvusi patarėja – Omarosa Manigault Newman teigė, jog 15 metų trukusi santuoka byra, o M.Trump skaičiuoja minutes, kada D.Trumpas baigs kadenciją ir ji galės prašyti skyrybų.

Nepaisant visko, pirmoji JAV ponia teigia puikiai sutarianti su savo vyru.

Savo ruožtu jis patvirtina jos žodžius – esą jie niekada nesipyksta.

Tad kol kas bulvarinės spaudos rašiniai išlieka spėlionėmis.

Gelbės verslo imperiją

Kalbos, ką pats D.Trumpas darys pabaigęs prezidento kadenciją, kol kas rimtesnės. Anksčiau pareigas ėję prezidentai po savo kadencijos tiesiog mėgaudavosi gyvenimu, rašydavo atsiminimų knygas, planuodavo prezidentinės bibliotekos statybas.

Jimmy Carteris po prezidentavimo ėmėsi humanitarinių problemų, o George’as W.Bushas paėmė į rankas teptuką.

Tačiau D.Trumpas niekada nebuvo tradicinis politikas ir visada pasižymėjo tradicijų ir normų laužymu.

D.Trumpas prieš tapdamas politiku buvo nekilnojamojo turto magnatas, televizijos realybės šou žvaigždė ir savo paties sukurto prekės ženklo ambasadorius.

Yra didelė tikimybė, kad jis sugrįš į verslo pasaulį ir mėgins savo imperijai pelnyti dar didesnę šlovę.

„The New York Times“ neseniai atskleidė, kad prezidento verslams greitu metu teks sugrąžinti 400 mln. JAV dolerių (338 mln. eurų) vertės paskolas, nors D.Trumpas ir tvirtina, kad tokia suma sudaro tiktai mažą dalį jo turto.

D.Trumpas kadencijos metu sumenkino koronaviruso grėsmę, tačiau „Forbes“ apskaičiavo, kad dėl sustojusio turizmo sektoriaus prezidento verslai galėjo patirti iki 1 mlrd. JAV dolerių (850 mln. eurų) nuostolių, tad gelbėti tikrai yra ką.

Nesutarimai ir su „Fox News“

D.Trumpas nėra svetimas veidas televizijoje. Pasklido rimtos kalbos, kad milijardierius po kadencijos pats įkurs savo naujienų kanalą arba prisidės prie jau egzistuojančio konservatyvaus kanalo plėtros.

BBC spėja, kad D.Trumpas gali prisidėti prie „One American News Network“ arba „Newsmax“ veiklos.

Jau anksčiau D.Trumpas buvo įvardytas kaip pirmojo kanalo lyderis ir mūza, o „Newsmax“ „The Washington Post“ kartą pavadino prezidento šnabždesių skleidėju.

Kalbos apie savo kanalo įkūrimą tiktai sustiprėjo po to, kai skaičiuojant rinkimų rezultatus D.Trumpo itin mėgstamas „Fox News“ pirmasis paskelbė, kad J.Bidenas laimėjo Arizonos valstijoje, nors tuo metu buvo suskaičiuota tik 73 proc. balsų.

Pasklido gandai, kad po šio paskelbimo Baltuosiuose rūmuose kilo didžiulis įniršis, o prezidento komandos nariai skambino „Fox News“ savininkui Rupertui Murdochui. Tačiau žiniasklaidos magnatas nusprendė neatšaukti paskelbimo, kad Arizonoje pergalę iškovojo demokratas J.Bidenas.

Išlieka tikimybė, kad D.Trumpas tiesiog pasimėgaus poilsiu ir galės kiekvieną dieną ramiai žaisti golfą.

Kadenciją baigusiam prezidentui kasmet (2017-ųjų duomenimis) išmokama po 207 tūkst. dolerių (175 tūkst. eurų) pensija.

D.Trumpui priklausys apsaugos tarnybų paslaugos, visapusė sveikatos apsauga ir dar daugybė kitokių privalumų.

74-erių politikas galėtų ramiai pasitraukti, bet ekspertai tokį scenarijų sunkiai įsivaizduoja.

Atsiriboti – neįmanoma

Nors ir pats nenori to pripažinti, D.Trumpas prarado prezidento postą ir po šiek tiek daugiau nei 2 mėnesių Baltuosiuose rūmuose jo nebeliks.

Vis dėlto tai nereiškia, kad jis tiesiog ims ir pasišalins iš politinės arenos. Tiesą sakant, gali būti atvirkščiai.

„Jis neabejotinai turi svarbiausią balsą mūsų partijoje, – pripažino Jutos senatorius, svarbi respublikonų figūra ir vienas didžiausio kalibro D.Trumpo kritikų Mittas Romney. – Esu įsitikinęs, kad didžioji dalis jo rinkėjų nori užsitikrinti, kad jo politikos principai turės tęstinumą. Taigi jis niekur nedings. Jis Respublikonų partijoje yra sunkiasvorė gorila.“

D.Trumpas yra ne tik šiaip sunkiasvorė gorila. Jis yra gorila, kuri nekenčia pralaimėjimų ir jau užsitikrino savo lojalistų paramą kaip galimas kandidatas ateinančiuose JAV rinkimuose.

Taigi jis privalo išsilaikyti, išlikti aktualus, būti matomas kaip svarbiausias žaidėjas Respublikonų partijoje.

Šiam tikslui įgyvendinti jis turi visus įrankius. Šiuo metu respublikonų bazėje jis yra populiariausia figūra.

Daugybė jį kopijuojančių asmenų užėmė svarbius postus partijoje. Ir, nereikia pamiršti, jis turi beveik 90 milijonų savo tviterio sekėjų armiją.

Dar pernai Jonathanas V.Lastas leidinyje „The Bulwark“ rašė, kad nėra jokių priežasčių manyti, kad D.Trumpas praras polinkį demonstruoti savo įtaką politikoje.

Atvirkščiai, yra savaime suprantama, kad jis iš visų jėgų puls bet kurį jam neištikimą arba jį kritikuoti išdrįsusį respublikoną arba tuos, kurie kaip nors kitaip eis prieš jo valią.

„Tai reiškia, kad joks D.Trumpo atžvilgiu skeptiškas respublikonas neturi galimybės tiesiog pralaukti „Trumpo metus“. Nebus jokio „gyvenimo po Trumpo“, nes jis bus pagrindinis jų viršininkas iki savo mirties“, – rašė J.V.Lastas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.